Krabi

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Krabi är en verkligt speciell destination som är värd att uppleva! Från de otroliga stränderna och öarna i Andamanhavet till de dramatiska kalkstensklipporna, de varma källorna och Mu Ko Phi Phi Nationalpark finns det en mängd platser att utforska. Ao Nang och Railay Beach är särskilt omtyckta resmål som bjuder på avkopplande dagar vid havet och även möjligheter till havskajak, klippklättring och snorkling. För att inte glömma det ikoniska Tiger Cave-templet och dess förtrollande mangroveskogar. Allt detta bidrar till att göra Krabi till ett oförglömligt resmål som du inte bör missa.

Berömda platser

Ao Nang är en fantastisk badort belägen i Krabi. Detta pittoreska område är känt för sin silkeslena sand, dess kristallklara vatten och kalkstensklipporna som verkar resa sig ur havet. Det är den perfekta platsen för att tillbringa en dag med att njuta av solen och beundra den vackra utsikten. Ao Nang erbjuder också gott om möjligheter för äventyr, till exempel havskajak, klippklättring och snorkling. Besökare kan också utforska de omgivande öarna, shoppa på de lokala marknaderna eller helt enkelt slappna av på en av de många strandbarerna.

Railay Beach

Railay Beach, också belägen i Krabi, är bara en kort båtresa från Ao Nang. Här kan besökare upptäcka ännu fler möjligheter till snorkling och klippklättring – ett spännande äventyr är garanterat. Kalkstensklipporna på Railay Beach erbjuder några av de mest hisnande vyerna i hela Thailand, vilket gör det till en fantastisk plats för fotografering! Besökare kan också delta i andra aktiviteter som fiske, simning och till och med fågelskådning.

Options for Travel from Koh Phi Phi to Koh Lanta
Utsiktspunkt på Koh Phi Phi. Koh betyder ö på thailändska.

Mu Ko Phi Phi Nationalpark är ett annat ‘måste-besöka’-resmål i Krabi. Denna storslagna park är hem för mangroveskogar och det berömda Tiger Cave-templet, känt för sin andliga atmosfär. Besökare kan utforska parkens olika platser och komma nära några av dess unika djurliv. Mu Ko Phi Phi Nationalpark erbjuder också några av de bästa snorklingsplatserna i Krabi, med dess korallrev fyllda med färgstarka fiskar och marina liv.

Saker att göra i Krabi

Krabi är en destination fylld med spännande aktiviteter för besökare att ta del av. Här är tre av de bästa sakerna att göra när du befinner dig i Krabi.

Bergsklättring

Railay Beach Krabi

Klippklättring är en populär aktivitet i Krabi, med dess unika kalkstensklippor som drar till sig både professionella klättrare och nybörjare. Området erbjuder olika klätterleder, från lättare uppstigningar till mer utmanande äventyr, vilket garanterar en spännande upplevelse för alla.

Snorkling

Diving and Snorkeling on Koh Lanta
Snorkling på ön Koh Rok.

Snorkling är en annan favoritsysselsättning i Krabi, då dess kristallklara vatten huserar ett rikt marint ekosystem. Många snorkelturer tillhandahåller utrustning och guider, vilket garanterar att besökarna får en oförglömlig undervattensupplevelse. Från fascinerande korallrev till färgsprakande fiskstim finns det alltid något nytt att upptäcka under ytan!

Dagsutflykt till närliggande öar

The aerial view from a drone of the "Thale Waek" (Separated Sea) in Krabi, Thailand provides an amazing sight. This area, known as the Koh Dam group, is made up of two large islands - Koh Dam Hok and Koh Dam Kwan.

Slutligen är det ett fantastiskt sätt att fördjupa sig i regionens skönhet att utforska öarna runt Krabi. Båtturer runt Andamanhavet ger besökare möjlighet att upptäcka många små öar, alla med hisnande vyer, naturliga underverk och gott om möjligheter till simning eller solbadning i det inbjudande vattnet.

Att ta sig till Krabi

Phuket till Krabi

Phuket bridge
Phuket är en ö, men den är förbunden med det thailändska fastlandet via en bro.

Phuket och Krabi är två toppdestinationer i södra Thailand, var och en med sin unika atmosfär. Att resa mellan dessa två platser är en naturskön och smidig resa som tar mellan 2 och 3 timmar, beroende på transportmedel. Det finns flera alternativ att välja mellan, inklusive färjor, snabb-båtar, bussar, minibussar och taxibilar.

Färjeturen från Phuket till Krabi är ett bekvämt och naturskönt alternativ, men tar ungefär 8,5 timmar, med ett stopp på ön Phi Phi som varar cirka 5 timmar. Snabb-båtar är det snabbaste alternativet, men de stannar i Ao Nang, ungefär 19 kilometer från Krabi stad. Bussar är det mest prisvärda och vanliga alternativet, med täta avgångar och en restid på cirka 3 timmar. Minibussar erbjuder dörr-till-dörr bekvämlighet men har mindre benutrymme, medan taxibilar erbjuder mest komfort och flexibilitet men är dyrast.

För att få mer information om de olika transportalternativen från Phuket till Krabi kan du läsa originalartikeln.

Bangkok till Krabi

Bangkok to Krabi Flight
Don Mueang flygplats norr om Bangkok. Navet för lågprisflygbolag i Bangkok © Camera_Bravo / Shutterstock.com

Krabi ligger cirka 770 kilometer från Bangkok, men resan är värd besväret. Resalternativen inkluderar flyg, en kombination av tåg och buss eller att ta en direktbuss från Bangkok.

Flyg från Bangkok till Krabi är det snabbaste alternativet och tar cirka 1 timme och 30 minuter. Inrikesflygbolag som Air Asia, Bangkok Airways, Thai Airways, Thai Lion Air och Nok Air erbjuder regelbundna flygningar mellan de två städerna. Vissa flygbolag använder Don Muang International Airport, medan andra flyger från Suvarnabhumi Airport i Bangkok.

Om du föredrar att resa med tåg finns det inget direkt tåg från Bangkok till Krabi, men du kan ta ett tåg till Surat Thani och sedan fortsätta med buss. Resan innebär att man stiger på vid Krung Thep Aphiwat central terminal i Bangkok och stiger av vid Surat Thani-stationen. Därifrån tar en skyttel dig till busstationen för den tre timmar långa bussresan till Krabi. Kombibiljetter för tåg och buss kan bokas i förväg.

Alternativt kan du ta en direktbuss från Bangkok till Krabi. Bussarna avgår från södra bussterminalen (Sai Tai Mai) på kvällen och tar cirka 12 timmar att nå Krabi.

Oavsett vilket transportsätt du väljer är Krabis fantastiska utsikt från Tiger Cave-templet och de orörda vita sandstränderna värda resan. Läs hela originalartikeln här

Koh Samui till Krabi

Koh Samui to Koh Phi Phi by Bus or Van and Ferry

För att ta sig från Koh Samui till Krabi måste resenärer ta en färja från Koh Samui till fastlandet och sedan byta till en buss, minibuss eller minibuss till Krabi. Det första steget är att ta Lomprayah High Speed Ferry från Koh Samuis Nathon Pier till Donsak Pier på fastlandet. Denna färja avgår flera gånger om dagen och tar cirka 1,5 timme.

När du har anlänt till Donsak-piren måste du ta en taxi eller minibuss i cirka 40 minuter till Surat Thani Bus Station. Här kan du ta en buss eller minibuss som tar dig direkt till Krabi Town. Resan brukar ta cirka 3-4 timmar beroende på trafiken.

Andra rutter till Krabi

Resa från Krabi

Att lämna Krabi kan vara en bitterljuv upplevelse, eftersom det finns så mycket att utforska och upptäcka på detta fantastiska resmål. Men om du är redo att fortsätta din resa finns det gott om alternativ. Det finns något speciellt som väntar på dig i varje hörn av Thailand – från livliga städer till avskilda stränder – så var inte rädd för att ta en chans och utforska landets skönhet.

Krabi till Phuket

Krabi to Phuket by Ferry
Färja mellan Krabi och Phuket via Phi Phi Island © Yulia Melnikova / Shutterstock.com

Krabi stad, som ofta förbises som ett nav för närliggande strandresorter, erbjuder en genuin inblick i den lokala kulturen. Många turister reser från Krabi till Phuket för dess livliga nattliv och stränder. Det finns flera alternativ för den här 165 kilometer långa resan, bland annat buss, minibuss, taxi, färja och snabb-båt.

Bussar är det mest populära valet på grund av låga priser och hög frekvens. Minibussar är ett annat populärt alternativ som erbjuder upphämtningstjänster från olika platser. Minibussar kan dock vara trånga och har rykte om sig att köra snabbt och hänsynslöst.

Taxibilar erbjuder en riktig dörr-till-dörr-tjänst med många bekvämligheter, men kan vara dyra.

Färjor är ett alternativ till vägresor, med fantastiska landskap och mer utrymme, men Andamansjön kan vara grov. Regelbundna färjor stannar vid Koh Phi Phi, vilket förlänger resan, medan direkta båtar finns tillgängliga från Ao Nang under högsäsong.

Snabb-båtar är det snabbaste och dyraste alternativet, de avgår från Railay och tar cirka 45 minuter till Phuket. Valet av transportmedel beror på din budget, ditt schema och dina preferenser.

Läs hela artikeln här.

Krabi till Koh Samui

From Koh Samui to Surat Thani
Lomprayah High Speed Ferry © OlegD / Shutterstock.com

För att resa från Krabi till Koh Samui har du flera alternativ som tillgodoser olika budgetar och scheman. Det snabbaste men dyraste valet är att flyga med Bangkok Airways, som flyger dagligen från Krabi till Koh Samui. Resan tar mindre än en timme, men kom ihåg att räkna in tid för incheckning, säkerhetskontroll och bagagehämtning.

Om du inte har bråttom och vill spara pengar kan du ansluta dig till de flesta turister som väljer en kombinerad buss- och färjeresa. Ett flertal färjerederier trafikerar den här rutten, vilket ger flexibilitet när det gäller tidtabeller och budgetar.

Lomprayah, ett mycket välrenommerat företag, erbjuder höghastighetskatamarantjänster med bekväma sittplatser och bekvämligheter ombord. Seatran Discovery är ett annat populärt val som erbjuder en liknande nivå av komfort och faciliteter, men med en något längre restid. Songserm, å andra sidan, driver standardfärjor som tar längre tid och erbjuder färre bekvämligheter, men till en lägre kostnad.

Oavsett färjerederi är det alltid nödvändigt med en buss- eller minibussresa för att resa över landet, eftersom Krabi ligger på Thailands västkust medan Koh Samui ligger på östkusten. Resebyråer i Krabi kan hjälpa till med arrangemangen, men om du bokar självständigt och säkrar en kombinerad buss- och färjebiljett kan du spara pengar och effektivisera din resa.

I slutändan, oavsett om du väljer att flyga eller resa med buss och färja, är Koh Samuis hisnande skönhet och pulserande atmosfär väl värd resan.

För mer information om rutten och hur du bokar kan du läsa vårt blogginlägg: Krabi till Koh Samui – åka färja eller ta ett flyg?

Krabi till Koh Lanta

Car Ferry Krabi to Koh Lanta
Bilfärja som tar dig den korta resan mellan fastlandet och Koh Lanta © nitinut380 / Shutterstock.com

Koh Lanta är en ögrupp nära Thailands fastland som är känd för sina vackra stränder, kalkstenshällar och regnskogar. Oavsett om du befinner dig i Krabi stad, på Krabi flygplats eller i någon av de kustnära strandstäderna i Krabi-provinsen. Om du ska åka från Krabi till Koh Lanta finns det flera resealternativ.

Resa på väg: Hyr en bil för flexibilitet och använd bilfärjan för att nå ön.

Taxi: Hyr en privat minibuss eller en vanlig taxi för bekväm, direkt resa från Krabi flygplats eller ditt hotell till Koh Lanta.

Delad minibuss/minibuss: Boka en delad minibuss för en billigare resa, men räkna med trängsel och eventuella problem med bagageutrymme.

Färjor: Säsongsbundna färjor (november-april) erbjuder natursköna resor från Krabi Town eller Ao Nang och tar cirka 2 timmar.

Express Speedboat: Det snabbaste alternativet som finns under högsäsong, med en kombinerad biljett som inkluderar upphämtning från Krabi flygplats, en snabb-båtstur och transfer till ditt Koh Lanta-hotell.

Tänk på att vissa alternativ inte är tillgängliga under lågsäsong (maj till slutet av oktober) på grund av grov sjö. För mer information: Krabi till Koh Lanta – på väg, med färja eller speedboat?

Andra destinationer från Krabi

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.