Hue

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Hue ligger inbäddat längs den pittoreska Parfymfloden och var en gång i tiden Nguyen-dynastins kejserliga huvudstad, vilket har gett staden ett rikt utbud av kulturarv att utforska. Den kejserliga staden, med sitt majestätiska citadell, förflyttar besökarna tillbaka i tiden och ger en glimt av Vietnams kungliga förflutna.

Men vänta, det finns mer! När du slingrar dig genom staden kommer du att snubbla över fascinerande kungliga gravar, som Minh Mangs, Khai Dinhs och Tu Ducs gravar. Thien Mu-pagoden, som står hög och stolt, är en ikonisk symbol för Hue, och dess lugna mark gör den till en perfekt flykt från den livliga staden.

Hungrig? Hue har gott om alternativ. Den lokala maten är utsökt, med rätter som den välkända Bun Bo Hue och Banh Khoai. Tro mig, dina smaklökar kommer att vara tacksamma. Och om du är sugen på lite äventyr kan du hoppa på en cykel eller motorcykel och utforska den frodiga landsbygden, där du möts av risfält, pittoreska byar och vänliga lokalbor.

Till råga på allt kommer Hues livliga konstscen, med traditionella hantverk och fascinerande föreställningar, att göra dig förtrollad. Så packa väskorna och gör dig redo för en oförglömlig resa genom den förtrollande staden Hue!

Berömda platser

Thien Mu-pagoden

The Thien Mu Pagoda is one of the ancient pagoda in Hue city.It is located on the banks of the Perfume River in Vietnam's historic city of Hue. Thien Mu Pagoda can be reached either by car or by boat.

Thien Mu Pagoda är en majestätisk syn att beskåda, och har stått högt sedan 1600-talet på stranden av Parfymfloden i Hue. Med sina frodiga trädgårdar och sin lugna atmosfär fungerar Thien Mu Pagoda som en idyllisk tillflyktsort för dem som söker tröst och andlig upplysning. Här kan du utforska dess fascinerande berättelser om buddhismen och hur den har format den lokala kulturen.

Den kejserliga staden

Ah, den kejserliga staden – en plats där historien lever vidare! Här ligger Hues hjärta och själ, en sådan storslagenhet som anstår Nguyen-dynastin. Stig in genom dess portar och palats för att förflyttas tillbaka i tiden; förundras över den överdådighet och de intriger som bevarats där inne. Varje artefakt avslöjar fragment av en svunnen tid och ger dig en inblick i kejsarnas och deras familjers liv. Och missa inte att besöka den förbjudna lila staden – en gång var den begränsad till endast de som stod makten nära, men nu är den öppen för alla som vill utforska detta fängslande vittnesbörd om det förflutna.

Minh Mangs grav

Minh Mang tomb near the Imperial City with the Purple Forbidden City within the Citadel in Hue, Vietnam. Imperial Royal Palace of Nguyen dynasty in Hue. Hue is a popular

Minh Mang Tomb står däremot som ett bevis på den perfekta balansen mellan arkitektur och natur. Detta kungliga mausoleum, tillägnat kejsar Minh Mang, är känt för sin utsökta traditionella vietnamesiska design mot den vackra bakgrunden av Hues landsbygd. När du vandrar genom dess paviljongsgårdar och trädgårdar kommer du att bli hänförd av dess fridfulla atmosfär och fantastiska skönhet. Minh Mang Tomb är en fängslande upplevelse för alla konst- och historieentusiaster och är ett måste att besöka.

Saker att göra

Kryssning med drakbåt

Dragon head and excursion boat, Song Huong or Huong Giang or Perfume River, near Hue, North Vietnam

Gå ombord på en avslappnad drakbåtskryssning längs den slingrande Parfymfloden för en oförglömlig upplevelse. Beundra den frodiga grönskan, de historiska platserna och de lokala byarna som kantar strandkanten medan du sveper fram genom vattnet. Uppskatta Hues rika kultur och koppla av i ett avslappnat tempo medan du tar del av stadens fantastiska naturliga skönhet.

Traditionella konstföreställningar

Upplev traditionella konstföreställningar för att fördjupa dig i Hues kulturella identitet – UNESCO har erkänt Hue Royal Court Music som ett immateriellt kulturarv. Dessa fängslande föreställningar förflyttar dig tillbaka i tiden och ger dig en inblick i seder och traditioner som har format denna livfulla region.

Praktiska hantverksverkstugor

Släpp loss din inre konstnär genom att delta i praktiska hantverksworkshops där du kan lära dig tidstypiska färdigheter. Lär dig att göra traditionella koniska hattar eller att skapa intrikata pappersblommor av skickliga hantverkare, och gå därifrån med en unik souvenir för att minnas din tid i Hue. Dessa workshops erbjuder ett roligt sätt för dig att få kontakt med stadens konstnärliga arv och skapa bestående minnen.

Njut av en drakbåtskryssning på Parfymfloden, gå på fascinerande konstföreställningar och delta i praktiska hantverksverkstäder – alla dessa aktiviteter gör att du kan uppskatta Hues rika kultur och naturliga skönhet samt skapa oförglömliga minnen. Så boka din resa redan i dag!

Resa till Hue

Ninh Binh till Hue

Hanoi to Ninh Binh

Att lämna de fridfulla landskapen i Ninh Binh för den historiska staden Hue kommer att ge dig en resa full av oförglömliga minnen. Även om dessa två städer ligger 575 kilometer (359 miles) från varandra på väg erbjuder de ett fönster till Vietnams rika kultur, historia och naturliga skönhet. För att göra din resa så enkel och bekväm som möjligt har du flera alternativ: bussar, tåg och flyg (som först kräver en resa tillbaka till Hanoi). Varje transportsätt har sin egen kostnad och komfortnivå – välj det som bäst passar dina behov. Eftersom det finns mycket att utforska på båda platserna ska du inte vänta längre – börja planera din resa från Ninh Binh till Hue redan idag!

För att få en större förståelse för de olika transportalternativ som finns tillgängliga när du reser från Ninh Binh till Hue, till exempel flyg, bussar och tåg, kan du ta dig tid att läsa vår omfattande reseguide: Ninh Binh till Hue – Flyg, buss eller tåg? om ämnet. Det här inlägget kommer att beskriva alla för- och nackdelar med varje transportform.

Hanoi till Hue

Hanoi to Ho Chi Minh

Hanoi, Vietnams huvudstad, erbjuder rik arkitektur och kultur, vilket gör den till en utmärkt utgångspunkt för en resa till Hue. För att resa de cirka 670 kilometerna mellan de två städerna finns det flera alternativ: flyg, buss eller tåg.

Att flyga från Hanois internationella flygplats Noi Bai till Hues internationella flygplats Phu Bai är det snabbaste alternativet och tar ungefär en timme. Att flyga kan vara ganska ekonomiskt, beroende på vilket flygbolag du väljer, där VietJet Air är mer prisvärt än Vietnam Airlines.

För budgetmedvetna resenärer är bussar från Hanoi till Hue det billigaste alternativet, men den 12,5 timmar långa resan kan vara en utmaning för dem som behöver personligt utrymme och möjlighet att gå runt. VIP-sovbussar erbjuder bekvämligheter som toaletter, tv och snackservice, vilket gör resan mer bekväm.

Tåg från Hanoi till Hue erbjuder en bra kompromiss mellan kostnad och komfort. Med alternativ som sträcker sig från prisvärda till dyra kan du hitta en tågbiljett som passar din budget. När du reser med tåg kan du gå runt och njuta av det förbipasserande landskapet, och sovkupéer kan spara en natt boendekostnad. Vietnam Railways driver tågen, med privata företag som erbjuder lyxigare sovkupéer för ett högre pris. Tågresor kan ta mellan 12,5 och 14,5 timmar.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Hanoi till Hue – Flyg, buss eller tåg?

Andra destinationer till Hue

Resa från Hue

Hue till Hoi An

Thu Bon River in Hoi An
Den vackra lilla staden Hoi An

Om du besöker Hue och vill utforska vidare är en resa till den närliggande staden Hoi An ett absolut måste. Den ligger bara 122 kilometer bort, men att ta sig dit kan ta lite längre tid på grund av Vietnams vägförhållanden. Men som tur är har man nyligen byggt en tunnel genom Hai Van Pass som gör resan snabbare och bekvämare. Det finns flera sätt att ta sig från Hue till Hoi An, bland annat tåg, bussar och taxi. Det mest kostnadseffektiva alternativet är att ta bussen hela vägen, men för ökad flexibilitet och komfort kan privata taxibilar vara att föredra trots den högre kostnaden. Om du vill ta del av ett fantastiskt kustlandskap kan du överväga att kombinera en tågresa från Hue till Da Nang med en bussresa till Hoi An, även om det blir ett mer tidskrävande alternativ. När du bokar dina biljetter ska du se till att kontrollera vilken rutt bussen tar, eftersom vissa bussar går genom tunneln medan andra ger dig möjlighet att åka runt i Hai Van-passet.

Läs mer om de olika alternativen i vår guide: Hue till Hoi An – åka med tåg+buss, buss eller taxi?

Hue till Phong Nha

Hue to Phong Nha

Phong Nha – Ke Bang nationalpark, som är ett av UNESCO:s världsarv, är ett av de främsta turistmålen i Vietnam och är känt för sina fantastiska grottor. Det är relativt enkelt att ta sig till Phong Nha från Hue, med alternativ för resor med väg, tåg och buss. På väg är det cirka 210 kilometer och det tar mellan 4 och 5 timmar om du åker buss. För bekvämlighet och överkomlighet är det oftast det bästa alternativet att ta bussen.

När du reser med tåg från Hue till Phong Nha kan du ta sovtåget som avgår från Hue till Minh Le eller kliva av tåget i Dong Hoi. Men eftersom det inte finns något direkttåg till Phong Nha måste du ta en buss eller en taxi in till nationalparken. Tågresan är en fantastisk upplevelse, men den tar längre tid och kostar mer än bussen.

Även om bussen är det mest bekväma alternativet, ger tåget ett äventyrligt inslag till din resa, särskilt om du inte är pressad av tid. Du måste dock räkna in den extra kostnaden och tiden för att ta dig från järnvägsstationen till Phong Nha. Bussen däremot tar dig från centrala Hue hela vägen till Phong Nha utan några byten på vägen.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.