Surat Thani till Koh Phangan

Senast uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad

Den vackra ön Koh Phangan är belägen endast 15 kilometer norr om Koh Samui, nära västkusten av Thailands fastland. Trots att Koh Phangan är mindre än den välkända Koh Samui, har den gjort sig känd som en fantastisk destination att besöka – för unga resande är det en av de bästa destinationerna i Thailand och varje månad står ön värd för det beryktade Full Moon Party. Men Koh Phangan är inte bara en plats för nattliv och festande, ön erbjuder också fantastiska familjeattraktioner och naturligtvis vackra stränder och landskap att njuta av.

Läs mer om:
Det mest prisvärda färjesalternativet till Koh Phangan
Det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Phangan
Hur tar man sig till Koh Phangan från Surat Thani flygplats

Surat Thani är en populär startpunkt för resor till Koh Phangan. Om du planerar en resa till denna öparadis kan du läsa vidare för att få mer information om de olika alternativen att ta sig från Surat Thani till Koh Phangan.

Thong Sala Pier
Thong Sala Pier, Koh Phangan

Resalternativ från Surat Thani till Koh Phangan

Eftersom Koh Phangan är en ö kan du inte ta dig dit enbart via landvägar, och eftersom det inte finns någon flygplats på ön är det enda sättet att ta sig dit via vatten. Den goda nyheten är att detta är en mycket populär rutt, så det finns många olika färjeföretag som erbjuder resor från Surat Thani till Koh Phangan. Att hitta en resa som passar ditt schema och din budget borde inte vara ett problem. Det ska dock noteras att om du planerar att resa till Koh Phangan för att delta i Full Moon Party bör du boka dina researrangemang så långt i förväg som möjligt, inklusive boendet på plats, eftersom färjorna och boendena snabbt blir fullbokade under populära tid av månaden.

Surat Thani Pier Bangkok to Koh Phangan
Busstransfer från tågstationen till Donsak Pier, Surat Thani © HGalina / Shutterstock, Inc.

När du reser till Koh Phangan från Surat Thani med färja, har du många olika alternativ till hands. Du kan ta en färja direkt från Surat Thani stad, eller så kan du resa till de större färjeterminalerna vid Don Sak. Donsak ligger cirka 60 kilometer öster om Surat Thani, vilket motsvarar en minibussresa på cirka 90 minuter. Även om det är möjligt att ordna transport på egen hand, erbjuder alla operatörer kombinerade biljetter som inkluderar buss och färja. Oavsett om du reser till Koh Phangan från Surat Thanis flygplats, från centrum av staden eller från tågstationen, finns det alltid möjlighet att köpa kombinerade biljetter för hela resan.

Den billigaste färjan från Surat Thani till Koh Phangan

Om du är en backpacker eller om du bara reser med en begränsad budget, kommer du förmodligen att leta efter det billigaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Phangan. Den goda nyheten är att oavsett vilket alternativ du väljer så är alla överfarter till ön rimligt prissatta, vilket innebär att det inte kommer att kosta dig en förmögenhet. Dock finns det en tjänst som kommer att spara dig en betydande summa pengar jämfört med de andra, och det är med Raja Ferry. Deras biljett inkluderar en busstransfer från staden, vid korsningen mellan Si Wichan Road och Soi 16 Si Wichai, och de avgår tre gånger om dagen, allt från mitt på dagen till tidig eftermiddag.

Raja Ferry
Raja Ferry trafikerar rutterna mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Du reser med minibuss till Raja Ferry-hamnen i Donsak och går sedan ombord på en stor bilfärja till ön. Dessa färjor är äldre och kanske något mindre bekväma än andra, och de erbjuder grundläggande faciliteter, men för priset och restiden (färjan tar cirka 90 minuter) kan det inte slås.

Om avgångstiderna från staden inte passar in i dina reseplaner finns det flera avgångar med Raja-färjor varje dag från Donsak. Du kan antingen ta dig till färjehamnen på egen hand och hoppa på en av färjorna som avgår varje hel timme mellan kl. 6 och 18, eller så kan du skaffa en kombinerad biljett och resa från Surat Thani flygplats eller Surat Thani tågstation med Raja Ferry.

Det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Phangan

Lomprayah Tapee Pier
Lomprayah Tapee Pier, Surat Thani © MD_Photography / Shutterstock.com

Om du har ont om tid och vill ta dig till Koh Phangan för att börja din lugna ö-semester så snabbt som möjligt, läs vidare för att upptäcka vilket som är det snabbaste sättet att ta sig dit. Den här rutten fungerar bäst om du redan befinner dig i Surat Thani-området, särskilt om du befinner dig lite nordost om staden, i stadsdelen Tapee.

Lomprayah high speed catamaran on its way to Surat Thai to Koh Samui
Lomprayah höghastighetskatamaran på väg till Surat Thai till Koh Phangan. © OlegD / Shutterstock.com

Det välrenommerade reseföretaget Lomprayah har en brygga i Tapee från vilken deras höghastighetsfärja avgår. Den här färjan är betydligt nyare, bekvämare och snabbare än Raja Ferries, och den erbjuder faciliteter ombord som luftkonditionering, snacks och toaletter. Den är dyrare än Raja Ferry men du betalar mer för snabbhet, komfort och bekvämlighet. Färjan tar ungefär 2 och en halv timme och går direkt från Tapee Pier till Thong Sala på Koh Phangan, och eftersom den avgår från Surat Thani behöver du inte oroa dig för en lång bussresa. Lomprayah har tre avgångar per dag, vanligtvis runt 9.00, 11.30 och 15.30.

Ta dig till Koh Phangan från Surat Thani flygplats

Om du har rest runt i centrala eller norra Thailand är det troligt att du har anlänt med flyg till Surat Thani International Airport. Eftersom flygplatsen ligger cirka 30 kilometer väster om staden Surat Thani, kan detta addera en rejält till din restid. Lyckligtvis finns det flera olika företag som alla erbjuder kombinerade biljetter som tar dig hela vägen från flygplatsen till Koh Phangan.

Seatran Discovery going to Koh Phangan from Surat Thani
Seatran är ett färjealternativ att överväga när du reser från Surat Thani flygplats till Koh Phangan

Lomprayah är ett av dessa företag – deras biljetter är vanligtvis de dyraste men å andra sidan är restid den snabbaste; de tar cirka 3 och en halv timme. Seatran är lite billigare men eftersom de avgår från Donsak är restiden längre. Songserm är oftast billigare och snabbare än Seatran. Raja Ferry har som nämnts ovan en minibuss från flygplatsen till sin färja, och det billigaste alternativet för att ta sig från Surath Thani Airport till Koh Phangan är med Phantip.

När du reser från Surat Thani tågstation har du i princip samma alternativ när det gäller företag: Phantip, Songserm, Lomprayah och Raja Ferry, och återigen varierar priserna och tidtabellerna så välj det alternativet som passar dig bäst.

Hur tar jag mig från Surat Thani till Koh Phangan?

De finns massor av alternativ för att ta sig från Surat Thani till Koh Phangan, med avgång från flygplatsen, stadens hotell, järnvägsstationen eller stadens centrum eftersom de finns kombinerade biljetter för buss och färja från alla dessa avgångsställen. Beroende på om du tar en höghastighetsfärja eller en vanlig färja tar resan mellan 2,5 och 6 timmar.

Hur lång tid tar det från Surat Thani till Koh Phangan?

Den snabbaste rutten från Surat Thani till Koh Phangan tar bara 2,5 timmar, med avgång från Tapee Pier strax utanför stadens centrum, med Lomprayah, medan den längsta resan tar 5,5 timmar. Restiden varierar beroende på avgångsställe och färjerederier. Du kan lägga till transfer från flygplatsen, hotell, tågstation etc. och köpa en kombinerad biljett för ökad bekvämlighet. Alla dessa alternativ kan köpas via 12Go.

Hur tar man sig till Koh Phangan Full Moon Party?

Koh Phangans månatliga Full Moon Party lockar hundratals extra besökare till ön, vilket gör det ibland svårt att hitta plats på båtar. På grund av detta är det bäst att boka tidigt i förväg, och du kan göra detta på 12Go. De säljer biljetter för många olika färjerederier, från många avgångsställen, inklusive upphämtning från hotell eller flygplatser på gemensamma biljetter, så att hela din resa tas om hand.

Hur tar du dig till Koh Phangan?

Eftersom det är en så populär ö är det lätt att ta sig till Koh Phangan. Du kan ta en färja från Koh Samui, eller så finns det massor av färjor som avgår från fastlandet (Surat Thani eller Chumphon). Besök 12Go och ange din avreseort för att få detaljerade sökresultat och möjlighet att köpa kombinerade biljetter för hela resan, inklusive färjan med transfer med tåg, bussar och flyg från till exempel Bangkok.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.