Krabi till Koh Tao

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Med sina imponerande kalkstensklippor som kantar stränderna och vikarna, och lätt tillgång till vackra öar, är Krabi ett av de mest natursköna områdena i Thailand. Krabi är porten till Phi Phi-öarna och några av världens bästa dykplatser samt vackra stränder och lockar besökare från världens alla hörn. Och om du är intresserad av att dyka kanske du ska bege dig till ön Koh Tao när du har utforskat alla dykmöjligheter som finns runt Krabi. Koh Tao, som betyder Sköldpaddsön, har länge varit en viktig häckningsplats för karettsköldpaddor och gröna sköldpaddor, och dykintresset har verkligen tagit fart under de senaste åren. Koh Tao är känt som en av de bästa dykplatserna i Thailand, men det är också ett utmärkt resmål för naturälskare med möjligheter till vandring, bouldering och bergsklättring.

Läs mer om detta:
Från Krabi till Koh Tao med buss och färja
Från Krabi till Koh Tao med flyg

Options for Travel from Krabi to Koh Tao

Alternativ för resor från Krabi till Koh Tao

Om du planerar att resa från Krabi till Koh Tao för att få ut det mesta av Thailands fantastiska dykdestinationer finns det ett par olika sätt du kan genomföra resan på. Till att börja med måste du vara medveten om att Koh Tao ligger utanför östkusten i södra Thailand, medan Krabi ligger närmare västkusten. Det betyder att du måste resa över halvön innan du kan gå ombord på en båt till Koh Tao. I en rak linje är avståndet mellan dem bara ca 240 kilometer, vilket inte låter så mycket, men du måste räkna med gott om restid. En kombinerad biljett med minibuss (eller buss) och färja är vanligtvis det mest populära sättet att ta sig från Krabi till Koh Tao eftersom det är bekvämt och prisvärt, men det finns ett annat alternativ. Du kan också flyga från Krabi till Koh Samui och sedan ta en speedboat därifrån, men vi kommer att diskutera båda alternativen i detalj nedan.

Från Krabi till Koh Tao med buss och färja

From Krabi to Koh Tao by Bus and Ferry

Trots att resan tar cirka 7,5 timmar är att resa från Krabi till Koh Tao med buss och färja lätt det mest populära sättet att ta sig från en plats till en annan. Det är väldigt bekvämt eftersom du kan köpa kombinerade biljetter som täcker hela resan med bara ett företag, så du behöver inte oroa dig för att bli strandad på en vägkant eller missa en anslutning, eftersom du kommer att resa med ett företag hela vägen. Detta bidrar också till att hålla kostnaderna lägre för dig eftersom kombinerade biljetter är mycket prisvärda.

Det finns tre välkända och respekterade thailändska reseföretag som erbjuder biljetter från Krabi till Koh Tao: Lomprayah, Songserm och Seatran Discovery. Den service du får från alla tre är mycket jämförbar så det finns inte mycket som skiljer dem åt. Priserna är mycket lika och de tar alla ungefär lika lång tid att göra resan. Det enda sättet att avgöra vilken som passar dig bäst är kanske att titta på deras tidtabeller och se vilken som sammanfaller bäst med dina planer.

From Krabi to Koh Tao by Bus and Ferry

Du kan boka kombinerade buss- och färjebiljetter från Krabi till Koh Tao online på 12Go.asia. Deras webbplats är väldigt lätt att navigera och du kan boka och få omedelbar bekräftelse, vilket alltid är bättre än att behöva vänta i timmar på att e-postmeddelanden ska komma till din inkorg!

Den exakta resan innebär att du tar en buss från Krabi Town till Donsak, belägen på västkusten. Denna del av resan tar cirka 3 timmar. Du kommer sedan att byta till en färja, vilket tar ytterligare 3 timmar eftersom färjan går via Koh Samui och Koh Phangan. Med tid tillagd för byte blir restiden ca 7,5 timmar.

Flyg från Krabi till Koh Tao

Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats
Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats © islandboy_stocker / Shutterstock.com

Ett annat alternativ som du kanske vill överväga är att flyga. Att ta sig från Krabi till Koh Tao är dock inte riktigt lika enkelt som att bara hoppa på ett flyg i Krabi och sedan anlända till Koh Tao en timme senare eftersom det faktiskt inte finns någon flygplats på ön Koh Tao. Istället måste du ta ett flyg till Koh Samui och sedan ta en färja därifrån. Men när du tänker på att den vanliga färjerutten som nämns ovan ändå inkluderar ett stopp på Koh Samui, går du egentligen ingenting förlorad.

Det största problemet med att resa på det här sättet är att det kommer att kosta mer än buss och färja och du måste köpa flygbiljetten och sedan ordna färjan separat eftersom du inte kan köpa en kombinerad biljett för detta. Detta gör att kostnaden blir högre men det kan också göra det lite svårt att planera din resa eftersom det bara finns ett flygbolag, Bangkok Airways, som erbjuder flygningar och de har bara en flygning per dag från Krabi till Koh Samui. Om du drabbas av förseningar kanske du inte hinner med färjan i tid, vilket kan innebära en oplanerad övernattning på Koh Samui.

Det största problemet med att resa på det här sättet är att det kommer att kosta mer än buss och färja och du måste köpa flygbiljetten och sedan ordna färjan separat eftersom du inte kan köpa en kombinerad biljett för detta. Detta gör att kostnaden blir högre men det kan också göra det lite svårt att planera din resa eftersom det bara finns ett flygbolag, Bangkok Airways, som erbjuder flygningar och de har bara en flygning per dag från Krabi till Koh Samui. Om du drabbas av förseningar kanske du inte hinner med färjan i tid, vilket kan innebära en oplanerad övernattning på Koh Samui.

Flight and ferry from Krabi to Koh Tao
Höghastighetsfärjan Lomprayah © OlegD / Shutterstock.com

Fördelen med att resa från Krabi till Koh Tao på detta sätt är att du får en kortare färjetur, vilket kan vara bra om du inte är så komfortabel på vattnet. Färjan från Koh Samui till Koh Tao kan ta så lite som 1,5 timme, jämfört med cirka 3 timmar om du åker med en färja från Donsak.

Om du är okej med den längre färjeturen och inte har något emot att spendera några timmar på en minibuss, rekommenderar vi att du tar dig från Krabi till Koh Tao genom att använda det första alternativet: en kombinerad minibuss och färjetur. Det tar längre tid, men det är bekvämt och mycket prisvärt, och det gör att du kan se fler saker längs vägen, och du kan enkelt boka dina biljetter för hela resan via 12Go!

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.