Koh Lanta

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Koh Lanta, denna fantastiska thailändska ö, är ett måste för alla äventyrssökande och strandälskare! Från de hisnande stränderna till den avslappnade atmosfären och det otroliga djurlivet, finns det något för alla här. Oavsett om du gillar att dyka, snorkla eller uppleva ölivet, är det turkosa vattnet runt Koh Lanta fyllt med exotiskt marint liv. Och om du är ute efter ett äventyr ovanför havsytan kan du upptäcka de frodiga nationalparkerna och skogarna, som är hem för en stor mängd djurliv.

Men det handlar inte bara om adrenalin och äventyr, Koh Lanta erbjuder också det perfekta tillfället att koppla av och komma i kontakt med naturen. Med öns rika fisk- och skaldjursliv kan du unna dig en kulinarisk upplevelse, med färska fångster som serveras dagligen på de lokala restaurangerna. Och med ett brett utbud av boendealternativ, kan du hitta den perfekta platsen att kalla hem under din vistelse på Koh Lanta.

Phuket to Koh Lanta

Atmosfären på ön är avslappnad och fridfull, vilket gör den till en idealisk plats för att ta en paus från vardagens stress.

Så vad väntar du på? Boka din resa till Koh Lanta och upplev det ultimata ölivet! Du kommer inte att ångra dig!

Besöksmål som du inte får missa på Koh Lanta

Hat Khlong Dao Beach

Första stoppet på vår lista över platser du måste besöka på Koh Lanta är Hat Khlong Dao Beach. Denna underbara strand är ett äkta paradis för dem som älskar sol, sand och kristallklart vatten. Med sin orörda sandstrand och det turkosa vattnet, är Hat Khlong Dao en av de mest populära platserna på ön för solbadning, simning och avkoppling.

Oavsett om du reser ensam, med vänner eller familj, har Hat Khlong Dao Beach något för alla. Och med ett urval av lokala restauranger och barer, kan du njuta av en läcker måltid eller en svalkande dryck samtidigt som du beundrar den fantastiska utsikten. Så vad väntar du på? Gör ett besök till Hat Khlong Dao Beach och skapa oförglömliga minnen!

Mu Koh Lanta nationalpark

Krabi to Koh Lanta

Mu Koh Lanta National Park är en tropisk oas som innefattar 25 stora och små öar. Den största ön, Ko Lanta Yai är en del av nationalparken, där endast dess sydligaste spets ingår i det skyddade området. Denna park är en idyllisk destination som erbjuder orörda stränder, frodiga skogar och ett rikligt marint liv. Besökare kan utforska parkens dolda skatter genom att snorkla bland livfulla korallrev, vandra på frodiga djungelstigar eller helt enkelt slappna av på den mjuka, vita sanden. På den södra delen av Koh Lanta Yai finner du den ikoniska fyren som erbjuder en fantastisk panoramautsikt över det omgivande landskapet, vilket gör den till en plats som man absolut måste besöka.

Ban Saladan Village

Sist men inte minst, Ban Saladan Village. Denna traditionella thailändska by är ett centrum för kultur och historia och är den perfekta platsen för att få en smak av det autentiska thailändska ölivet. Från lokala marknader som säljer färska råvaror till matstånd längs gatorna som serverar läckra thailändska rätter, är Ban Saladan Village ett paradis för matälskare.

Men det handlar inte bara om maten, Ban Saladan Village är också hemvist för en rad traditionella tempel, museer och konstgallerier, vilket gör det till det perfekta resmålet för kulturälskare. Så oavsett om du är intresserad av historia, mat eller kultur, är Ban Saladan Village ett måste på din resa till Koh Lanta. Missa inte det!

Saker att göra på Koh Lanta

Resa runt på öar

The aerial view from a drone of the "Thale Waek" (Separated Sea) in Krabi, Thailand provides an amazing sight. This area, known as the Koh Dam group, is made up of two large islands - Koh Dam Hok and Koh Dam Kwan.

Koh Lanta är omgiven av ett antal fantastiska öar, var och en med sin egen unika karaktär och charm. Om du letar efter äventyr och spänning, är att hoppa mellan öarna den perfekta aktiviteten för dig! Med kristallklart vatten, vita sandstränder och ett varierat marint liv kommer varje ö du besöker att lämna dig i förundran. Oavsett om du föredrar att koppla av på en avskild strand, snorkla i det turkosa vattnet eller utforska den frodiga djungeln, är att hoppa mellan öarna ett fantastiskt sätt att uppleva Koh Lanta och dess omgivningars skönhet.

Dykning

Scuba Diving and Snorkeling

För dem som gillar att utforska det liv som döljer sig under vågorna, är dykning en rekommenderad aktivitet på Koh Lanta. Med sitt kristallklara vatten, sina livfulla korallrev och sitt exotiska marina liv, utgör vattnen runt ön ett paradis för dykare. Så varför inte sätta på dig dykflaskorna och dyka in i Koh Lantas undervattensvärld?

Titta på vilda djur och växter

Mu Koh Lanta National Park
Fyrverkeri i Mu Koh Lanta National Park © Anil Varma / Shutterstock.com

För dem som vill att uppleva naturens underverk, huserar Koh Lanta ett överflöd av olika vilda djur, både på land och i havet. Från apor som gungar sig genom träden till exotiska fåglar och färgglatt marint liv, finns det något för alla. Oavsett om du föredrar att utforska de frodiga nationalparkerna och skogarna till fots, eller om du äventyrligt ger dig ut till havs på en snorkling- eller dykresa, kommer djurlivet på Koh Lanta garanterat att lämna dig i häpnad. Så varför inte plocka fram kikaren och göra dig redo för oförglömliga djurskådningar på Koh Lanta?

Ta dig till Koh Lanta

Ways to Travel from Bangkok to Koh Lanta
Eftersom Koh Lanta är en ö utan flygplats kräver alla resor en kort färjetur © Andrey Burstein / Shutterstock.com

Bangkok till Koh Lanta

Att ta sig till Koh Lanta från Bangkok är en lång resa, eftersom ön ligger 700 kilometer från Bangkok. Det finns tre huvudsakliga alternativ för att ta sig till Koh Lanta: med flyg, med buss eller med kombinationen buss och färja.

Det snabbaste sättet att ta sig till Koh Lanta från Bangkok är med flyg, men eftersom det inte finns någon flygplats på ön, är den närmaste flygplatsen Krabi Airport. Därifrån kan resenärerna ta en speedboat eller en privat minibuss för att nå sitt hotell på Koh Lanta. Att flyga är det snabbaste alternativet, men också det dyraste.

För budgetmedvetna resenärer är det billigaste alternativet att ta en direktbuss från Bangkok till Koh Lanta. Bussar avgår från bussterminalen Morchit Bus Terminal i Bangkok. Att ta buss och färja är ett prisvärt alternativ, men också det långsammaste eftersom det kräver en lång bussresa och en färjetur.

Läs all detaljerad information i blogginlägget Bangkok till Koh Lanta.

Krabi till Koh Lanta

Toyota Commuter
Toyota commuter som oftast används som minibuss/minibuss i Thailand © nitinut380 / Shutterstock.com

Det är enkelt att resa från Krabi till Koh Lanta, och det finns flera alternativ. Krabi ligger på Andamankusten i Thailand och ön Koh Lanta ligger i närheten. Resan till Koh Lanta innebär en färjetur eftersom det är en ö. Alternativen är att hyra en bil, boka en privat taxi, ta en delad minibuss eller ta en direktfärja.

Att resa på väg från Krabi till Koh Lanta är möjligt under hela året oavsett säsong. Du kan hyra en bil från Krabi flygplats eller boka en privat taxi om du inte vill köra själv. Om du föredrar ett billigare alternativ kan du boka en delad minibuss, som kan vara trångt och varmt. Alternativt kan du under högsäsongen, som är mellan november och april, ta en färja från Krabi till Koh Lanta.

Läs all detaljerad information i blogginlägget Krabi till Koh Lanta.

Phuket till Koh Lanta

High Speed Ferry from Phuket to Koh Lanta
Tigerline Travels höghastighetsfärja som anländer till Koh Lanta.

Avståndet mellan Phuket och Koh Lanta är 90 kilometer, men eftersom de två destinationerna båda är öar är resan inte okomplicerad. Ett alternativ är att resa på land med en av de många minibussar, bussar eller taxibilar som finns tillgängliga, men detta tar cirka 4 till 6 timmar på grund av avståndet och det faktum att Koh Lanta inte har någon bro till fastlandet. Därför väljer många turister färjor, som är bekvämare och snabbare, beroende på vilken typ av färja man väljer.

Det mest populära färjealternativet är den vanliga två timmar långa resan till Koh Phi Phi, med en timmes väntan innan den sista en och en halv timme långa resan till Koh Lanta. Andra alternativ är Satun Pakbara Club speedboat med två dagliga avgångar samt höghastighetsfärjor och andra speedbåtar som beror på väderförhållandena.

Läs mer om de olika alternativen för att resa från Phuket till Koh Lanta

Koh Phi Phi till Koh Lanta

Ferries to Koh Phi Phi and Koh Lanta
Interiör på en mindre färja mellan Krabi och Koh Phi Phi © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Eftersom både Koh Phi Phi och Koh Lanta är öar utan flygplatser är det enda transportsättet mellan dem båt. Andamanhavet skiljer öarna åt med knappt 40 kilometer (cirka 25 miles), vilket gör att färjeresan är ungefär en timme lång, beroende på förhållandena.

Rutten Koh Phi Phi till Koh Lanta är ganska populär och erbjuder flera olika färjealternativ. Priserna är i allmänhet liknande mellan företagen, men vissa kan vara billigare eller dyrare än andra. Det är viktigt att tänka på säkerheten när du väljer färja, eftersom vissa budgetalternativ kan kompromissa med kvaliteten.

Färjorna går vanligtvis under dagtid, med tätare överfarter under högsäsong (november till mars). Under lågsäsong (april till november) är färre båtar tillgängliga och resan kan påverkas av väderförhållandena.

Om du vill ha ett snabbare och lyxigare alternativ kan du överväga att resa med speedboat, vilket tar ungefär 30 minuter under goda förhållanden. Var dock beredd på att betala mer för detta alternativ.

Sammanfattningsvis, när du tittar på dina alternativ för att resa mellan Koh Phi Phi och Koh Lanta, ger färjor ett mer prisvärt alternativ men kan vara trångt, medan snabb-båtar erbjuder en snabbare och bekvämare upplevelse.

Andra destinationer till Koh Lanta

Resa från Koh Lanta

Koh Lipe sunny beach
Koh Lipe

Koh Lanta till Koh Lipe

Koh Lanta till Koh Lipe kan nås med färja eller speedbåt, men båda transportsätten kan vara lite ojämna om havet är grovt. Resan är relativt snabb och omfattar 140 km på öppet hav. Det kan ta upp till 3 timmar att nå Koh Lipe, och resan kan vara särskilt nervkittlande om vågorna är större. Trots resans obehag är Koh Lipe ett vackert resmål som är väl värt besväret.

När passagerarna anländer till Koh Lipe går de i land vid Pattaya Beach, som inte har någon djupvattenshamn eller lång pir. Snabb-båtar kommer att dra fram till flytande bryggor av plast medan större båtar, som Langkawifärjan, lägger till vid en flytande brygga 50 meter utanför Pattaya Beach. Passagerarna måste sedan ta en lokal träbåt till stranden, med en avgift på 50 THB som ibland tas ut. Denna avgift ingår dock ofta i biljettpriset för dem som avgår från Koh Lipe.

Koh Lanta till Koh Phangan

Raja Ferry
Raja Ferry reser mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Om du planerar att resa från Koh Lanta till Koh Phangan innebär resan en kombination av båt- och landtransporter.

Minibuss till Krabi: Först måste du ta en minibuss från Koh Lanta till Krabi, vilket vanligtvis tar cirka 2 timmar. Minibussar finns tillgängliga hela dagen under högsäsong, men det är alltid bäst att boka biljetter i förväg, antingen online eller på en lokal resebyrå.

Krabi till Surat Thani: När du anländer till Krabi måste du resa till Surat Thani med buss eller minibuss. Denna del av resan tar cirka 3-4 timmar, och det är bäst att boka dina biljetter i förväg för att säkerställa en smidig överföring. Du kan köpa kombinerade biljetter till färja och buss/minibuss, vilket gör hela resan mer smidig.

Surat Thani till Koh Phangan: Den sista delen av din resa går från Surat Thani till Koh Phangan med färja. Resan tar vanligtvis cirka 2,5 till 3 timmar, beroende på vilken typ av färja du väljer. Det finns både höghastighetsfärjor och traditionella färjor, så välj den som passar bäst för din budget och dina preferenser.

Sammanfattningsvis innebär resan från Koh Lanta till Koh Phangan tre huvudsakliga steg: en minibuss till Krabi, en buss eller minibuss till Surat Thani och slutligen en färja till Koh Phangan. Även om resan kräver flera överföringar är det ett utmärkt tillfälle att njuta av de fantastiska landskapen i södra Thailand och ta del av de olika upplevelser som varje destination har att erbjuda. Glöm inte att planera i förväg, boka dina biljetter i förväg och omfamna äventyret!

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.