Krabi till Phuket

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Många förbiser Krabi Town som ett resmål i sig, då det oftast ses som en knutpunkt för resor till de populära badorterna Ao Nang och Railay. Men Krabi Town förtjänar definitivt uppmärksamhet. Staden bjuder på en genuin inblick i den lokala kulturen och en annorlunda atmosfär jämfört med Ao Nang. Många turister väljer att fortsätta sin resa till Phuket från Krabi, dels för dess närhet och dels för Phukets livliga nattliv och underbara stränder.

Läs mer om detta:
Krabi till Phuket med buss
Krabi till Phuket med minibuss
Krabi till Phuket med taxi
Krabi till Phuket med färja
Krabi till Phuket med speedboat

Options for Travel from Penang to Phuket
Phuket är visserligen en ö, men den är kopplad till det thailändska fastlandet via en bro.

Resalternativ från Krabi till Phuket

Krabi ligger på fastlandet mittemot ön Phuket, vilket innebär att en bilresa innefattar en omväg runt Phang Nga-bukten. Sträckan mellan Krabi och Phuket är cirka 165 km, och resan erbjuder vyer av inte bara en, utan tre nationalparker! Du kan välja att resa via väg med buss, minibuss eller taxi, eller ta en färja eller speedboat. Varje transportmedel har sina för- och nackdelar, vilket vi kommer att gå igenom här.

Från Krabi till Phuket med buss

Phuket Bus Terminal 2
Bussarna från Phuket till Bangkok avgår från Phuket Bus Terminal 2 © Pataporn Kuanui / Shutterstock.com

Bussarna från Krabi till Phuket är ofta förstahandsvalet för många resenärer eftersom de är prisvärda och lättillgängliga. Det finns både statliga och privata bussalternativ.

Statliga bussar går regelbundet och erbjuder det mest ekonomiska sättet att resa. Resan tar ungefär 3,5 timmar, så även om det kanske inte är det snabbaste alternativet, erbjuder det en unik chans att uppleva den lokala kulturen och njuta av landskapet.

För dem som föredrar en bekvämare resa finns det privata bussar. Dessa är något dyrare men kan fortfarande ses som prisvärda. Biljetter kan bokas online via 12Go.asia. Det bör noteras att dessa bussar avgår en gång dagligen från Krabis bussterminal kl. 10:30 och från Krabi Airport kl. 10:20. I Phuket anländer bussarna till Phuket bussterminal 1, medan de statliga bussarna går till terminal 2.

Minibuss från Krabi till Phuket

Phuket to Khao Lak with a Shared Van

Minibussar från Krabi till Phuket är mycket populära. De kostar mer än vanliga bussar, men du betalar extra för bekvämligheten av att kunna bli upphämtad på flera ställen. Du kan boka så att minibussen hämtar dig direkt vid ditt hotell, vilket sparar dig både tid och pengar jämfört med att behöva ta dig till bussterminalen. Minibussar erbjuder något mindre benutrymme än vanliga bussar. Det kan kännas långsamt att stanna vid flera hotell längs vägen, vilket kan förlänga resan till mellan 3 till 4 timmar.

Det finns några nackdelar med att välja minibuss. För det första har chaufförerna ibland rykte om sig att köra snabbt och vårdslöst, så det kanske inte passar de som är lätta att bli nervösa. För det andra, när du anländer till Phuket, behöver alla passagerare kliva av på samma plats, oftast vid en resebyrå, så det är inte en äkta dörr-till-dörr-tjänst.

Krabi till Phuket med taxi

Andaman Taxis Van
Andaman Taxis erbjuder både minibussar och vanliga personbilar.

Andaman Taxis erbjuder både minibussar och personbilar. För en äkta dörr-till-dörr-upplevelse bör du överväga att resa med taxi. Titta på den välrenommerade webbplatsen 12Go, där du kan boka taxitjänster mellan dessa platser med hjälp av lokala företag som Andaman Taxis. Taxiresan tar ungefär 3 timmar och tar dig direkt till ditt hotell i Phuket, men det är ett dyrare alternativ. Delar du dock en större taxi, som en minibuss, med en grupp vänner eller familj blir priset per person betydligt lägre, vilket kan göra det till ett bra val.

Färja från Krabi till Phuket

Ao Nang Travel and Tour

Om du föredrar att undvika att resa på land kan du överväga en färjetur mellan Krabi och Phuket. En stor fördel med färjor är den fantastiska utsikten över närliggande öar och havet. Färjor erbjuder också gott om utrymme och möjligheten att röra sig fritt, något som inte är lika enkelt i en taxi eller buss. Dock kan Andamanhavet ibland vara ruffigt, vilket kan göra resan obehaglig för dem som lätt blir sjösjuka.

Att åka färja från Krabi är det näst dyraste alternativet (efter speedboats), med ett biljettpris på ca 200 kronor. Trots detta är det för närvarande det snabbaste sättet att ta sig till Phuket, med en restid på bara 2 timmar. Ett annat plus är att det är en helt fantastisk upplevelse att glida förbi vackra öar medan man njuter av solen.

Färjor avgår från Nopparat Thara Pier i Ao Nang, Krabi kl. 15.00 och ankommer till Rassada Pier i Phuket kl. 17.15. Det är värt att notera att gratis upphämtning från ditt hotell i Ao Nang ingår när du bokar din biljett online under “Taxi och färjor“.

Krabi till Phuket med speedboat

Speedboat Phuket to Krabi
Speedbåtar i Krabi © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Ett annat alternativ är att resa med speedboat. Dessa båtar avgår från Railay, så om du är i Krabi behöver du först ta dig dit. Men det är inga problem då kombinerade biljetter med transfer till Railay och sedan speedboat till Phuket är tillgängliga via 12Go. Det kan lägga till en liten väntetid, men när du väl är på speedboat är det det snabbaste transportmedlet tillgängligt med en överfartstid på bara cirka 90 minuter. Speedbåtar kan vara dyrare, men resan är både spännande och snabb!

Trots att Krabi och Phuket ligger relativt nära varandra, finns det en mängd transportalternativ mellan dessa destinationer. Ditt val bör baseras på årstid, ditt schema och din budget. Välj bussar om du vill spara pengar, eller speedbåtar om du snabbt vill ta dig från Krabi till Phuket utan att tänka på budgeten.

Hur tar jag mig från Krabi till Phuket Airport?

Det finns två huvudsakliga sätt att ta sig från Krabi till Phuket Airport: antingen med kombinationen av färja och minibuss, eller med buss. Eftersom det inte finns några direktbussar, kanske detta inte är det mest direkta alternativet. Det mest praktiska kan vara att ta en färja följt av en minibuss, särskilt eftersom kombinerade biljetter som omfattar hela resan kan köpas via resebyrån 12Go. När du bokar genom dem, garanteras dina anslutningar.

Hur lång är båtresan från Krabi till Phuket?

Om du vill resa direkt med båt från Krabi till Phuket är ditt bästa alternativ en speedboat. Resan tar cirka 80 minuter. Dock avgår speedbåtar inte direkt från Krabi Town, utan oftast från Railay eller Ao Nang, där de populära stränderna ligger. Traditionella färjor kan vara betydligt billigare, men de går oftast via Phi Phi-öarna där du kan behöva vänta några timmar.

Hur lång tid tar det att resa från Krabi till Phuket?

Avståndet på landvägen är cirka 160 km. Restiden kan variera beroende på start- och slutpunkt samt val av transportmedel. Taxi är det snabbaste alternativet med en restid på cirka 2,5 timmar. En bussresa med Phantip kan ta upp till 7,5 timmar, medan minibussar vanligtvis tar mellan 3 till 4 timmar. Speedbåtar är dock det snabbaste alternativet totalt sett, med resor som kan vara så korta som 65 minuter.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.