Sri Lanka

Senast uppdaterad 27 maj, 2023

Publicerad

Sri Lanka är en unik och storslagen destination som varje resenär bör uppleva. Här hittar du allt från bedårande stränder till fascinerande djurreservat, storslagna tempel och historiska platser.

Läs mer om:
Upptäck den bästa tiden att besöka Sri Lanka
Platser som är värda ett besök
Hur man reser i Sri Lanka

Galle Fort, Sri lanka

När du besöker Sri Lanka kommer du att bli förtrollad av det varierande landskapet; en mängd gyllene stränder, vajande palmer, rikliga regnskogar och gröna berg. Kulturen här har formats av gamla seder, koloniala influenser och moderna trender.

Lokalbefolkningen är känd för sin gästfrihet gentemot besökare och sin älskvärdanatur; vilket gör det mer inbjudande för dem som vill komma och utforska. En av de platser som man inte får missa är dess urval av historiska monument som gamla tempel, palats och fästningar med tusentals år gamla anor.

Oavsett om du vill vila upp dig eller söka lite spänning under din resa har Sri Lanka något för alla. Från dagsutflykter runt landets mest populära attraktioner till att upptäcka dess dolda pärlor – det finns så mycket att utforska!

Upptäck den bästa tiden att besöka Sri Lanka

Beautiful Sri Lanka Beach

Den bästa tiden för en resa beror till stor del på personliga preferenser och den typ av upplevelse som önskas.

November till april är den torra säsongen och perfekt för dem som vill sola på stranden eller fly från de kalla vintermånaderna. Med temperaturer från låga 20- till mitten av 30-talet Celsius är dagarna varma och soliga med låg luftfuktighet medan nätterna är svala och behagliga. Detta är också högsäsong för turister, så man bör räkna med högre priser och större folkmassor.

För en unik kulturupplevelse är juli eller augusti idealisk, eftersom det är då du kan bevittna Esala Perahera-festivalen i Kandy. Den innehåller en procession av elefanter, dansare och musiker samt andra föreställningar som hyllar Buddhas tandrelik. Turister kan beundra detta spektakel och delta i de ritualer som äger rum under denna period.

Om budgetvänlighet och färre folkmassor är viktigare än att sola på stranden är maj till oktober idealiskt, eftersom det är monsunsäsong i Sri Lanka. Under denna tid kommer det att förekomma frekventa regnskurar men också lägre priser och färre människor – plus att det erbjuder en uppfriskande andhämtning från värmen under den torra säsongen!

Platser som är värda ett besök

Colombo

Colombo drone shot with ocean background
Colombo är Sri Lankas huvudstad och största stad. Det är en livlig stadskärna där moderna skyskrapor blandas med byggnader från kolonialtiden. Stadens gator är levande med människor, musik och energi. I Colombo finns ett stort utbud av restauranger, hotell och butiker för souvenirer. Förutom det livliga stadslandskapet är Colombo också en utmärkt plats för att lära sig mer om Sri Lankas kultur och historia.

Jaffna

Nallur Kandaswamy Kovil is one of the most significant Hindu temples

Jaffna ligger längst i norr i Sri Lanka och utstrålar en atmosfär som påminner om dess långa historia som ett kulturellt centrum för hinduer och tamiler. Här finns en mängd gamla tempel, palats, fästningar och andra kulturella landmärken som säkert kommer att glädja alla besökare. Staden erbjuder också vackra stränder längs kusten som ger möjlighet till avkoppling eller till och med vattensporter som dykning och snorkling. Jaffnas unika blandning av kulturarv och naturskönhet gör staden till ett måste när du besöker Sri Lanka.

Kandy

Lakeview of Kandy city

Kandy ligger i en del av de centrala kullarna i Sri Lanka. Den lockar besökare från hela världen med sitt fängslande landskap, sin frodiga vegetation, sina teplantager och sina sekelgamla tempel. Stadens främsta attraktion är tandrelikttemplet, som har förklarats som ett av UNESCO:s världsarv på grund av dess enorma andliga betydelse inom buddhismen. Andra anmärkningsvärda landmärken är historiska palats, fästningar och andra monument som ger en inblick i Candys förflutna. En annan inblick i Kandys förflutna är de traditionella musikföreställningarna och de många festivaler som äger rum under hela året.

Galle

Galle Fort, Sri lanka
Galle ligger i på Sri Lankas sydkust nära pittoreska stränder som lockar besökare året runt som söker vila och rekreation i denna pittoreska hamnstad.
Galle har mycket att erbjuda turisterna, bland annat charmiga hotell och butiker som säljer souvenirer tillverkade av lokalbefolkningen. En annan stor dragningskraft är arkitekturen från kolonialtiden, som Galle Fort – en av de bäst bevarade nederländska befästningarna i världen som förklarades som världsarv av UNESCO 1988.

Trincomalee

Marble beach, Trincomalee
Trincomalee ligger på Sri Lankas östkust kantas av med lugna stränder som är idealiska för solbadning eller för att spendera för att njuta av en lugn och rofylld kvällar under en stjärnklar himmel, bort från allt liv och rörelse. Det har blivit populärt bland resenärer som söker en flykt från vardagen i den avslappnade atmosfären. Här finns många hotell och restauranger som tillgodoser deras behov samtidigt som det är tillräckligt nära för att utforska gamla tempel och landmärken som är genomsyrade av Sri Lankas historia och tradition och som finns utspridda i Trincomalees landskap.

Hur man reser i Sri Lanka

Smiling woman looks out from the train window in Sri Lanka

Sri Lanka erbjuder många olika alternativ för att resa mellan sina städer och orter. Besökare kan välja mellan tåg, skåpbilar, bussar, taxibilar, tuk-tuks och privata bilar för att nå sin destination.

Tåg är populära för turister som vill utforska Sri Lankas landsbygd och uppleva den lokala kulturen. De är vanligtvis ganska prisvärda och erbjuder ett bra sätt att se sevärdheterna, men de kan vara tidskrävande och passar därför inte för dem som har bråttom.

Minibussar drivs av privata företag och erbjuder ett bra alternativ för små grupper som vill ha en mer personlig upplevelse. De kan bokas i förväg eller anropas på gatan, och priserna är vanligtvis ganska rimliga.

Bussar är ett annat budgetvänligt transportmedel i Sri Lanka som förbinder många av de större städerna i landet. Det statliga Sri Lanka Transport Board driver regelbunden busstrafik tillsammans med flera privata företag. Bussarna är billiga, men de kan vara trånga, obekväma och långsamma på längre resor.

Multicolored tuk-tuks riding on the road from Kalutara with the background of a Buddhist temple.

Taxibilar, tuk-tuks och privatbilar erbjuder ytterligare alternativ för resor runt om i Sri Lanka till varierande priser beroende på hur långt man reser.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.