Penang

Senast uppdaterad 5 september, 2023

Publicerad

Penang är en skatt. Som en kulturell blandning erbjuder den en speciell kombination av historia, konst och mat som kommer att väcka ditt intresse. Huvudstaden Georgetown har många historiska platser och vacker gatukonst. Att utforska dess små gator är en upplevelse i sig själv. Du kommer säkert att njuta av denna fascinerande plats.

Penang är ett paradis för matälskare, med en rad läckra rätter och gatukost från olika kulturer. Oavsett om du är på humör för något sött eller salta, finns det något här som tillfredsställer dina smaklökar. Njut av en unik kulinarisk upplevelse när du besöker Penang!

Åk till Penang Hill om du vill fly från värmen och njuta av en fantastisk panoramautsikt. För en strandutflykt är Batu Ferringhi ditt perfekta resmål! Utnyttja sandstränderna och den tropiska atmosfären för att koppla av i Penang Islands naturliga skönhet.

Singapore to Penang

Packa väskorna och kom och utforska Penangs pulserande kultur! Från den rika Peranakan-kulturen till Kek Lok Si-templet, Clan Jetties och nattmarknader – allt bidrar till charmen hos detta otroliga resmål. Det är som en skattkammare av upplevelser som bara väntar på att upptäckas. Missa inte det – åk till Penang nu!

Ikoniska sevärdheter

Georgetown

Shops and buildings in the Little India neighbourhood in Georgetown
Little India i Georgetown © cktravels.com / Shutterstock.com

Georgetown, Penangs hjärta och själ! Den här pulserande huvudstaden är ett av UNESCO:s världsarv och kan skryta med en rik väv av historia, kultur och häpnadsväckande gatukonst. När du vandrar genom de smala gatorna hittar du en härlig blandning av kolonial och traditionell arkitektur.

Men det är inte allt! Georgetown är ett paradis för matälskare, med gatuköksstånd som serverar de mest läckra rätterna från olika kulturer. Missa inte heller de livliga nattmarknaderna, där du kan njuta av lokala delikatesser och shoppa unika souvenirer att ta med hem.

Kek Lok Si-templet

Kek Lok Si Temple in Georgetown Penang, Malaysia during daylight - A majestic Buddhist temple with multiple tiers and colorful roofs surrounded by lush greenery and overlooking the cityscape.

Kek Lok Si-templet ligger inbäddat på en bergssluttning i Air Itam och är en sevärdhet att beskåda. Detta magnifika tempel är det största buddhistiska templet i Malaysia, och dess intrikata arkitektur återspeglar en harmonisk blandning av kinesiska, thailändska och burmesiska influenser. Att besöka denna heliga plats är en unik upplevelse.

När du vandrar genom tempelkomplexet kan du förundras över de höga statyerna, de utsmyckade pagoderna och de pittoreska trädgårdarna. Se till att få en glimt av den imponerande Kuan Yin-statyn och den vackra pagoden med sju våningar. Det är en andlig resa som gör att du kommer att känna dig inspirerad och föryngrad.

Batu Ferringhi

Batu Ferringhi Beach, Penang, Malaysia - Panoramic Sunset view

Är du redo för lite skoj i solen? Batu Ferringhi är din favoritdestination på Penang. Denna tropiska strandparadis är känd för sina sandstränder, sitt kristallklara vatten och sin avslappnade atmosfär. Oavsett om du vill koppla av under en vajande palm eller prova på en rad olika vattensporter har Batu Ferringhi allt.

När solen går ner vaknar Batu Ferringhi nattmarknad till liv med en uppsjö av stånd som erbjuder allt från lokalt hantverk till utsökt gatumat. Det är den perfekta platsen för att varva ner efter en dag av strandnöje och skapa minnen som håller hela livet.

Spännande aktiviteter

Ge dig ut på ett äventyr med gatukonst

En av de mest fängslande aspekterna av Penang är dess otroliga gatukonstscen. När du promenerar genom Georgetown kommer du att stöta på imponerande väggmålningar som illustrerar stadens historia och kultur. Ta med dig en karta, eller vandra bara runt och låt din nyfikenhet styra dig när du upptäcker dessa fängslande konstverk. Många verk är interaktiva, vilket ger fantastiska fotomöjligheter. Denna konstnärliga utforskning är ett unikt sätt att uppleva Penangs kreativa sida och fördjupa dig i dess lokala charm.

Njut av smakerna i Penangs “Hawker Food”

Sunset scene at Chulia Street Night Hawker Stalls. People are eating and shopping around the streets.
Solnedgångsscen vid Chulia Street Night Hawker Stalls. © Klanarong Chitmung / Shutterstock.com

Du kan inte besöka Penang utan att njuta av dess legendariska hawker food-scen. Det varierande kulinariska landskapet speglar öns rika kulturarv, från sisande wokrätter till väldoftande curryrätter. Smaka på läckra rätter som Char Kway Teow, Assam Laksa och Nasi Kandar på livliga matställen och stånd vid vägkanten. Se till att även prova det traditionella Peranakan-köket, en läcker blandning av kinesiska och malajiska smaker. Att ge sig ut på ett gastronomiskt äventyr i Penang är en oförglömlig upplevelse.


Utforska den peranakanska kulturen

Baba Nyonya traditional dining hall in Pinang Peranakan Mansion, Penang
Baba Nyonya traditionell matsal i Pinang Peranakan Mansion, Penang © ben bryant / Shutterstock.com

Dyk ner i Peranakan-kulturens fascinerande värld, en unik hybrid av kinesiska och malajiska influenser som har format Penangs historia. Besök den vackert bevarade Pinang Peranakan Mansion, där du kan beundra den överdådiga arkitekturen och lära dig mer om peranakanfolkets seder och traditioner. Missa inte Baba Nyonya Heritage Museum, som visar upp en fantastisk samling antikviteter, textilier och andra artefakter. Denna kulturella utforskning kommer att berika din förståelse för Penangs unika identitet och ge dig ett fönster in i dess fängslande förflutna.

Att resa till Penang

Kuala Lumpur till Penang

Singapore to Kuala Lumpur

Resenärer på väg från den pulserande staden Kuala Lumpur till den historiska kuststaden Penang har tre valmöjligheter: ta ett flyg, gå ombord på ett tåg eller hoppa på en buss (kolla in vår detaljerade guide: Kuala Lumpur till Penang). Överraskande nog har alla tre alternativen liknande priser, med var och en av dem erbjuder sina egna fördelar.

Kuala Lumpur till Penang kan lätt nås med flyg, tåg eller buss. Flyg är det snabbaste alternativet, det tar mindre än en timme och erbjuds av flera flygbolag som AirAsia, Malaysia Airlines, Malindo Air och Firefly. För dem som har mer tid över erbjuder KTM-tågen bekväma sittplatser och en chans att njuta av Malaysias pittoreska landskap. Alternativt erbjuder bussar det mest budgetvänliga alternativet med ett flertal företag och tidtabeller tillgängliga. Beroende på tidsbegränsningar och personliga preferenser kan resenärerna välja någon av dessa tre metoder för en trevlig resa.

Singapore till Penang

Options for Travel from Singapore to Batam

För att resa från den mångsidiga stadsstaten Singapore till historiska Penang kan besökarna välja mellan ett par alternativ. Flyg är den snabbaste och mest bekväma metoden, men bussar erbjuder ett mer budgetvänligt alternativ med den extra fördelen av natursköna vyer (läs hela inlägget Singapore till Penang).

Flera flygbolag, däribland Jetstar Asia, AirAsia och Scoot, erbjuder flygningar från Singapore till Penang, med varierande biljettpriser. Singapore Changi Airport, en av världens bästa flygplatser, erbjuder utmärkta förbindelser till staden. Bussar från Singapore till Penang tar nästan 10 timmar, men de erbjuder en bekväm resa med VIP 24-bussar med gott om utrymme, luftkonditionering, TV och steward. Den största bussoperatören, StarMart Express, erbjuder flera uppsamlings- och avlämningsställen i båda städerna.

Oavsett vilket transportsätt du väljer bör du tänka på visumkraven och överväga att boka dina biljetter i förväg för att säkra de bästa priserna och tillgången på platser.

Penang till Langkawi

Penang to Langkawi

När du reser från Penang till den vackra ön Langkawi finns det olika alternativ som passar olika budgetar och tidsramar. Du kan välja att resa med flyg, höghastighetsfärja, buss och färja eller tåg och färja.

Att flyga från Penang till Langkawi är det snabbaste sättet, det tar ungefär 35 minuter, och AirAsia och Firefly erbjuder prisvärda flygningar. Alternativt kan du ta den direkta höghastighetsfärjan som trafikeras av Langkawi Ferry Services, som tar cirka 2 timmar och 45 minuter, men som kan vara något skakig vid grov sjö.

För budgetmedvetna resenärer är en kombination av buss och färja ett kostnadseffektivt sätt att nå Langkawi. Du kan ta en färja från Penang till Butterworth, sedan ta en buss till Alor Setar eller Kuala Perlis och slutligen ta en färja till Langkawi. Ett annat alternativ är att ta tåg och färja, vilket innebär att du tar dig till Butterworth och tar ett tåg till Alor Setar eller Arau och sedan byter till en färja till Langkawi. Valet av transportmedel beror på dina preferenser, din budget och ditt schema.

Läs mer i vår fullständiga guide: Penang till Langkawi – med flyg, färja, buss eller tåg?

Resor från Penang

När du har fått ta del av Penangs magi kanske du är sugen på att utforska fler av regionens underverk. Det finns en hel värld av hisnande landskap, levande kulturer och frestande smaker som väntar på att upptäckas. Oavsett om du dras till livliga städer eller fridfulla platser på landsbygden fortsätter äventyret när du ger dig ut på nästa resa. När du planerar ditt nästa resmål, tänk på de upplevelser du har uppskattat i Penang och sök efter platser som erbjuder nya perspektiv och unika minnen. Oavsett resmålet kommer resor och upplevelser på nya platser garanterat att vidga dina vyer och skapa bestående minnen som du kan dela med vänner och familj.

Penang till Ipoh

Singapore to Ipoh

Efter att ha utforskat Penangs rika historia och sevärdheter kanske du vill våga dig söderut och österut till den charmiga staden Ipoh. Ipoh är känd för sin brittiska kolonialarkitektur och en mängd olika attraktioner som grottor, tempel, museer och parker och fungerar som inkörsport till det natursköna Cameron Highlands.

Det är enkelt att resa de cirka 160 kilometerna mellan Penang och Ipoh med två huvudalternativ: tåg och buss. ETS (Electric Train System) erbjuder snabbtåg från Butterworth Railway Station i Penang till Ipoh. Du kan boka dina tågbiljetter online eller personligen, med Silver-, Gold- och Platinum-tjänster tillgängliga. Restiden varierar, men det tar vanligtvis cirka en timme och fyrtio minuter. Läs mer om Penang till Ipoh med tåg här.

Alternativt kan du resa med buss från Penang till Ipoh, vilket är ett billigare men mindre bekvämt alternativ. Bussarna släpper av passagerarna vid Amanjaya Bus Terminal, som ligger cirka 10 kilometer från Ipohs gamla stad. Bussresor tar mellan 1,5 och 2,5 timmar, och flera välrenommerade bussbolag erbjuder biljetter till olika priser. Läs mer om Penang till Ipoh med buss här.

Penang till Cameron Highlands

Penang to Cameron Highlands

Ett populärt resmål efter Penang är Cameron Highlands, som är känt för sina böljande gröna kullar fyllda med teplantager, svalare väder och trevliga vandringsmöjligheter. Resalternativen från Penang till Cameron Highlands inkluderar att ta en buss eller en kombination av tåg och buss. Avståndet mellan de två resmålen är cirka 160 kilometer i rak linje, men vägsträckan är cirka 250 kilometer på grund av de slingrande vägarna in i högländerna.

Flera välrenommerade bussbolag trafikerar sträckan från Penang till Cameron Highlands, bland annat New Asian Travel, Unititi Express och Perak Transit. Bussresan tar mellan 4 och 5 timmar, med flera avgångar under hela dagen.

Alternativt kan du ta ett tåg från Penang till Ipoh, vilket tar cirka 1 timme och 40 minuter, och sedan ta en buss till Tanah Rata i Cameron Highlands, vilket förlänger resan med ytterligare 2 timmar och 45 minuter. Även om tågalternativet ger en annorlunda upplevelse och mer varierande landskap är det mindre bekvämt och dyrare än att ta en direktbuss.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.