Bangkok till Krabi

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

I södra Thailand ligger staden Krabi, en perfekt utgångspunkt för att utforska områdets stränder, skogar och tempel. Det är ungefär 770 kilometer från Bangkok till Krabi, så det är ingen kort resa, men det kan definitivt vara värt det för att få se den vitaste sanden, njuta av de utmärkta dykmöjligheterna och besöka toppen av Tiger Cave Temple.

Läs mer om detta:
Bangkok till Krabi med flyg
Tåg till Krabi via Surat Thani
Buss till Krabi från Bangkok

Om du gillar tanken på att besöka Krabi så finns det direktflyg från Bangkok. Däremot om du letar efter ett tåg från Bangkok till Krabi så finns det ingen direkt rutt, men du kan göra resan med tåg och sedan buss. Självklart kan du också ta bussen direkt från Bangkok, men var beredd på en lång resa.

Flyg från Bangkok till Krabi

Air Asia, Nok Air, and Thai Lion Air on Don Mueang Airport
Don Mueang Airport norr om Bangkok. Knutpunkten för lågprisflyg till Bangkok © Camera_Bravo / Shutterstock.com

På grund av avståndet mellan de två städerna framstår flyg från Bangkok till Krabi som det mest förnuftiga alternativet och du bör inte ha några svårigheter att hitta dem; flera inhemska flygbolag har regelbundna flygningar mellan de två platserna varje dag. Flygbolag som trafikerar rutten inkluderar Air Asia, Bangkok Airways, Thai Airways, Thai Lion Air och Nok Air. Den genomsnittliga kostnaden för en enkelbiljett är omkring 800 svenska kronor (2 500 baht), men det finns ofta billiga flyg tillgängliga för så lite som 545 svenska kronor (1 700 baht). Flygtiden från Bangkok till Krabi är i genomsnitt 1 timme och 30 minuter. Du måste checka in för ditt flyg minst 1 timme före avgång och de flesta incheckningsdiskar stänger 40 minuter före avgång. Det är viktigt att notera att det under rusningstid kan ta upp till två timmar att nå Bangkoks flygplats Suvarnabhumi från hotell vid floden i Bangkok, så du måste ge dig själv tillräckligt med tid för att hinna med ditt flyg.

Air Asia, som har flest flygningar per dag, använder den gamla flygplatsen Don Muang International Airport. Nok Air och Thai Lion Air använder också Don Muang International Airport.

Det smidigaste sättet att ta sig till Don Muang Airport är med taxi. Det kostar omkring 80-100 svenska kronor (250-300 THB). Det är ungefär 23 km från stadens centrum och tar cirka 30-60 minuter.

A1 Bus goes direct to Mo Chit Bus Terminal from Don Mueang Airport
A1, 30 THB kollektivtrafikbuss går direkt till Mo Chit bussterminal från Don Mueang Airport © Iryna Rasko / Shutterstock.com

Det finns också en bekväm buss A1 från Skytrain-stationen (BTS) Mo Chit till Don Muang Airport och från Don Muang till BTS Mo Chit. Det finns luftkonditionerade bussar som går mellan kl. 8.30 och 23.30. Betala kontant 10 svenska kronor (30 THB) på bussen. Resan tar vanligtvis 30-45 minuter. Buss A2 tar dig lite längre till Victory Monument och några andra BTS-stationer på vägen. Bangkok till Krabi flyg med Thai Airways, Vietjet Air och Bangkok Airways avgår från Suvarnabhumi Airport, ett modernt flygnav som öppnade 2006. Det finns gott om användbara faciliteter på plats, inklusive ett flygplatshotell där du kan välja att bo natten före ditt flyg för extra bekvämlighet.

Suvarnabhumi flygplats
Suvarnabhumi flygplats är hub åt Thai Airways och nav för de flesta långdistansflygningar från Bangkok

Suvarnabhumi Airport har också sitt eget transportsystem, inklusive en kostnadsfri shuttlebuss som kopplar samman passagerarterminalen med biluthyrningskontoret och bussterminalen. Det finns flera allmänna busslinjer som går dygnet runt till olika delar av staden. Priset för resan är ungefär 10 svenska kronor (35 baht). Bussar till och från flygplatsen stannar vid transportcentret där du kan hoppa på shuttlebussen.

Om du föredrar att inte resa med buss kan du ta en taxi till flygplatsen. Kostnaden består av taxameteravgiften, plus motorvägsavgifter och flygplatstillägget på cirka 15 svenska kronor (50 baht). Avstigningsplatsen för taxi resenärer finns på plan 4 och upphämtningsplatsen ligger på plan 1.

Airport Rail Link from Suvarnabhumi Airport to Bangkok
Airport Rail Link blir ofta mycket trång © Issa_tan / Shutterstock.com

På nedersta våningen finns även Airport Rail Link som går mellan Suvarnabhumi Airport och Phaya Thai Station samt Makkasan Station och ytterligare fem andra mindre kända stationer. Phayathai Station är kopplad till BTS skytrain-linjen. Makkasan Station är kopplad till MRT tunnelbanelinjen. Tåget till Phaya Thai Station tar 26 minuter och kostar ungefär 15 svenska kronor (45 thailändska baht). Tåget till Makkasan Station tar 22 minuter och kostar cirka 10 svenska kronor (35 thai baht). Tågen kan vara mycket trånga, särskilt under rusningstrafik. Makkasan Station och Phaya Thai Station är vanligtvis mycket upptagna på eftermiddagen för fortsatta resor mot Suvarnabhumi Airport.

Missade du vår guide om hur du tar dig från Krabi Airport till Krabi Town?

Tåg till Krabi via Surat Thani

Aerial view of Krung Thep Aphiwat Central Terminal and surrounding office buildings under a twilight sky in Bangkok, Thailand
Flygfoto över Krung Thep Aphiwat Central Terminal, Bangkok

Tekniskt sett finns det inget tåg som går direkt från Bangkok till Krabi, eftersom Krabi saknar en egen järnvägsstation. Om du planerar att resa med tåg, måste du kliva på vid Krung Thep Aphiwat station i Bangkok och stiga av vid Surat Thani station. Härifrån kan du ta en buss till busstationen i Surat Thani och sedan en buss för resten av vägen till Krabi.

Den nya Krung Thep Aphiwat Central Terminal ligger i Chatuchak-området i Bangkok och har förbindelser till fjärrtåg, SRT, MRT, flygplatsen och busslinjer. Med en upphöjd gångväg till Mochit Bus Terminal och en underjordisk passage till Bang Sue MRT Station har tillgängligheten varit en viktig faktor i utformningen.

Surat Thani tågstation
Liggvagn kommer in från Bangkok vid Surat Thani tågstation © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Krung Thep Aphiwat Central Terminal betjänas också av reguljära bussar från hela Bangkok. De röda bussarna går oftast och kör även under natten. Det kan vara trångt på dessa bussar och de saknar luftkonditionering, men det finns fläktar ombord. De röda bussarna drivs av Bangkok Mass Transit Authority (BMTA) som också driver de orangea (Euro II) bussarna, vilka är utrustade med luftkonditionering och är mer bekväma. Det finns även privata bussar, men det är vanligtvis dyrare att åka med dem. Ett annat alternativ för att ta sig till eller från Krung Thep Aphiwat station är taxi. Det är bekvämt men naturligtvis dyrare än de andra alternativen. Om du anländer till Aphiwat station och behöver ta dig någon annanstans i staden, finns det en taxistation på stationens östra sida (använd utgång 12). Du bör också se till att taxichauffören sätter på taxametern i taxin, och om han vägrar att göra det, rapportera honom till stationsmyndigheterna.

Krung Thep Aphiwat Central Terminal är den största järnvägsstationen i Sydostasien. Den präglas av modern, rymlig arkitektur och kan hantera flera hundra tusen passagerare dagligen, vilket är en betydande ökning från de 60 000 som Hua Lamphong kunde hantera.

För en sömlös reseupplevelse, bege dig direkt till Gate 4. Här hittar du huvudbiljettkontoret, matkvarteret och avgångstavlan. Förutom att köpa biljetter på stationen kan du även smidigt köpa tågbiljetter online. Tågen till Surat Thani (södra Thailand) avgår från spår 7 och 8.

Surat Thani Train Station Reservations
Surat Thani Railway Station ligger faktiskt i den lilla staden Phunphin, cirka 10 kilometers resa från Surat Thanis centrum © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com

Som vi redan nämnt, är det inte tåget från Bangkok till Krabi du ska boka, utan tåget till Surat Thani och en bussbiljett för resten av resan. Tågen till Surat Thani avgår under dagen och på kvällen. Dagtidssnabbtågen tar cirka 8 timmar och 45 minuter för att nå destinationen. Du kan boka platser i andra klass på dessa luftkonditionerade tåg och måltider ingår. Sovtåget tar cirka 11 timmar och 45 minuter till Surat Thani, men du har fördelen att kunna boka en 1:a klass sovkupebiljett för ungefär 500 svenska kronor (1 600 baht), eller en 2:a klass sovkupebiljett för cirka 300 svenska kronor (1 000 baht). När du anländer till busstationen i Surat Thani stiger du på en luftkonditionerad buss för den tre timmar långa resan till Krabi.

Buss till Krabi från Bangkok

Bus Bangkok to Hat Yai
Södra bussterminalen i Bangkok (Sai Tai Mai). © Settawat Udom / Shutterstock.com

Det är möjligt att resa hela vägen från Bangkok till Krabi med buss. Luftkonditionerade bussar avgår från Southern Bus Terminal på kvällen och det tar ungefär 12 timmar att komma till Krabi. Södra bussterminalen, även känd som Sai Tai Mai, kan vara svår att nå från Bangkoks centrum. Det mest praktiska sättet att ta sig dit från gamla stan är med taxi som kostar omkring 40 svenska kronor (120 baht). Det finns lokalbussar från områden som Sukhumvit som endast kostar några få kronor. Om du reser med buss från Bangkok till Krabi kan du räkna med att resan kommer att kosta omkring 290 svenska kronor (920 baht).

Oavsett om du väljer att flyga från Bangkok till Krabi, ta bussen eller välja tåg och buss från Bangkok till Krabi är det absolut värt en resa för att se den fantastiska utsikten från Tiger Cave Temple eller promenera längs de vita sandstränderna i Krabi.

Hur tar jag mig från Bangkok till Krabi?

Det snabbaste sättet att ta sig från Bangkok till Krabi är att flyga, och om du bokar i förväg genom 12Go kan du få fantastiska erbjudanden på biljetter som kan vara ännu billigare än bussen. Med flyg från både Don Mueang och Suvarnabhumi finns det gott om alternativ. Bussar har fördelen att avgå från hjärtat av Bangkok, men om man inkluderar färjan tar det cirka 15 timmar.

Hur mycket kostar buss från Bangkok till Krabi?

Att åka med buss är det mest kostnadseffektiva sättet att resa från Bangkok till Krabi, och det finns massor av avgångar under dagen, och resor över natten, med flera olika bussföretag. Den billigaste bussbiljetten för närvarande är med Lignite, från cirka 215 svenska kronor (682 baht) för en Express, upp till cirka 320 svenska kronor (1 023 baht) för en VIP24 buss.

Hur långt är det från Bangkok till Krabi?

Med bil är avståndet från Bangkok till Krabi cirka 780 km, och många bussföretag erbjuder denna rutt. Resan tar mellan 12,5 och 15 timmar men bussarna är prisvärda om du har en begränsad budget. Kolla in bussar samt direktflyg från Suvarnabhumi och Don Mueang. Du kan hitta billiga flyg som tar dig dit på 90 minuter, vilket kan göra det värt att spendera det extra.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.