Dalat

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Ah, Dalat! Staden med den eviga våren ligger inbäddad i Vietnams centrala högland och erbjuder massor av charm. Dess franska kolonialarkitektur förflyttar dig till en svunnen tid – perfekt för att ta oförglömliga semesterbilder.

Kaffeälskare, gläd er! Det här området är fullt av kaffeplantager som lovar läckra nybryggda koppar med fantastiska frodiga landskap som bakgrund. Vad kan vara bättre? Det är helt enkelt gudomligt!

Men det handlar inte bara om kaffet – Dalat är också känt för sina fantastiska blomsterträdgårdar, sprängfyllda med livfulla färger som kommer att ta andan ur dig. Dessutom är vattenfallen Elephant och Pongour som något ur en saga!

När solen går ner vaknar nattmarknaden till liv med sin härliga gatumat och livfulla souvenirer. Om du vill ha en speciell behandling får du inte missa jordgubbsodlingarna, där du kan plocka färska bär själv!

När du väl har upplevt Dalats magi kommer du att vara sugen på att komma tillbaka för mer!

Berömda platser:

Xuan Huong-sjön

Xuan Huong Lake in Dalat with golf court and city next to it

Xuan Huong-sjön, Dalats gnistrande juvel! Den här pittoreska lilla sjön ligger i hjärtat av Dalat och utgör en idyllisk miljö för lugna promenader eller romantiska båtturer. Med frodiga trädgårdar och fransk kolonialarkitektur runt varje krök kommer du att finna dig själv i att ständigt sträcka dig efter kameran för att fånga magin.

När dagen övergår till natt får sjön en ny personlighet och reflekterar de bländande ljusen från den omgivande staden. Det är den perfekta platsen för att varva ner efter en dag av utforskande. Dags att insupa atmosfären medan du provar lokala delikatesser från närliggande gatuförsäljare. Lita på mig, Xuan Huong-sjön är ett måste att besöka i Dalat!

Crazy House

Du får svårt att hitta en plats som är lika unik och finurlig som Dalats Crazy House. Detta arkitektoniska underverk, designat av den vietnamesiska arkitekten Dang Viet Nga, ser ut att vara hämtat direkt från en surrealistisk dröm. Byggnadens labyrint av organiska former, oväntade vinklar och färgglada mosaiker kommer garanterat att lämna dig i häpnad.

Och här är en liten hemlighet – Crazy House är inte bara en finurlig attraktion, det är också ett fullt fungerande pensionat! Om du är sugen på en unik upplevelse, varför inte tillbringa en natt i denna fantastiska boning, inbäddad mitt i det centrala höglandet? Jag garanterar att du inte kommer att glömma din vistelse på Crazy House någon gång i framtiden!

Datanla vattenfall

A beautiful bridge in front of peaceful Datanla Waterfalls cascades, Dalat, Vietnam, Asia. Family Outdoor Activities in most favorite tourist attractions, landmarks and landscapes near Dalat City.

Om det är något som Dalat är känt för så är det de hisnande vattenfallen som pryder det centrala höglandet. Och Datanla Waterfall är utan tvekan ett av dem som sticker ut. De fallande vattnen, omgivna av frodig grönska, skapar en fantastisk, vykortsvärdig scen som kommer att lämna dig fascinerad.

Men Datanla handlar inte bara om att beundra utsikten – det är också ett paradis för äventyrare! Få adrenalinet att pumpa med aktiviteter som alpine coaster, som susar genom skogen, eller den spännande canyoning-upplevelsen. Om du letar efter en blandning av naturlig skönhet och hjärtskärande nöjen är Datanla Waterfall platsen för dig!

Saker att göra i Dalat

Beautiful panorama over mountains and the Truc Lam lake seen from a cable car in Dalat
Vackert panorama över bergen och Truc Lam-sjön sett från linbanan, Dalat, Vietnam

Linbaneturer

Vill du uppleva det bästa av Dalats centrala högland? Hoppa på en naturskön linbanetur och låt den hisnande panoramautsikten svepa dig med häpnad. Den här lugna resan glider över frodig grönska och böljande kullar och erbjuder ett unikt perspektiv på regionens varierande landskap. Den är perfekt för både naturälskare och ivriga fotografer.

Ho Chi Minh to Dalat

Trekking och vandring

Dalat, med sina gröna kullar, frodiga skogar och dimmiga dalar, är en dröm för vandringsentusiaster. Centrala högländerna korsas av ett flertal vandringsleder som passar alla nivåer av skicklighet. Oavsett om det är en lugn promenad genom tallskogarna eller en utmanande uppstigning på berget Langbiang, kommer du att belönas med otroliga vyer och en tillfredsställande känsla av att ha åstadkommit något. Håll ögonen öppna för dolda vattenfall när du utforskar!

Utforska nattmarknaden

När solen går ner vaknar Dalats nattmarknad, som surrar av spänning och sprängs av färger, dofter och smaker. Dyk ner i den livliga atmosfären och bläddra bland stånden fyllda med unikt hantverk, aromatiska kryddor och livfulla textilier. Missa inte den utsökta gatumaten – se till att prova lokala favoriter som grillat rispapper och kakor av sötpotatis. En tur till nattmarknaden ger en smak av Dalats rika kultur och kök, vilket gör det till en upplevelse du inte kommer att glömma.

Ta dig till Dalat

Options for Travel from Nha Trang to Dalat

Nha trang till Dalat

Nha Trang, en livlig kustort i Vietnam, erbjuder en livlig atmosfär med fantastiska stränder, dykplatser, fisk- och skaldjursrestauranger och vackra tempel. Det är ungefär 135 kilometer från Nha Trang till Dalat, och även om de slingrande bergsvägarna gör resan längre än du kanske förväntar dig, finns det några bekväma resealternativ.

Ett populärt sätt att ta sig till Dalat är med buss, där företag som The Sinh Tourist och Hanh Café erbjuder prisvärd och pålitlig service. Alternativt kan du välja en privat taxi eller limousinservice, vilket ger ökad flexibilitet, bekvämlighet och potentiellt snabbare restider. Även om de är dyrare än bussar kan taxi vara ett bra alternativ för större grupper eller familjer, eftersom kostnaden kan delas mellan passagerarna. Läs den detaljerade informationen om att resa från Nha Trang till Dalat.

Även om vissa turister väljer att hyra en motorcykel eller bil är det i allmänhet bäst att överlåta körningen till proffs så att du kan luta dig tillbaka, koppla av och njuta av det fantastiska landskapet på din resa från Nha Trang till Dalat.

Ho Chi Minh till Dalat

From Ho Chi Minh to Dalat by Bus
Interiör i en halvt sovande buss, Ho Chi Minh till Dalat © duangphorn wiriya / Shutterstock.com

Upplev en tempoväxling genom att resa från den livliga Ho Chi Minh City till den fridfulla staden Dalat, känd som den eviga vårens stad.

Med ett avstånd på cirka 310 km (190 miles) kan du välja mellan bussar, flyg och taxi.

Bussar är det mest ekonomiska valet, tar mellan 6 och 8 timmar och erbjuder olika komfortnivåer med halv- och helsovare.

Flyg minskar avsevärt restiden till cirka 50 minuter, men kan kräva ytterligare transfertid till och från flygplatserna.

Taxibilar är visserligen dyrare, men erbjuder bekvämlighet från dörr till dörr och flexibilitet för stopp längs vägen.

Läs mer om resealternativ från Ho Chi Minh till Dalat här.

Resa från Dalat

Efter att ha utforskat den förtrollande semesterorten Dalat, med sin unika blandning av vietnamesiska och europeiska influenser, är det dags att ge sig ut på nästa äventyr. Som turist har du en uppsjö av spännande destinationer att välja mellan, som alla erbjuder sina egna distinkta kulturella upplevelser, naturskönheter och attraktioner.

För att få ut så mycket som möjligt av din resa bör du överväga att undersöka olika destinationer som passar dina intressen och preferenser. Oavsett ditt val ska du vara beredd att ta emot nya upplevelser, smaka på lokala kök och fördjupa dig i de livfulla kulturer som väntar dig. Glöm inte att utforska olika transportalternativ för att säkerställa en smidig och bekväm resa när du fortsätter din oförglömliga utforskning av Vietnam.

Dalat till Mui Ne

Options for Travel from Nha Trang to Mui Ne

De två huvudsakliga alternativen för att resa från Dalat till Mui Ne är buss och taxi.

Bussarna är prisvärda och har regelbundna avgångar, med The SinhTourist och Hanh Café som de två rekommenderade företagen. Att resa med buss tar 4 till 5 timmar.

Å andra sidan erbjuder taxi flexibilitet och bekvämlighet från dörr till dörr, och det kan ta så lite som 2,5 timmar att nå Mui Ne. Taxibilar är dock betydligt dyrare än bussar. Resenärer kan boka både bussar och taxibilar online. Läs den detaljerade informationen om dessa transportalternativ och resan mellan Dalat och Mui Ne.

Dalat till Hoi An

Dalat to Hoi An

Efter att ha utforskat den pittoreska staden Dalat med sitt tempererade klimat, sina sjöar, vattenfall och franska koloniala influenser kan ditt nästa resmål vara kuststaden Hoi An. Hoi An är känd för sina vackra stränder, sin charmiga gamla stad, sitt UNESCO-världsarv och sina rika franska och kinesiska kulturinfluenser och är en populär plats för resenärer. Det finns några alternativ för att ta sig från Dalat till Hoi An, som täcker en sträcka på cirka 440 kilometer med flyg eller 635 kilometer på väg.

Att flyga är det snabbaste sättet att resa, med Vietnam Airlines som har en daglig direktförbindelse som tar ungefär en timme. Detta alternativ kan dock vara dyrt. Alternativt kan du ta en mer budgetvänlig busstjänst med Hanh Café, som erbjuder direktbussar från Dalat till Hoi An, även om denna resa tar cirka 15 timmar. Läs den detaljerade informationen om att resa från Dalat till Hoi An.

Om du vill ha en mer äventyrlig rutt kan du överväga att kombinera buss och tåg genom att först ta en buss från Dalat till Nha Trang, följt av ett tåg till Da Nang och slutligen en buss till Hoi An. Det här alternativet sparar visserligen varken tid eller pengar, men ger en unik reseupplevelse.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.