Bangkok till Koh Samui

Senast uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad

Efter att du tillbringat en del tid i Thailands pulserande huvudstad, Bangkok, kanske du längtar efter en avkopplande atmosfär för att slappna av några dagar eller ännu längre. Thailand erbjuder många attraktiva badorter och pittoreska öar att välja mellan, och det kan vara svårt att bestämma sig för vilken. Koh Samui ärdefinitivt en destination som vi rekommenderar.

Läs mer om:
Vårt toppval: Från Bangkok till Koh Samui med flyg
Bangkok till Koh Samui med tåg och färja
Bangkok till Koh Samui med buss och färja

Denna ö i Thailändska viken är berömd för sina idylliska stränder och sitt frodiga bergslandskap. Koh Samui lockar besökare från hela världen med sina lyxiga spa-anläggningar, men ön erbjuder också ett pulserande nattliv och prisvärda boendealternativ för resande med en tight budget.

Flyg från Bangkok till Koh Samui

Flight Bangkok to Koh Samui
Bangkok Airways plan landar på Koh Samui © IamDoctorEgg / Shutterstock.com

Koh Samui ligger över 700 kilometer från Bangkok, så det snabbaste sättet att ta sig dit är med flyg. Dock kan flygbiljetter från Bangkok till Koh Samui vara dyra, vilket betyder att denna transportmetod kanske inte passar alla. Om vi för ett ögonblick ser bort från kostnaden, har Koh Samui en egen flygplats, belägen i den nordöstra delen av ön. Ursprungligen byggdes flygplatsen av Bangkok Airways för att vara en privat flygplats uteslutande för deras egna operationer, vilket gav dem ett monopol på direktflyg mellan de två platserna. Om du vill flyga direkt är Bangkok Airways det enda tillgängliga alternativet. Det positiva är dock att de har frekventa avgångar, nästan varje timme.

Tack vare det stora antalet dagliga avgångar som Bangkok Airways erbjuder, är det oftast ganska enkelt att hitta en plats på ett flygplan. Dock kan detta vara svårare under Thailands semestertider. Priset för en flygbiljett kan variera mycket beroende på när du bokar. Det rekommenderas att boka så långt i förväg som möjligt för att få de bästa priserna, eftersom du kan behöva betala upp till dubbla priset om du försöker köpa en biljett samma dag som avresa. Med thailändska standarder anses flyg med Bangkok Airways vara dyra.

Surat Thani International Airport
Surat Thani International Airport är den tionde mest trafikerade flygplatsen i Thailand och är också hemvist för Royal Thai Air Force. © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Det finns ett par andra alternativ för flyg mellan Bangkok och Koh Samui. Du kan faktiskt välja att flyga till Surat Thani Airport eller Chumphon Airport. Båda dessa flygplatser ligger på fastlandet och kräver att du tar en färja över till Koh Samui. Trots detta är färjeförbindelserna goda och med lågprisflygbolag som erbjuder flyg till båda dessa destinationer kan du potentiellt spara en rejäl summa pengar genom att resa på detta sätt.

När du väl anländer till Koh Samuis flygplats (om du väljer att flyga direkt från Bangkok till Koh Samui) finns det gott om transportalternativ till ditt hotell eller din resort. Minibussar och privata shuttle-bussar är bra val, däremot finns de inte alltid många taxibilar tillgängliga på flygplatsen.

Bangkok till Koh Samui med tåg och färja

About Bang Sue Grand Station

Ett ännu billigare alternativ än lågprisflygbolagen är att ta tåget och sedan färja från Bangkok till Koh Samui. Den största nackdelen med detta alternativ är tidsåtgången, men om du väljer ett nattåg kan man argumentera för att du egentligen inte förlorar så mycket värdefull semesterdags tid. Från Bangkoks nya Krung Thep Aphiwat Train Terminal kan du stiga på ett kvällståg, resa över natten, och vakna upp följande morgon vid ankomsten till Surat Thani-stationen. I Surat Thani byter du från tåget till en speciell pendelbuss som kör dig till kusten och Donsak Pier.

Väl framme vid Donsak Pier blir din resa från Bangkok till Koh Samui ännu mer spännande och intressant! Du kan välja att åka med en traditionell färja om du vill luta dig tillbaka och njuta av resan. Resan tar ungefär 90 minuter med en traditionell färja, alternativt kan du välja det snabbare alternativet och resa med en höghastighetskatamaran. Det tar bara 45 minuter att ta sig till Koh Samui med denna, så om du är ivrig att komma till stranden och barerna är detta det bästa alternativet. Du kan också kolla på färjetrafiken från Ban Don Pier som drivs av Seatran Ferries, medan färjorna från Donsak Pier trafikeras av Raja Ferry.

Surat Thani Train Station Reservations
Surat Thani Railway Station ligger faktiskt i den lilla staden Phunphin, cirka 10 kilometers resa från Surat Thanis centrum © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com

Kombibiljetter för tåg och båt kan köpas från Krung Thep Aphiwat tågstation i Bangkok så att du inte behöver köpa separata biljetter för varje del av resan, eller så kan du köpa i förväg på nätet. Oavsett hur du väljer att köpa dina biljetter bör du verkligen köpa dem före resedagen eftersom dessa tåg blir fullbokade.

Buss och färja från Bangkok till Koh Samui

Ferry Chumphon to Koh Samui
Chumphon High Speed Catamaran © charnsitr / Shutterstock.com

Ett sista alternativ för att resa från Bangkok till Koh Samui innebär en kombinerad buss- och färjeresa. Med det här alternativet tar du en buss från Bangkok till Chumphon (med ett kort stopp i Hua Hin). I Chumphon kliver du sedan på en höghastighetskatamaran som tar dig vidare via öarna Ko Nang Yuan, Ko Tao och Ko Phangan. Att välja denna resväg kan innebär att du får uppleva flera öar längs vägen med vacker utsikt, men det tar tid – hela resan tar omkring 11 timmar, varav hälften av denna tid spenderas på båten.

Således finns det tre olika alternativ för resor från Bangkok till Koh Samui. Vilket du väljer beror först och främst på din budget och sedan på hur snabbt du vill nå fram till ön. Flyg är effektivt, men det kan vara dyrt om du reser med en stram budget, men vi lämnar det beslutet till dig.

Hur långt är det till Koh Samui från Bangkok?

När du reser med färja och väg är avståndet från Koh Samui till Bangkok cirka 760 km, vilket tar mellan 12 och 16 timmar, beroende på färjeförbindelser. Bussar är det billigaste sättet att resa, medan färja, buss och tåg är ett annat prisvärt alternativ. Flyg är snabbast (cirka 75 minuter) och dyrast, men du bör jämföra alla priser och boka biljetter online.

Hur tar du dig från Bangkok till Koh Samui?

För att undvika en lång resa via väg och sedan färja är det enklaste och snabbaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Samui att ta ett flyg med Bangkok Airways, men om du vill spara pengar och inte har något emot att spendera hela dagen på resande fot, köp en biljett som inkluderar både buss och färja.

Hur tar du dig till Koh Samui?

Thailands näst största ö har en egen flygplats, så det är mycket enkelt att ta sig till Koh Samui från städer som Bangkok, Singapore, Chiang Mai, m.fl. Flyg kan dock vara dyrt, så du kan spara pengar genom att ta en färja från fastlandet eller någon av de närliggande öarna. Om du kikar på 12Go, så visar de sökresultat för flyg och färjor samt transfer från flera avgångsorter.

Hur lång tid tar färjan från Bangkok till Koh Samui?

Du kan inte ta en färja direkt från Bangkok till Koh Samui. Du måste först ta en buss eller ett tåg söderut och sedan en färja över till ön. Den goda nyheten är att du kan köpa kombinerade biljetter för hela resan via 12Go med garanterade anslutningar. Den totala restiden varierar från 10 timmar och 40 minuter med buss och färja till över 17 timmar med tåg och färja.

Hur många bryggor finns det på Koh Samui?

Det finns fyra huvudsakliga färjefästen på Koh Samui, som ligger på olika ställen längs öns kust: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier, plus att det finns många mindre pirar för charter- och turistbåtar. Ta reda på var din färja kommer att anlända och välj ditt boende därefter för att undvika en lång transfer, och boka sedan dina färjebiljetter på 12Go.

Var ligger färjehamnen i Koh Samui?

Eftersom Koh Samui är en stor och mycket populär ö har den flera färjehamnar, vanligtvis kallade pirar. Vilken du använder beror på var du kommer ifrån eller åker till. De fyra viktigaste är: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Pier och Big Buddha Pier, som ligger närmast flygplatsen. Boka färjebiljetter online via 12Go och deras sökresultat visar dig vilken pir du behöver.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.