Surat Thani till Koh Samui

Senast uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad

Surat Thani är en större stad i södra Thailand nära floden Tapis mynning vid Thailandsbukten. Trots sitt utmärkta läge erbjuder staden inte mycket i form av turistattraktioner. Men, det passerar ändå en mängd turister genom dess gator eftersom Surat Thani är en viktig genomfarts ort för resor till den pittoreska ön Koh Samui. Om du är på resande fot söderut från Bangkok är det högst sannolikt att du kommer att passera Surat Thani någon gång under resans gång. Särskilt om Koh Samuis stränder lockar! Att resa från Surat Thani till Koh Samui är enkelt och prisvärt då det finns en mängd olika transportalternativ..

Läs om:
Färja från Surat Thani till Koh Samui
Vilket färjerederi ska du använda?
Surat Thani färjans avgångsställen
Nattfärjan från Surat Thani till Koh Samui

Options for Travel from Surat Thani to Koh Samui
Raja Ferry on route for Koh Samui © Andmir / Shutterstock.com

Resalternativ från Surat Thani till Koh Samui

Det finns ett urval av olika vägar för att ta sig till Koh Samui, och alla innebär en färjetur. Det finns visserligen en flygplats i Surat Thani och en i Koh Samui, men inget flygbolag erbjuder flygningar mellan dessa två flygplatser. Det beror på att de ligger så nära varandra – endast cirka 35 kilometer skiljer dem åt.

Om du vill flyga till Koh Samui måste du göra ett mellanlandning i en annan stad, exempelvis Bangkok. Men med så många färjebolag som erbjuder resor, skulle ett flyg vara dyrt och inte nödvändigtvis ett snabbare alternativ.

Ett annat alternativ är att ta sig fram på egen hand med en hyrbil. Två färjerederier har bilfärjor från Surat Thani till Koh Samui (Raja Ferries och Seatran). Så om du redan har en hyrbil och uppskattar bekvämligheten, bör du överväga att ta en bilfärja över till ön.

Ta färjan från Surat Thani till Koh Samui

Ferry Surat Thani to Koh Samui
Songserm ferry © woraatep suppavas / Shutterstock.com

Färjor är det föredragna transportmedlet mellan dessa två destinationer. Det finns många olika färjor att välja bland. Välj en färja som bäst passar den plats du vill utgå ifrån. Alla operatörer erbjuder kombinerade minibuss- och färjebiljetter. Du behöver inte oroa dig för att själv behöva ta dig till en avlägsen färjeterminal! Om du precis har anlänt till Surat Thani flygplats kan du resa till Koh Samui därifrån, eller så finns det ett alternativ från Surat Thani tågstation om du anländer med tåg. Du kan också resa direkt från Surat Thanis stadskärna, vilket är perfekt om du har övernattat i staden. Detta alternativ blir ännu smidigare om du lägger till inkluderad upphämtning på hotellet i din biljett. Då behöver du inte ens oroa dig för att ta dig till en upphämtningsplats.

Vilket färjerederi ska du välja?

Which Ferry Company Surat Thani to Koh Samui
Lomprayah höghastighetsfärja © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Fyra färjerederier trafikerar den här rutten: Songserm, Lomprayah, Seatran och Raja Ferry. Som tidigare nämnt, erbjuder de olika företagen olika upphämtnings- och avgångsplatser. Vilket rederi du väljer att resa med beror sannolikt på var i Surat Thani du befinner dig till att börja med. Viktigt att tänka på är att kombinerade minibuss- och färjebiljetter alltid finns tillgängliga. Dessa är inte nödvändigtvis billigare än separata biljetter, men det ökar bekvämligheten och ger dig en sak mindre att tänka på. Du kan också ta det ett steg längre med en kombinerad biljett och köpa en som även täcker transport vid ankomst till Koh Samui. Denna biljett tar dig till ditt hotell i Koh Samui, om du föredrar bekvämligheten med dörr-till-dörr-service.

Lomprayah interior
Lomprayah interior

Om komfort är en viktig faktor för dig, kommer du att vara intresserad av att veta att färjorna varierar i komfort. Höghastighetsfärjorna tenderar att vara nyare och bättre utrustade än bilfärjorna som Raja Ferries trafikerar. Restiden är ungefär 90 minuter och sittplatserna är tillräckligt bekväma för denna snabba resa. De andra faciliteterna kanske inte uppfyller de mer kräsna resenärernas standard!

Surat Thani-färjans avgångsställen

Surat Thani Ferry to Samui Piers
Raja Ferry Pier

Det finns flera olika hamnar från Surat Thani, beroende på vilket färjerederi du väljer. I sin tur anländer dessa också till ett par olika platser när de väl är framme vid Koh Samui. Så återigen kan beslutet om vilken av dem du ska använda påverkas av vart i Koh Samui du är på väg. Om du har bokat boende i förväg bör du kontrollera vilken hamn som ligger närmast för att undvika en lång resa till ditt hotell.

Raja Ferry
Raja Ferry reser mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Den huvudsakliga färjehamnen i Surat Thani ligger faktiskt vid Don Sak, som ligger cirka 60 kilometer bort på vägen. Därför kan överföringar från staden till denna hamn ta ett tag. Från Donsak Pier reser de två företagen Songserm och Seatran till Nathon Pier på Koh Samui. Det finns också Raja Ferry-hamnen i Donsak, och dessa färjor slutar vid Lipa Noi Pier, bara några kilometer söder om Nathon på Koh Samui. Slutligen har Lomprayahs avgång från Lomprayah Tapee Pier som ligger endast 8 kilometer från Surat Thani stad. Denna färja ankommer till Nathon Pier på Koh Samui.

Nattfärjan från Surat Thani till Koh Samui

Det finns ett sista färjealternativ från Surat Thani till Koh Samui. Nattfärjan. Den avgår från Ban Don-piren i centrala Surat Thani. Detta är det enda alternativet för resor över natten. Det är ett bra alternativ om du har anlänt till staden senare än väntat och inte vill betala för ett hotellrum i Surat Thani. Dessa färjor är enkla, förvänta dig inte ett bra utrymme att sova på. Om du föredrar att resa över natten och vill anlända till Koh Samui tidigt nästa dag är detta ett bra alternativ. Färjan avgår klockan 22.00 och anländer till Nathon-piren på Koh Samui klockan 4 på morgonen.

Hur lång tid tar det att åka från Surat Thani flygplats till Koh Samui?

Beroende på vilken färja du väljer är restiden från 2 timmar 45 minuter till 6 timmar 15 minuter. Det går att köpa kombinerade biljetter som täcker bussen från flygplatsen till piren plus själva färjan och även en minibuss till ditt hotell. Restiden varierar beroende på färjetyp, men du kan jämföra olika transportföretag, se tidtabeller och boka online på följande adress 12Go.

Hur lång tid tar färjan från Surat Thani till Koh Samui?

Om du avgår från Surat Thani stad tar en katamaran med Lomprayah cirka 1 timme och 45 minuter från Tapee Pier. Lomprayah, Seatran, Raja Ferry och Songserm har också färjerutter. De avgår från andra hamnar i närheten av Surat Thani, och biljetterna kan inkludera transfer till piren vilket förlänger restiden men är mycket bekvämt.

Hur tar jag mig från Surat Thani till Koh Samui?

Att flyga är inget alternativ, men eftersom det är en så populär rutt finns det många färjor. Ta dig till piren i Surat Thani för en timme och 45 minuters färjeöverfart, eller köp gemensamma biljetter för upphämtning med buss i Surat Thani som inkluderar färjan samt avlämning vid ditt hotell i Koh Samui. Detta mycket prisvärda och bekväma alternativ kan du boka via 12Go.

Hur tar du dig till Koh Samui?

Thailands näst största ö har en egen flygplats, så det är verkligen lätt att ta sig till Koh Samui från städer som Bangkok, Phuket, Chiang Mai osv. Flyg kan vara dyrt, men du kan spara pengar genom att ta en färja från fastlandet. Om du tittar på 12Go ger de sökresultat för flyg och färjor samt transfer från flera avgångsorter.

Hur många färjelägen finns det i Koh Samui?

Det finns fyra huvudsakliga färjefästen på Koh Samui, som ligger förskjutna på olika platser runt öns kust: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier. Dessutom finns det många mindre pirar för charter- och turistbåtar. Undersök var din färja kommer att anlända och välj ditt boende därefter för att undvika en lång transfer.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.