Myanmar

Senast uppdaterad 20 maj, 2023

Publicerad

Myanmar är ett spännande resmål med en unik blandning av kultur och vacker natur. Utforska den livliga kulturen, de gamla templen och det fantastiska landskapet för att få en oförglömlig upplevelse. Buddhismen spelar visserligen en viktig roll i detta lands identitet och det gör Myanmar till en minnesvärd upplevelse.

Läs mer om:
När är den bästa tiden att besöka Myanmar?
De bästa platserna att besöka i Myanmar
Att ta sig runt mellan städerna
Resa inom Myanmars städer

Bagan old ancient archeology temple famous destination at sunset

Myanmar har en rik kultur som går tusentals år tillbaka i tiden. Besökare kan uppleva detta personligen genom att besöka landets vackra tempel, pagoder och livliga marknader. Att utforska dessa kulturella platser är ett utmärkt sätt att lära sig mer om den livfulla burmesiska livsstilen.

Naturentusiaster kommer att uppskatta Myanmar för dess fantastiska landskap som lämnar dig i häpnad. Den gyllene klippan i Kyaiktiyo är ett perfekt exempel; denna spektakulära klippformation ligger ovanpå en buddhistisk helgedom som har lockat pilgrimer i århundraden. Inle Lake är ett annat naturunder som du måste se – kristallklart vatten omgivet av grönskande bergssluttningar gör detta till en av Myanmars mest pittoreska platser.

Matälskare kan också glädja sig åt den mängd läckra rätter som erbjuds i Myanmar – från doftande curryrätter och kryddiga nudlar till söta godsaker finns det något för varje smak.

Slutligen kommer du att glädjas av värmen hos lokalbefolkningen i Myanmar – de är kända för sin gästfrihet och vänliga läggning och kommer att se till att din vistelse blir så bekväm och trevlig som möjligt!

Det är ingen överraskning att detta otroliga land har blivit så populärt bland resenärer – alla dessa element kombineras för att skapa en oförglömlig upplevelse som du inte hittar någon annanstans! Så om du letar efter ett exotiskt resmål som är fullt av kultur, naturskönhet och varm gästfrihet bör Myanmar finnas med på din lista över platser att besöka!

När är den bästa tiden att besöka Myanmar?

Kyaiktiyo pagoda, Golden rock, Myanmar. With beautiful blue sky

När du bestämmer dig för när du ska boka din resa till Myanmar är det bra att tänka på vilken typ av semester du är ute efter. Här är några saker som kan hjälpa dig att välja den bästa tiden för din resa:

Om du letar efter det perfekta vädret är den bästa tiden att besöka mellan november och februari. Denna period erbjuder svalare temperaturer och mindre regn, vilket gör utomhusaktiviteterna bekvämare.

Om du är intresserad av att uppleva någon av Myanmars lokala festivaler eller evenemang måste du planera din resplan därefter. Till exempel äger körsbärsblomsfestivalen rum i mars medan Thingyan (vattenfestivalen) äger rum i april. Dessutom finns det många andra kulturella firanden under året, som fullmånefestivalen i september och Shwedagonpagodafestivalen i december.

Det är viktigt att notera att Myanmar har ett tropiskt monsunklimat med tydliga våt- och torrperioder – den våta säsongen varar från maj till oktober då stora delar av landet upplever kraftig nederbörd. Detta kan göra vissa områden otillgängliga, men kan också vara en lämplig tidpunkt att besöka eftersom det då finns färre turister och billigare priser.

Sammanfattningsvis beror det på personliga preferenser och vilken typ av upplevelse du vill ha när det är bäst att besöka Myanmar. Om flexibiliteten tillåter det kan ett besök under mellansäsongerna (mars-april eller oktober-november) vara ett bra alternativ. Väderförhållandena är behagliga men utan överdrivet många turister.

De bästa platserna att besöka i Myanmar

Bagan

Bagan old ancient archeology temple famous destination at sunset

Bagan är ett oförglömligt resmål för turister i Myanmar. Den här gamla staden ligger i mitten av landet och är hemvist för en uppsjö av tempel och pagoder som går tillbaka så långt tillbaka som till 800-talet. Besökare till Bagan kan utforska och uppleva stadens rika historia och kultur på flera olika sätt, från att ta en lugn tur med häst och vagn genom stadens gator till att delta i turer med varmluftsballong vid soluppgången över majestätiska strukturer.

Mandalay

Mandalay, Myanmar at Mandalay Hill and the palace moat.

Mandalay är Myanmars näst största stad och är känd för sitt betydande inflytande på religion, politik och kultur genom sin långa historia. Mandalay ligger centralt i landet och lockar turister till sina anmärkningsvärda buddhistiska kloster och tempel som den ikoniska Mahamuni-pagoden. Dess livliga marknader ger också en unik inblick i det lokala livet medan båtturer längs Irrawaddyfloden visar upp några av naturens mest spektakulära sevärdheter.

Yangon

Yangon skyline in Myanmar with beautiful sunrise

Yangon kallades tidigare Rangoon innan den blev Myanmars största stad – en populär turistort med sin livliga gatumattscen, arkitektur från kolonialtiden och den ikoniska Shwedagon-pagoden (som är 300 meter hög). Vid Chauk Htat Gyi Pagoda kan besökarna också åka på båtturer längs Yangonfloden, vilket gör det till en sevärdhet som man inte får missa.

Inlesjön

Floating garden in Inle Lake

Inle Lake, som ligger i centrala Myanmar, är en vacker naturplats med flytande trädgårdar, styltor, traditionella fiskebyar och många möjligheter att fördjupa sig i den lokala kulturen. Det finns många olika sätt att utforska Inle Lake. Vi rekommenderar att du tar båtturer genom dess vatten eller besöker närliggande marknader och verkstäder. Att ta en paus på en av Inle-sjöns många resorter kan vara precis vad du behöver efter en dag av utforskande!

Naypyidaw

Naypyidaw Bigggest Pagoda, Uppatasanti Pagoda

Naypyidaw är Myanmars huvudstad. Den gör ett stort intryck på resenärer med sin moderna infrastruktur, breda trädkantade vägar, imponerande regeringsbyggnader, ambassader och kulturella sevärdheter som Uppatasanti Pagoda & National Museum plus lokala marknader att besöka. Turister kan också ta turer till närliggande tempel och pagoder eller till och med njuta av naturreservat i närheten för lite extra avkoppling bort från allt liv och rörelse!

Taunggyi

Taunggyi City

Taunggyi är Shan State’s huvudstad och ligger vid foten av Shan Hills med en blandning av svalt klimat och vacker natur som fängslar besökarna. Turister kan hitta mycket att göra här. Börja utforska spännande lokala marknader & besök religiösa platser som tempel & kloster. Senare tar du en tur till Pindaya Caves, som är hemvist för tusentals Buddha-bilder!

Ta dig runt i Myanmar

Myanmar erbjuder en mängd olika alternativ för att ta sig runt i landet, bland annat med tåg, minibuss och buss.

Gokteik viadukt Myanmar

Tågresor är ett av de mest populära transportmedlen i landet. Järnvägsnätet går genom många större städer och orter, vilket gör det till ett effektivt sätt att ta sig runt. När du reser med tåg kan du ta del av Myanmars fantastiska landskap samtidigt som du upplever den lokala livsstilen. Det kan dock vara lite långsamt jämfört med andra transportmedel.

Minivan driving over a newly opened mountain pass, between Sindin and Tagu in the Tanintharyi Region, Southern Myanmar.

Minibussar är också allmänt tillgängliga och erbjuder mer komfort än bussar. Privata minibussar kan hyras för korta eller långa resor, vilket ger större flexibilitet och en personlig upplevelse. Även om det kostar mer att hyra en minibuss än att ta bussen kan det vara värt det för resenärer som vill ha bekvämlighet och komfort framför lägsta kostnad.

För dem som har en snävare budget kan bussar vara ett bra alternativ. Bussnätet täcker de flesta städer och orter i landet. Även om bussar kanske inte är lika bekväma som andra transportsätt är de definitivt ekonomiska om du inte har något emot att offra vissa bekvämligheter under resan.

Vilket transportsätt som i slutändan är bäst för dig beror på din budget, komfortnivå och resplan. Oavsett vilket du väljer erbjuder varje typ av transportmedel i Myanmar unika fördelar som gör det enkelt och roligt att utforska detta vackra land.

Resa inne i Myanmars livliga städer

Det är lätt att resa runt i Myanmars livliga städer. Taxibilar, bussar och trishaws är de främsta transportmedlen för dem som vill utforska landet.

Local YBS bus in Yangon city center.
Lokal YBS-buss i Yangon centrum. © Diego Fiore / Shutterstock.com

Taxiresor är ett populärt val, vilket ger ett bekvämt och problemfritt sätt att ta sig runt. Taxibilar kan anropas på gatan eller bokas i förväg med hjälp av ridhållningsappar som Grab, och priserna är vanligtvis taxameterbaserade. Det är dock alltid klokt att komma överens om priset innan man ger sig iväg, för att undvika eventuella meningsskiljaktigheter längre fram!

Att ta bussen är ett annat bra alternativ för budgetmedvetna resenärer. Lokala bussnätverk betjänar de flesta centrumområden och omgivande stadsdelar, och priserna är vanligtvis mycket billiga och överkomliga. Med det sagt kan bussarna ofta vara överfulla och obekväma – dessutom kan det vara svårt att förstå rutterna om du inte talar det lokala språket!

Trishaw in Myanmar
Ta en trehjulig motorrickshaw i Mandalay © 126image / Shutterstock.com

Trishaws erbjuder ett alternativt sätt att resa genom Myanmars städer – dessa är trehjuliga minibussar som antingen drivs av motorcyklar eller små motorer. De är allmänt tillgängliga i till exempel Yangon och Mandalay och tenderar att vara dyrare än bussar, men ger en mer personlig upplevelse samt en möjlighet att få en känsla för den lokala kulturen.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.