Cebu

Senast uppdaterad 29 augusti, 2023

Publicerad

Denna underbara stad i hjärtat av Filippinerna bjuder på en rad anledningar att upptäcka dess skönhet. Cebu City, landets äldsta stad, var den första platsen där spanska bosättare satte sin fot. Här finner man intressanta historiska platser, såsom Magellans kors och Fort San Pedro, som vittnar om den djupa koloniala historien.

När vi talar om mat! Cebu har ett läckert och varierat kök, med grillat fläsk som den absoluta höjdpunkten. Du kommer att älska denna saftiga och smakrika specialitet.

För naturälskare erbjuder Cebu ett överflöd av vackra landskap att utforska, såsom de otroliga Kawasanfallen eller den grönskande Osmena Peak. För äventyrliga själar erbjuds canyoneering i Badian eller simning med valhajar i Oslob. Valmöjligheterna är oändliga!

Cebuanerna är kända för sin varma gästfrihet. Du kommer att mötas av vänliga leenden och genuin vänlighet, vilket kommer att få dig att känna dig som hemma i denna tropiska oas.

Topp 3 destinationer som du måste besöka i Cebu

Vattenfallen i Kawasan

Kawasan Falls on Cebu island in Philippines

Kawasanfallen, beläget djupt inne i Badians frodiga djungel, är ett absolut måste för naturälskare och äventyrslystna. Denna otroliga kaskad av kristallklart vatten är ett riktigt paradis, med sina turkosa bassänger omgivna av lummig grönska. Ta ett uppfriskande dopp i det svala vattnet, eller luta dig tillbaka och njut av skönheten i detta fantastiska naturfenomen. Området erbjuder också canyoneering-aktiviteter för de som söker adrenalinkickar med möjligheten att rappellera, hoppa och simma genom kanjonen.

Ön Bantayan

För dig som älskar rena, vita stränder och kristallklart vatten är Bantayanön ett måste på din Cebu-resa. Denna fridfulla ö är perfekt för avkoppling i en lugn miljö. Utforska det färgglada undervattenslivet genom att snorkla eller dyka runt ön, eller besök små fiskebyar för att ta del av lokala traditioner. Glöm inte att njuta av de vackra solnedgångarna, där himlen varje kväll fylls med förtrollande färger.

Observation av valhaj på Oslob

Tourists are watching whale sharks in the town of Oslob, Philippines, aerial view. People snorkeling and and watch whale sharks from above.

För en unik och minnesvärd upplevelse, besök Oslob för att se valhajar. Se dessa lugna, majestätiska varelser på nära håll när de glider genom vattnet och äter små organismer nära ytan. Beundra deras imponerande storlek och lär dig mer om deras fascinerande beteenden från lokala experter. Var noga med att följa reglerna och vara en ansvarsfull besökare för att skydda dessa fantastiska djur och säkerställa att aktiviteten är hållbar för framtida generationer.

Bästa saker att göra i Cebu

Äventyr med canyoneering

The azure Kawasan waterfall in cebu. The maining attraction on the island. Concept about nature and wanderlust traveling

Om du vill ha spänning under ditt besök i Cebu är canyoneering en spännande aktivitet som får ditt hjärta att slå snabbare. Detta äventyr börjar vanligtvis vid gränsen mellan Alegria och Badian och tar dig genom många kanjoner. Du hoppar, simmar och går ner för vattenfall med hjälp av rep. Den fantastiska naturen och spänningen när du rör dig genom ravinerna skapar en oförglömlig upplevelse. Se till att välja en pålitlig guide och följa säkerhetsåtgärderna för att få ett roligt och säkert äventyr.

Upplevelse av Cebuano-mat

Ingen resa till Cebu skulle vara komplett utan att du unnar dig öns läckra lokala kök. Prova den berömda Cebuano lechon, en långsamt rostad spädgris med krispigt skinn och mört kött, en delikatess som har hyllats av både kända kockar och matkritiker. Gå till den livliga matmarknaden Larsian för att smaka på gatukost, eller besök ett traditionellt cebuanskt matställe för att prova rätter som sinuglaw, en blandning av grillad fläskbuk och rå fisk som marinerats i vinäger. Glöm inte att tillfredsställa ditt sötsug med lokala desserter som leche flan och halo-halo.

Utforska Cebus kulturarvsplatser

View Of Fort San Pedro In Cebu City with a sign and the entrance
Fort San Pedro © Z. Jacobs / Shutterstock.com

Cebu är ett levande arkiv av kulturarvsplatser som ger en intressant inblick i öns fascinerande förflutna och kultur. Utforska Carcar, en välbevarad stad från den spanska eran med kolonialhus och den vackra kyrkan St Catherine of Alexandria. I Cebu City kan du upptäcka Fort San Pedro, en militär försvarsanläggning från 1500-talet som nu fungerar som en lugn park och ett museum. Besök Mactan Island för att bevittna Lapu-Lapu-helgedomen – en hyllning till Datu Lapu-Lapu som kämpade i det historiska slaget vid Mactan. Gör dig redo att bli förvånad!

Resa till Cebu

Manila till Cebu

För att resa från Manila till Cebu har resenärer två alternativ: flyga eller ta en färja. Flyg är den snabbaste och mest direkta rutten, med en mängd flygbolag som erbjuder dagliga flygningar från både Ninoy Aquino International Airport och Clark International Airport. För att få de bästa erbjudandena ska du alltid boka i förväg! Färjorna erbjuder en lugn resa, de trafikeras av 2GO Travel och tar 22 timmar. Från budgetvänliga våningssängar till privata hytter finns det något för alla.

Om du vill ha mer information om att resa mellan Manila och Cebu – till exempel information om flygbolag, färjealternativ och bokningstips – kan du läsa vår artikel: Om du vill ha mer information om läs då vår artikel om Manila till Cebu – flyg eller färja.

Resa från Cebu

Efter att ha tagit del av all den skönhet och kultur som Cebu har att erbjuda är det dags för ditt nästa äventyr! Med över 7 000 öar som utgör Filippinernas skärgård finns det gott om alternativ för dig att utforska. Från fantastiska stränder till frodiga berg och livliga städer – oavsett vilken upplevelse du söker kan landet leverera. När du planerar din fortsatta resa ska du inte vara rädd för att gå utanför de upptrampade vägarna. Fördjupa dig i den lokala kulturen, prova det regionala köket och skapa oförglömliga minnen på din spännande expedition genom detta underbara land.

Cebu till Siquijor

Cebu to Siquijor

För att resa från Cebu till den förtrollande ön Siquijor, som är känd för sina orörda stränder, grottor, vattenfall och sitt livliga marina liv, måste man korsa havet. Det finns flera alternativ att välja mellan: direkt eller indirekt flyg, färjeturer eller en kombination av buss och färja. Även om direktflyg som bedrivs av Air Juan har varit opålitliga kan du överväga att flyga till Dumaguete flygplats med CebGo och sedan ta en färja till Siquijor. Detta ger dock extra tid och kostnader för resan.

Ett mer populärt val är att ta en färja. Även om det inte finns några direkta färjor från Cebu till Siquijor är det relativt enkelt och prisvärt att resa med färja. Oceanjet erbjuder kombinerade biljetter för båda delarna av resan, med omstigning vid Tagbilaran Pier på Bohol. Alternativt kan du välja den billigaste metoden, som innebär att du tar en Ceres Liner-buss från Cebu South Bus Terminal till Dumaguete och sedan en Ocean Jet-färja till Siquijor. Tänk på att detta alternativ tar längre tid än de andra. För en detaljerad uppdelning av alla resealternativ och bokningstips kan du läsa vår artikel: Cebu till Siquijor – Flyg, färja eller buss?

Cebu till Bohol

Cebu to Bohol

För dem som vill utforska den vackra ön Bohol från Cebu finns det olika resealternativ. Det mest populära och bekväma valet är att ta en snabbfärja över Cebu-sundet. Med flera dagliga avgångar och en överfart på cirka 2 timmar är snabbfärjor ett bekvämt och effektivt sätt att nå Bohols huvudstad Tagbilaran. Flera färjebolag trafikerar den här rutten, bland annat OceanJet, som kan bokas online. De erbjuder olika biljettalternativ beroende på din budget och dina preferenser, allt från Open-Air till Business Class.

Alternativt kan du välja en långsam färja, som är mer budgetvänlig men tar betydligt längre tid, cirka 4 till 5 timmar. Företag som Trans-Asia Shipping Lines, Lite Shipping Corporation och F.J. Palacio Lines Incorporated erbjuder olika biljettklasser för denna resa. Var uppmärksam på att långsamma färjor är populära bland lokalbefolkningen under högsäsong och helgdagar, så boka dina biljetter i god tid om du reser under dessa tider. Kom ihåg att det under tyfonsäsongen kan förekomma förseningar eller inställda färjor, särskilt mellan september och februari.

Cebu till Dumaguete

Cebu to Dumaguete

Dumaguete, en kuststad söder om Cebu City, är känd för sina naturparker och fantastiska dykdestinationer. Det är enkelt och snabbt att resa från Cebu till Dumaguete, med flyg-, färje- och bussalternativ. Flygalternativet med CebGo är ett snabbt och prisvärt val och tar bara 50 minuter. Färjealternativet innebär att man tar två färjor och väntar i cirka 50 minuter, men det kan bokas i förväg med OceanJet. Det direkta bussalternativet med Ceres Liner är det billigaste men tar cirka 6 timmar. Resenärer som vill ha mer flexibilitet kan ta separata buss- och färjebiljetter. Alla transportalternativ diskuteras i detalj i blogginlägget Cebu till Dumaguete.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.