Kina

Senast uppdaterad 19 maj, 2023

Publicerad

Kina erbjuder ett imponerande utbud av upplevelser och sevärdheter för turister. Den långa historien, den livliga kulturen, den fantastiska naturen, det vänliga folket och den spännande shoppingen gör Kina till ett oförglömligt resmål. Oavsett om du letar efter något gammalt eller nytt finns det något här att upptäcka. Så kom och utforska Kinas underverk!

Läs om:
Bästa tiden på året att besöka Kina
Platser som är värda att besöka
Hur reser man i Kina?
Att ta sig runt i städerna

Potala Palace in Lhasa

Den Kinesiska muren, Förbjudna staden och Terra Cotta-krigarna är bara några av de spektakulära historiska platser som är värda att utforska. Om du vill fördjupa dig helt i den kinesiska kulturen kan du prova autentiska rätter, besöka tempel och lokala festivaler, lyssna på traditionell musik och titta på traditionella danser. Det är en upplevelse som du aldrig kommer att glömma!

Kina stoltserar med en hisnande skönhet, från de episka Himalaya bergen till den lugna Yangtzefloden. Oavsett om du planerar att utforska bergen på en vandring eller skidresa eller ta in den natursköna utsikten medan du kryssar nerför en flod, kommer du att häpna över de fantastiska sevärdheterna som väntar dig.

Kina är känt för sitt varma och välkomnande folk, som alltid är glada att välkomna besökare. Att shoppa är också en fantastisk upplevelse; du kan hitta en mängd traditionellt kinesiskt hantverk, souvenirer, modern elektronik och snygga kläder, allt till utmärkta priser! Upptäck det bästa av den kinesiska kulturen när du utforskar marknaderna.

Kort sagt, Kina har mycket att erbjuda alla som vill ha en inspirerande semesterupplevelse! Från att utforska dess antika historia till att upptäcka dess unika kultur, ta del av dess fängslande landskap eller helt enkelt njuta av dess vänliga människor – Kina är ett resmål som du inte bör missa!

Bästa tiden på året att besöka Kina

Landscape of Guilin, Li River and Karst mountains.

Den bästa tiden att besöka Kina beror på vad du vill uppleva. April till maj och september till oktober brukar vara de trevligaste tiderna på året när det gäller både väder och folkmassor. Om du är ute efter varma och fuktiga temperaturer är juni till augusti ditt bästa val. Tänk slutligen på att december till februari kan vara iskalla i de norra delarna av landet.

Oavsett när du bestämmer dig för att besöka landet finns det gott om unika kulturevenemang under hela året. Fira det kinesiska nyåret eller vårfestivalen med familjeåterföreningar, parader och fyrverkerier i januari/februari. Delta i drakbåtsfestivalen i juni, med bland annat traditionella båttävlingar och tävlingar i att äta risdumplings. Missa inte heller Mid-Autumn Festival i september/oktober, med aktiviteter för att titta på månen och tända lyktor.

När du planerar din resa till Kina bör du tänka på det breda utbud av aktiviteter och klimat som finns tillgängligt under hela året, så att du kan välja det som passar dina behov bäst. Från milt väder till festivaler och kulturella evenemang finns det något för alla oavsett när man besöker landet! På så sätt kan du vara säker på att få en minnesvärd upplevelse i detta vackra land.

Platser som är värda att besöka

Peking

Beijing city skyline in the Central Business District

Peking, Kinas huvudstad, är full av historia och kultur. Besök den berömda Kinesiska muren som slingrar sig tusentals kilometer genom norra Kina eller utforska Förbjudna staden – som en gång var ett kejserligt palats. Om du vill uppleva traditionell kinesisk kultur kan du besöka något av Pekings många museer, tempel och historiska platser. Glöm inte att prova Pekinganka eller jiaozi (dumplings) när du är där – en gastronomisk upplevelse som du inte får missa!

Shanghai

Aerial view of Shanghai at night from jinmao building

Shanghai kallas ofta för Kinas finansiella och kulturella centrum. Dess skyline är fylld av höga skyskrapor som till exempel Oriental Pearl Tower. Shanghai är hemvist för några av landets lyxigaste shoppingdistrikt, där du kan hitta allt från traditionellt hantverk till designermärken. Det finns gott om museer och historiska platser att utforska i Shanghai, för att inte tala om dess pulserande nattliv. Glädj dina smaklökar med lokala delikatesser som xiaolongbao (soppdumplings) eller shengjianbao (panerade dumplings).

Xian

City wall of Xian

Xian är en historisk stad som ligger i centrala Kina. Den var tidigare huvudstad för Han-dynastin. Xian är känd för sin arkeologiska upptäckt – Terra Cotta Warriors, som är över två tusen år gamla. I dag står de fortfarande starka i Xians arkeologiska museum.

Andra sevärdheter är stadsmurarna, Big Wild Goose Pagoda och de muslimska kvarteren; alla visar upp Xians gamla förflutna. Xians unika kök består av biangbiang-nudlar och roujiamo (köttmackor).

Chengdu

Lake and beautiful landscape of Chengdu city

Chengdu, som ligger i sydvästra Kina, är känt för sin avslappnade atmosfär och sitt kryddiga Sichuan-kök. Under ditt besök kan du utforska sevärdheter som Giant Panda Research Base för att lära dig mer om bevarandeinsatser och se dessa utrotningshotade djur på nära håll. Andra sevärdheter är Wuhou-templet, Chengdu Museum och Jinsha Site Museum – som alla ger en inblick i stadens kultur och historia. Och glöm inte att prova de lokala specialiteterna som Mapo Tofu eller Kung Pao Chicken! Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse.

Guilin

Landscape of Guilin, Li River and Karst mountains.

Guilin, en stad i södra Kinas autonoma region Guangxi Zhuang, är känd för sin slående naturskönhet. Dess myriader av karsttoppar, slingrande floder och lugna sjöar gör staden till ett pittoreskt resmål. Det finns också gott om kulturella sevärdheter att njuta av – Elephant Trunk Hill, Reed Flute Cave och Seven Star Park är några av dem. När det gäller att smaka på de lokala smakerna får man inte missa de läckra Guilin-nudlarna och Yangshuo-öl-fisken.

Lhasa

Potala Palace in Lhasa

Lhasa är den andliga huvudstaden i den autonoma regionen Tibet i västra Kina. Denna stad på hög höjd kryllar av tibetansk kultur och tradition. Potalapalatset, tidigare hemvist för Dalai Lama, är ett av stadens värdefulla landmärken tillsammans med andra buddhistiska tempel och kloster. Trots de kalla vintertemperaturerna och de varma somrarna lockar Lhasa många besökare som vill fördjupa sig i den andliga atmosfären.

Macao

Ruin of St Paul, Macau
Många människor kommer för att besöka Ruin of St Paul gate © Nattawit Khomsanit / Shutterstock.com

Macao är ett unikt resmål som ligger på Kinas sydöstra kust och kombinerar kinesisk och portugisisk kultur. Staden har blivit känd för sina glittriga kasinon och sitt pulserande nattliv, men det finns gott om andra sevärdheter att utforska också – till exempel ruinerna av St Pauls katedral, Macau Tower och Macau Museum. Se dessutom till att inte missa lokala kulinariska delikatesser som afrikansk kyckling och fläskkotlett-mackor!

Hur reser du i Kina?

Att resa mellan städer i Kina är ett utmärkt sätt att uppleva landets kultur och landskap. Det finns flera transportalternativ, vart och ett med sina egna för- och nackdelar.

Beijing to Shanghai by Train
Höghastighetståg i kategori G © humphery / Shutterstock.com

Tågresor är ett populärt val för turister, eftersom det är bekvämt, snabbt och smidigt. Det kinesiska järnvägsnätet förbinder större städer, vilket gör det lätt att ta sig runt i landet snabbt och utan alltför mycket krångel. Det finns flera olika alternativ, där höghastighetståg med bullet-tåg erbjuder snabbare resor men till ett dyrare pris jämfört med sovagnar.

Bussresor är ett annat populärt alternativ för turister i Kina på grund av dess enkelhet och flexibilitet. Bussar kan ta dig vart du vill, även till mindre städer eller byar som inte är anslutna till tåglinjer. Bussar kan dock vara mindre bekväma än tåg på längre resor, och trafikstockningar kan göra resorna långsamma och ojämna.

Flights from Beijing to Shanghai
Terminal 3 på Beijing Capital International Airport, världens näst mest trafikerade flygplats © maoyunping / Shutterstock.com

Att flyga är det bästa alternativet för dem som behöver snabbhet eller planerar att resa långa sträckor. Kina har många flygplatser som tar emot inhemska och internationella flygbolag. Flyg är vanligtvis snabbt och enkelt men också dyrare än andra transportmedel och inte alltid det mest miljövänliga alternativet.

Oavsett dina resebehov eller preferenser när du är i Kina finns det ett alternativ som passar dig! Tåg erbjuder komfort och bekvämlighet medan bussar ger flexibilitet till en lägre kostnad. Om tiden är en avgörande faktor eller om du ska göra en lång resa kan flyg vara ditt bästa val – även om det är dyrare än de andra alternativen.

Att ta sig runt i städerna

Taxi är ett bra och prisvärt sätt att ta sig runt i de större kinesiska städerna. Du kan antingen stanna en på gatan eller boka en via en app. Tänk på att många taxichaufförer inte förstår engelska, så det är bra att ha din destination nedskriven med kinesiska tecken. På så sätt kan du undvika eventuella språkbarriärer och se till att du kommer fram dit du ska!

Chinese people looking at their mobile phones inside a subway train
Pekings tunnelbanetåg © wonderlustpicstravel / Shutterstock.com

De flesta stora städer i Kina har moderna och effektiva tunnelbanesystem. De är både prisvärda och ett effektivt sätt att ta sig runt. Tunnelbanorna tenderar att vara rena och väl underhållna, vilket gör att du snabbt kan resa från en del av staden till en annan utan problem. Tyvärr förstår de flesta av de anställda på tunnelbanestationerna, liksom de flesta anställda inom kollektivtrafiken, inte engelska, så det vore återigen klokt att ha vägbeskrivningar nedskrivna med kinesiska tecken.

Hong Kong to Guangzhou by Bus
Chinalink-buss vid gränskontrollen mellan Hongkong och Kina © shawn michael / Shutterstock.com

Kollektivbussar är ett utmärkt sätt att resa runt i stora städer i Kina. De flesta städer har ett omfattande nätverk av lokalbussar, så det är perfekt för dem som inte kan ta sig till vissa områden med tunnelbanan. Tänk dock på att personalen på busstationer oftast inte talar engelska, så se till att du har din destination nedskriven på kinesiska! Detta kommer att göra din resa mycket enklare.

Om du känner dig äventyrlig eller letar efter ett miljövänligt sätt att utforska staden, varför inte hyra en cykel? Att cykla är ett utmärkt sätt att ta del av stadens sevärdheter och ljud utan att bryta banken. Om du cyklar i större städer är det dock viktigt att vara extra försiktig eftersom trafiken kan bli överbelastad. Se till att alltid följa alla trafikregler!

I slutändan handlar allt om din individuella situation när du ska bestämma vilket transportmedel som passar dig bäst. Om snabbhet och bekvämlighet är viktigt kan taxi eller tunnelbana vara det rätta alternativet. Men om du letar efter något mer kostnadseffektivt eller en upplevelse som ligger närmare hemmet kan bussar och cyklar vara det bästa alternativet.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.