Bangkok till Koh Tao

Senast uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad

Den lilla ön Koh Tao är känd för sin fantastiska dykning och är det perfekta resmålet för alla som vill fly från Bangkoks livliga gator. Koh Tao, som kallas Turtle Island, är fylld av perfekta stränder och knappt några strömmar, vilket gör den idealisk för dykning och simning, eller bara helt enkelt som en plats för att koppla av och koppla av innan du åker hem.

Läs mer om:
Bangkok till Koh Tao med flyg
Bangkok till Koh Tao med buss
Bangkok till Koh Tao med tåg

Koh Tao ligger nära den västra stranden av Thailandsbukten, norr om Koh Samui och är en del av Chumphon-arkipelagen. I kråkfågelvägen ligger ön cirka 410 kilometer söder om den thailändska huvudstaden, så räkna med en ganska lång resa från Bangkok till Koh Tao. Bland alternativen finns flyg, bussar, tåg och färjor, även om du måste ta en färja någon gång under resan, oavsett vilket sätt du väljer att resa!

Flyg till Koh Tao från Bangkok

Koh Samui Airport
Koh Samui Airport

När det gäller att flyga från Bangkok till Koh Tao finns det faktiskt tre olika alternativ och flera olika flygbolag inom dessa alternativ att välja mellan. Som alltid kommer ditt val troligen att bero på din budget och eventuella tidsbegränsningar du har, men när du tittar på flyg till Koh Tao bör du också överväga om du vill besöka någon av de andra vackra thailändska öarna samtidigt eftersom detta kommer att påverka vilken rutt du väljer.

Det första alternativet är ett flyg Koh Samui och sedan en färja till Koh Tao. Fördelen med den här rutten är att det lätt är det snabbaste och mest bekväma sättet att resa, med minimala överföringar inblandade. Problemet är förstås kostnaden eftersom detta är det dyraste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Tao. Men om du ändå planerar att besöka Koh Samui kan detta vara ett bra tillfälle att utnyttja flygkostnaderna på bästa sätt och tillbringa några dagar på den ön innan du beger dig till Koh Tao. Bangkok Airways och Thai Airways erbjuder båda flyg från Bangkok Suvarnbhumi Airport till Koh Samui.

Flight Chumphon to Bangkok

Det andra flygalternativet är till Chumphon. Denna lilla flygplats hanterar endast flygningar med Nok Air från Bangkoks Don Mueang-flygplats, och från Chumphon Airport måste du sedan ta en buss till piren för att ta din färja till Koh Tao. Det som är bra med den här rutten är att den är relativt snabb och att du ofta kan köpa en kombinationsbiljett som täcker alla de olika transportsätten för din resa.

Surat Thani International Airport
Surat Thani International Airport är den tionde mest trafikerade flygplatsen i Thailand och är hem för Royal Thai Air Force. © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Det tredje alternativet är att flyga till Surat Thani och sedan ta en färja. Du kan välja bland flera flygbolag för den här rutten: Thai Airways (som drivs av Thai Smile) flyger från Suvarnabhumi, medan Nok Air, Thai AirAsia och Thai Lion Air alla flyger från Don Mueang. Även om du har fler flygalternativ är detta inte det mest optimala sättet att ta sig från Bangkok till Koh Tao på grund av flygens ankomsttider och den längre färjeresan.

Buss och färja från Bangkok till Koh Tao

Ferry Chumphon to Koh Tao
From Chumphon town you can get on the Lomprayah High Speed Catamaran © Maxim Tupikov / Shutterstock, Inc.

När flyget blir för kostsamt är bussen ett mycket prisvärt alternativ, men det tar hela dagen att resa från Bangkok till Koh Tao. En stor fördel är att du kan köpa en kombinerad buss- och båtbiljett, och du kommer att åtnjuta en relativt hög servicenivå om du väljer något av de två privata bolagen som utgår från Khao San Road. Lomprayah Catamaran och Songsern Express har luftkonditionerade minibussar som tar dig ända ner till Chumphon Pier. Denna del av resan tar ungefär 8 timmar. Därefter byter du till en höghastighetskatamaran som tar mellan 1,5 och 2 timmar beroende på förhållandena, och den tar dig hela vägen till Koh Tao. Alternativt kan du hoppa på en färja, beroende på operatör, vilket tar lite längre tid – upp till 3 timmar.

Tåg till Koh Tao från Bangkok

Design of Bang Sue Grand Station
The newly opened Bang Sue Grand Station travelers will be able to enjoy its bright and open architecture and modern feel without having to deal with over-crowding. © 2P Studio / Shutterstock.com

Om du har erfarenhet av tåg i Thailand vet du att de tar lång tid, och tåget från Bangkok till Koh Tao är inget undantag! Att resa med tåg har den längsta restiden och tar omkring 13 timmar, men om man ser bort från eventuella tidsbegränsningar är tågen mycket prisvärda och kan faktiskt innebära besparingar på andra sätt.

Genom att välja liggvagn kan du genomföra största delen av din resa över natten. Du kanske inte får njuta av landskapet under resan, men att åka med natt-tåg är säkra och pålitliga och låter dig ta dig till Koh Tao utan att använda en hel semesterdag. Du kan också argumentera för att du får en natts boende inkluderat, så du slipper betala extra för en hotellnatt!

Thailand Sleeper Trains
Nya sovvagnar i andra klass på Special Express-tågen. © moxumbic / Shutterstock.com

Om du reser med tåg från Bangkok till Koh Tao kan du också dra nytta av en kombinerad biljett. Köp din biljett på Krung Thep Aphiwat Central Terminal, där du kan välja mellan flera olika alternativ – en plats i 1:a eller 2:a klass eller en sovvagn – vilket är vad vi rekommenderar. Kombinationsbiljetten för nattåget inkluderar en minibuss-transfer från Chumphon järnvägsstation till färjekajen samt en expressfärjebiljett till Koh Tao, allt detta till ett och samma pris.

Det finns också ett andra alternativ för att ta tåget till Koh Tao, och det är att resa via Surat Thani istället för Chumphon. Detta är en längre väg eftersom du reser längre söderut för att sedan åka tillbaka norrut, och det innebär en extra färjeresa från Koh Samui till Koh Tao, men vissa resenärer föredrar de fler avgångarna för dessa tåg och färjor.

Så det finns faktiskt många olika alternativ att välja mellan för denna resa; när det gäller det bästa sättet att ta sig från Bangkok till Koh Tao… det beror på din budget och ditt schema!

Hur tar jag mig från Bangkok till Koh Tao?

Det finns många alternativ från Bangkok till Koh Tao, beroende på din budget. Att flyga är dyrast – flyg till Koh Samui, Chumphon eller Surat Thani och ta sedan en färja. Det billigaste alternativet är buss och sedan färja, eller så går det också att ta tåg till Chumphon eller Surat Thani. Du kan köpa kombinerade biljetter (för hela resan) för alla olika transportalternativ om du bokar online via 12Go.

Hur lång tid tar det från Bangkok till Koh Tao?

Flyg till Chumphon, Koh Samui eller Surat Thani sparar varken tid eller pengar med transfer tillkommer, så buss- eller tågresor är mer vettiga. Bussdelen tar cirka 8 timmar plus 1,5 till 3 timmar på färjan. Tåg till Chumphon tar cirka 13 timmar plus buss och färja. För att det ska bli smidigt kan du köpa en kombinerad biljett från 12Go för alla delar av resan.

Är Koh Tao värt att besöka?

Koh Tao är en liten men vacker ö som är känd för sin fantastiska dykning och snorkling. Den är lugnare än några av Thailands andra öar och är också ett utmärkt resmål för avkopplande dagar på stranden, eller bli mer aktiv och vandra till en utsiktspunkt, åka kajak eller paddla. På kvällen kan du njuta av det avslappnade nattlivet. Kontrollera reseplaner och boka biljetter till Koh Tao på resesajten, 12Go.

Var flyger du till Koh Tao?

Du kan flyga till Samui Airport eller Chumphon Airport för att ta dig till Koh Tao. Koh Samui är en bra idé om du planerar att se den ön också ändå, men om du bara ska till Koh Tao ska du titta på flyg till Chumphon Airport, eftersom du då troligen sparar pengar och tid. Du kan boka transfer till Koh Tao från både Samui och Chumphon via 12Go.

Hur flyger man till Koh Tao?

Eftersom det inte finns någon flygplats på Koh Tao kan du inte flyga direkt dit. Det bästa är att flyga till flygplatserna Chumphon, Krabi eller Surat Thani som alla har flyg från Bangkok. Du måste sedan ta dig till färjepiren med buss. Vissa av dessa rutter är mer bekväma än andra, så kolla på nätet på 12Go för att söka och boka kombinerade biljetter för flyg, buss och färja.

Hur tar du dig till Koh Tao?

Koh Tao är en liten ö och har därför ingen flygplats, men det finns gott om färjor. Du kan ta en färja från de närliggande öarna Koh Samui och Koh Phangan, eller komma direkt från fastlandet antingen från Surat Thani eller Chumphon. Med flera färjerederier som erbjuder flera avgångar borde du lätt kunna hitta något om du kollar online på 12Go där du kan jämföra resor och boka biljetter.

Hur tar jag mig till Koh Tao?

Det beror på var du utgår ifrån, men eftersom det är en ö utan flygplats måste du ta en färja! Om du reser ner från Bangkok kan du anlända till Chumphon eller Surat Thani och ta en färja från någon av dessa. För alla de olika alternativen, ta en titt på resehemsidan 12Go där du kan söka efter transporter till Koh Tao från hela Thailand och boka dina biljetter.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.