Koh Samui till Koh Tao

Senast uppdaterad 31 maj, 2023

Publicerad

I kontrast till den stora ön Koh Samui, är Koh Tao en liten pärla som endast täcker omkring 21 kvadratkilometer. Koh Tao erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med de livliga stränderna, de exklusiva spa-anläggningarna och de stora hotellen på Koh Samui. Koh Tao, som betyder “Sköldpaddsön”, är känd för sin dykning. Den är mindre av en party-destination än vissa andra thailändska öar, med ett bra urval av boenden som sträcker sig från budgetalternativ till dyra, lyxiga villor med privata pooler. Koh Tao har inte det omfattande nattliv som man kanske förväntar sig av thailändska öar. Så, om du har upplevt nattlivet och stränderna på Koh Samui, kan du överväga Koh Tao för utmärkt dykning och ett lugnare tempo.

Läs om:
Färjor från Koh Samui till Koh Tao
Dykresa från Koh Samui till Koh Tao

Ferries from Koh Samui to Koh Tao
Songserm Ferry

Det är ungefär 67 kilometer mellan Koh Samui och Koh Tao. Koh Tao är för liten för att ha en egen flygplats, så det enda sättet att resa mellan dessa två öar är via färja eller speedboat. Förutom de reguljära färjorna och privata snabbåtar, kan du också ta en all-inclusive dykresa från Koh Samui till Koh Tao. En dykresa är ett utmärkt alternativ om du planerar att dyka en dag utan att stanna på ön över natten. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa olika alternativ.

Färjor från Koh Samui till Koh Tao

Lomprayah interior
Lomprayah interiör

Att färdas mellan öarna i Thailands hav är bekvämt med reguljära färjor. Samma tre eller fyra färjerederier erbjuder alla olika färjerutter och förbinder Thailands öar för både turister och lokalbefolkningen. Och varje rederi erbjuder oftast flera överfarter per dag, så de finns alltid ett stort utbud av färjor att välja mellan, det gäller även rutten från Koh Samui till Koh Tao.

Den största skillnaden mellan färjerederierna är vilken typ av fartyg de använder. Vissa använder höghastighetsfärjor eller katamaraner, medan andra använder traditionella färjor, vilket förlänger restiden med en halvtimme eller mer. Förvånansvärt nog är höghastighetsfärjor vanligtvis inte mycket dyrare än standardfärjor. Så om du inte har något emot att spara några hundra baht, kan du välja det mest bekväma färjerederiet, beroende på din avreseort.

Ferries Koh Samui to Koh Tao
Lomprayah höghastighetsfärja © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Lomprayah

(Uppdaterad jan 2023) För närvarande går avgången kl. 12.15 med en mindre speedboat som tar 2 timmar, medan de övriga 3 avgångarna fortfarande trafikeras av höghastighetskatamaranen.

Lomprayah använder en höghastighetskatamaran, vilket är det snabbaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Tao med en restid på endast 1,5 timmar. Lomprayah har två dagliga avgångar kl. 8:30 och 12:30, från Paralan Pier belägen vid Maenam på Koh Samui. Från Na Thon Pier på Koh Samui har de ytterligare två dagliga avgångar kl. 12:15 och 15:30. Alla anländer till Mae Haad Pier på Koh Taos västkust – den enda färjepiren på ön.

Med sina moderna fartyg erbjuder denna höghastighetskatamaran en bekväm resa från Koh Samui till Koh Tao. Den har bekväma sittplatser både inne och ute, samt en butik där du kan köpa tilltugg. Det finns även ett tillräckligt antal toaletter ombord och till och med tv-apparater som visar filmer, men du kommer förmodligen att föredra att njuta av landskapet istället för att titta på film!

Seatran

(Uppdaterad jan 2023) Sedan pandemin har Seatran Ferry inte trafikerat rutten till Koh Tao, utan endast rutten mellan grannöarna Koh Phangan och Koh Samui.

Seatran-färjan från Koh Samui till Koh Tao är något långsammare än Lomprayahs katamaraner, men bara marginellt. Restiden på dessa snabba färjor är cirka 2 timmar. Seatran-färjorna avgår från Bangrak-piren på Koh Samui och anländer till Mae Haad-piren på Koh Tao. Om du lider av sjösjuka kan du tycka att en Seatran-färja är ett bättre alternativ än Lomprayah-katamaranen. Färjorna tenderar att vara något stabilare i ojämna vatten. Ta hänsyn till detta när du köper dina biljetter.

Ferry Koh Samui to Koh Tao
Seatran Färja © mukphoto / Shutterstock.com

Songserm

(Uppdaterad jan 2023) Sedan pandemin har Songserm Ferry endast en avgång per dag. Klockan 10:30 avgår färjan från Koh Samui och anländer till Koh Tao 14:30

Songserm är ett annat färjerederi som erbjuder resor från Koh Samui till Koh Tao. Biljetter till Songserms färjor är billigare än de två andra eftersom deras färjor är lite äldre och långsammare. Restiden är cirka 2,5 timmar och faciliteterna ombord är inte lika bra som de andra.

Privata charterspeedbåtar är ett annat alternativ. Perfekt för grupper av resenärer som vill dela upp kostnaden för allt mellan sig. Motorbåtar är snabba och flexibla eftersom du kan bli hämtad direkt från ditt strandnära hotell och avlämnad på stranden på Koh Tao.

Speedboat Koh Samui to Koh Tao
Resenärer som väntar på speedboat från Koh Samui till Koh Tao © LMspencer / Shutterstock.com

Dykresa från Koh Samui till Koh Tao

Om du planerar att tillbringa mer än bara en dag på Koh Tao är färjorna ett bra alternativ. Men om du har ont om tid och gärna skulle vilja komma dit bara för en dag för att uppleva öns fantastiska dykning, kan en organiserad dykresa från Koh Samui till Koh Tao vara lösningen.

Olika turer kommer att finnas tillgängliga beroende på vem du bokar genom. Det är möjligt att boka en resa utan att behöva ha några tidigare dykkunskaper eller certifikat om du är nybörjare. Du bör räkna med en heldag med tidig start. De flesta turer inkluderar upphämtning på ditt hotell i Koh Samui och transfer till färjan. Instruktioner och säkerhetsgenomgång, dykutrustning allt ingår. De gör även flera övervakade dyk, lunch och naturligtvis färjeturen tillbaka till Koh Samui som avslutas med avlämning på ditt hotell.

Jämfört med att ta en färja på egen hand är en dykresa från Koh Samui till Koh Tao betydligt dyrare. Men om du vill ha en dagsutflykt till Turtle Island och med tanke på allt som ingår i priset är det en ganska bra affär!

Hur tar du dig från Koh Samui till Koh Tao?

Att resa från Koh Samui till Koh Tao är en populär rutt. Det finns höghastighetsfärjor och reguljära färjor. Med en höghastighetsfärja som kostar lite mer men som tar dig dit på bara 1,5 timme. Eller boka en privat dykningstur om du åker för dykningen. Boka färjebiljetter eller kombinerade biljetter med hotellupphämtning på 12Go.

Hur lång tid tar det från Koh Samui till Koh Tao?

För att ta dig från Koh Samui till Koh Tao måste du resa med färja om du inte använder en privat speedboat charter eller tar en dykningstur. Den snabbaste resesättet är katamaranen Lomprayah, som tar cirka 1,5 timme. Seatranfärjorna tar cirka 2 timmar och Songserm tar 2,5 timmar. Det finns gott om färjor till en rimlig kostnad, och du kan jämföra tidtabeller och priser på följande webbplats 12Go.

Hur tar du dig till Koh Tao?

Koh Tao är en liten ö utan flygplats, men det finns gott om färjor. Du kan ta en färja från de närliggande öarna Koh Samui och Koh Phangan. Från fastlandet åker du via Surat Thani eller Chumphon, båda har färjeförbindelser med Koh Tao. Det finns många dagliga avgångar. Du borde lätt hitta något om du kollar på nätet på 12Go där du kan jämföra resor och boka biljetter.

Hur tar jag mig till Koh Tao?

Det beror på var du utgår från. Koh Tao är en ö utan flygplats, så du måste ta en färja! Om du reser ner från Bangkok kan du anlända till Surat Thani eller Chumphon och ta en färja. Du kan också ta en färja från de närliggande öarna Koh Samui och Koh Phangan.

Hur många bryggor finns det på Koh Samui?

Det finns följande fyra huvudsakliga färjefästen på Koh Samui. De är förskjutna olika ställen runt om på ön: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier. Det finns också många mindre bryggor för charter- och turistbåtar. Undersök var din färja kommer att anlända och välj ditt boende därefter för att undvika en lång transfer, och boka sedan dina färjebiljetter på 12Go.

Är Koh Tao värt att besöka?

Koh Tao är en liten men vacker ö. Den är känd för dykning med valhajar och grunda korallrev att snorkla i. Den är lugnare än några av Thailands andra öar och är också ett utmärkt resmål för avkopplande dagar på stranden. På Koh Tao är det också möjligt att bli mer aktiv och vandra till en utsiktsplats eller paddla kajak. På kvällen kan du njuta av dess avslappnade nattliv. Kontrollera reseplaner och boka biljetter till Koh Tao på resesajten, 12Go.

Var ligger färjehamnen i Koh Samui?

Eftersom Koh Samui är en stor och mycket välbesökt ö har den flera färjehamnar, vanligtvis kallade pirar. Vilken du använder beror på var du kommer ifrån eller vart du ska. De fyra viktigaste är Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Pier och Big Buddha Pier, som ligger närmast flygplatsen. Boka färjebiljetter online via 12Go, så visar sökresultaten vilken pir du behöver.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.