Vietnam

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Vietnam är ett av världens snabbast växande turistmål. Det är späckat med överraskningar och erbjuder oväntat mycket att se och göra. Fylld av förbluffande landskap och grundad på ett kulturarv som sträcker sig tillbaka till antiken, har Vietnam också enastående historisk arkitektur sida vid sida med sina moderna, pulserande städer.

Läs mer om:
Varför du borde besöka Vietnam
Bästa tiden att besöka Vietnam
Utmärkta platser att besöka i Vietnam
Resa runt i Vietnam

Varför du bör besöka Vietnam

Ha Long Bay Vietnam
Ha Long Bay i Vietnam

Vietnam attraherar besökare från alla världens hörn. Turister som vill utforska ett nytt och spännande resmål. Vietnam har fått utmärkelsen “Asiens ledande resmål 2022” och har verkligen ett imponerande utbud av varierande turistmål. Oavsett om du vill tillbringa en stund med att koppla av på en strand eller vandra på de brusande gatorna i en modern stad, är allt detta och ännu mer möjligt i Vietnam.

Vietnam, beläget i Sydostasien, har en mycket lång kustlinje. Den sträcker sig från Sydkinesiska havet i landets norra del ner till Gulf of Thailand i Vietnams södra spets. Även om Vietnam kanske inte är lika känt för sina stränder som grannlandet Thailand, finns de här otroligt vackra kustlinjer. Framför allt Ha Long Bay, som är ett UNESCO-världsarv och känd för sitt smaragdgröna vatten och tusentals kalkstenskarster och öar. Detta är bara en försmak på Vietnams praktfulla landskap, vilket också innefattar majestätiska vattenfall, floder, berg och tropiska skogar som utgör de många nationalparkerna.

Thu Bon River in Hoi An
Den vackra lilla staden Hoi An

Det finns också museer om du vill ha en mer djupgående lektion i Vietnams historia och folk. De är perfekta för att få en extra inblick i detta växande land. Och låt oss inte glömma det smakrika köket som erbjuds här, som liknar andra i Sydostasien, men med sin egen unika twist.

Bästa tiden att besöka Vietnam

Vietnam Beach beautiful weather

Det övergripande klimatet klassificeras som tropisk monsun och kan ibland vara oförutsägbart. Den populäraste tiden för ett besök är juli och augusti, då det är varmt och fuktigt, och regnskurar är ganska troliga, så kom förberedd!

베트남 침대 버스

December till mars är mellansäsong. I söder är det i allmänhet härliga temperaturer men det blir kallare ju längre norrut du kommer. Du skulle kunna sammanfalla ditt besök med det vietnamesiska månneuåret, som kallas Tet. Det infaller från slutet av januari till början av februari. Även om det under denna tid kommer att vara upptaget överallt.

Under lågsäsongen (april till juni och september till november) är boendet billigare. Vädret är fortfarande behagligt, även om det kan förekomma tyfoner. För kulturintresserade pågår många festivaler under dessa tider, vilket gör Vietnam ännu mer lockande!

Bra platser att besöka i Vietnam

Fantastic scenery with good weather around Dalat City.
Dalat är omgiven av ett fantastiskt landskap och utgör en suverän bas för att utforska närliggande områden.

Dalat

Dalat, eller Da Lat, är en mycket populär destination att i Vietnam. Res hit om du vill ta dig bort från Vietnams kustlinjer och uppleva en del av dess naturliga skönhet i inlandet. Dalat är den största staden i regionen Centrala höglandet, men låt inte storleken på staden avskräcka dig. Dalat är omgiven av ett fantastiskt landskap och är en utmärkt utgångspunkt för att utforska närliggande bergsområden.

Känd som “den eviga vårens stad” är det tempererade klimatet här mildare jämfört med stora delar av Vietnam. Dalat är därför känd för sina tallskogar, ringblommor och mimosablommor, och dalarna är ofta täckta av dimma. Vandring genom staden till fots eller med hästkärra, utforska den franska kolonialarkitekturen och vandra upp i de närliggande bergen för spännande äventyrssporter.

Ho Chi Minh-staden

Ho Chi Minh City tall buildings in sunset
Ho Chi Minh City är Vietnams största stad

Historiskt känd som Saigon och kallas ofta så än idag. Ho Chi Minh City är Vietnams största stad och ett av landets viktigaste turistmål. Det är en metropol med cirka 9 miljoner invånare som ligger i den sydöstra delen av landet vid Saigonfloden. Även om den även har många moderna byggnader och skyskrapor är Ho Chi Minh mest känd för sin välbevarade franska kolonialarkitektur. Den härstammar från tiden då den var huvudstad i Franska Indokina.

Landmärken som Notre Dame-katedralen, Quan Am-pagoden, Thien Hau-templet, Binh Tay-marknaden och Hotel Continental utgör några av de mest intressanta platserna att besöka i Ho Chi Minh City. Tillsammans med några mer moderna tillägg som Independence Palace (även kallat återföreningspalatset) och några fantastiska museer. Dess promenadstråk är utmärkta platser för att umgås med lokalbefolkningen, njuta av vietnamesisk mat och ta del av stadens pulserande gatuliv.

Hanoi

Hanoi

Hanoi ligger i norr och är Vietnams huvudstad, det är en fascinerande kombination av modernt och traditionellt. Med spår av den kinesiska och franska kolonialtiden har stadens gamla kvarter behållit sin historiska charm, vilket gör att besökarna kan ta ett steg tillbaka i tiden. Många av Hanois viktigaste turistattraktioner ligger inom samma distrikt. Det gäller bland annat Hoan Kiem-sjön, Hanois stora katedral, Ngoc Son-templet och Huc-bron.

Hanoi har också gott om museer och intressanta platser från krigstiden. Och med vattenvägar, sjöar och parker utspridda runt om i staden är det en förtrollande plats att besöka. Det är ett måste att smaka på dess gatumat, liksom att vandra runt på de små gatorna i de gamla kvarteren där många saker kan köpas för nästan ingenting.

Sapa

Sapa

Om du vill se en annan sida av Vietnam ska du besöka staden Sapa. Beundra dess vackra risterrasser som fortfarande odlas på samma sätt i dag som de har gjort i hundratals år. Denna medelstora marknadsstad ligger i den nordvästra delen av Vietnam, högst upp i en dal. Och är känd för att vara hemvist för flera etniska minoriteter, vilket ger Sapa ett unikt kulturarv.

Sapa är mest känd som bas eller utgångspunkt för vandringar. Åk ut från staden och vandra in i kullarna och bergen för att njuta av landskapet. Upplev också mer av dessa minoriteter av bergsstammar med sina färgglada traditionella kläder och lugnare livsstil.

Da Nang

The Dragon Bridge is over the River Han in Da Nang, Vietnam

Det är inte konstigt att Da Nang är bland de bästa platserna att besöka i Vietnam. Här finns en avundsvärd kombination av stränder, stadsliv och närliggande berg. Luta dig tillbaka och slappna av några dagar, eftersom denna kuststad erbjuder vackra stränder och lyxiga resorter. Den kommer också att hålla dig sysselsatt de dagar du vill göra mer. Vandra runt på gatorna och se dess gamla pagoder och franska kolonialbyggnader. Fyll magen efter sightseeingen genom att prova Da Nangs goda gatukost samt livliga barer och restauranger.

Om du vill uppleva ett fantastiskt landskap kan du bege dig till Marmorbergen eller ta linbanan till bergsresorten i Ba Na Hills. Där finns också det berömda Hai Van-passet, det högsta passet i Vietnam.

Resa runt i Vietnam

Hue to Phong Nha by Train
Vietnam Railways i Hue © beibaoke / Shutterstock.com

Ta dig från en stad till en annan

De två mest populära sätten att resa runt i Vietnam är med buss och tåg. Av dessa två rekommenderas tåg som det bästa sättet att ta sig från en stad till en annan. Tåglinjen i Vietnam går oftast längs eller nära kusten. Och när du inte beundrar kustlandskapet passerar du fält, berg, städer med mera. Medan resor på dagen är spektakulära för landskapet är nattåg också populära, särskilt sträckan från Hanoi till Da Nang och Hanoi till Hue. En annan populär tågsträcka är mellan Nha Trang och Ho Chi Minh City. Det är också möjligt att resa inåt landet med tåg om du är på väg till en plats som Sapa.

The Sinh Tourist Bus
Vietnam Railways i Hue © beibaoke / Shutterstock.com

Bussar är också praktiska för att ta sig från en stad till en annan i Vietnam. Interprovinsiella bussar drivs av privata företag med moderna och bekväma fordon som reser till och från större städer. Det finns flera olika busstyper i Vietnam. Det handlar bland annat om sovbussar, som är utrustade med sovplatser i stället för bara liggbara säten. En annan bra sak är att bussresor i Vietnam är mycket prisvärda, men kan också vara mycket långsamma! Om du planerar att resa runt i Vietnam under en längre tid är Vietnam Open Bus ett bra alternativ, de gör att du kan stanna i flera städer på vägen mellan Hanoi och Ho Chi Minh City.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.