Chiang Mai

Senast uppdaterad 11 augusti, 2023

Publicerad

Chiang Mai, den största staden i norra Thailand, är belägen 720 kilometer norr om Bangkok i ett bergigt område längs Ping-floden. Chiang Mai är genomsyrad av historia och utgör ett utmärkt ställe för att få en inblick i Thailands kultur och traditioner. Besökare kan fördjupa sig i antika ruiner, uppleva det dynamiska nattlivet, lära känna unika bergsfolk och smaka på läckra rätter på de lokala marknaderna eller på stadens många restauranger.

Friluftsäventyrare kan utforska regionens skönhet genom att ge sig ut på vandringar, mountainbike- och kajakturer. Dessutom erbjuder Chiang Mai en mängd olika shoppingupplevelser, alltifrån traditionella marknader till moderna köpcentrum.

En av höjdpunkterna med ett besök i Chiang Mai är det utsökta köket, som kan hittas på lokala marknader och på ett stort antal restauranger. Khantoke-middagen, en traditionell festmåltid med sekelgammalt ursprung, är en upplevelse du inte bör missa på Lanna Cultural Center. Chiang Mai är dessutom en idealisk utgångspunkt för att utforska Thailands hisnande natur, med tre närliggande nationalparker som erbjuder bergsvandringar till fots eller på elefant. Denna unika aspekt av Thailand skiljer Chiang Mai från den pulserande huvudstaden Bangkok.

Oavsett om du söker avkoppling eller en adrenalinfylld äventyrsresa, är Chiang Mai ett idealiskt resmål.

Berömda platser

Wat Phra That Doi Kham

Wat Phra That Doi Kham (Temple of the Golden Mountain)

Wat Phra That Doi Kham huserar en imponerande 55 fot hög Buddha-statyn. Detta tempel från 700-talet, beläget på en kulle utanför staden, har en chedi som uppfördes 687 och som liknar det berömda Wat Phra That Doi Suthep. Njut av fridfullheten, beundra de Naga-väktade pagodtrapporna och utforska innergården med sina gröna pelare. Missa inte att slå på de stora klockorna och gonggongerna, vilket gör den till en av Chiang Mais mest fascinerande sevärdheter.

Huay Tung Tao

Huay Tung Tao Lake

Huay Tung Tao-sjön erbjuder andlös skönhet med sitt lugna vatten och imponerande berg. Det är ett måste att besöka i Chiang Mai och erbjuder gott om möjligheter till fotografering och utforskning med paddelbåt. Mingla med thailändska familjer, koppla av eller delta i aktiviteter vid sjön. Njut av maten från de många sjörestaurangerna som erbjuder en picknickliknande atmosfär. Huay Tung Tao-sjön är den perfekta destinationen för avkoppling och för att uppleva ett fantastiskt landskap.

Lördagsmarknad

Saturday Night Market Walking Street - Wua Lai Road

Efter att ha tillbringat tid med att utforska templen i Chiang Mai, kan det vara läge att uppleva något lite annorlunda. Besök då Saturday Night Market Walking Street – Wua Lai Road. Detta är en upplevelse full av liv och rörelse som startar på sen eftermiddag och håller på fram till 22.30 på kvällen. Trots marknadens popularitet blir den sällan överfylld, vilket gör upplevelsen desto trevligare. Den mest livliga tiden är oftast runt solnedgången.

Här har du möjlighet att köpa en mängd traditionellt hantverk. Dessutom finns det gott om mindre traditionella souvenirer till salu. Du kommer troligtvis också att lockas av alla läckra snacks som erbjuds – att njuta av dessa ger dig energi att fortsätta utforska alla de intressanta försäljningsstånden. Att ta sig till marknaden är enkelt, en tuk tuk kan ta dig dit från dess plats nära de gamla stadsmurarna. Det tar ungefär en till två timmar att gå runt och titta på alla försäljningsstånd, men du är välkommen att stanna så länge du vill för att ta in atmosfären.

Saker att göra i Chiang Mai

Wat Chiang Man
Wat Chiang Man

Chiang Mai, ett kulturellt nav i norra Thailand, bjuder på en stor variation av sevärdheter att upptäcka. Staden är hem till många antika tempel som Wat Phra That Doi Kham, ett tempel från 700-talet med en 55 fot hög Buddha-statyn, och Wat Chiang Man, det äldsta templet i Chiang Mai. En annan plats av historisk betydelse, Wat Chedi Luang, var en gång stadens högsta byggnad och håller nu dagliga munkdialoger. För en mer avkopplande upplevelse kan du besöka Huay Tung Tao-sjön där du kan njuta av det pittoreska landskapet eller hyra en paddelbåt för att utforska vattnet. Ett alternativ till stadslivet är de fantastiska Bua Thong-vattenfallen som ligger i Mae Taeng National Forest Reserves.

Royal Park Rajapruek

Utöver dess naturliga skönhet och historiska platser, erbjuder Chiang Mai också fascinerande museer och unika sevärdheter. Det märkliga Museum of World Insects and Natural Wonders har en utställning av insekter, spindeldjur, kräftdjur, fossiler, fiskar, snäckor, stenar och trä. Konstälskare kan njuta av Art in Paradise, Chiang Mai 3D Art Museum, med interaktiva illusionistiska utställningar skapade av koreanska konstnärer. För en djupare naturupplevelse erbjuder Royal Park Rajapruek vackert skötta trädgårdar med en mångfald av tropiska växter.

De livliga marknaderna i Chiang Mai ger en smak av det lokala livet och utsökt mat. Saturday Night Market Walking Street på Wua Lai Road är en livlig plats där du kan shoppa och fika till sent på kvällen. Warorot Market (Kad Luang), som är populär bland lokalbefolkningen, erbjuder en chans att smaka på den utsökta maten som erbjuds och uppleva den thailändska livsstilen. Båda marknaderna ger besökarna en unik och autentisk inblick i Chiang Mais pulserande kultur.

Ta dig till Chiang Mai

Bangkok till Chiang Mai

The Train from Chiang Mai to Bangkok
Tåget från Chiang Mai till Bangkok passerar den vita bron (Thachompu) i Lamphun, norra delen av Thailand © Pawarin Prapukdee / Shutterstock.com

Chiang Mai ligger 700 km norr om Bangkok, och du kan ta dig dit med flyg, tåg eller buss.

Räkna med att ett direktflyg från Bangkok till Chiang Mai tar cirka 60 till 70 minuter. Nackdelen med att resa med flyg är förstås kostnaden, men om du kan få ett flyg med ett av Thailands lågprisbolag är priset inte så illa. Boka i förväg för att få bättre erbjudanden. Lågprisflygbolag som Air Asia, Thai Lion Air och Nok Air flyger från Don Muang International Airport. Thai Smile Airways, Thai Vietjet Air, Bangkok Airways och Thai Airways flyger från Suvarnabhumi International Airport.

Tåget från Bangkok till Chiang Mai är förvånansvärt populärt, trots den långa tid det tar att ta sig från den ena staden till den andra. Chiang Mais tågstation ligger bara några kilometer utanför stadens centrum, och det tar bara cirka 10 minuter att köra med taxi eller bil.

Bussar från Bangkok till Chiang Mai tar 9-12 timmar och biljettpriserna varierar beroende på typ av buss. Välj VIP- eller expressbussar beroende på din budget och dina önskemål.

Kolla in vår guide om hur du tar dig från Bangkok till Chiang Mai. I den här artikeln får du all information du behöver inför din resa till den vackra staden Chiang Mai i norr.

Phuket till Chiang Mai

Flight Chiang Mai to Phuket
Chiang Mais internationella flygplats med berget Doi Suthep i bakgrunden. © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Bussen är visserligen billigare, men det tar nästan 24 timmar att resa de 1500 kilometerna, vilket gör det till en slitsam resa för alla som inte gillar trånga utrymmen eller har små barn att resa med.

Att å andra sidan ta ett flyg från Chiang Mai till Phuket tar bara två timmar och är ett betydligt snabbare alternativ för dem som inte vill spendera en hel dag på en buss. Med tre flygbolag att välja mellan kan resenärer vanligtvis hitta ett bra erbjudande genom att boka sina flygbiljetter i förväg och vara flexibla när det gäller dag och tid för resan. Phukets internationella flygplats har nyligen genomgått en utbyggnad och renovering, vilket gör att den kan hantera nästan dubbelt så många passagerare.

På det hela taget, om du vill spara pengar och se mer av Thailands landsbygd är det bästa alternativet att ta bussen. Ett flyg kan kosta ungefär det dubbla, men med tanke på att det bara tar 2 timmar är många resenärer överens om att det är värt att spendera det extra och komma till Phuket mycket snabbare!

Ayutthaya till Chiang Mai

Train Ayutthaya to Chiang Mai
Ayutthayas järnvägsstation © Chayatorn Laorattanavech / Shutterstock.com

Från Ayutthaya till Chiang Mai är en resa på cirka 500 km och kan ta upp till 10 timmar med bil. Det finns olika alternativ för att resa mellan dessa två städer, bland annat buss, tåg eller att anlita en privatchaufför.

Att åka buss är det mest prisvärda alternativet, och många företag erbjuder direktlinjer från Ayutthaya till Chiang Mai. Bussbiljetter kostar runt 700-1000 baht och erbjuder bekväma säten med luftkonditionering. Bussresan tar cirka 10 timmar med några stopp för måltider, vila och toalettpauser.

För dem som vill ha en bekvämare resa är det ett idealiskt alternativ att ta tåget. Tåg från Ayutthaya till Chiang Mai avgår regelbundet och tar cirka 12 timmar, med flera olika klasser av tjänster som erbjuds, inklusive luftkonditionerade sovkupéer.

Att utforska Thailand på den här rutten är ett fantastiskt sätt att upptäcka dess vackra landskap. Om du vill veta mer kan du läsa vårt inlägg “Att ta sig från Ayutthaya till Chiang Mai” för mer detaljerad information om de olika sätten att resa mellan de två städerna.

Resa från Chiang Mai

Om du har sett allt som Chiang Mai har att erbjuda är det dags att gå vidare till nästa destination. Oavsett om du vill utforska stränderna, uppleva stadslivets liv och rörelse eller utforska landsbygden är alternativen oändliga.

Chiang Mai till Pai

Minivan Chiang Mai to Pai
Prem Pacha-minibussarna stannar vid en rastplats utanför Chiang Mai. © jointstar / Shutterstock.com

Trots att det bara är 150 km mellan Chiang Mai och Pai innebär vägen från Chiang Mai till Pai att man kör över berg med oändliga kurvor. Men det är en naturskön väg. Alternativen för att resa mellan dessa två städer är bland annat minibussar, offentliga bussar, taxibilar och flyg.

Minibussar är prisvärda, men åksjuka kan vara ett problem, medan offentliga bussar är billigast men inte mest bekväma. Taxibilar erbjuder en privat turupplevelse och stannar vid sevärdheter, men de är dyra.

I slutändan beror valet av hur man tar sig från Chiang Mai till Pai på personliga preferenser, men att ta en minibuss rekommenderas för dem som vill uppskatta det vackra landskapet längs vägen.

Chiang Mai till Chiang Rai

Pai to Chiang Rai by Bus
Greenbus mellan Chiang Mai och Chiang Rai © nitinut380 / Shutterstock.com

Från Chiang Mai till Chiang Rai är du begränsad till att resa med privatbil, taxi, skåpbil eller buss. De flesta turister åker buss eftersom det är prisvärt, bekvämt och pålitligt.

Det finns i princip bara ett bussbolag att tala om för en buss från Chiang Mai till Chiang Rai och det är Greenbus Company (läs vår recension av Greenbus). De har ett gott rykte när det gäller prisvärdighet, komfort och tillförlitlighet, och de använder moderna bussar med luftkonditionering, så detta är inte en gammal träsitsig buss fullpackad med passagerare om det är den bilden du har i åtanke av thailändska bussar!

Chiang Mai till Bangkok

Nakhonchai Air Bus Chiang Mai to Bangkok
Nakhonchai Air Bus Chiang Mai till Bangkok guldklass

Resalternativen från Chiang Mai till Bangkok inkluderar flyg, tåg eller buss.

Flyg är det snabbaste alternativet men är dyrare och saknar natursköna vyer.

Tåg tar cirka 13 timmar för resor med övernattning och upp till 15 timmar för resor på dagtid. Det finns flera vagnsalternativ med priser som varierar i enlighet med detta, och tågen är ett utmärkt sätt att uppleva den thailändska kulturen.

Bussar är det billigaste alternativet, de tar cirka 10-11 timmar och erbjuder både natt- och dagresor. Priserna är jämförbara med tåg eller lite lägre.

Om du har gott om tid och gillar att ta det lugnt rekommenderas tåget. Om du måste ta dig dit på rekordtid är flyg det bästa alternativet, och om du behöver spara pengar ska du ta bussen.

Mer information om de olika transportsätten från Chiang Mai till Bangkok finns i vårt inlägg “Att ta sig från Chiang Mai till Bangkok

Andra resmål från Chiang Mai

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.