El Nido

Senast uppdaterad 29 augusti, 2023

Publicerad

El Nido, en verklig pärla på ön Palawan, är ett resmål du inte bör missa! Med sina imponerande kalkstensklippor och vita sandstränder kommer du att bli betagen vid första anblicken. Bacuitarkipelagens turkosa vatten lockar till utforskning av dess mångfaldiga laguner, korallrev och ekoturistiska attraktioner.

Äventyret väntar runt varje hörn! Att hoppa mellan öarna i El Nido är en upplevelse du inte får glömma, som tar dig till hemliga vikar, undangömda stränder och de där Instagram-värda platserna som kommer att göra dina vänner gröna av avund. Och snorkling och dykning här är i särklass! Du får simma tillsammans med nyfikna havssköldpaddor, färgstarka fiskar och kanske till och med de mystiska revhajarna.

Så packa väskan, smörj in dig med solkräm och gör dig redo att dyka huvudstupa in i El Nidos extraordinära värld. Tro mig, det är varje minut och krona väl spenderad!

Berömda platser

Kayaks in a narrow passage in Big Lagoon, El Nido

Stora lagunen

När du besöker Palawan, är Stora lagunen ett absolut måste. Denna idyll med turkosblått vatten omringad av höga kalkstensklippor skapar en perfekt plats för kajakpaddling och en syn att förundras över. Njut av det kristallklara vattnet när du utforskar detta pittoreska tillhåll och tar in Moder Naturs magnifika landskap.

Stora lagunen är dessutom idealisk för snorkling, med sitt rika marina liv som erbjuder en minnesvärd undervattensupplevelse bland olika koraller och exotiska fiskar. Upplev lugnet i denna förtrollande lagun – det är verkligen en upplevelse du bara får en gång i livet! Så missa inte chansen att besöka denna autentiska skatt i El Nido.

Den lilla lagunen

Lilla lagunen är en förtrollande oas som ligger dold bland kalkstenskarstformationerna och erbjuder ett intimt andrum från världens larm. När du paddlar din kajak genom den trånga ingången välkomnas du av ett smaragdgrönt undervattensparadis, där lugnet och naturens skönhet står i förgrunden.

Det stilla vattnet i Lilla lagunen är perfekt för simning och snorkling bland det livliga marina livet i dess djup. Med sitt hisnande landskap och lugna atmosfär, är Lilla lagunen ett absolut “måste-besöka” i El Nido som kommer att lämna dig häpen över dess fantastiska naturliga charm.

Nacpan Beach

El Nido, Palawan, Philippines, aerial view of Nacpan Beach.

Beundra den pittoreska skönheten på Nacpan Beach, en fantastisk sträcka av vit sand och kristallklart vatten som kommer att ta andan ur dig. Denna magnifika strand är känd för sin orörda skönhet och avslappnade atmosfär, vilket gör den till den perfekta platsen för att koppla av och njuta av solen.

Ta en fridfull promenad längs strandlinjen och känn hur de mjuka vågorna skvalpar vid dina fötter eller dyk ner i det inbjudande vattnet för ett uppfriskande dopp. När kvällen faller kan du bevittna en fantastisk solnedgång med livfulla nyanser som målar himlen och reflekteras av den lugna omgivningen. Missa inte denna himmelska bit av paradiset – kom och upplev Nacpan Beach idag!

Saker att göra

Ö-hoppning

En av de mest populära aktiviteterna i El Nido är öhoppning, en spännande resa som tar dig med på en upptäcktsfärd genom den fantastiska skärgården. Hoppa ombord på en traditionell filippinsk båt, känd som en banca, och navigera i det turkosa vattnet medan du utforskar de hisnande öarna, var och en med sin unika charm och skönhet. Från gömda stränder och laguner till livliga korallrev och ett myllrande marint liv, erbjuder öhopping ett oförglömligt äventyr för dem som längtar efter spänningen att utforska nya och fängslande destinationer. Det är ett fantastiskt sätt att få ut det mesta av El Nidos naturliga underverk samtidigt som man skapar minnen för livet.

Vandring

För dem som föredrar att hålla fötterna på fast mark erbjuder El Nido en rad vandringsmöjligheter som visar upp regionens hisnande landskap. Ge dig ut på en utmanande vandring uppför de karga klipporna till den höga Taraw Peak, där du belönas med panoramautsikt över El Nido stad och det omgivande havslandskapet. Vandra genom tät djungel för att nå gömda vattenfall, som det förtrollande Nagkalit-kalit Falls, där du kan ta ett uppfriskande dopp i det svala vattnet. El Nidos vandringsleder erbjuder ett uppfriskande sätt att få kontakt med naturen och uppleva den imponerande skönheten i Palawans vildmark.

Ziplining

Zipline over Las Cabanas Beach with tourist on sunny day with white clouds over sea. El Nido, Palawan, Philippines

Få adrenalinet att pumpa med en spännande zipline-upplevelse i El Nido. Sväva över det frodiga trädkronorna och det hisnande kustlandskapet när du glider mellan kalkstensklippor, med vinden i håret och de fantastiska vyerna som utvecklas framför dina ögon. En av de mest populära ziplineplatserna är Las Cabanas Beach Zipline, där du bjuds på en spännande åktur med oöverträffad utsikt över det gnistrande turkosa havet nedanför. Ziplining i El Nido är ett spännande och oförglömligt sätt att utforska regionens märkliga landskap från ett unikt fågelperspektiv.

Resa till El Nido

Manila till El Nido

Manila skyline with a lot of green areas in front of the tall buildings, Philippines.

Att resa från Manila till El Nido erbjuder två huvudsakliga alternativ: att flyga eller ta en färja. Att flyga är det snabbaste och mest bekväma valet, och AirSWIFT erbjuder cirka sex direktflyg per dag från Manila till El Nido flygplats. Flygningen tar ungefär 1 timme och 15 minuter och priserna är ganska rimliga. Ett annat alternativ är att flyga till Puerto Princesa med ett större flygbolag och sedan ta en anslutande buss eller minibuss till El Nido, vilket gör den totala restiden mycket längre.

Att ta en färja från Manila till El Nido är långsammare än att flyga men mer äventyrligt. Du måste ta två färjor, en från Manila till Coron och en annan från Coron till El Nido. Denna resa tar totalt cirka 21 timmar och du kan köpa biljetterna tillsammans på resebokningswebbplatser. Om du vill ha mer information om för- och nackdelar kan du gå över till vår fullständiga artikel för en mer detaljerad jämförelse.

Puerto Princesa till El Nido

The Options for Travel from Puerto Princesa to El Nido
Vackra landskap mellan Puerto Princesa och El Nido © N8Allen / Shutterstock.com

Det är relativt enkelt och prisvärt att resa från Puerto Princesa till El Nido på väg, och avståndet mellan de två städerna är cirka 230 kilometer. De två huvudsakliga transportalternativen som finns tillgängliga är offentliga bussar och minibussar.

Bussar är det billigare alternativet, och moderna och säkra bussar som Cherry Bus har Wi-Fi, tv och luftkonditionering ombord. Resan kan ta mellan 6 och 9 timmar beroende på trafik och tid på dygnet. Bussarna avgår från bussterminalen i San Jose varannan timme under dagen, med den första bussen som avgår runt 4 på morgonen och den sista runt 22 på kvällen.

Det andra alternativet, minibussar, anses ofta vara det föredragna sättet för turister på grund av den kortare restiden, i genomsnitt cirka 5 timmar. Det finns flera minibussföretag som erbjuder denna rutt, vilket gör det möjligt att ha flexibla avgångstider. Vissa företag erbjuder även gratis upphämtning på hotell i Puerto Princesa, vilket gör resan ännu bekvämare. Tänk dock på att om du tar en minibuss från flygplatsen kan det hända att den inte avgår förrän den är nästan full, vilket kan försena din avresa.

För en mer ingående jämförelse av dessa resealternativ kan du läsa hela blogginlägget här.

Resa från El Nido

När du tar ditt sista farväl till El Nidos fantastiska utsikt kan du känna dig sugen på att utforska mer av Filippinerna. Vare sig det sker med båt eller flyg är landets skärgård full av outnyttjade skatter och pärlor som bara väntar på att upptäckas. Ta chansen att dra din egen väg genom dess intrikata nätverk av öar, och skapa livslånga minnen när du gör det. Löftet om äventyr i det okända kommer alltid att locka dig närmare att avslöja och utforska Filippinernas fängslande skönhet.

El Nido till Coron

Twin Lagoon in Coron, Palawan, Philippines. Mountain and Sea.

När du åker från El Nido till Coron får du ta del av en annan hisnande ödestination som är känd för sina fantastiska dykplatser och sin fängslande naturliga skönhet. Du hittar en mängd olika resealternativ, inklusive flyg och färjor, som passar både din budget och ditt schema. Det snabbaste alternativet är en 40-minuters flygning med AirSWIFT, men tänk på den extra tid som behövs för flygplatsprocedurer.

Alternativt kan du välja den snabba färjetrafiken som drivs av Montenegro Lines, som tar cirka 3,5 till 4 timmar för att nå Coron. Denna färja erbjuder en bekväm resa med luftkonditionerade sittplatser och till och med en tv inuti. Var dock beredd på en tidig avgång, vanligtvis runt 6 eller 6:30 på morgonen. Om du söker ett mer budgetvänligt alternativ kan du välja den långsamma färjan, som tar mellan 6 och 9 timmar, beroende på sjöförhållandena. Dessa långbåtar av trä, eller bangkas, ger en mer rustik upplevelse, men tänk på att resan kan vara tuffare på grund av deras mindre storlek och närmare vattnet.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.