Hoi An

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Hoi An: En dynamisk turistort vid Vietnams centrala kust! Denna pittoreska stad är en fantastisk destination. Att kliva in i Gamla Staden i Hoi An är som att stiga in i en tidskapsel, präglad av dess vackert bevarade arkitektur och förtjusande gator dekorerade med färgstarka lyktor. Apropå det, ska du inte missa den betagande Lyktfestivalen, där hundratals lysande lyktor flyter fritt på Thu Bon-floden och skapar en magisk atmosfär.

Hoi Ans kulinariska scen är ett annat stort dragplåster, med utsökta vietnamesiska maträtter som garanterat kommer att få dina smaklökar att jubla. Från gatumatsäventyr till lokala marknader, det finns en gastronomisk fest som väntar runt varje hörn. Och om du vill få grepp om den vietnamesiska matlagningskonsten finns det gott om matlagningskurser som hjälper dig att bemästra de läckra recepten.

Men det finns mer! Staden är berömd för sina skräddarsydda kläder, med skickliga hantverkare som står redo att framställa plagg skräddarsydda endast för dig. Hoi An är också hem för den ikoniska japanska täckta bron, en historisk symbol för stadens rika arv. Om du vill byta miljö kan du styra stegen mot den orörda An Bang-stranden, perfekt för att njuta av solen och ta ett svalkande dopp i det turkosa vattnet.

Historieintresserade kommer inte heller att bli besvikna, eftersom den närliggande My Son Sanctuary erbjuder en fascinerande inblick i den forna Champa-civilisationen. Och för en dos av lokalt hantverk, ger traditionella keramikverkstäder en engagerande, hands-on-upplevelse. Tro mig, Hoi An är ett resmål som kommer att ge dig minnen att vårda för livet!

Berömda platser

Hoi An gamla stad

Rooftop view of Hoi An ancient town with sunset red sky

Gamla Staden i Hoi An, stadens pulserande hjärta, framvisar dess rika historia och livfulla kultur. När du promenerar genom de trånga gatorna möter du fantastisk arkitektur som återspeglar stadens olika influenser, från kinesisk till fransk kolonialstil. Se till att besöka staden under kvällen, då gatorna lyser upp med glödande lyktor som skapar en förtrollande atmosfär.

Den gamla staden är också ett nav för att uppleva Hoi An:s livliga lokala marknader, där du kan njuta av det läckra vietnamesiska köket och shoppa unika souvenirer. Glöm inte att följa med på en tur med gatukost för att smaka på autentiska lokala rätter samtidigt som du lär dig om stadens kulinariska traditioner. Det är en fest för både syn och smak!

Den japanska täckta bron

Japanese Covered Bridge, also called Lai Vien Kieu
Japanska täckta bron, även kallad Lai Vien Kieu

Den japanska täckta bron är en ikonisk symbol för Hoi An och står som ett vittnesbörd om stadens livliga historia och mångkulturella arv. Den här charmiga bron byggdes på 1500-talet av japanska köpmän och förbinder de kinesiska och japanska kvarteren, vilket speglar den harmoniska sammansmältningen av dessa två kulturer. De intrikata sniderierna och de utsmyckade detaljerna är en syn att skåda och gör den till ett måste att besöka.

När du promenerar över bron, ta en stund för att uppskatta dess arkitektoniska skönhet, och missa inte den lilla helgedomen där inne, tillägnad den taoistiska väderguden. Ett besök på Japanese Covered Bridge är en chans att fördjupa sig i Hoi Ans fascinerande förflutna och uppleva stadens unika charm.

An Bang Beach

Bara ett stenkast från Hoi An:s livliga gator ligger det idylliska paradiset An Bang Beach. Här sträcker sig gyllene sand längs det kristallklara vattnet medan palmerna vajar mjukt i brisen och skapar en oas av lugn skönhet. Njut av lite avkoppling genom att slappna av på stranden med en bra bok eller ta ett uppfriskande dopp i det inbjudande havet; hur som helst erbjuder An Bang en flykt från vardagen till en värld av lugn och ro.

Till middag kan du njuta av några av Vietnams färskaste fisk- och skaldjurserbjudanden på någon av de många strandrestaurangerna. När kvällen faller och ljusen tänds, njut av att smutta på en tropisk cocktail medan du dansar bort dina bekymmer till en avslappnad men ändå festlig atmosfär. An Bang Beach är den perfekta platsen för att koppla av och njuta av en minnesvärd semesterupplevelse.

Saker att göra

Matlagningskurser

Hoi An:s läckra kök är en stor dragningskraft för besökare, och vilket bättre sätt att fördjupa sig i den lokala matkulturen än att lära sig att laga dessa läckra rätter själv? Anmäl dig till en matlagningskurs och upptäck hemligheterna bakom stadens mest kända recept, från doftande skålar med pho till smakrika banh xeo-pannkakor. Många kurser inkluderar också en tur till den lokala marknaden, där du kan handplocka de färskaste ingredienserna och lära dig om Vietnams varierande utbud av örter och kryddor.

Cykelturer

Tourists ride bicycle in the the ancient old town Hoi An
Turister cyklar i den gamla gamla staden Hoi An © Suchart Boonyavech / Shutterstock.com

Cykelturer är det perfekta sättet att utforska Hoi Ans pittoreska landsbygd och uppleva dess autentiska charm. Trampa genom frodiga risfält, pittoreska byar och lugna vattendrag medan du får lite motion, träffar lokala bönder och hantverkare och får en inblick i traditionella metoder. En cykeltur i Hoi An är en rolig och givande upplevelse som du inte får missa. Så ta din cykel och upptäck allt som denna unika region har att erbjuda!

Traditionella keramikverkstäder

Hoi An är hemvist för en rik tradition av keramiktillverkning, och att delta i en praktisk workshop är ett fantastiskt sätt att uppleva detta urgamla hantverk. Lär dig konsten att forma lera och applicera intrikata glasyrer under ledning av skickliga lokala krukmakare. Du får chansen att skapa ditt eget unika keramikstycke, som kan fungera som ett underbart minne från din tid i Hoi An. Dessutom får du en djupare förståelse för stadens livliga hantverkskultur och den hängivenhet som krävs för att behärska detta vackra hantverk.

Flodbåtskryssningar

Att utforska Hoi An från vattnet ger ett unikt perspektiv på denna charmiga stad, och en lugn flodbåtskryssning på Thu Bon-floden är ett härligt sätt att tillbringa en eftermiddag eller kväll. Glid förbi de färgglada lyktorna i den gamla staden och beundra den fantastiska arkitekturen som kantar flodstränderna. Vissa kryssningar inkluderar även en traditionell musikföreställning eller en workshop för tillverkning av lyktor, vilket ger en extra touch av kulturell fördjupning till din resa. När du ser solen gå ner över Hoi An kommer du utan tvekan att bli fängslad av stadens förtrollande skönhet.

Resa till Hoi An

Da Nang till Hoi An

Aerial view of Da Nang Apec sculpture park at sunrise which is a new icon of Da Nang city. Dragon bridge behind

Resan från Da Nang till Hoi An går snabbt och enkelt, eftersom de två städerna bara ligger cirka 30 kilometer från varandra. Det finns flera transportalternativ, bland annat offentliga bussar, bussar från reseföretag, privata eller delade taxibilar och till och med direkttransporter från Da Nang flygplats till Hoi An.

Kollektivbussar är det billigaste alternativet och erbjuder en kulturell upplevelse, med täta avgångar från Da Nang till Hoi An. Resan tar cirka 70 till 80 minuter. För ett något högre pris kan du välja en buss från ett resebolag som The Sinh Tourist Bus, som erbjuder luftkonditionering och bekvämare säten, och som tar cirka 90 minuter till Hoi An.

För dem som föredrar en mer lyxig reseupplevelse kan privata eller delade taxibilar ordnas från Da Nangs flygplats eller stadens centrum. Företag som Dichung Taxi och Tiim Charter erbjuder upphämtning från olika platser och tillhandahåller en rad olika fordonstyper. Restiden är vanligtvis cirka en timme, även om den kan variera beroende på upphämtning och utgångspunkt i Da Nang. Ett annat alternativ för dem som anländer till Da Nang flygplats är Hoi An Express, som erbjuder delade minibussar för en säker och prisvärd transfer till Hoi An.

Hue till Hoi An

Ngo Mon gate - the main entrance of forbidden Hue Imperial City in Hue city, Vietnam, with Vietnamese girl wearing traditional dress Ao Dai

Att resa från Hue till Hoi An erbjuder en naturskön och kulturellt berikande upplevelse. De två städerna, som båda kan skryta med UNESCO:s världsarvslista, skiljs åt av cirka 122 kilometer väg, och det finns olika transportalternativ som passar olika preferenser och budgetar.

För dem som föredrar en kombination av tåg och buss erbjuder resan ett unikt perspektiv på Vietnams landskap, med vackra kustlandskap längs vägen. Det här alternativet kan dock vara tidskrävande, eftersom det tar upp till 4,5 timmar mellan tåg- och bussresorna. Alternativt kan du välja att åka buss hela vägen, vilket är det billigaste alternativet och tar cirka 4-5 timmar. Vissa bussar erbjuder även en naturskön rutt över Hai Van-passet, vilket ger möjlighet till fotomöjligheter och stopp på olika platser. För en mer personlig och flexibel resa kan du boka en privat taxitjänst, som tar mellan 2 och 3 timmar att resa mellan städerna. Detta alternativ är dyrare men ger dig friheten att välja din rutt och dina stopp längs vägen. Läs mer om transportalternativ från Hue till Hoi An här.

Hanoi till Hoi An

Hanoi skyline cityscape at twilight period. Aerial view of Cau Giay park, west of Hanoi.

Från Hanoi till Hoi An finns det olika transportalternativ som passar olika preferenser och budgetar. För dem som vill ha den snabbaste resan är flyg det idealiska valet, med en flygtid på cirka 1 timme och 20 minuter (plus transfertid från Da Nangs internationella flygplats). Vietnam Airlines, Jetstar Pacific och VietJet Air är de viktigaste flygbolagen som trafikerar denna sträcka.

Alternativt kan du ta bussen som ett mer budgetvänligt alternativ; detta kan dock ta upp till 19,5 timmar. Att ta tåget är ett annat alternativ – även om det inte går direkt till Hoi An erbjuder det mer komfort än bussar och tar cirka 15 timmar. När du väl är i Da Nang kan du sedan transferera till Hoi An med buss eller ett annat transportmedel. För mer information om hur du kan göra denna resa på det mest trevliga och bekväma sättet, klicka här.

Ho Chi Minh till Hoi An

Options for Getting from Ho Chi Minh to Siem Reap

Att resa från den livliga staden Ho Chi Minh till den avslappnade atmosfären i Hoi An erbjuder en rad transportalternativ som passar olika preferenser och budgetar. Ho Chi Minh till Hoi An lyfter fram tre huvudalternativ: att flyga, ta tåget och resa med buss.

Att flyga är det snabbaste alternativet och kan vara överraskande prisvärt om man väljer budgetflygbolag som VietJet Air eller Jetstar Pacific. Observera dock att flygningarna landar på Da Nang Airport, cirka 30 kilometer norr om Hoi An, så en extra transfer är nödvändig. För dem som föredrar ett långsammare tempo och vill njuta av landskapet är tåget ett utmärkt val. Vietnam Railways erbjuder olika klasser och du får uppleva den lokala kulturen, men tåget anländer också i Da Nang, vilket kräver en transfer till Hoi An. Slutligen är det minst rekommenderade alternativet att ta bussen på grund av den långa resan och de trånga förhållandena, men det kan vara ett kostnadseffektivt val för budgetmedvetna resenärer.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Ho Chi Minh till Hoi An – åka med flyg, tåg eller buss?

Dalat till Hoi An

Fantastic scenery with good weather around Dalat City.
Dalat är omgivet av fantastiska landskap och utgör en utmärkt bas för att utforska närliggande områden.

Dalat, huvudstad i Lam Dong-provinsen i Vietnam, är känd för sitt tempererade klimat, sina pittoreska landskap och sin franskinspirerade arkitektur. Om du planerar att besöka kuststaden Hoi An från Dalat finns det några resealternativ att överväga: flyg, buss eller en kombination av buss och tåg.

Att flyga från Dalat till Hoi An är det snabbaste sättet, men det kan vara dyrare på grund av den begränsade trafiken på denna sträcka. Vietnam Airlines är för närvarande det enda flygbolag som erbjuder direktflyg, med en flygning per dag. Flygningen tar ungefär en timme, och både avgångs- och ankomstflygplatserna ligger ungefär 30 kilometer från respektive stadscentrum.

Alternativt kan du spara pengar genom att ta en buss från Dalat till Hoi An. Det finns dock bara ett bussbolag, Hanh Café, som erbjuder direkttrafik, vilket innebär begränsad tillgänglighet. Bussresan tar cirka 15 timmar, med avgång klockan 13.00 och ankomst klockan 04.00 följande dag.

För den som söker äventyr kan du kombinera buss- och tågresa och börja med en buss från Dalat till Nha Trang, följt av ett tåg till Da Nang och slutligen en buss till Hoi An. Detta alternativ är inte nödvändigtvis snabbare eller billigare, men det erbjuder en unik upplevelse för resenärer med tid över.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Dalat till Hoi An – åka flyg, buss eller tåg?

Resa från Hoi An

När du väl har fördjupat dig helt i Hoi Ans underverk är det dags att ge dig ut på en ny upptäcktsfärd i Vietnams varierande landskap och rika kulturarv. Tänk på de transportalternativ och rutter som bäst tilltalar dina intressen och preferenser när du ger dig ut på denna resa. Förbered dig på hisnande vyer, livliga lokala marknader och spännande historiska platser. Missa inte möjligheten att interagera med lokalbefolkningen, smaka på regionala delikatesser och skapa minnen som kommer att lämna ett bestående intryck av din reseupplevelse. Med så många outtalade skatter över hela Vietnam, oavsett vart ditt äventyr tar dig väntar en ny upptäckt! Gör dig redo att utforska!

Hoi An till Ninh Binh

Hanoi to Ninh Binh

När du reser från Hoi An till Ninh Binh kan du uppleva den otroliga skönheten och charmen i Vietnams landsbygd. Båda destinationerna är välkända för sina unika landskap och kulturella attraktioner, vilket gör den här resan till ett måste för alla resenärer. Det finns flera transportalternativ för att ta sig från Hoi An till Ninh Binh, inklusive flyg, tåg och bussar, vilket gör att du kan välja det bästa alternativet utifrån dina preferenser och din budget.

Du kan välja mellan ett tåg eller en buss till Ninh Binh. Att resa med tåg erbjuder en avkopplande och naturskön resa, medan bussar i allmänhet är snabbare och mer budgetvänliga. Oavsett vilket val du gör får du njuta av de fängslande vyerna över Vietnams frodiga landsbygd när du tar dig till Ninh Binh.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.