Laos

Senast uppdaterad 27 maj, 2023

Publicerad

Laos är ett otroligt land med en levande kultur och en fantastisk natur. Från de majestätiska templen och de traditionella textilierna till den utsökta maten finns det alltid något nytt att utforska i den laotiska kulturen. I norr finns frodiga skogar och fantastiska vattenfall, medan söder erbjuder böljande kullar och pittoreska risfält. Laos är ett prisvärt resmål för resenärer som vill hålla sig till en budget; boende, måltider och transporter är alla relativt billiga.

Läs mer om:
När är den bästa tiden att besöka Laos?
Platser värda att besöka i Laos
Resa mellan olika städer i Laos
Att ta sig runt i Laos städer

Nam Song River in Vang Vieng

Dessutom är Laos fortfarande relativt oupptäckt jämfört med andra länder i Sydostasien, vilket gör det till ett spännande resmål för resenärer som letar efter ett resmål som är lite mindre besökt. Bland aktiviteterna finns bland annat att besöka ett elefantreservat eller ta en båttur längs Mekongfloden – upplevelser som bidrar till att Laos sticker ut från andra resmål.

Utöver sitt kulturarv erbjuder Laos också många möjligheter till utomhusäventyr som kajakpaddling genom grottor eller vandring i bergen. När du utforskar detta vackra land kommer du att hitta dolda skatter som charmiga byar som ligger inbäddade i böljande kullar och fantastiska vattenfall som flyter in i skogsklädda dalar. Den här typen av sevärdheter är perfekta för alla som söker en oförglömlig resa.

Oavsett om du är intresserad av att lära dig om Laos historia eller utforska dess naturliga skönhet har detta lilla sydostasiatiska land något speciellt som väntar bakom varje hörn. Så varför inte komma och se vad denna förtrollande nation har att erbjuda?

När är den bästa tiden att besöka Laos?

The sun rises over the Dai Lao mountain range in Laos

Klimatet i Laos är tropiskt, med varmt och fuktigt väder under hela året. Den torra säsongen, mellan november och april, är i allmänhet den trevligaste tiden att besöka eftersom temperaturen tenderar att vara svalare med mindre nederbörd. Under den våta säsongen – mellan maj och oktober – regnar det däremot mer, särskilt i söder. Den våta säsongen är fortfarande en tid att besöka om du inte har något emot lite fuktighet. Under denna period kommer regnet vanligtvis i korta skurar och landskapet är livligt och grönt.

När det gäller festivaler har Laos många intressanta evenemang under hela året som ofta är kopplade till buddhistiska tillfällen. Ett av de mest spännande festerna äger rum under det laotiska nyåret (Pi Mai Lao) i april; det finns mängder av vattenslagsmål och andra aktiviteter som äger rum över hela landet. Under oktober pågår också Boun Ok Pansa – buddhistisk fastan – där människor deltar i tempelceremonier och olika kulturella aktiviteter. Om du vill uppleva festivaler på din resa kommer detta att påverka när du bestämmer dig för att resa.

Att besöka Laos och när du bestämmer dig för att åka beror på vad du vill ha ut av din resa. Om svalare väder och färre folkmassor lockar mer så passar det bäst att planera en resa under torrperioden. Men om det låter mer intressant att uppleva lokala festivaler eller att insupa lite fuktighet är det bättre för dig att besöka under den våta säsongen.

Platser värda att besöka i Laos

Vientiane

Vientiane city and monument from above

Vientiane är Laos huvudstad och den största staden i landet, med en befolkning på cirka 800 000 invånare. Det är en stad som är känd för sin franska kolonialarkitektur, som kan ses i många av dess ikoniska byggnader och tempel. Det mest kända är Pha That Luang-stupa, en av landets viktigaste religiösa platser. Förutom de många historiska monumenten erbjuder Vientiane också en rad museer och marknader att utforska samt ett relativt livligt nattliv.

Luang Prabang

Chiang Mai to Luang Prabang

Luang Prabang är en annan kulturell hotspot som ligger i norra Laos. Detta UNESCO:s världsarvsområde ligger inbäddat mellan bergen och ligger vid Mekongflodens stränder, vilket ger ett fantastiskt landskap året runt. Staden är värd för flera gamla tempel och andra kulturella attraktioner, till exempel marknader som säljer lokalt hantverk och varor. Med sitt överflöd av attraktioner är det ingen överraskning att Luang Prabang har blivit ett populärt resmål bland turister. En annan fördel är boendealternativen och ett urval av restauranger.

Vang Vieng

Luang Prabang to Vang Vieng

Vang Vieng är en liten stad i centrala Laos, ungefär fyra timmars vägresa från Vientiane. Denna plats har fantastiska naturlandskap, inklusive kalkstensklippor och höga karstformationer, vilket gör den till en perfekt plats för friluftsentusiaster som letar efter spännande aktiviteter som att flyta nerför Nam Song-floden på tubar. Trots sin karga miljö har Vang Vieng behållit en förtrollande atmosfär som lockar både backpackers och budgetresenärer som kan hitta prisvärda rum och restauranger här.

Andra platser som är värda att besöka i Laos är Xieng Khouang, en arkeologisk plats fylld av antika tempel och monument, Bolavenplatån, ett fantastiskt område med massor av vattenfall och stammarbyar att utforska, och de 4 000 öarna längs Mekongfloden, som har några av landets bästa stränder.

Oavsett vart du åker i Laos belönas du med vackra vyer och äventyrliga upplevelser.

Resa mellan olika städer i Laos

Bussar är ett populärt och kostnadseffektivt sätt att ta sig runt i Laos, med en mängd lokala och internationella bussbolag som verkar i landet. Bussar erbjuder sällan lyxiga sittplatser, men det finns två typer av bussar: VIP-bussar har bekvämare säten och luftkonditionering, men är dyrare än lokalbussar.

Luang Prabang to Vang Vieng by Minivan

Minibussar ger mer flexibilitet när det gäller schemaläggning och komfort jämfört med bussar, men har en högre prislapp.

A new medium-speed railway station from the Lao-China project
En ny järnvägsstation för medelhastighetståg från Laokina-projektet© PHOUTHONG LOUANGKHOTH / Shutterstock.com

Även om det finns ett begränsat tågnät i Laos används det främst för att transportera människor från Vientiane (landets huvudstad) till gränsen till Thailand. Tågen är långsamma och inte särskilt bekväma, men de kan vara ett roligt sätt att se på landskapet under resan. För en snabbare och bekvämare resa är ett inrikesflyg ofta det bästa alternativet, även om det också är det dyraste.

När du besöker Laos är det viktigt att vara beredd på förseningar eller andra oväntade problem på grund av bristen på utvecklad infrastruktur. Det rekommenderas att boka biljetter i förväg, särskilt under högsäsong för turister när efterfrågan är stor.

Att ta sig runt inne i Laos städer

Taxi är det mest populära transportmedlet i städerna i Laos och finns både som taxitjänster och tjänster med fast pris. Det rekommenderas dock alltid att man kommer överens om ett pris innan man sätter sig i taxin.

Tuk tuk taxi on street in Vientiane
Tuk tuk taxi på en gata i Vientiane © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Tuk-tuks, små trehjuliga fordon, är också vanligt förekommande och även om de tenderar att vara billigare än taxibilar är de mindre bekväma och inte lika säkra.

Motorcykeltaxi kan erbjuda snabba och prisvärda resor, men kan vara farliga.

I vissa städer som Vientiane kan man hyra cyklar, vilket ger ett miljövänligt sätt att resa som ofta är roligt och spännande. Att utforska till fots kan också vara ett bra sätt att ta sig runt i mindre städer, men det är viktigt att ha bekväma skor och ha med sig mycket vatten på grund av de höga temperaturerna och fuktigheten i Laos.

När du reser genom de större städerna i Laos är det viktigt att vara försiktig på grund av den kaotiska trafiken med en mängd bilar, motorcyklar, tuk-tuks och andra fordon som alla tävlar om plats på vägarna. Därför är det viktigt att alltid följa de lokala säkerhetsföreskrifterna för att undvika ovälkomna överraskningar eller olyckor när du rör dig.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.