Indien

Senast uppdaterad 2 juni, 2023

Publicerad

Indien är ett oöverträffat paradis av kultur, historia och fantastisk naturs. Från lugna byar på landsbygden till livliga städer, dess olika regioner har något att erbjuda varje resenär. Med en befolkning på över 1,3 miljarder människor kommer besökare garanterat att fascineras av den livliga blandningen av traditioner, seder och bruk och trosuppfattningar. Oavsett om du söker lugn eller stimulans har Indien allt! Låt din resa börja!

Läs om:
När är den bästa tiden att besöka Indien?
Platser du definitivt bör besöka i Indien
Hur man reser i Indien
Att resa inom indiska städer

Delhi to Uttarakhand

Himalaya, en majestätisk bergskedja som tornar upp sig över den norra delen av Indien, utgör en fantastisk bakgrund till regionens kaskadformade floder och andra bergiga landskap. Längre västerut ligger Western Ghats, ett område fyllt av frodiga skogar och ett varierat djurliv som erbjuder hisnande vyer som är perfekta för vandringar utomhus.

Indiens pulserande städer sjuder av liv; du hittar gamla tempel, palats och monument som står bredvid moderna skyskrapor samtidigt som du njuter av några av världens mest utsökta kök. Var du än tittar finns det något nytt som väntar på att upptäckas; oavsett om det är att utforska marknader som säljer färgglada tyger eller andliga platser som ger en inblick i Indiens djupt rotade tro finns det ingen brist på saker att göra för den som vågar sig utanför de upptrampade stigarna.

Indien kommer garanterat att lämna ett bestående intryck på alla som besöker landet; från dess fascinerande kultur och djupt rotade traditioner till dess hisnande landskap och läckra mat – allt detta kommer att ge dig en nyvunnen uppskattning för detta anmärkningsvärda land och allt det har att erbjuda.

När är den bästa tiden att besöka Indien?

Holi hindu festival
Holi, den hinduiska färgfestivalen © nelle hembry / Shutterstock.com

När det gäller att besöka Indien finns det inte något allmängiltigt svar. Den bästa tiden att besöka landet beror på vad du letar efter och vart du planerar att åka. Indien är ett stort land som kan skryta med olika klimat och väderförhållanden. Den idealiska tiden för att göra din resa varierar mycket från region till region.

Generellt sett tenderar resenärer att föredra de svalare månaderna oktober till mars för sina resor. Under denna period tenderar temperaturerna att vara mildare och mer behagliga i norra Indien. Om du har valt att utforska södra Indien kan dock samma svalare månader bli lite för kyliga och det kan vara bättre att planera din resa för april till juni när temperaturen stiger och blir behagligare.

Förutom sina varierande regioner erbjuder Indien också en mängd unika festivaler som äger rum under hela året – från Diwali, ljusfestivalen som firas med fyrverkerier och dekorationer i november, till Holi i mars som markerar vårens början med livfulla färger som kastas runt för att fira.

Innan du ger dig ut på din resa till Indien kan du genom att göra lite efterforskningar hjälpa dig att få ut det mesta av din upplevelse och se till att det blir en upplevelse att minnas. Besök den officiella webbplatsen för Indiens turistministerium – Incredible India – för information om resmål, sevärdheter och restips. Oavsett vad som intresserar dig ger planering i förväg dig en bättre chans att se till att din resa blir så trevlig som möjligt.

Tänk på faktorer som klimatförhållanden i olika delar av landet och festivaldatum som är relevanta för det ställe du besöker. Detta kommer att förbättra din upplevelse och se till att du inte missar något speciellt under din vistelse!

Platser du definitivt bör besöka i Indien

Delhi

Sunset view from Rajpath 'King's Way' in Delhi near Rashtrapati Bhavan on Raisina Hill.

Delhi är Indiens livliga kosmopolitiska huvudstad, en pulserande metropol som är känd för sitt spektakulära kulturarv och sin historia. Här finns några av landets mest ikoniska landmärken, som Röda fortet och India Gate, tillsammans med ett brett utbud av museer, tempel och andra attraktioner.

Delhi är också känt för sin blomstrande matscen, som erbjuder lokalbefolkningen och besökare ett aptitretande utbud av gatukök upp till restauranger med högklassig mat.

Jaipur

Delhi to Jaipur

Staden Jaipur ligger i delstaten Rajasthan. Den är mest känd för sina vackra rosafärgade byggnader som speglar dess rika kulturella arv. Turister strömmar hit för att utforska häpnadsväckande imponerande landmärken som Hawa Mahal, City Palace och observatoriet Jantar Mantar. Dessutom finns det gott om butiker här för dem som vill köpa några traditionella hantverk eller textilier från Jaipurs livliga marknadsplatser.

Agra

Options for Travel from Agra to Jaipur

Agra, som ligger i norra Indien, är världsberömd för att vara hemvist för ett av världens sju underverk: Taj Mahal. Detta fantastiska mausoleum i vit marmor byggdes av mogulkejsaren Shah Jahan till minne av hans älskade avlidna hustru och är fortfarande en imponerande syn att beskåda. Förutom detta hisnande monument erbjuder Agra också många fler historiska sevärdheter som Agra Fort och Itimad-ud-Daulahs grav.

Goa

Delhi to Goa

Goa är ett av Indiens mest populära turistmål – det ligger på västkusten. Goa erbjuder en idyllisk livsstil med soliga stränder och en avslappnad atmosfär som lockar både lokalbefolkningen och internationella turister.

Goa har inte bara bländande stränder. Det finns också många kyrkor, tempel och monument som är värda att utforska, till exempel Kala Academy Goa – ett centrum för scenkonst i Panaji – eller Basilica de Bom Jesus – en gammal basilika tillägnad Saint Francis Xavier. När kvällen faller på Goa finns det inte heller någon brist på aktiviteter. Goa erbjuder ett pulserande nattliv med massor av nattklubbar att välja mellan, som garanterat kommer att hålla dig underhållen tills solen går upp!

Så här reser du i Indien

Jaipur to Udaipur by Train
Udaipurs järnvägsstation © Amit kg / Shutterstock.com

Tågresor är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Indien. Det indiska järnvägsnätet täcker hela landet och har ett brett utbud av klasser, från budgetvänliga alternativ till mer lyxiga. Biljetter kan köpas antingen på järnvägsstationer eller via bokningswebbplatser. Tåg är i allmänhet bekväma, prisvärda och effektiva, vilket gör dem till ett utmärkt sätt att resa mellan städer.

Delhi to Agra by Bus

Bussar är ett annat populärt alternativ för att resa mellan städer i Indien. Det finns såväl statliga busstjänster som privata företag som erbjuder rutter mellan större städer och orter. Bussbiljetter kan köpas på busstationer eller via bokningssajter, och ofta är de billigare än andra transportmedel men kan ta längre tid än tåg eller flyg.

Om du har bråttom eller behöver resa långt kan flyg vara det bästa alternativet för dig. Indien har många inrikesflygplatser och olika flygbolag. Att flyga är oftast snabbare och bekvämare än andra transportmedel, även om det också kan vara dyrare.

När du bestämmer vilket transportsätt som är bäst för dig ska du noga överväga din budget, dina tidsbegränsningar och dina preferenser. Det är bra att jämföra priser och restider för varje transportsätt så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vad som fungerar bäst för dig.

Resa inom indiska städer

Att ta sig runt i stora städer i Indien kan vara lite överväldigande för förstagångsbesökare. Som tur är finns det flera transportalternativ, allt från kollektivtrafik till taxi och privat biluthyrning. Låt oss ta en titt på varje alternativ i detalj.

Kollektivtrafik är vanligtvis det mest prisvärda sättet att ta sig runt i Indiens storstäder. För att få tillgång till kollektivtrafiken måste du köpa biljetter antingen online eller i biljettluckorna som finns vid tunnelbane- och tågstationer.

Busslinjerna är också tydligt markerade på stadskartor, vilket gör det enkelt att navigera sig fram. Även om kollektivtrafiken i allmänhet är bekväm och budgetvänlig kan den vara mycket trångbodd under rusningstid och är inte det mest bekväma alternativet.

Ways to Get from Delhi to Jaipur
Trafik i New Delhi © Savvapanf Photo / Shutterstock.com

Ett annat populärt sätt att ta sig runt är med taxi. Taxibilar är dyrare än kollektivtrafiken men ger mer bekvämlighet och komfort när tiden är knapp. Du kan välja att anropa en taxi direkt på gatan eller boka en via en app som Ola eller Uber.

För resenärer som vill ha mer flexibilitet och är villiga att betala lite extra finns det privata biluthyrningstjänster. Biluthyrningsföretag erbjuder både självkörning och biluthyrning med chaufför för personer som vill utforska utanför stadsgränsen eller besöka flera destinationer utan att behöva oroa sig för att navigera sig i okända områden.

Oavsett vilket transportsätt du väljer bör du jämföra priser och restider för varje alternativ. Sedan kan du välja det bästa resealternativet för dina preferenser. Med alla dessa transportalternativ är det möjligt att ta sig runt i Indiens storstäder.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.