Surat Thani till Krabi

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Känd som en transportknutpunkt, som kopplar destinationer som Bangkok med några av Thailands vackraste och mest populära öar, är Surat Thani en plats som många turister passerar igenom, men sällan spenderar tid i. Det är synd, för om du söker en mer genuin thailändsk upplevelse, kommer ett besök i hjärtat av städer som Surat Thani visa dig hur vardagen ser ut i Thailand. Innan du beger dig till platser som Khao Sok Nationalpark, Koh Samui eller Koh Phangan, ta några dagar för att uppleva Surat Thani – de goda människornas stad, besök dess tempel och smaka på den fantastiska streetfooden.

När du känner att du gett Surat Thani den tid den förtjänar, res över Malackahalvön till den andra kusten, till staden och provinsen Krabi. Här hittar du några av landets mest andlösa landskap, längs en kustlinje präglad av höga kalkstensklippor, underbara stränder, flera nationalparker och sedan finns det öarna utanför kusten. Krabi fungerar som en inkörsport till Phi Phi-öarna men har även mycket att erbjuda på fastlandet.

Läs mer om detta:
Surat Thani till Krabi med buss
Surat Thani till Krabi med minibuss
Surat Thani till Krabi med taxi

Options for Travel from Surat Thani to Krabi

Resalternativ från Surat Thani till Krabi

Att ta sig från Surat Thani till Krabi är en snabb resa från ena sidan av Malackahalvön till den andra. Surat Thani ligger nära den östra kusten vid Thailandsbukten, medan Krabi ligger på den västra kusten vid Andamanhavet. De två städerna är förbundna med väg, den kortaste vägsträckan täcker en distans på cirka 155 kilometer. Eftersom det inte finns några vattenmassor att korsa mellan städerna är resan mellan Surat Thani och Krabi mycket enkel. Det finns inga tåg som går denna rutt, så du är begränsad till att resa med väg, men det finns gott om alternativ – bussar, minibussar och taxibilar kör alla mellan Surat Thani och Krabi med täta avgångar under dagen.

Surat Thani till Krabi med buss

Surat Thani to Krabi by Bus
Phantip-buss i Surat Thani © kyozstorage_stock / Shutterstock.com

Att resa med buss är ofta det bästa sättet att ta sig fram i Thailand, inte minst för att det är plånboksvänligt och det finns många avgångar att välja bland. När du vill ta dig från Surat Thani till Krabi med buss finns det två huvudalternativ – en privat buss eller en allmän buss. Det mest prisvärda alternativet är att resa med den allmänna bussen, prissatt för lokalbefolkningen för att kunna erbjuda en billig förflyttning mellan platserna. Som besökare kanske du önskar lite mer komfort, speciellt med tanke på att resan tar ungefär 4,5 timmar och du vill naturligtvis resa så bekvämt som möjligt.

Att åka med allmän buss kan vara praktiskt eftersom det vanligtvis finns avgångar varje timme under dagen. Däremot kan du inte förboka dina biljetter, vilket kanske inte brukar vara ett problem, men under populära semesterperioder kan det vara svårare att säkra en plats. Med den allmänna bussen köper du din biljett direkt vid busstationen, centralt belägen i Surat Thani, strax innan avfärd. Detta kan vara ett bra alternativ om du uppskattar flexibilitet och inte vill binda dig vid specifika avgångstider, men det finns alltid en risk att bussen är full.

Phantip Travel buss
Phantip Resor med buss

För dem som vill ha en mer pålitlig bussresa mellan Surat Thani och Krabi, kan de privatägda bussarna vara att föredra. De brukar vara modernare och erbjuda bättre komfort. Phantip erbjuder bussresor mellan dessa destinationer och deras bussar är bekväma med luftkonditionering – nästan ett måste i det thailändska klimatet! Resan kan också gå snabbare, med en förväntad restid på cirka 4 timmar. Även om det kostar lite mer att resa med dessa bussar, ger det också möjligheten att förboka biljetter online, till exempel via resewebbplatsen 12Go.asia.

Med förbokning kan du vara säker på att ha en garanterad plats på önskad buss, vilket eliminerar osäkerheten kring att köpa biljetter direkt på stationen. Phantips bussar utgår från Surat Thanis tågstation och det finns möjligheter att inkludera transport direkt till ditt hotell i Krabi i biljettpriset.

Surat Thani till Krabi med minibuss

Surat Thani to Krabi by Van

Om du reser från Surat Thani till Krabi kan du överväga att resa med minibuss. Med minibussar kan du välja mellan en privat tjänst eller en offentlig. Offentliga minibussar är billigare men kan ibland ta längre tid eftersom de ofta kör runt för att plocka upp passagerare och se till att de är så fulla som möjligt innan de fortsätter. En privat minivan kör vanligtvis en direktare rutt mellan Surat Thani och Krabi. Du kan boka och jämföra priser för dessa tjänster på 12Go, där även priser för taxi finns tillgängliga.

Surat Thani to Krabi by Van

Phantip erbjuder de flesta av de privata minibussarna med avgångar varje timme från Surat Thani stad. Det mest prisvärda alternativet går direkt till Krabi Van Terminal och tar cirka 3 timmar, men det finns även alternativ som tar dig direkt till ditt önskade mål, som till exempel Railay eller ett hotell i Ao Nang.

Surat Thani till Krabi med taxi

Surat Thani to Krabi by Taxi
En taxi från BangkokTaxi24

Taxi är det mest kostsamma sättet att resa mellan Surat Thani och Krabi. Du kan förboka privata taxitjänster på 12Go, som samarbetar med taxibolagen Andaman Taxis och BangkokTaxi24. Priserna är ganska jämförbara mellan de två bolagen. De erbjuder en mängd olika fordon, från bekväma personbilar till minibussar som tar upp till 9 passagerare. Om du vill få valuta för pengarna, överväg att boka en minibuss om ni är ett större sällskap, eftersom priset kan vara jämförbart med en privat buss. Taxins fördel är dock snabbheten och bekvämligheten av en dörr-till-dörr-tjänst.

Oavsett dina preferenser finns det många alternativ tillgängliga för din resa mellan Surat Thani och Krabi. Det rekommenderas dock att boka i förväg för att säkerställa att du får den tjänst du föredrar.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.