Koh Phangan

Senast uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad

Koh Phangan är ett verkligt tropiskt paradis, känt för sina fantastiska stränder, sitt pulserande nattliv och sin unika kultur. Denna ö i Thailand är ett måste för alla som önskar fly vardagens stress och uppleva det bästa av ölivet. Med sina hisnande landskap, kristallklara vatten och frodig djungel, erbjuder Koh Phangan en drömlik tillflyktsort för naturälskare. Oavsett om du föredrar dykning, yoga eller bara vill njuta av solens värme på de mjuka sandstränderna, kommer du att hitta något som passar ditt intresse.

Full Moon Party är en av Koh Phangans största attraktioner och lockar resenärer från hela världen till den livfulla stranden Haad Rin. Men Koh Phangan har mycket mer att erbjuda än bara fest. Du hittar massor av tillfällen för meditation och mindfulness, med yogaretreats och wellnesscenter spridda över hela ön. Den lokala kulturen är rik och levande, med mycket att upptäcka, från traditionella thailändska tempel till fantastiska utsiktsplatser med panoramavy över ön.

Koh Phangan är ett perfekt resmål för resenärer av alla slag, från äventyrslystna backpackers till de som söker lyx och avkoppling. Från adrenalinfyllda aktiviteter till lugna reträtt, finns här något för alla smaker! Oavsett din budget eller föredragna upplevelse, har ön ett stort utbud av utmärkta alternativ som garanterat kommer att tillfredsställa dina önskemål. Så kom och upptäck Koh Phangan och allt som ön har att bjuda på!

Berömda platser

Haad Rin
Haad Rin Beach

Haad Rin Beach

Haad Rin Beach, belägen vid Koh Phangans södra udde, är berömt för sitt legendariska Full Moon Party. Denna livfulla strand är ett populärt resmål för resenärer som söker en vild och oförglömlig upplevelse. Med sitt kristallklara vatten och sin finkorniga sand är Haad Rin Beach den perfekta platsen för att simma, sola och suga in öns atmosfär.

Full Moon Party vid Haad Rin Beach är ett välkänt evenemang som drar till sig festglada besökare från hela världen. Det äger rum på kvällen varje fullmåne och är en nattlig extravaganza fylld med pulserande musik och dans som fortsätter in på småtimmarna. Oavsett om du vill lägga en festlig prägel på din semester eller är ny på scenen, är Haad Rin Beach ett obligatoriskt stopp under din vistelse på Koh Phangan. Det är en upplevelse du inte vill missa!

Full Moon Party Koh Phangan
Full Moon Party Koh Phangan © PinntoSlothbear / Shutterstock.com

Thong Nai Pan Noi och Yai Beach

Thong Nai Pan Noi och Yai Beaches i Koh Phangan – vilken syn! Mjuk vit sand, bländande kristallklart vatten och tropiska palmer; det är som något ur en dröm. Men kom inte hit bara för att slappna av – det finns mycket att göra! Ta ett dopp i det lugna havet eller utforska det livliga undervattenslivet med lite snorkling. Och när hungern slår till hittar du mysiga strandrestauranger där du kan njuta av läckra lokala rätter. Så varsågod, packa väskorna och åk dit – det kommer att bli en oförglömlig upplevelse!

Vattenfallet Than Sadet

Than Sadet Waterfall är ett hisnande naturunder som ligger på Koh Phangans östkust. Omgivet av frodig djungel är detta vattenfall ett måste för alla som vill utforska öns många underverk. Den branta och steniga stigen som leder upp till det gör det till en idealisk plats för bad, picknick och till och med klipphopp – det finns något för alla. Med sitt kristallklara vatten och sin fridfulla atmosfär kommer en resa till Than Sadet Waterfall garanterat att bli en minnesvärd upplevelse. Vare sig du är ute efter en adrenalinkick eller en lugn flykt får du inte missa detta vattenfall under ditt besök på Koh Phangan.

Saker att göra på Koh Phangan

Surat Thani Pier Bangkok to Koh Phangan

Dykning och snorkling

Dyk ner i Koh Phangans magiska undervattensvärld, med platser som passar alla nivåer. Utforska de färgglada korallreven, livliga fiskarna och annat fascinerande marint liv strax utanför kusten eller ta en båt ut till avskilda vikar eller Sailrock-dykplatser. Om du känner dig äventyrlig kan du prova en dagsutflykt till den närliggande Ang Thong National Marine Park; ett paradis för älskare av havet. Det finns något för alla i detta pulserande undervattensrike. Så kom och gör oss sällskap för att uppleva Koh Phangans underverk!

Yoga och välbefinnande

Koh Phangan är en toppdestination för yoga och välbefinnande och erbjuder en rad retreats, studior och workshops. Från yogaklasser i soluppgången till heldags wellnessprogram, du hittar massor av möjligheter att komma i kontakt med ditt sinne och din kropp. Med sina lugna omgivningar och sin andliga atmosfär är Koh Phangan den perfekta platsen för att utöva yoga och hitta inre frid.

Äventyrssporter

Om du vill ha en adrenalinpumpande upplevelse är Koh Phangan det perfekta resmålet. Bergsklättring, kajakpaddling och djungelvandring är bara några av de spännande äventyrssporter som erbjuds – allt mot en bakgrund av fantastisk natur och unika landskap. Utforska den frodiga djungeln, klättra uppför höga klippor eller navigera längs kusten – oavsett vad du väljer att göra kommer du garanterat att få ditt hjärta att rusa. Koh Phangan är verkligen ett paradis för äventyrslystna.

Ta dig till Koh Phangan

Surat Thani Pier Bangkok to Koh Phangan
Busstransport från tågstationen till Donsak Pier, Surat Thani © HGalina / Shutterstock, Inc.

Bangkok till Koh Phangan

För att nå Koh Phangan från Bangkok är det snabbaste sättet att flyga till grannön Koh Samui och ta en 30 minuter lång färja. Bangkok Airways erbjuder flygningar nästan varje timme från Suvarnabhumiflygplatsen. Det här alternativet kan dock vara dyrt.

Mer budgetvänliga alternativ är kombinerade buss- och färjebiljetter som erbjuds av Lomprayah och Seatran. Dessa resor tar 10-14 timmar men är bekväma och pålitliga. Alternativt kan du ta ett nattåg från Bangkok till Surat Thani, sedan en buss till färjepiren och slutligen en färja till Koh Phangan. Det finns kombinerade tåg-, buss- och färjebiljetter som gör resan mindre krånglig. Nattåg erbjuder sovbiljetter i första och andra klass, där första klass ger mer komfort.

Andra alternativ är att boka via resebyråer runt Khoa San Road, men akta dig för eventuella problem som saknat bagage eller dåligt underhållna bussar. Boka alltid biljetter i förväg, särskilt under fullmånefest-säsongen, för att undvika reseförseningar.

Koh Samui till Koh Phangan

Raja Ferry
Raja Ferry reser mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Att resa mellan Koh Samui och Koh Phangan är en enkel och bekväm upplevelse med två transportsätt: snabb-båtar och färjor. Det finns flera färjeoperatörer, bland annat Seatran, Lomprayah, Haad Rin Queen och Raja Ferry, som erbjuder olika nivåer av komfort och snabbhet och som förbinder olika pirar på båda öarna.

Seatran och Lomprayah erbjuder bekväma och snabba tjänster med luftkonditionering, toaletter och butiker ombord. Haad Rin Queen är ett budgetalternativ och är ofta fullsatt med enkla sittplatser, men är ett bekvämt alternativ för festdeltagare på väg till fullmånefesten. Raja Ferry reser mellan Lipa Noi i Koh Samui och Koh Phangan, och är ett utmärkt alternativ för dem som vill utforska det natursköna Koh Samui.

För detaljerad information om resor mellan Koh Samui och Koh Phangan, klicka här.

Phuket till Koh Phangan

Phuket beaches of Ya Nui, Nai Harn and Ao Sane. Blue sea and sky, white clouds. A small island in background

Att resa från Phuket till Koh Phangan kan vara en rejäl vandring, eftersom avståndet på väg är cirka 340 kilometer och Koh Phangan inte är ansluten till fastlandet. Även om flyg finns att tillgå är de dyra och kräver en mellanlandning på Koh Samui, följt av en färja till Koh Phangan.

Ett mer prisvärt alternativ är en kombinerad buss- och färjebiljett. Lomprayah, ett välkänt thailändskt resebolag, erbjuder två avgångar dagligen från Phuket, med en total restid på cirka 7,5 timmar. I resan ingår en bussresa från Phuket Town till Surat Thani och en höghastighetsfärja till Koh Phangan. Alternativt erbjuder Seatran Discovery och Phantip kombinerade biljetter med varierande restider och priser.

Det rekommenderas att boka en kombinerad biljett genom en välrenommerad agent, eftersom det förenklar reseplaneringen och garanterar sinnesro. Att resa på egen hand via Surat Thani kan spara pengar, men det kan leda till att man tillbringar en natt i Surat Thani innan man fortsätter till Koh Phangan.

Andra rutter till Koh Phangan

Resa från Koh Phangan

Drone shot of Thong Sala Pier on Koh Phangan with island in background.
Thong Sala Pier på Koh Phangan.

Koh Phangan till Koh Tao

Det finns tre alternativ för att resa från Koh Phangan till Koh Tao, som alla är färjetrafik. Lomprayah High Speed Catamaran är det snabbaste alternativet, det tar bara 1 timme, men det är också det dyraste. Seatran Discovery är en höghastighetsfärja som tar cirka 90 minuter och är något billigare än Lomprayah. Songserm Ferry är det långsammaste alternativet och tar 2 timmar, men är det billigaste alternativet.

Varje bolag har olika tidtabeller, där Seatran Discovery har tre avgångar per dag, Lomprayah har två med möjlighet till en tredje och Songserm har endast en avgång per dag. Alla båtar anses vara bekväma och säkra, men nivån på komfort och faciliteter varierar mellan dem.

Upptäck mer om alternativen från Koh Phangan till Koh Tao.

Koh Phangan till Koh Samui

Lomprayah Speedboats
Lomprayah Speedboats i Surat Thani © Miew S / Shutterstock.com

Att resa från Koh Phangan till Koh Samui är en populär rutt och det finns flera alternativ för att ta sig dit. Du kan ta en snabbfärja, en långsam färja eller en speedboat.

Snabbfärjan är det mest populära alternativet, och det finns flera välrenommerade företag som Lomprayah och Seatran Discovery, som driver bekväma båtar med bra säkerhetsregister och service ombord. Dessa överfarter tar bara 30 minuter och biljetterna kostar vanligtvis ungefär lika mycket.

Å andra sidan tar långsamma färjor, som Raja Ferry, 90 minuter och är ett kostnadseffektivt alternativ. Färjan är dock äldre och har färre tjänster ombord.

Slutligen är snabb-båten ett dyrare men flexibelt alternativ, eftersom du kan avgå och anlända till de flesta platser på båda öarna. Du kan jämföra tider och priser för alla tre alternativen på Koh Phangan to Koh Samui – Which Ferry is the Best?

Koh Phangan till Surat Thani

Lomprayah Tapee Pier
Lomprayah Tapee Pier, Surat Thani © MD_Photography / Shutterstock.com

Efter en oförglömlig vistelse på den vackra ön Koh Phangan kan du behöva åka tillbaka till fastlandet. De flesta transportalternativ från ön går via Surat Thani och det finns flera alternativ för resan, bland annat snabb-båtar och färjor. När du tittar på transportalternativen bör du fundera på exakt vart du vill åka i Surat Thani, eftersom det finns färjelägen vid Donsak och det finns även båtar som tar dig direkt till Surat Thanis centrum.

Lomprayah är ett välkänt företag som trafikerar snabb-båtar och höghastighetskatamaraner från Koh Phangan till Surat Thani. Den dagliga snabb-båten som avgår från Thong Sala Pier på öns västkust anländer till Donsak Pier kl. 12.45, eller så kan du stanna på båten tills den når Tapee Pier i Surat Thani, där den anländer kl. 14.00. Biljetter till snabb-båten, eller till en all-inclusive-biljett som inkluderar transfern, kan bokas via Lomprayahs webbplats eller via resesajter som 12go.

Det finns också flera färjerederier som kör flera avgångar från Koh Phangan till Surat Thani varje dag, bland annat Seatran, Raja Ferry och Phantip. Läs hela inlägget om att ta sig från Koh Phangan till Surat Thani här.

Andra rutter från Koh Phangan

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.