Krabi till Koh Lipe

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Krabi, porten till de imponerande Phi Phi-öarna, är en populär destination i södra Thailand med ett hisnande landskap. Här kan du njuta av storslagna vyer, snorkla eller upptäcka nationalparkerna. Om du är förtjust i dessa aktiviteter bör du överväga ett besök på ön Koh Lipe. Trots sin lilla storlek är Koh Lipe belägen i Tarutao National Marine Park och är känt för sin rika marinbiologiska mångfald – närmare bestämt, hem för cirka 25% av världens tropiska fiskarter. Du hittar också vackra stränder och nattliv här. Det finns flera färjealternativ för att resa från Krabi till Koh Lipe.

Läs mer om detta:
Höghastighetsfärja från Krabi till Koh Lipe
Resa från Krabi Klong Jilad brygga till Koh Lipe
Krabi till Koh Lipe via Pakbara brygga
Viktig information om färjor till Koh Lipe

Options for Travel from Krabi to Koh Lipe

Resealternativ från Krabi till Koh Lipe

Koh Lipe saknar flygplats, så ditt primära transportmedel till ön är med båt. Det finns dock flera färjerutter att välja på. Avståndet från Krabi till Koh Lipe är ungefär 180 kilometer, och beroende på vald rutt kan restiden variera mellan 4 timmar och 15 minuter upp till 7 timmar.

Höghastighetsfärja från Krabi till Koh Lipe

Det finns tre olika avgångspunkter för höghastighetsfärjor och speedboats som går till Koh Lipe. Från Klong Jilad-piren i Krabi Town, från Hat Yao-piren i Trang eller från Pakbara-piren i Satun.

Krabi Klong Jilad-piren till Koh Lipe

Krabi to Koh Lipe from Klong Jilad Pier with Ferry
Klong Jilad-piren i Krabi. © Denis Costille / Shutterstock.com

Från Krabi kan du ta en speedboat direkt till Koh Lipe från Klong Jilad-bryggan. Detta är troligtvis det mest praktiska alternativet, särskilt om du bor i närheten av Krabi Town. Resan tar cirka 4,5 timmar.

Tigerline Travel erbjuder denna rutt med sina moderna speedboats som erbjuder luftkonditionering inomhus. Även om detta alternativ kan vara dyrare jämfört med andra företag, kan den snabbare resan och bekvämligheten vara värt det extra priset. Tigerline Travel erbjuder även en transporttjänst direkt från Krabi flygplats till speedboat.

Krabi till Koh Lipe via Pakbara pir

A Jolly Travel Speedboat heading to Koh Lipe.
En av Jolly Travels snabbfärjor på väg till Koh Lipe.

Även om det finns några avgångar från Hat Yao Pir i Trang med Tigerline Ferries, avgår de flesta andra färjor och motorbåtar till Koh Lipe från Pakbara pir. Resan härifrån är kortare och tar cirka 90 minuter till Koh Lipe, men då måste du lägga till transfertiden från Krabi till Pakbara. Denna del av resan sker i en minibuss och ingår i din biljett, förutsatt att du har köpt en kombinerad biljett från Krabi. Vi rekommenderar starkt att du köper en kombinerad biljett för bekvämlighet och sinnesfrid, särskilt när du bokar via en ansedd resebyrå, och du kan sedan välja vilket resebolag du vill använda – alternativ inkluderar Smart En Plus och Jolly Travel. Båda dessa inkluderar upphämtning på hotellet i Krabi, transfer till Pakbara och färjeresan till Koh Lipe. Även om färjan inte tar lika lång tid från Pakbara, tar resan från Krabi till piren ca 3,5 till 4 timmar, vilket gör att den totala restiden blir ca 7 timmar.

Viktig information om färjor till Koh Lipe

Krabi to Koh Lipe - Longboat

Oavsett vilken färjerutt du väljer måste du komma ihåg denna viktiga information. Eftersom Koh Lipe är en så liten ö finns det ingen pir som är tillräckligt stor för att hantera speedboats och motorbåtar. Av den anledningen stannar alla båtar vid en öppen pir utanför Koh Lipe, och härifrån måste du kliva av färjan och gå ombord på en långbåt som tar dig till land. Avgiften för denna långbåt ingår inte i priset för färjan, så du måste betala när du kommer dit. Det är en liten kostnad, men något att vara medveten om.

Du måste också veta att eftersom Koh Lipe anses vara en del av nationalparken, finns det en entréavgift till nationalparken som du också måste betala vid ankomsten. När du har betalat är den giltig i sju dagar om du råkar lämna Koh Lipe och återvända.

En annan sak att tänka på när du reser med färja från Pakbara är att det finns en avgift för färjepiren som alla måste betala vid avfärd. Det är en liten avgift, men något att komma ihåg eftersom den inte ingår i din biljett.

Hur tar man sig från Krabi till Koh Lipe?

Det finns snabbåtar och höghastighetsfärjor som avgår från Krabi-området till Koh Lipe, t.ex. med Tigerline Travel från East Railay eller Klong Jilad Pier i Krabi Town. Detta är de snabbaste och dyraste alternativen, men du kan spara pengar och förlänga resan genom att ta en skåpbil söderut innan du tar färjan. Alla dessa alternativ är bokningsbara online via 12Go.

Det finns speedboats och motorbåtar som avgår från Krabi-området till Koh Lipe, exempelvis med Tigerline Travel från East Railay eller Klong Jilad Pir i Krabi Town. Detta är de snabbaste alternativen, men du kan spara pengar genom att ta en minibuss söderut innan du tar färjan. Alla dessa alternativ kan bokas online via 12Go.

Hur tar man sig till Koh Lipe?

Koh Lipe ligger i Andamanhavet i södra Thailand och är en mycket liten ö som enbart kan nås med båt. Under högsäsong finns det färjor och motorbåtar som går från platser som Trang, Phi Phi, Pak Bara och till och med Langkawi i Malaysia. Under lågsäsong finns bara en motorbåt från Pak Bara.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.