Taiwan

Senast uppdaterad 20 maj, 2023

Publicerad

Taiwan är ett otroligt resmål och väl värt ett besök. Allt från det läckra köket till de hisnande vackra naturlandskapen. Det finns något för alla i detta charmiga land!

Läs om:
Varför Taiwan är ett måste-besöksmål
Upptäck den bästa tiden att besöka Taiwan
Utforska Taiwans berömda städer

Navigera i Taiwan med lätthet: En guide till transportalternativ

Ta dig runt i Taiwans storstäder

Från natursköna landskap till läckra rätter: Varför Taiwan är ett måste-besöksmål

Om vi börjar med maten har Taiwan blivit känt för sin otroligt varierande kulinariska scen. Nattmarknader är ett utmärkt sätt att uppleva de lokala smakerna i landet, med en mängd olika gatumat som sträcker sig från salta och kryddiga rätter till söta desserter. För en mer exklusiv matupplevelse finns det gott om fina restauranger utspridda i städerna.

Naturälskare kan hitta många hisnande sevärdheter i Taiwan också – från Taroko Gorge och Kenting National Park med sina frodiga skogar, fantastiska kustlinjer och kristallklara vatten, till Alishan och Yushan med sina lugna bergsutsikter.

Taiwans kultur är speciell och visar på sin inhemska bakgrund och sin roll i kulturella förbindelser. Besökare kan hitta traditionella tempel och festivaler med rötter i den taiwanesiska kulturen över hela landet, tillsammans med moderna konstgallerier och musikställen som speglar moderna influenser.

Det som gör att Taiwan sticker ut mer än något annat är dess folk – de är kända för att vara exceptionellt varma och välkomnande mot besökare! Var du än går i detta pulserande land kommer du att bli välkomnad av vänliga lokalbefolkningen, som gärna visar upp sin kultur och delar med sig av historier om sitt hemland.

Så oavsett om du letar efter nya matupplevelser eller vill utforska några verkligt fantastiska naturlandskap, se till att lägga till Taiwan i din resplan – du kommer inte att ångra dig!

Upptäck den bästa tiden att besöka Taiwan

Yilan Taiwan, ocean landscape

Det subtropiska klimatet innebär att temperaturen är varm året runt i Taiwan. Men vädret kan variera avsevärt beroende på region och årstid. Oktober till december anses generellt vara den bästa tiden att besöka, då regnet är mindre frekvent och temperaturerna är svalare och mer behagliga.

Oktober till december markerar också Taiwans högsäsong för turister, så det är viktigt att komma ihåg att flyg- och boendepriserna kommer att vara högre på grund av den ökade efterfrågan. Men om du letar efter en lugnare tid eller bättre erbjudanden kan det vara bäst att besöka Taiwan mellan maj och september (mellansäsong) eller januari till april (lågsäsong).

Besökare kan delta i ett antal festivaler som sker under hela året. En av de mest populära är Lantern Festival som äger rum i februari eller mars och som bjuder på fantastiska lanternor och traditionella kinesiska föreställningar. En annan händelse som man inte får missa är körsbärsblomsfestivalen som vanligtvis äger rum i mars eller april och som lockar människor från hela landet för att uppleva dess skönhet.

Oavsett vilken tid på året du väljer att besöka Taiwan kommer du att hitta något speciellt som väntar på dig bakom varje hörn. Från hisnande naturvyer till unika kulturupplevelser – det råder ingen brist på saker att se och göra i Taiwan.

Utforska Taiwans berömda städer

Taipei


Taipei är Taiwans huvudstad och största stad, känd för sina livliga nattmarknader, fascinerande museer och otroliga gatumat. Denna pulserande metropol är hemvist för flera ikoniska landmärken. Det är svårt att missa Taipei 101 – en av världens högsta byggnader – och den majestätiska Chiang Kai-shek Memorial Hall.

Kaohsiung

Kaohsiung är Taiwans näst största stad och ligger i söder. Kaohsiung har vackra stränder som Sizihwan Beach och Love River samt en rik industrihistoria. Området bjuder på många kulturella upplevelser med tempel och museer som Dragon och Tiger Pagodas eller det brittiska konsulatet i Takao.

Taichung

Taichung

Taichung är den tredje folkrikaste staden som ligger i Taiwans centrum. Den är idealisk för att njuta av lugn och ro i grönskande parker som Calligraphy Greenway eller Taichung Park samtidigt som man fördjupar sig i den lokala kulturen på konstgallerier som National Museum of Natural Science eller Taichung Art Museum.

Tainan

Tainan

Tainan anses vara Taiwans äldsta större stad som ligger i dess södra del. Dess djupa historiska rötter återspeglas i flera antika tempel, bland annat Chimei Museum och Tainans konfucianska tempel, medan gastronomiska entusiaster kommer att njuta av läckra specialiteter från en ostronomelett till nötköttsnudelsoppa.

Hualien

Hualien

På Taiwans östkust ligger Hualien, berömd för sin fantastiska natur, inklusive Taroko Gorge – en av landets mest populära nationalparker – samt Qixingtan Beach och Qingshui Cliffs. Det finns också många kulturella platser att utforska. De mest populära är Hualien Cultural and Creative Industries Park och Hualien County Stone Sculpture Museum.

Från spännande nattliv till lugna naturplatser, från kreativa konstgallerier till hundraåriga traditionella platser – dessa fem städer har något för alla! Med så mycket att erbjuda är det inte konstigt att Taiwan fortsätter att locka besökare från hela världen varje år!

Taipei to Taichung by Bus
U-buss © TK Kurikawa / Shutterstock.com

Att resa mellan städerna i Taiwan är en trevlig upplevelse, med ett brett utbud av alternativ som passar alla budgetar. Tåg är ofta det mest praktiska och bekväma sättet att ta sig runt. Med höghastighetståg (kända som Taiwan High-Speed Rail, eller THSR) som förbinder större städer och turistmål. Köp biljetter antingen på tågstationer eller på nätet.

Bussar är ett annat populärt alternativ för att resa i Taiwan. Lokala bussar, intercitybussar och turistbussar kan användas för att resa mellan städer. Detta gör dem till ett mer budgetvänligt val jämfört med tåg. Biljetter kan också köpas på busstationer eller online.

Taiwan high speed train interior
Standardvagn på Taiwans höghastighetståg utformar sin interiör med två säten på en plats sida och tre platser på en annan sida © MoreGallery / Shutterstock.com

Slutligen är flyg också ett alternativ för att resa mellan städer i Taiwan. Det finns 4 internationella flygplatser och 22 inrikesflygplatser som erbjuder flyg inom landet. Att flyga är i allmänhet det snabbaste alternativet, men det kan också vara dyrare än andra transportmedel.

När du bestämmer dig för vilket transportsätt som passar bäst för dina behov och din budget. Tänk på hur långt du ska resa och hur mycket tid du har till förfogande.

Kolla in vårt inlägg för detaljerad reseinformation: Taipei till Taichung

Options for Travel from Taipei to Taichung

Ta dig runt i Taiwans storstäder

Taiwans storstäder erbjuder många sätt att ta sig runt, med bussar, tåg, taxibilar och skotrar.

När du tar bussen kan du enkelt köpa biljetter från föraren eller med ett förbetalt kort. Fördelen med att använda ett förbetalt kort är att pendlare kan spara pengar över tid eftersom det ger rabatterade biljettpriser jämfört med att köpa engångsbiljetter varje gång de åker.

Taipei Metro

Vissa städer i Taiwan har lokala tågsystem (Taipei Metro och Kaohsiung MRT) som kan användas för att ta sig runt. Lokaltåg erbjuder ett effektivt sätt att pendla och samtidigt undvika trafikstockningar. Biljetter kan köpas på tågstationer eller med ett förbetalt kort.

Taxibilar finns överallt i städerna och är bra för korta resor eller när du är försenad och snabbt måste ta dig någonstans. Priserna kan vara högre än för andra transportsätt. Men de ger flexibilitet och bekvämlighet om du inte vill vänta på kollektivtrafikalternativ. Tåg och bussar har också begränsade öppettider.

Slutligen blir skotrar alltmer populära i Taiwans storstäder som Taipei. Deras användarvänlighet när det gäller att navigera på överbelastade gator och praktiska hyrtjänster gör dem till ett prisvärt alternativ för besökare som vill utforska staden.

Med så många olika transportalternativ i Taiwans storstäder finns det något för alla, oavsett budget eller behov!

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.