Phuket

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Phuket är Thailands populäraste destination och är ett obligatoriskt resmål för alla resenärer som vill ha den ultimata thailändska upplevelsen. Denna förtrollande ö har allt: storslagen natur, ett djupt rotat kulturarv, ett lockande kök och ett livligt nattliv.

Den enorma populariteten för turismen i Phuket är mycket välgrundad. Dess fascinerande stränder, med kristallklart vatten och mjuk, vit sand, gör de till en perfekt plats för en sol och bad semester. För äventyrslystna själar väntar Phukets fängslande undervattensvärld på att utforskas genom dykning och snorkling.

Phuket är rikt på en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och erbjuder en glimt av sitt förflutna genom att besöka gamla tempel och delta i lokala seder och traditioner. Ingen resa till ön skulle vara komplett utan att njuta av den utsökta gatumaten. Eller prova mat från hela världen i de många restauranger som finns här.

I korthet, för dem som söker ett resmål som blandar naturlig prakt, kulturell rikedom och oändlig spänning är Phuket det perfekta valet.

Berömda platser

Patong Beach

Som ett av de främsta turistmålen i Phuket lockar Patong Beach besökarna med sitt orörda kristallklara vatten, pudriga vita sand och livliga atmosfär. Här kan man tillgodose olika intressen, sola, bada och njuta av ett livfullt nattliv.

Patong Beach är ett blomstrande turistcentrum med en rad hotell, restauranger, barer och butiker som står redo att upptäckas. Det är en idealisk plats för att sola sig i solen, njuta av utsökta lokala rätter och dyka in i öns frestande nattliga scen.

Phukets gamla stad

Phukets gamla stadsdel erbjuder besökarna en möjlighet att fördjupa sig i öns rika kulturarv. Denna förtrollande stadsdel, med sina historiska byggnader och monument, fungerar som en perfekt miljö för att utforska Phukets historiska förflutna och traditioner.

När du vandrar genom gatorna i Phukets gamla stadsdel kommer du att känna dig förvandlad till en svunnen tid. Beundra den fantastiska kinesisk-portugisiska arkitekturen och besök museer som ger dig insikter i öns historia. Oavsett om du är historieentusiast eller bara söker en annorlunda upplevelse, utgör Phukets gamla stad ett spännande och distinkt resmål som är väl värt att utforska.

Wat Chalong-templet

Wat Chalong

Wat Chalong Temple står som ett av Phukets mest kända och vördade religiösa landmärken. Detta exceptionella tempel har en hisnande arkitektur och lugna omgivningar och är ett viktigt stopp för dem som är intresserade av thailändsk kultur och religion.

När besökarna utforskar Wat Chalong Temple kan de få en inblick i buddhismen och thailändska traditioner samtidigt som de uppskattar de detaljerade sniderierna och utsökta konstverken som pryder tempelbyggnaderna. Denna lugna och andliga helgedom erbjuder en idealisk miljö för lugn introspektion och meditation.

Saker att göra i Phuket

Dykning

Allt från rutinerade dykare till nybörjare, erbjuder Phuket en otrolig dykupplevelse. Med sitt kristallklara vatten och det rikliga marina livet kan du utforska undervattensvärlden genom dykning i rev eller på vrak – det kommer garanterat att bli ett minnesvärt äventyr! Oavsett om du letar efter ett unikt sätt att förhöja din semester eller helt enkelt vill utforska havets djup är Phuket den perfekta platsen att göra det på.

Thailändska matlagningskurser

Traditional way of preparing thai food using chopper knife. Picture of traditional thai cuisine made of fresh ingredients taken during cooking class

Om du älskar mat får du inte missa möjligheten att utforska det thailändska köket och laga traditionella rätter i Phuket! Matlagningskurser finns tillgängliga över hela området, där du kan lära dig om ingredienser, tekniker och recept av lokala experter. I slutet av din kurs får du smaka på de läckra resultaten av ditt flitiga arbete. Det är det perfekta sättet att ta med dig en smak av Thailand hem!

Elefantskyddsområden

Phuket är det perfekta resmålet för dem som vill komma nära elefanter på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Besökare kan utforska de många elefantreservaten här, där de har möjlighet att mata, rida eller bara observera dessa majestätiska varelser. För mer information om Phukets elefantreservat, besök Phuket Elephant Sanctuaries. Det är en upplevelse som kommer att stanna kvar hos dig för alltid!

Att ta sig till Phuket

Rot Fai Night Market Bangkok From Above

Bangkok till Phuket

Det finns flera sätt att resa från: Bangkok till Phuket – åka buss, tåg eller flyg?

Flyg är det snabbaste alternativet men också det dyraste. Det finns över 50 flygningar per dag att välja mellan Bangkok och Phuket. Priserna varierar beroende på flera faktorer, bland annat säsong, resdag och vistelsetid. Priserna påverkas också av vilken flygplats i Bangkok du avgår från och vilket flygbolag du väljer. De billigare flygbolagen tenderar att avgå från Don Mueang-flygplatsen, medan de dyrare flygbolagen använder Suvarnabhumi-flygplatsen.

Att ta sig från Bangkok till Phuket med tåg innebär att man tar ett tåg från Bangkok till Surat Thani och sedan en buss resten av vägen. Tågdelen av resan tar cirka 8 timmar, med ytterligare 5-6 timmar med buss. Även om det tar lång tid ger tågresan dig möjlighet att se Thailands landskap och kan göras i ett mer avslappnat tempo. Det finns dock även övernattningståg för dem som föredrar att sova under resan.

Att resa med buss är det billigaste alternativet för att ta sig från Bangkok till Phuket, med flera bussbolag som trafikerar denna sträcka. Resan tar cirka 11-12 timmar, inklusive flera stopp längs vägen. Bussarna finns i olika klasser, från enkla till lyxiga, för att tillgodose olika budgetar och komfortnivåer.

Krabi till Phuket

Koh Lanta to Krabi Airport

Krabi Town, som ofta överskuggas av närliggande badorter som Ao Nang och Railay, erbjuder en genuin glimt av den lokala kulturen och en distinkt atmosfär. Många turister reser från Krabi till Phuket. Avståndet mellan Krabi och Phuket är cirka 165 kilometer, och det finns flera transportalternativ att välja mellan, till exempel bussar, minibussar, taxibilar, färjor och speedbåtar.

Bussar är ett populärt och prisvärt val, och det finns både statliga och privata alternativ. De statligt drivna bussarna är billigare men mindre bekväma, medan privata bussar erbjuder högre komfort. Minibussar är också populära och ger bekvämligheten att hämta upp hotell, även om de har mindre benutrymme och kan ta längre tid på grund av flera stopp.

Taxibilar erbjuder en riktig dörr-till-dörr-service och tar vanligtvis cirka 2 timmar för resan, men de kan vara dyra. Genom att boka ett större fordon och dela med vänner eller familj kan detta alternativ bli mer prisvärt. Färjor å andra sidan erbjuder ett naturskönt och rymligt alternativ till vägresor, men de kan ta längre tid och är kanske inte lämpliga för dem som är benägna att bli sjösjuka. Slutligen är snabb-båtar det snabbaste men dyraste alternativet, och det tar bara cirka 45 minuter att korsa mellan de två destinationerna.

För en omfattande guide om dessa transportalternativ, läs originalartikeln.

Pattaya till Phuket

Options for Travel from Pattaya to Phuket
Phuket är en ö, men den är ansluten till det thailändska fastlandet via en bro.

Pattaya och Phuket är två av de mest populära stranddestinationerna i Thailand, men var och en har sin unika karaktär. Pattaya är känt för sina stränder och sitt nattliv, medan Phuket är känt för sina vackra stränder och sin mer avslappnade atmosfär. När du reser från Pattaya till Phuket har du flera alternativ, bland annat flyg och bussar.

Flyg från Pattaya till Phuket är det snabbaste alternativet, med direktflyg mellan de två städerna. Thai AirAsia och Bangkok Air erbjuder båda flygningar, där Thai AirAsia är mer prisvärt men utan tillåtet incheckat bagage. Du kan flyga från U-Tapao Pattayas flygplats och vid ankomsten till Phukets internationella flygplats har du flera alternativ för att ta dig till din slutdestination.

Att resa från Pattaya till Phuket med buss är ett mer prisvärt alternativ som är populärt bland budgetresenärer. Bussar är ett bekvämt och säkert sätt att resa i Thailand, men resan tar längre tid än att flyga. Du kan enkelt hitta bussbiljetter, men var beredd på den långa resan.

Läs mer om de olika alternativen för att resa från Pattaya till Phuket.

Andra guider till Phuket

Resor från Phuket

Phuket till Koh Samui

Flights Phuket to Koh Samui
Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats © islandboy_stocker / Shutterstock.com

Phuket och Koh Samui är två populära resmål i södra Thailand och det är lätt att resa mellan dessa två platser. Det finns flera alternativ tillgängliga, bland annat flyg, bil, buss och färja.

Om du är ute efter ett lugnare tempo är bilkörning ett bra alternativ. Att hyra en bil är ett bra sätt att se det underbara landskapet längs vägen, men kom ihåg att Koh Samui är en ö som inte är ansluten till fastlandet, så du måste ta en färja.

Om du föredrar att ta ett långsammare tempo och njuta av landskapet är det bäst att hyra en bil. Tänk dock på att Koh Samui är en ö som inte är ansluten till fastlandet, så du måste ta en färja för att ta dig dit. Njut av de vackra vyerna på din bilresa!

Buss och färja är ett bra alternativ för dem som föredrar att någon annan sköter körningen och njuter av det förbipasserande landskapet. Det finns flera alternativ för kombinationsbiljetter för buss och färja, och komfortnivåerna varierar. Resan tar mellan 8 och 9 timmar och anländer till Na Thon Pier på Koh Samui, varifrån du tar dig runt på egen hand.

För mer detaljerad information kan du läsa hela artikeln Phuket till Koh Samui – åka buss eller ta flyget?

Phuket till Phi Phi

Ferries Phuket to Phi Phi
Färjan Sea Angel som avgår från ön Phi Phi © PAUL WASCHTSCHENKO / Shutterstock.com

För att resa till Phi Phi-öarna måste man ta en båt eftersom det inte finns några flygplatser. Det finns tre huvudsakliga alternativ för att resa från Phuket till Phi Phi: all inclusive-turer, speedbåtar och färjor.

En all-inclusive-tur är det dyraste alternativet men innehåller flera förmåner, till exempel upphämtning från hotellet, lunch på Phi Phi, intressanta stopp längs vägen och till och med snorkling. Turernas längd kan variera och antalet passagerare kan variera mellan 18 och 45.

Speedboats erbjuder mer flexibilitet när det gäller tid och plats, och kan tas direkt från vissa av stränderna i Phuket. För dem som reser i en stor grupp är en privat speedboatcharter också ett populärt alternativ, även om det är dyrare.

Färjor är det mest prisvärda alternativet och avgår från två olika terminaler på Phuket: Rassada Pier och Sea Angel Pier. Färjeturen tar mellan 1,5 och 2 timmar, och det finns flera olika färjerederier att välja mellan.

För mer detaljerad information om att resa från Phuket till Phi Phi, läs inlägget.

Phuket till Krabi

Speedboat Phuket to Krabi
Speedboats i Krabi © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Phuket och Krabi är två populära resmål i södra Thailand som erbjuder kontrasterande atmosfärer och olika sätt att leva. Resan från Phuket till Krabi kan ske på väg eller med båt.

På vägen har du möjlighet att resa med buss, minibuss eller taxi. Bussen är det mest populära transportsättet på grund av den billiga kostnaden och frekvensen av avgångar. Minibussen ger ett bekvämare alternativ, medan taxi är det mest bekväma alternativet men också det dyraste.

För dem som gillar resor till sjöss finns färje- och snabb-båtsalternativet. Färjan är naturskön och bekväm, men tar längre tid jämfört med de andra alternativen, med en restid på cirka 8,5 timmar inklusive ett fem timmar långt stopp på ön Phi Phi. Speedboat är det snabbaste alternativet med restider på cirka 2 timmar, men det är också det dyraste. Den slutar vid semesterorten Ao Nang, som ligger cirka 19 kilometer från Krabi stad.

Resa från Phuket till Krabi – åka färja, minibuss, buss eller taxi?

Fler reseguider från Phuket:
Phuket till Surat Thani

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.