Krabi till Koh Samui

Senast uppdaterad 1 september, 2023

Publicerad

Ta en paus från Krabis bedårande landskap och bege dig nordost till en av Thailands mest berömda öar, Koh Samui. Koh Samui är Thailands näst största ö och är känt för sitt pulserande nattliv, förtrollande stränder, kokosnötsplantager och innersta regnskogar. Allt detta ger besökarna en rik palett av upplevelser.

Läs mer om detta:
Flyg från Krabi till Koh Samui
Färja från Krabi till Koh Samui

Koh Tao to Bangkok by Ferry and Bus

Resealternativ från Krabi till Koh Samui?

Krabi till Koh Samui-rutten är mycket populär, vilket är bra nyheter för resenärer eftersom det normalt finns alternativ som passar alla budgetar och tidsscheman.

För den som har bråttom är flyget det snabbaste, om än dyrare, alternativet. Har du mer tid kan du istället välja mellan flera buss- och färjealternativ, vilket är billigare men tar längre tid.

Flyg från Krabi till Koh Samui

Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats
Bangkok Airways plan på Koh Samui flygplats © islandboy_stocker / Shutterstock.com

Det enda flygbolaget som trafikerar mellan Krabi och Koh Samui är Bangkok Airways. Inte så förvånande kanske, eftersom de byggde flygplatsen på ön under 1980-talet för att möta det ökande turistintresset. Samui International Airport är centralt belägen i närheten av Chaweng, vilket gör det enkelt att ta sig till hotell och resorter.

Bangkok Airways har en daglig flygning på denna rutt, och den avgår ungefär mitt på dagen. Själva flygresan tar under en timme, men glöm inte att lägga till tid för incheckning och säkerhetskontroller. Om du dessutom har incheckat bagage i Koh Samui kan det tillkomma extra tid. Allt som allt kan det lätt tillkomma upp till två timmar till den totala resan, så flyg är inte alltid så snabbt som det kan verka!

Färja från Krabi till Koh Samui

Ferry Koh Samui to Koh Phangan
Turister går ombord på en Lomprayah-färja © charnsitr / Shutterstock.com

Färjor är det primära transportsättet från Krabi till Koh Samui, dels för att de är prisvärda, men också för att det erbjuds många avgångstider. Även om resan kan ta längre tid än ett flyg, ger en färje- och bussresa dig möjlighet att uppleva mer av Thailands skönhet än du skulle göra tusentals meter upp i luften.

Att boka genom resebyråer i Krabi är möjligt, men det är ofta billigare att arrangera resan på egen hand. Det kan vara en bra idé att köpa en kombinationsbiljett för både buss och färja, för att göra resan så smidig som möjligt.

Beroende på din utgångspunkt i Krabi, kan transfer från Krabi Airport eller upphämtning direkt från ditt hotell inkluderas. Ett av de mest kända färjebolagen, Lomprayah, har kontor i Krabi och erbjuder fyra eller fem avgångar dagligen. Om du väljer att resa med enbart buss och färja kan du räkna med en restid på cirka 4 timmar, mycket tack vare Lomprayahs höghastighetskatamaraner. Färjorna är bekväma och erbjuder bland annat toaletter samt en kiosk för mat och dryck.

About Seatran Discovery

Seatran Discovery är ett annat renommerat färjebolag med rutter från Krabi till Koh Samui. Deras färjor är likvärdiga med Lomprayahs när det gäller komfort och bekvämligheter, men resan kan ta något längre tid eftersom deras höghastighetsfärjor inte är lika snabba som katamaraner.

Ferries from Koh Samui to Koh Tao
Songserm färja

Ett tredje alternativ är Songserm. Till skillnad från Lomprayah och Seatran Discovery, använder Songserm traditionella färjor som tar längre tid och inte erbjuder samma nivå av bekvämligheter. Sittplatserna kan vara mindre bekväma och utbudet av faciliteter ombord kan vara begränsat, men biljetterna är generellt lite billigare.

Tänk på att en resa till Koh Samui från Krabi alltid inkluderar en buss- eller minibussresa. Detta eftersom Krabi ligger på Thailands västkust, medan Koh Samui är belägen utanför östkusten. En resa som enbart går med båt är inte möjlig; du måste färdas en sträcka över land för att nå färjeterminalerna som tar dig vidare till Koh Samui.

Hur tar jag mig från Krabi till Koh Samui?

Det finns flera alternativ för att resa från Krabi till Koh Samui. Det snabbaste men också dyraste alternativet är att flyga. Däremot väljer de flesta turister att resa med buss och färja, vilket är en betydligt billigare men tidskrävande lösning. Du kan jämföra priser och köpa biljetter på 12Go, där både flyg och olika buss- och färjealternativ listas.

Ligger Krabi nära Koh Samui?

Krabi och Koh Samui ligger ungefär 190 km ifrån varandra. Krabi ligger vid Thailands västkust och Koh Samui utanför östkusten i Thailändska golfen. Det finns dagliga flyg samt minibuss- och färjealternativ, och alla dessa biljetter kan bokas via reseplattformen 12Go.

Hur tar man sig till Koh Samui?

Koh Samui, Thailands näst största ö, har en egen flygplats. Det gör det enkelt att resa dit från städer som Bangkok, Krabi och Chiang Mai. Flyg kan dock vara en kostsam lösning, så ett alternativ är att ta en färja från fastlandet eller från någon av de närliggande öarna. På 12Go kan du hitta sökresultat för både flyg och färjealternativ, samt transfermöjligheter från olika avreseplatser.

Hur många färjeterminaler finns det på Koh Samui?

På Koh Samui finns det fyra större färjeterminaler: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier. Dessutom finns det mindre bryggor för charter- och turbåtar. Tänk på var din färja kommer att anlända och planera ditt boende därefter för att undvika en lång transfer.

Var är färjehamnen i Koh Samui?

Koh Samui har flera färjehamnar eller pirer, och vilken du behöver använda beror på din start- och slutpunkt. De fyra största är Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier, som ligger närmast flygplatsen. Du kan enkelt boka dina färjebiljetter online via 12Go, och deras sökresultat kommer att visa vilken pir som är mest relevant för din resa.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.