Ho Chi Minh

Senast uppdaterad 5 september, 2023

Publicerad

Ho Chi Minh, eller Saigon som den ofta fortfarande kallas, är en fängslande destination med mycket att bjuda på. Denna livliga storstad, rik på historia och kultur, framträder som en smältdegel av både traditionellt och modernt. Det pulserande gatulivet, den utsökta maten och den vänliga lokalbefolkningen gör den till en stad som definitivt bör stå på din resplan.

Stadens historia är en given attraktion för besökare. Från spåren av den franska kolonialarkitekturen till den centrala roll staden spelade under Vietnamkriget, erbjuder Ho Chi Minh många fascinerande platser att upptäcka. Viktiga sevärdheter innefattar Krigsminnesmuseet, Återföreningspalatset och Cu Chi-tunnlarna. Varje plats ger en unik insikt i stadens förflutna och det vietnamesiska folkets uthållighet.

Maten är en annan anledning till att besöka Ho Chi Minh. Det lockande utbudet av gatumat kommer garanterat att förtjusa dina smaklökar. Från ångande skålar med pho till läckra banh mi-smörgåsar och sizzling grillspett, erbjuder staden något för varje smak. Missa inte chansen att prova på den lokala maten på den livliga Ben Thanh-marknaden, där du också kan shoppa souvenirer och lokala hantverk.

Till sist, får du absolut inte missa Ho Chi Minh nattliv. Med en rad takbarer, livliga nattklubbar och avslappnade ölterrasser, finns det något för alla när solen går ner. Staden är även en utmärkt utgångspunkt för att utforska det närliggande Mekongdeltat, med dess frodiga landskap, flytande marknader och traditionella byar. Sammantaget är Ho Chi Minh en förtrollande destination som lovar en minnesvärd upplevelse för alla besökare.

Berömda platser

Reunification Palace with a fountain in front on a beautiful day with blue sky

Återföreningspalatset

Återföreningspalatset, som en gång var hemvist och arbetsplats för den sydvietnamesiska presidenten, är en symbol för landets turbulenta historia. Dess slående modernistiska arkitektur utgör en unik miljö för att lära sig mer om de händelser som ledde till slutet på Vietnamkriget. När du utforskar palatsets välbevarade rum, får du en inblick i livet för de ledare som en gång bodde där.

En guidad tur genom Återföreningspalatset tar dig genom dess historiska salar, inklusive presidentens arbetsrum, krigsbefälsrummet och till och med en dold underjordisk bunker. Denna fascinerande plats fungerar som ett levande minnesmärke över Vietnams återförening och erbjuder en möjlighet att bättre förstå landets komplexa historia.

Cu Chi-tunnlarna

Vietnam War Tunnels, Cu Chi Tunnels, Vietnam

Cu Chi-tunnlarna är ett imponerande nätverk av underjordiska gångar som spelade en avgörande roll under Vietnamkriget. Tunnlarna användes av Viet Cong som skydd, transportvägar och bostäder, vilket möjliggjorde för dem att röra sig osedda och genomföra överraskningsattacker mot fiendens styrkor. Ett besök i Cu Chi-tunnlarna ger en fascinerande inblick i de vietnamesiska gerillasoldaternas uppfinningsrikedom och beslutsamhet.

Under din rundtur i tunnlarna får du möjlighet att krypa genom några av de smala passagerna och lära dig om de geniala fällorna och försvarsmekanismer som användes för att skydda invånarna. Denna uppslukande upplevelse är inte bara ett äventyr, utan också en viktig lektion om vilka utmaningar människor kan övervinna för att försvara sitt hemland.

Basilikan Notre-Dame-katedralen

Notre Dame Cathedral

Basilikan Notre-Dame-katedralen är ett utsökt exempel på fransk kolonial arkitektur. Den står idag som en påminnelse om Vietnams franska koloniala förflutna. Detta ikoniska landmärke med höga torn och vackra glasmålningar sticker ut i Ho Chi Minh. Katedralens neoromanska stil ger en slående kontrast till stadens moderna skyskrapor.

När du kliver in i katedralen kommer du att bli fängslad av den fridfulla atmosfären och de intrikata detaljerna i dess design. Basilikan Notre-Dame-katedralen är visserligen en aktiv gudstjänstlokal, men den fungerar också som ett vittnesbörd om stadens mångsidiga historia och arkitektoniska arv.

Saker att göra

Utforska gatuköket

Att utforska Ho Chi Minh Citys gatuköksscen är ett måste för alla resenärer. När du slingrar dig genom de livliga gatorna och gränderna hittar du otaliga stånd och vagnar som serverar en mängd olika läckra rätter. Från de ikoniska banh mi-smörgåsarna till ångande skålar med pho finns det alltid något nytt och gott att prova.

Samtidigt som du tar in de unika smakerna i Ho Chi Minh City får du också en inblick i det dagliga stadslivet genom samtal med dess varma och välkomnande lokalbefolkning. Det är ett utmärkt sätt att lära sig mer om detta pulserande resmål samtidigt som du unnar dig dina smaklökar! Så missa inte denna gastronomiska resa och låt den bli en integrerad del av din HCMC-upplevelse.

Njut av nattlivet

Busy bar street in Ho Chi Minh. Nightime with neon lights and many people
Ho Chi Minhs pulserande nattliv kommer garanterat att ge en oförglömlig upplevelse © hecke61 / Shutterstock.com

Ho Chi Minh City är känt för sitt pulserande nattliv, med gott om valmöjligheter för alla preferenser. Från lyxiga takbarer med spektakulär utsikt över stadsbilden till livliga klubbar där du kan dansa till gryningen – det råder ingen brist på ställen för en oförglömlig kväll.

Om du är ute efter en mer avslappnad kväll har Ho Chi Minh City gott om ölträdgårdar och pubar där du kan smutta på lokala bryggerier och njuta av utmärkt sällskap. Oavsett vilken typ av utekväll du längtar efter, kommer stadens pulserande nattliv garanterat att ge dig en oförglömlig upplevelse.

Kryssa i Mekongdeltat

En resa till Ho Chi Minh City skulle inte vara komplett utan en kryssning i det närliggande Mekongdeltat. Denna frodiga, vattenrika region är hem för en rad charmiga byar, pittoreska vattenvägar och livliga flytande marknader. När du glider längs deltats slingrande floder och kanaler får du bevittna lokalbefolkningens dagliga liv och få en glimt av en annan sida av Vietnam.

Att utforska Mekongdeltat är ett måste för alla resenärer till Ho Chi Minh City, eftersom det erbjuder en flykt från det hektiska stadslivet och en chans att beundra Vietnams lantliga landskap. Oavsett om du deltar i en guidad tur eller väljer en mer avslappnad privat båttur är en kryssning genom Mekongdeltat en upplevelse som du inte får missa.

Resa från Ho Chi Minh

Ho Chi Minh till Da Nang

Aerial view of Da Nang Apec sculpture park at sunrise which is a new icon of Da Nang city. Dragon bridge behind

Det finns olika sätt att resa från Ho Chi Minh till Da Nang, bland annat med tåg, buss och flyg.

Tågrutten är populär, med fem dagliga tåg som trafikeras av Vietnam Railways. Resan tar mellan 16 och 19,5 timmar, beroende på vilket tåg du väljer, och det finns tre biljettalternativ. Sovkupéer rekommenderas för bekvämligheten.

Flyg är det snabbaste alternativet, med en flygtid på 1 timme och 20 minuter. VietJet Air, Bamboo Airways och Vietnam Airlines erbjuder alla reguljära flygningar mellan de två städerna, med priser som varierar mellan flygbolagen.

Att resa med buss är det billigaste sättet att resa, men resan tar cirka 20 timmar, vilket gör det till det långsammaste alternativet.

Sammantaget beror beslutet om hur du ska resa från Ho Chi Minh till Da Nang på din budget och dina tidsbegränsningar. Om du har tid rekommenderas att du tar tåget för den natursköna rutten och den kulturella upplevelsen. Om du behöver ta dig dit snabbt är flyg det bästa alternativet, medan resor med buss är det billigaste alternativet.

Läs vår fullständiga guide Ho Chi Minh till Da Nang – åka tåg, flyg eller buss? för att få mer omfattande information.

Ho Chi Minh till Nha Trang

Nha Trang to Mui Ne by Bus

Ho Chi Minh City är en livlig och energisk stad som erbjuder kultur, storslagen arkitektur och massor av aktiviteter. Om du behöver en paus är Nha Trang en populär utväg och den idealiska platsen för att koppla av på sina underbara vita sandstränder på dagen och njuta av nattlivet på kvällen.

Avståndet mellan Ho Chi Minh och Nha Trang är över 430 kilometer (cirka 270 miles), vilket gör resan långdragen på väg, med bussalternativ som tar någonstans mellan 9,5 och 11 timmar.

Tåget är ett snabbare alternativ och tar mellan 7 och över 9 timmar, men längden på tjänsterna varierar.

Slutligen är det snabbaste sättet att resa med flyg från Ho Chi Minh till Nha Trang, vilket bara tar cirka 1 timme. Flyg är oftast billigast med VietJet Air, även om tågets sovkupéer är billigare än vissa flygningar.

Bussar som drivs av Hanh Cafe är betydligt enklare än de som drivs av The SinhTourist och erbjuder endast AC och standardstolar, medan The SinhTourist erbjuder sovstolar, TV, steward och snackservice samt toaletter ombord. Om du lätt kan sova är nattbussar en bra idé eftersom de tillför överkomliga priser, vilket innebär att du inte behöver tillbringa natten på ett hotell.

När du reser från Ho Chi Minh City till Nha Trang finns det många olika alternativ som passar olika preferenser och budgetar.

Läs vår fullständiga guide Ho Chi Minh till Nha Trang – åka flyg, tåg eller buss? för att få mer omfattande information.

Ho Chi Minh till Siem Reap

Ways to Get from Phnom Penh to Siem Reap

Efter att ha upplevt energin i Ho Chi Minh beger sig många turister till Siem Reap, en kambodjansk stad som är känd för sin franskinfluerade arkitektur och som porten till den spektakulära Angkor-regionen. Även om avståndet mellan Ho Chi Minh och Siem Reap är betydande är det en populär turistväg med en mängd olika transportalternativ.

Att resa på väg är ett sätt att ta sig från Ho Chi Minh till Siem Reap, men det är en långdragen resa på cirka 460 kilometer på grund av dåliga vägförhållanden och att passera gränsen från Vietnam till Kambodja. Det finns dock många bussar som trafikerar denna sträcka, med fyra olika bussar att välja mellan varje dag.

Alternativt tar ett flyg från Ho Chi Minh till Siem Reap mindre än 1,5 timme, och tre flygbolag erbjuder flygningar mellan städerna: Vietnam Airlines, Cambodia Angkor Air och Lanmei Airlines. Även om det är betydligt dyrare att flyga är det det snabbaste och mest bekväma alternativet.

Om du väljer att resa med buss är de tre turistbussföretag du kan välja mellan: SinhTourist, Mekong Express och Kumho Samco. Resan med buss tar mellan 13 och 14 timmar, inklusive stopp och att behöva byta från en buss till en annan, vanligtvis i Phnom Penh.

Andra reseguider från Ho Chi Minh

Att ta sig till Ho Chi Minh

Hanoi till Ho Chi Minh

Hanoi

Rutten Hanoi-Ho Chi Minh City täcker en sträcka på 1600 kilometer och är ett utmärkt sätt att utforska Vietnam. Det finns tre transportalternativ att välja mellan: med flyg, med tåg eller på väg.

Om tiden är viktig är det snabbaste alternativet att resa med flyg med Jetstar Pacific, VietJet Air eller Vietnam Airlines. Flygtiden är ungefär två timmar, vilket gör det till det mest tidseffektiva alternativet.

Resenärer som föredrar att ta den natursköna vägen kan välja att resa med tåg, där de kan njuta av Vietnams landskap. Restiden varierar från 29,5 timmar till 34 timmar och 40 minuter, beroende på vilket tåg från Vietnam Railways du tar. En sovkupé finns tillgänglig för resenärer som kan vila under resans nattliga del. Privata vagnar som Violette Express-tågen erbjuder lyxigare boende till ett högre pris.

Det långsammaste alternativet är buss, där restiden är cirka 37,5 timmar, men det är ett prisvärt alternativ med sängar, luftkonditionering och stopp för mat och stretching. Flyg erbjuder ett snabbare alternativ, men tåg och bussar ger fler möjligheter att se Vietnams landskap.

Det viktigaste när du väljer transportmedel är hur mycket tid du har till förfogande för resan.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.