Koh Tao

Senast uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad

Koh Tao, beläget i Thailands förtrollande Chumphon-arkipelag, är ett resmål väl värt ett besök. Dess bedårande skönhet, grönskande tropiska landskap och popularitet bland äventyrslystna gör det till ett absolut måste.

Koh Tao är känt för sin enastående dykning och snorkling, med dess kristallklara vatten fullt av levande korallrev, ett rikt marint liv och en överflöd av färgstarka tropiska fiskar.

Besökare kan slappna av på den fantastiska Sairee Beach eller njuta av ett lugnt dopp i Shark Bay. Båda erbjuder spektakulära havsutsikter och är perfekta ställen för att ta del av solen och ön atmosfär.

För de som söker en ö-hoppande-upplevelse fungerar Koh Tao som den perfekta utgångspunkten. Det finns ett brett utbud av boenden som passar alla smaker och budgetar, från mysiga pensionat till exklusiva resorter. Detta garanterar en bekväm vistelse för alla under deras ö-äventyr.

Sammanfattningsvis, om du drömmer om en oförglömlig semester omgiven av fantastiska naturunderverk och fylld av spännande äventyr, är Koh Tao det ultimata resmålet att utforska!

Berömda platser

Sairee Beach

Best Places to Eat and Drink on Koh Tao
Bar på Sairee Beach © Karnwela / Shutterstock.com

Sairee Beach, ett välkänt och populärt resmål på ön Koh Tao, erbjuder den perfekta miljön för besökare att koppla av, sola, bada och njuta av den avslappnade ön-stämningen. Den orörda vita sanden och det kristallklara vattnet gör den till en av Thailands mest fantastiska stränder.

Förutom att vara ett trevligt ställe att slappna av, är Sairee Beach också berömd för sitt pulserande nattliv. Med ett utbud av strandbarer och lokala restauranger som erbjuder läckra rätter finns det gott om nöjen för att hålla dig underhållen långt in på natten. Oavsett om du föredrar en lugn kväll där du beundrar det fantastiska landskapet eller en upprymd natt där du utforskar barerna, har Sairee Beach något för alla.

Shark Bay

Shark Bay är en otroligt vacker vik som är berömd för sitt spektakulära landskap, kristallklara vatten och rika marina liv. Detta gör den till en favorit bland turister och ett måste för alla som besöker Koh Tao. Oavsett om du är en erfaren dykare eller bara gillar att snorkla och simma, erbjuder Shark Bay den perfekta miljön för att upptäcka den livliga undervattensvärlden.

Njut av lugna boenden vid stranden, lokala restauranger och en avslappnad atmosfär, allt medan du njuter av den hisnande utsikten. Så kom till Shark Bay och upptäck dess fridfulla charm!

Turtle Bay

Turtle Bay, som ligger inbäddad på ön Koh Tao, är en lugn och pittoresk vik som är känd för sitt imponerande landskap och rikliga marina liv. Denna populära turistplats är ett måste för alla som är sugna på dykning och snorkling. Tack vare det grunda vattnet och det mångsidiga marina livet erbjuder Turtle Bay en idealisk miljö för att upptäcka den livliga undervattensvärlden.

Förutom sin naturliga charm är Turtle Bay också känt för sina strandnära boenden, som tillgodoser olika budgetar och resepreferenser. Oavsett om du söker en lugn och avslappnad övistelse eller ett spännande äventyr har Turtle Bay något att erbjuda alla. Om du är på jakt efter en unik semesterupplevelse omgiven av fantastisk naturskönhet är Turtle Bay det ultimata resmålet.

Saker att göra på Koh Tao

Koh Tao är en ö full av äventyr och spänning och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som passar alla resenärers intressen. Här är tre aktiviteter som du måste prova på vid ditt nästa besök på Koh Tao:

Dykning

Options for Travel from Krabi to Koh Tao

Koh Tao är en destination som måste besökas av dykare, med fantastiska dykplatser och ett överflöd av marint liv. Från erfarna dykare till nybörjare, det finns gott om kurser och utflykter som passar allas färdigheter. Det kristallklara vattnet gör det till en verkligt fascinerande upplevelse, med färgglada koraller och tropiska fiskar som skapar ett levande undervattensunderland.

Klippklättring

Koh Tao är det perfekta resmålet för spänningslystna som vill ge sig hän åt den ultimata bergsklättringsupplevelsen. Med ett brett utbud av rutter som passar klättrare på alla nivåer, från nybörjare till expert, kommer du att utmanas och belönas med fantastiska vyer när du klättrar uppför klipporna. Med erfarna instruktörer på olika skolor runt om på ön är Koh Tao den perfekta platsen för att finslipa dina färdigheter och nå nya höjder.

Ö-hoppning

Koh Tao är en bra utgångspunkt för en ö-hoppingresa och för att utforska Chumphon skärgård. Ta en båttur, koppla av på lugna stränder och njut av frodig grönska – upptäck skönheten i denna region och kom närmare dess kultur. Oavsett om du reser ensam eller med vänner är ö-hopping från Koh Tao till grannöarna ett äventyr som du inte får missa.

Ta dig till Koh Tao

Bangkok till Koh Tao

Lomprayah Koh Phangan to Koh Tao
Lomprayah High Speed Catamaran © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Bangkok till Koh Tao är en 410 km lång resa från den thailändska huvudstaden till den lilla ön som är känd för sin dykning. Det finns flera alternativ för att ta sig till Koh Tao från Bangkok, bland annat flyg, bussar, tåg och färjor.

Det snabbaste och mest bekväma sättet att resa är att flyga till Koh Samui och sedan ta en färja till Koh Tao, men detta är också det dyraste alternativet. Ett annat flygalternativ är att flyga till Chumphon och sedan ta en buss till piren för att ta en färja till Koh Tao. Det tredje alternativet är att flyga till Surat Thani och sedan ta en färja till Koh Tao.

Alternativet med buss och färja är ett prisvärt alternativ till flyg, men det tar en hel dag att genomföra resan. Det finns två privata företag, Lomprayah Catamaran och Songsern Express, som erbjuder luftkonditionerade bussar från Khao San Road i Bangkok till Chumphon Pier, som ligger cirka 8 timmar bort. Därifrån kan resenärer byta till en höghastighetskatamaran eller färja till Koh Tao.

Läs mer om de olika transportsätten från Bangkok till Koh Tao.

Koh Samui till Koh Tao

Speedboat Koh Samui to Koh Tao
Resenärer som väntar på speedboat från Koh Samui till Koh Tao © LMspencer / Shutterstock.com

Att resa från Koh Samui till Koh Tao är endast möjligt med färja eller speedboat eftersom Koh Tao är för litet för att ha en flygplats. Resan tar 1,5 till 2,5 timmar och anländer till Mae Haad Pier, den enda färjepiren på ön. Färjorna trafikeras av företag som Lomprayah och Songserm, med flera avgångar från olika platser på Koh Samui. Den största skillnaden mellan färjebolagen är vilken typ av båtar som används, där vissa trafikerar höghastighetsfärjor och andra vanliga färjor.

Lomprayah använder en höghastighetskatamaranfärja med två dagliga avgångar från Paralan Pier och två från Na Thon Pier. Restiden är 1,5 timme. Seatranfärjan är lite långsammare, tar 2 timmar och avgår från Bangrak Pier.

Läs mer om de olika färjealternativen från Koh Samui till Koh Tao.

Chumphon till Koh Tao

Train Chumphon to Koh Tao
Chumphon Railway Station © WUTTISAK PROMCHOO / Shutterstock.com

Det går att ta sig till Koh Tao från Chumphon med båt, och det finns flera alternativ som passar olika budgetar och tidtabeller.

Om du reser från Chumphon stad till Koh Tao via minibuss och färja är den totala restiden mellan 3 och 8 timmar beroende på avgångstid och färjetyp. Det snabbaste alternativet är att ta en minibuss och höghastighetsfärja, vilket tar cirka 3 timmar, medan det långsammare alternativet är nattfärjan som tar cirka 8 timmar.

Från tågstationen i Chumphon är restiden till Koh Tao mellan 3 och 9 timmar, återigen beroende på vilken typ av färja du väljer. Om du väljer en höghastighetsfärja tar resan cirka 3 timmar, medan nattfärjan tar cirka 9 timmar.

Från Chumphon flygplats tar transfertjänster dig direkt till färjan, och den totala restiden är cirka 3 timmar om du tar en höghastighetsfärja.

Sammanfattningsvis finns det flera alternativ för att ta sig från Chumphon till Koh Tao, inklusive minibuss- och färjetjänster, kombinerade biljetter från tågstationen och transfertjänster från flygplatsen. Du kan välja det alternativ som bäst passar din budget och ditt schema.

Läs mer detaljerad information: Chumphon till Koh Tao – Vilken färja är bäst?

Andra destinationer till Koh Tao

Resa från Koh Tao

Koh Tao till Koh Phangan

Koh Tao to Koh Phangan Options

Det finns tre färjealternativ för resor från Koh Tao till Koh Phangan. Dessa färjor varierar när det gäller pris, hastighet, komfort och tidtabeller, så resenärer kan välja det alternativ som passar bäst för deras budget och resplan.

Det billigaste alternativet är Songserm, som trafikerar en färja per dag, med avgång från Koh Tao klockan 9:30 och ankomst klockan 11:30. Även om detta alternativ är långsammare än de andra två, erbjuder det säkra, bekväma och relativt snabba färjor med toaletter, TV och möjlighet att sitta inne eller på ytterdäcket.

Lomprayahs höghastighetskatamaran är det snabbaste alternativet och tar endast cirka 1 timme och 15 minuter att resa från Koh Tao till Koh Phangan. Det finns flera avgångstider att välja mellan, med minst två avgångar per dag och ibland tre under högsäsong, med två på morgonen och en på eftermiddagen. Det är också rymligt med bekväma säten inne och på ytterdäck, samt snackservice och toaletter ombord.

Seatran Discovery är det mellersta alternativet när det gäller pris och hastighet, med en reguljär restid på 1 timme och 30 minuter. Detta alternativ erbjuder flexibla avgångstider, med flera avgångar per dag, och färjan är utrustad med luftkonditionering, bekväma sittplatser och toaletter.

Läs mer om vilka färjor som finns tillgängliga för att ta dig från Koh Tao till Koh Phangan här.

Koh Tao till Phuket

Lomprayah Speedboats
Lomprayah Speedboats i Surat Thani © Miew S / Shutterstock.com

Resorna mellan Koh Tao och Phuket är begränsade på grund av att Koh Tao är en liten ö. Det finns bara ett fåtal resealternativ, som inkluderar att ta ett flyg från Koh Tao till Phuket via Koh Samui eller att resa med färja och buss.

Flyget från Koh Tao till Phuket via Koh Samui är snabbt och bekvämt, men kostar betydligt mer än bussen. Bangkok Airways har tre dagliga avgångar och är det enda flygbolag som flyger mellan Koh Samui och Phuket. Färjans del av resan kan göras med antingen Lomprayah eller Marine Passion Speedboat.

Att ta färjan och bussen från Koh Tao till Phuket är prisvärt och det mest populära sättet att resa. Flera transportleverantörer erbjuder detta som ett komplett paket, där en biljett täcker färje- och bussresan. Resan med färja och buss är ett långsammare alternativ, men det är ett utmärkt sätt att se mer av Thailand.

För att läsa den detaljerade guiden, klicka här

Koh Tao till Koh Phi Phi

Ferry Krabi to Koh Phi Phi
Resenärer som går till färjan på Tonsai Pier, Koh Phi Phi Don © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Koh Tao och Koh Phi Phi är två av Thailands populära öar som erbjuder fantastiska dykmöjligheter och tropiska paradis. Medan Koh Tao är ett mer avslappnat och lugnare resmål är Koh Phi Phi känd för sina fantastiska kalkstensklippor och underbara stränder i skyddade vikar.

För att resa från Koh Tao till Koh Phi Phi kan du ta en färja och buss, vilket är det mest bekväma, prisvärda och populära sättet att resa mellan de två öarna. Resan tar cirka 10 timmar och kan bokas i förväg.

Det finns två stora företag som erbjuder tjänster mellan de två öarna, Seatran Discovery och Lomprayah, som båda har ett gott rykte när det gäller säkerhet och tillförlitlighet. Seatran Discovery avgår kl. 6.30 medan Lomprayah avgår kl. 6.00.

Klicka här om du vill veta mer om att resa från Koh Tao till Koh Phi Phi.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.