Japan

Senast uppdaterad 20 maj, 2023

Publicerad

Att besöka Japan är en unik och oförglömlig upplevelse som du inte får missa. Från Tokyos starka neonljus till Kyotos lugna tempel erbjuder detta land något för resenärer av alla slag. Naturligtvis skulle ingen resa till Japan vara komplett utan att uppleva Fujibergets naturliga skönhet. Denna ikoniska topp är det högsta berget i Japan och fungerar som en vacker bakgrund för fotografier.

Läs mer om:
När är den bästa tiden att besöka Japan?
De bästa platserna att besöka i Japan
Transportalternativ i Japan
Att ta sig runt i Japans städer

Asian traveler wearing traditional Japanese kimono walking in Higashiyama district in the old town of Kyoto

När du utforskar Japan kan du som besökare delta i traditionella teceremonier och se geishor utföra sin konst. Det finns också många tempel och helgedomar utspridda över hela landet där man kan uppskatta Japans långa historia och kultur. Med sitt världsberömda kök, från sushi till ramen, Hokkaidos utsökta fisk- och skaldjursrätter och så mycket mer – matälskare kommer aldrig att få slut på saker att prova!

Den vackra våren för med sig körsbärsblomskantade gator och under hösten förundras besökarna över lövens livfulla färger som skiftar framför deras ögon. Det är en otroligt fridfull atmosfär som är svår att hitta någon annanstans i världen. Oavsett vilken tid på året du besöker finns det alltid något nytt som väntar bakom varje hörn i Japan. Från gamla buddhistiska statyer till traditionella japanska festivaler finns det en mängd aktiviteter som garanterat kommer att underhålla både individer och familjer.

Från dess rika kultur och historia till dess fantastiska landskap – Japan har något speciellt som bara väntar på turister som tar sig över havet. Oavsett om du är ute efter ett nervkittlande stadsäventyr eller en fridfull reträtt på landsbygden – detta fantastiska land erbjuder upplevelser som aldrig kommer att glömmas!

När är den bästa tiden att besöka Japan?

Japanese Hot Springs Onsen Natural Bath Surrounded by red-yellow fall leaves in Yamagata

Det kan ibland vara svårt att avgöra när det är bäst att resa till Japan eftersom landet har fyra olika årstider, var och en med sin egen speciella charm.

Våren är en särskilt populär tid att besöka eftersom körsbärsblommorna står i full blom och temperaturen är mild och behaglig. Sommaren kan vara ganska varm och fuktig i vissa delar av landet, men det är också en utmärkt tid för att dra nytta av alla de utomhusaktiviteter som Japan har att erbjuda.

Hösten bjuder på livliga färger när löven skiftar och ett svalare klimat som är mer behagligt för sightseeing och utforskning. För dem som gillar vintersporter erbjuder Japan gott om snöfall i vissa områden under vintern, vilket gör det till ett utmärkt resmål för skid- eller snowboardresor.

Festivaler är också en stor dragningskraft för besökare – från matcentrerade firanden till religiösa observationer och utställningar av traditionell konst och hantverk. Det finns alltid något spännande som händer i Japan året runt. Körsbärsblomsfestivalerna på våren är särskilt spektakulära medan höstfestivaler ger en förtrollande bakgrund av skiftande färger.

På det hela taget, oavsett vilken årstid du väljer att besöka Japan, kommer du att hitta massor av intressanta saker att se och göra. Den bästa tiden beror på vilken typ av upplevelse du söker och vilka aktiviteter du vill utforska under din resa.

De bästa platserna att besöka i Japan: En guide till städerna

Tokyo

Shibuya district at night in Tokyo

Tokyo är en kontrasternas stad, med höga skyskrapor som sträcker sig mot molnen och traditionella helgedomar och tempel utspridda på de livliga gatorna. Upplev Tokyos unika blandning av det förflutna och framtiden med sina världsberömda sevärdheter, shopping och kök. I Tokyos centrum ligger stadsdelen Akihabara, känd för sina elektronikbutiker, mangakaféer och sitt pulserande nattliv. För dem som söker en unik kulturupplevelse finns det gott om traditionella aktiviteter att utforska. Som att titta på Kabuki-teaterföreställningar eller delta i en teceremoni.

Osaka

Osaka Castle in Osaka

Osaka är Japans näst största stad med en befolkning på över 19 miljoner människor. Osaka kallas ofta för “nationens kök” på grund av sin berömda gatumat och fantastiska fisk och skaldjur och är känd för sina vänliga lokalbor och sin livliga atmosfär. Turister flockas till Osaka Castle som står högt uppe på sina höga stenmurar, och Universal Studios Japan erbjuder familjeunderhållning året runt. Osaka är också värd för många evenemang och festivaler. Värt att nämna är Sumiyoshi Taisha Shrine’s nyårsfest som lockar över 2 miljoner människor årligen.

Kyoto

Kyoto - Higashiyama historic district

Kyoto är en av Japans mest älskade städer som är känd för sina gamla tempel, palats och helgedomar. Trots att Kyoto bombades hårt under andra världskriget står den fortfarande upp.

Varje april vaknar Kyoto till liv med en explosion av rosa körsbärsblommor. Det är en underbar tid att delta i traditionella aktiviteter som keramiktillverkning och utforska geishakulturen i ett av stadens många geishakvarter. Missa inte heller den ikoniska Fushimi Inari-helgedomen med sina lysande vermillionfärgade toriiportar – ett måste när du besöker denna gamla stad!

Nagoya

Nagoya city center at Sunset

Nagoya är den fjärde största staden i Japan. Den ligger i centrala Japan och finns på huvudön Honshu. Nagoya är ett utmärkt resmål för dem som söker unika upplevelser och erbjuder en mängd olika alternativ för både affärsresenärer som söker moderna faciliteter och turister som är intresserade av att utforska kulturella sevärdheter.

Den är kanske mindre känd än andra städer, men Nagoya har flera arkitektoniska underverk, bland annat Nagoya Castle som går tillbaka till 1612 och Toyota Commemorative Museum of Industry & Technology där besökare kan lära sig om Japans industrihistoria genom att ta interaktiva turer i detta museikomplex som är byggt i en gammal fabriksanläggning. Naturligtvis är inget besök komplett utan att smaka på Nagoyas specialiteter som miso-katsu (friterad fläskkotlett som serveras med misosås) eller Hitsumabushi (risskål med ål).

Okinawa

Unspoiled coastline and pristine turquoise waters of Okinawa

Okinawa ligger längst söderut i Japan. Okinawa består av fyra öar: Okinawa Hontō (huvudön), Miyako-öarna, Yaeyama-öarna och Iriomote-ön – var och en har spektakulära vita sandstränder omgivna av kristallklart vatten som är perfekt för bad eller dykning! Okinawa erbjuder en unik kultur som skiljer sig från Japans fastland med influenser från Kina vilket gör att det känns som om du klivit in i en annan värld – särskilt när du hör deras lokala musik som spelas på Sanshin (ett tresträngat instrument).

Det är enkelt att hyra cyklar för att upptäcka öarna. Cykling låter turisterna beundra hisnande landskap från avskilda bergsstigar och njuta av färsk sashimi på kustens matställen medan de reser genom dessa underbara öar.

Transportalternativ i Japan

Att resa mellan städer i Japan kan göras på flera olika sätt. De vanligaste transportsätten är tåg, bussar, flyg och hyrbilar.

Japan’s Bullet Train
Interiör av ett Shinkansen Bullet Train © Giovanni G / Shutterstock.com

Höghastighetståget bullet train (eller shinkansen) är ett effektivt och bekvämt sätt att ta sig runt i landet. Det går i hastigheter på upp till 320 km/h och förbinder större städer i hela Japan. Lokaltåg är lite långsammare men erbjuder ett mer prisvärt alternativ för kortare resor.

Läs mer om Japan Rail Pass för ett kostnadseffektivt sätt att resa i hela Japan.

Is Taking the Bus Safe in Japan?
Buss i Kawaguchiko station, Japan. © lapon pinta / Shutterstock.com

Bussar är ett annat alternativ för att resa mellan städer. Lokalbussar är bra för korta sträckor, medan bussar med övernattning är ett kostnadseffektivt sätt att resa utan att behöva boka ett hotellrum.

Flight from Nagoya to Tokyo
Air Japan och ANA (All Nippon Airways) på Chubu Centrair International Airport © Lee Yiu Tung / Shutterstock.com

Flyg kan vara ett bekvämt sätt att ta sig från en stad till en annan. Japan har många inrikesflygplatser som förbinder större städer och mindre regionala centra. Även om flyg är snabbare än andra transportmedel har de vanligtvis en högre prislapp.

Slutligen är hyrbil ett alternativ för dem som vill ha frihet och flexibilitet under sina resor i Japan. Det är dock viktigt att notera att trafiken kan vara överbelastad i vissa områden och att landet har strikta trafikregler som kan vara svåra att navigera för icke-japanska förare.

Att ta sig runt Japans städer

Tokyo Metro Subway Line and JR Yamanote Line Train running through the city
Tokyos tunnelbanelinje © Champhei / Shutterstock.com

Japan är ett trevligt resmål för resenärer, och dess storstäder har många alternativ för att ta sig runt. Ett populärt val är tunnelbanesystemet som är både effektivt och bekvämt. Tunnelbanor är i allmänhet rena, säkra och lätta att använda, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för dem som känner sig bekväma med kollektivtrafik.

Taxi in Tokyo
Taxi i Tokyo © DerekTeo / Shutterstock.com

Naturligtvis finns det också taxibilar i Japans städer. Även om de kan vara dyrare än andra transportmedel erbjuder de bekvämligheten av dörr-till-dörr-service. Detta kan vara särskilt användbart för resenärer som har ont om tid eller inte vill ta reda på hur man navigerar i tunnelbanesystemet.

Bussar är ett annat alternativ som många resenärer förbiser när de besöker Japans städer. Även om bussar kan gå lite långsammare än tunnelbanor, ger de ett sätt att se mer av staden när du reser från en plats till en annan. Dessutom kan cyklar vara ett bra sätt att ta sig runt i mindre städer där det är lättare att navigera med cykel och ta in alla sevärdheter i din egen takt.

När du bestämmer hur du bäst tar dig runt under din resa bör du ta hänsyn till både din budget och dina preferenser. Undersök alla tillgängliga alternativ innan du fattar ditt beslut så att du kan hitta det mest bekväma och kostnadseffektiva sättet att utforska Japans storstäder.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.