Koh Samui till Koh Phi Phi

Senast uppdaterad 25 augusti, 2023

Publicerad

Koh Samui, belägen i Thailandsbukten, är landets näst största ö. Den är, precis som många andra thailändska öar, berömd för sina vackra stränder med palmer och den täta djungeln mellan bebygelserna. Längs stränderna hittar du lyxiga resorter och spa-anläggningar, samtidigt som det fortfarande finns gott om prisvärda boenden för resenärer med en lägre budget. Koh Samui är även ett utmärkt ställe för strandfester och nattliv, precis som den större av Phi Phi-öarna, där du kan njuta av det turkosa vattnet på dagen och festa hela natten lång. Koh Phi Phi utmärker sig dock med sina iögonfallande kalkstensklippor och fantastiska vikar med otroligt vackra djungelinteriörer. Det finns med andra ord tydliga skillnader att upptäcka mellan dessa två populära thailändska destinationer.

Läs mer om:
Från Koh Samui till Koh Phi Phi med flyg
Resa till Koh Phi Phi med buss eller minibuss och färja
Tidtabell för kombinerad bus och färja

Deck of Raja Ferry on route for Koh Samui. With sea and island in the background.
Raja Ferry på väg till Koh Samui © Andmir / Shutterstock.com

Alternativ för resor från Koh Samui till Koh Phi Phi

Via fågelvägen är det ungefär 240 kilometer från Koh Samui till Koh Phi Phi, vilket inte låter så farligt, förutom att du måste korsa både land och hav för att ta dig dit. Koh Samui ligger i Thailandsbukten, som befinner sig på den östra sidan av Kra Isthmus, medan Koh Phi Phi är belägen på den motsatta sidan (i väster) av den smala Thailändska landremsan.

Trots att Koh Samui har en egen flygplats så kan du inte flyga direkt från Koh Samui till Koh Phi Phi (Koh Phi Phi är för liten för en flygplats). Däremot kan du komma betydligt närmare Koh Phi Phi om du flyger till Krabi och sedan tar en minibuss och en båt från Krabi till Phi Phi. Det andra alternativet är att enbart förlita sig på land- och vattenburen transport genom att ta en färja från Koh Samui, sedan en buss eller minibuss över land och därefter en färja till Koh Phi Phi. Lyckligtvis kan du köpa kombinerade biljetter som omfattar hela denna resa, men med så många byten tar det ganska lång tid att resa på detta sätt.

Koh Samui till Koh Phi Phi med flyg

Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats
Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats © islandboy_stocker / Shutterstock.com

Som tidigare nämnts, har Koh Phi Phi ingen flygplats, men det innebär inte att du ska avfärda möjligheten att flyga från Koh Samui till Koh Phi Phi. Du kan ta ett flyg till Krabi, vilket tar dig mycket närmare Koh Phi Phi, jämfört med alternativet att åka färja och minibuss eller buss.

Ett flyg från Koh Samui till Krabi tar endast 55 minuter, men det kommer med vissa nackdelar. Kostnaden är den första – även om du kanske kan hitta något bättre erbjudanden om du bokar i förväg och är flexibel med dina resdagar, kan en biljett från Koh Samui till Krabi vara kostsam. Anledningen till detta är att Bangkok Airways är det enda flygbolaget som erbjuder denna rutt, och eftersom det bara finns en flygning per dag kan de ta ut höga.

Vid ankomst till Krabi International Airport måste du skaffa transport till Koh Phi Phi. Du kan köpa kombinerade biljetter för minibuss plus färja för att ta dig dit, vilka finns tillgängliga på resewebbplatsen 12Go.asia. Problemet är dock att trots att du har sparat tid genom att flyga till Krabi kan minibussen och färjan addera ytterligare 4-5 timmar till den totala restiden. Om du lägger till kostnaden för minibuss och färja till kostnaden för flyget kommer du troligen att inse att det kanske inte är värt att resa på detta sätt från Koh Samui till Koh Phi Phi.

Koh Samui till Koh Phi Phi med buss/minibuss och färja

Koh Samui to Koh Phi Phi by Bus or Van and Ferry

När du djupdyker i detaljerna kring att flyga från Koh Samui till Koh Phi Phi inser du att resan kanske inte är så enkel eller kostnadseffektiv som den först verkat. Men om du skaffar en kombinationsbiljett för minibuss eller buss och färja via 12Go sparar du mycket pengar, lite besvär och kanske även lite tid.

Beroende på var på Koh Samui du börjar din resa och var du vill hamna på Koh Phi Phi, varierar totala restiden mellan 7 och 12 timmar. Fördelen med att köpa en kombinerad biljett i förväg är att du får alla delar av resan ordnade och du behöver inte oroa dig för att byta till färjorna eller bussarna själv – det kommer att finnas personal som hjälper dig. Detta kan avsevärt minska stressen när man reser i ett främmande land!

Raja Ferry
Raja Ferry trafikerar rutterna mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Det finns alternativ för var du startar från, till exempel upphämtning på hotell i Koh Samui, vilket ökar bekvämligheten med en kombinerad biljett ytterligare. Du kan också välja att avgå från Na Thon Pier eller från Lipa Noi Pier (om du reser med Raja Ferry) på västra kusten av Koh Samui. Mellan de tre olika researrangörerna finns det lite variation i avgångstider också, men alla avgår från Koh Samui till Koh Phi Phi på morgonen och reser under dagen så att du anländer till Koh Phi Phi på eftermiddagen eller kvällen.

Koh Phi Phi to Koh Lanta Ferry
Travelers walking to the ferry on the Tonsai Pier, Koh Phi Phi © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Om du vill komma till Koh Phi Phi på eftermiddagen får du nöja dig med en avgång tidigt på morgonen. Den exakta restiden varierar. Om du till exempel åker med Raja Ferry lämnar du Lipa Noi Pier 5.00 på morgonen och anländer inte till Koh Phi Phi förrän klockan 17.00, så med dem tar det 12 timmar. Å andra sidan kan du åka från Na Thon Pier med Lomprayah klockan 8:30 och anlända 8 timmar senare, klockan 16:30.

Tidtabell för kombinerad bus och färja

AvgångFrån (Koh Samui)FöretagTidAnkomstTill (Phi Phi)Pris
05:00Lipa NoiRaja Ferry12h17:00Ton Sai Pier฿1,240
05:30Nathon Raja officeRaja Ferry11h 30m17:00Ton Sai Pier฿1,240
06:15Koh Samui TransferPhantip 197010h 30m16:45Ton Sai Pier฿1,370
06:00Phantip TravelPhantip 197010h 45m16:45Ton Sai Pier฿1,220
08:00Phantip TravelPhantip 19708h 45m16:45Ton Sai Pier฿1,220
08:30Na Thon PierLomprayah8h16:30Ton Sai Pier฿1,550
08:30Maenam PierLomprayah7h15:30Ton Sai Pier฿2,100

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.