Hanoi

Senast uppdaterad 30 augusti, 2023

Publicerad

Hanoi är en fängslande och pulserande stad som erbjuder en unik fusion av rik historia, kulturell dynamik och modern charm. Vietnams huvudstad, hem åt över 7,5 miljoner människor, myllrar av sevärdheter och aktiviteter.

De gamla kvarteren är ett måste att besöka, med sina smala gator fulla av traditionella affärer, gatumatstånd och livliga nattmarknader, vilka alla ger ett autentiskt myller av liv och rörelse.

Hoan Kiem-sjön, belägen i hjärtat av staden, är omgärdad av pittoreska parker och trädgårdar och erbjuder en perfekt miljö för avkoppling och människobetraktande. Missa inte chansen att besöka Litteraturtemplet, Vietnams första nationella universitet, vars historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet.

För matälskaren är Hanoi ett sant paradis. Med ett överflöd av läckra gatukök och utsökt vietnamesiskt kaffe kommer dina smaklökar att sväva i extas. Passa på att uppleva en traditionell vattendockföreställning, en unik konstform som har sina rötter i norra Vietnams risfält.

Hanoi kan stoltsera med flera imponerande sevärdheter, såsom Ho Chi Minhs mausoleum, Hanois operahus och Sankt Josephs katedral. Om du letar efter en stunds lugn och ro kan du bege dig till den urgamla Tran Quoc-pagoden, belägen på en liten ö i West Lake.

Allt som allt är Hanoi en oförglömlig destination som erbjuder en mix av allt – från rik historia och dynamisk kultur till läckert kök och varmt välkomnande lokalbefolkning. Det är en förtrollande stad som du inte vill missa att uppleva!

Berömda platser

Beautiful tourist street with decorations in the Old Quarter of Hanoi
En fascinerande blandning av traditionell arkitektur, livliga marknader och charmiga gatukök i Hanois gamla kvarter © Vladimir Zhoga / Shutterstock.com

Gamla kvarteren

Gamla kvarteren utgör Hanois historiska hjärta, och erbjuder en möjlighet att verkligen fördjupa sig i stadens rika kulturella arv. När du promenerar genom dess labyrintiska nätverk av smala gator kommer du att upptäcka en fascinerande blandning av traditionell arkitektur, livliga marknader och charmiga gatuköksförsäljare. Varje gata har sin egen unika atmosfär, ofta namngiven efter de varor som traditionellt såldes där.

När natten faller, vaknar gamla kvarteren till liv med pulserande nattmarknader som erbjuder ett brett sortiment av souvenirer, hantverk och smakrika lokala rätter. Se till att utforska de livfulla gatorna, prova på det utsökta vietnamesiska gatumatet och drick in atmosfären i denna förtrollande del av Hanoi.

Hoan Kiem-sjön

Hoan Kiem-sjön, som ligger i Hanois centrum, utgör en lugn och pittoresk oas omgiven av frodig grönska och historiska landmärken. Sjön är präglad av legender och har en stor kulturell betydelse, med den ikoniska Röda Bron som kopplar samman stranden med den lilla ön där det gamla Ngoc Son-templet ligger.

Njut av en avkopplande promenad runt sjön, slå dig ner på en parkbänk, eller sippra på ett utsökt vietnamesiskt kaffe på ett närliggande café medan du betraktar världen runt omkring. Området runt Hoan Kiem-sjön är också en populär plats för lokalbefolkningen att utöva Tai Chi, spela traditionella spel eller helt enkelt umgås med vänner.

Tran Quoc-pagoden

Tran Quoc pagoda in early morning in Hanoi, Vietnam
Tran Quoc-pagoden tidigt på morgonen i Hanoi, Vietnam

Tran Quoc Pagoda, som ligger på en liten ö i West Lake, är det äldsta buddhistiska templet i Hanoi. Med en historia som sträcker sig över 1 500 år tillbaka i tiden är denna gamla pagod en fridfull fristad som ger en glimt av Vietnams andliga förflutna.

När du utforskar det lugna tempelområdet kommer du att mötas av det harmoniska ljudet av sjungande munkar, den lugnande doften av rökelse och den fantastiska utsikten över West Lake. Pagoden är också hemvist för en samling värdefulla buddhistiska reliker och heliga statyer, vilket gör den till en viktig plats för både lokalbefolkningen och besökare som söker andlig upplysning.

Saker att göra:

Prova Hanois gatumat

När du är i Hanoi finns det många spännande aktiviteter att uppleva. Ett måste är den pulserande gatuköket, som erbjuder ett brett utbud av läckra rätter, från pho och banh mi-smörgåsar till det unika äggkaffet. Du kan följa med på en guidad matresa eller ge dig ut på egen hand och utforska de livliga marknaderna och matställena vid gatan för att smaka på stadens kulinariska läckerheter.

Cykla runt i Hanois utkanter

Om du letar efter ett annat perspektiv på Hanoi är cykling i stadens utkanter ett perfekt äventyr. Hyr en cykel och utforska den natursköna landsbygden, förbi traditionella byar och frodiga risfält. Du kommer att kunna uppleva den autentiska livsstilen på landsbygden och uppskatta den naturliga skönhet som omger staden. Du kanske till och med får chansen att interagera med vänliga lokalbor, lära dig om traditionella jordbruksmetoder eller delta i en praktisk matlagningskurs med lokala råvaror.

Titta på en vattendockaföreställning

Traditional Vietnamese performance water puppet theatre show in Hanoi, Water puppetry, Hanoi, Vietnam.

Om du vill fördjupa dig i Vietnams rika kulturarv kan du gå på en traditionell vattendockföreställning. Denna unika konstform har sitt ursprung i norra Vietnam för över tusen år sedan och visar hur skickliga marionettspelare manipulerar intrikata trädockor på en scen fylld med vatten, ackompanjerade av levande traditionell musik. Thang Long Water Puppet Theatre i Hanoi är en berömd plats för denna fängslande föreställning, som ger en oförglömlig kväll med underhållning och en inblick i landets gamla traditioner.

https://thanglongwaterpuppet.com/

Resor från Hanoi

Hanoi till Sapa

Sapa

Om du letar efter en fridfull utflykt från Hanoi är Sapa en vacker bergsstad väl värd ett besök. Du kan ta dig till Sapa från Hanoi på två sätt – med tåg eller på väg. Även om vägtransporter är snabbare är tåg det föredragna valet bland resenärer på grund av deras komfort och säkerhet.

Å andra sidan är bussar och minibussar ett billigare och snabbare sätt att ta sig till Sapa. Grouptour är ett företag som driver både bussar och minibussar och erbjuder VIP-tjänster som är bekväma och luftkonditionerade. Bussarna är sovbussar med liggbara säten, medan minibussarna har liggbara säten med färre faciliteter men mer individuell upplevelse.

Tågen är visserligen dyrare, men de erbjuder mer utrymme och en bekväm sovupplevelse. Omvänt är bussar och minibussar snabbare och billigare men saknar samma komfort. Med flera olika transportalternativ kan du välja det som passar din budget och ditt schema bäst. Du kan läsa mer om att resa med tåg och buss till Sapa från Hanoi genom att klicka här.

Hanoi till Hoi An

Thu Bon River in Hoi An
Den vackra lilla staden Hoi An

Om du vill fly från de livliga gatorna i Hanoi och besöka en lugnare plats är Hoi An den perfekta platsen. Den här gamla staden har en vacker gammal stad som tar dig tillbaka i tiden när den var en handelshamn. Du kan också ta dig till den närliggande stranden.

Det finns flera alternativ för resor från Hanoi till Hoi An, bland annat med flyg, buss eller tåg.

Att ta ett flyg är det snabbaste sättet att resa, det tar bara en timme och tjugo minuter. Hoi An har dock ingen flygplats, så du måste anlända till Da Nang International Airport i stället, som ligger ungefär en och en halv timme från Hoi An centrum. Vietnam Airlines, Jetstar Pacific och VietJet Air är de tre flygbolag som erbjuder regelbundna flygningar från Hanoi till Hoi An.

Att resa från Hanoi till Hoi An med buss är det långsammaste alternativet och tar cirka 19,5 timmar. Det finns inte många bussbolag som erbjuder den här rutten och de flesta kräver byte, vilket gör det besvärligt. Den billigaste direktförbindelsen är Sapa Grouptour, men deras bussar är äldre och saknar många bekvämligheter.

Att resa med tåg tar cirka 15 timmar och 21 minuter, och även om det är en lång resa är det ett utmärkt sätt att resa. Du har gott om utrymme, alla faciliteter du behöver ombord och du kan titta på det passerande landskapet. Sovtåg rekommenderas för en så här lång resa.

I slutändan handlar valet av hur du ska resa från Hanoi till Hoi An om personliga preferenser och budget. Att flyga är det snabbaste men dyraste alternativet, medan att ta bussen är det långsammaste men billigaste. Att resa med tåg är ett utmärkt sätt att resa men kan vara lika dyrt som att flyga.

Läs mer om de olika alternativen för resor från Hanoi till Hoi An här.

Hanoi till Ho Chi Minh

View from a rooftop of Ho Chi Minh City during sunset. With river boats and buildings.

Om du planerar en resa från Hanoi till Ho Chi Minh finns det tre alternativ för att ta sig dit: med flyg, tåg eller väg. Att ta flyget är det snabbaste och enklaste sättet att resa, med cirka 50 flygningar per dag från Hanoi till Ho Chi Minh City. Lågprisflygbolag som Jetstar Pacific och VietJet Air erbjuder prisvärda alternativ, men om du vill ha en lyxigare upplevelse kan du välja Vietnam Airlines.

Å andra sidan tar det ungefär 29,5 till 34 timmar och 40 minuter att resa med tåg, men det ger dig möjlighet att se mer av Vietnams vackra landskap. Det finns sovkupéer att tillgå.

Bussar tar ännu längre tid än tåg, cirka 37,5 timmar, men de har sängar, luftkonditionering, snacks och stopp för måltider och bensträckare.

Beslutet om hur man reser från Hanoi till Ho Chi Minh City handlar i slutändan om timing och personliga preferenser. Om du har ont om tid och inte bryr dig om landskapet är flyg det bästa alternativet. Men om du vill se mer av Vietnam och har tid över kan ett tåg eller en buss vara ett bättre val.

Hanoi till Ha Long Bay

Ha Long Bay Vietnam
Ha Long Bay Vietnam

Halongbukten, som ligger 170 kilometer öster om Hanoi, är en sevärdhet som måste ses och som är känd för sina kalkstenskarster och öar. Det finns flera sätt att resa från Hanoi till Halongbukten, bland annat organiserade turer, minibussar, skyttelbussar, billigare bussar och privatbilar. Organiserade turer kan vara dyra men erbjuder bekvämlighet, medan alternativen med kollektivtrafik är mer prisvärda men kan ta längre tid.

Minibussar är det mest prisvärda alternativet och kostar cirka 5 euro från biljettluckan på Gia Lam Bus Station i Hanoi, och tar cirka 4-5 timmar att nå Halong City. Pendelbussar erbjuder en liknande service som minibussar, medan billigare bussar från My Dinh Bus Station i Hanoi sägs vara bekvämare och snabbare än minibussar. Privatbilar är det mest flexibla och bekväma alternativet, med möjlighet att hyra en bil eller anlita en lokal chaufför.

När du väljer resebolag eller transportalternativ är det viktigt att du gör din research i förväg för att försäkra dig om att du hittar ett välrenommerat företag och får det bästa erbjudandet.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Hanoi till Halongbukten – åka med en tur, minibuss eller buss?.

Andra destinationer från Hanoi

Att ta sig till Hanoi

Da Nang till Hanoi

Aerial view of Da Nang Apec sculpture park at sunrise which is a new icon of Da Nang city. Dragon bridge behind

Da Nang, ett populärt turistmål som är känt för sina stränder och natursköna Mablebergen, ligger cirka 768 kilometer från Vietnams huvudstad Hanoi. Trots avståndet finns det flera alternativ för resenärer som vill ta sig från Da Nang till Hanoi, till exempel med buss, tåg eller flyg. Att ta bussen är det mest prisvärda alternativet, men det kan ta upp till 18 timmar och sätena är inte särskilt bekväma. Sovbussar med företag som Hoang Long kan dock göra resan bekvämare.

Att resa med tåg från Da Nang till Hanoi är ett bra alternativ, eftersom det ger resenärerna större frihet att röra sig i vagnarna och sträcka på benen. Även om det kostar mer än att ta bussen erbjuder det flera alternativ, inklusive sovhytter i andra klass med tunna madrasser och sovhytter i första klass med tjockare madrasser, samt VIP-sovhytter med Violetta Express och Livitrans Express som ger en högre nivå av komfort och lyx.

Det snabbaste sättet att ta sig från Da Nang till Hanoi är att flyga, med flygningar som tar cirka 1,5 timme. Flyg finns med VietJet Air, Vietnam Airlines och Jetstar, och det finns bra erbjudanden om du bokar i förväg. Flyg är dock oftast dyrare än att ta bussen eller tåget, och extra avgifter för bagage kan tillkomma.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Da Nang till Hanoi – åka flyg, buss eller tåg?

Luang Prabang till Hanoi

Options for Getting from Vientiane to Luang Prabang

För att resa från Luang Prabang till Hanoi finns det två huvudalternativ: att ta flyget eller bussen. Flyg från Luang Prabang till Hanoi är ett populärt val, även om de kostar mer än bussar. Flygtiden är mindre än en timme, vilket sparar många timmar jämfört med en bussresa. Lao Airlines och Vietnam Airlines erbjuder båda direkta dagliga flygningar mellan de två städerna. Luang Prabangs internationella flygplats ligger dock cirka 4 kilometer från stadens centrum, medan Hanois internationella flygplats Noi Ban ligger cirka 45 kilometer bort.

Bussar från Luang Prabang till Hanoi tar å andra sidan cirka 24 timmar, vilket gör det till en mycket lång och mödosam resa. Men fördelen med sovbussar är att de liknar sängar, så du kan luta dig tillbaka och slappna av och få lite sömn. Dessutom kommer du inte att sitta på bussen i hela 24 timmar eftersom det finns flera stopp längs vägen för att sträcka på benen, använda en toalett och ta några snacks. Sinh Tourist och HTX Van Tai är två av de mest populära bussbolagen, och när du bokar biljetter bör du tänka på avgångs- och ankomstpunkterna eftersom dessa varierar mellan bussbolagen.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Luang Prabang till Hanoi – Flyg eller buss?

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.