Manila

Senast uppdaterad 29 augusti, 2023

Publicerad

Manila, Filippinernas hjärta, är en stad som kommer att förföra dig. Med sin rika historia, som framträder i landmärken som Intramuros och Fort Santiago, är det en skattkista för historieintresserade. Spansk arkitektur och pittoreska kullerstensgator tar dig tillbaka i tiden, medan ljudet från jeepneys som racer genom gatorna återför dig till nutiden.

Nu gäller det mat. Manilas gatukök är helt otroligt! Från den smakrika “balut” till den läckra “isaw” – dina smaklökar kommer att få en berg- och dalbaneresa. Och om du gillar att shoppa kan du sätta dig i beredskap för Divisoria Market, där massvis med fynd väntar.

Men det är inte allt! Ta en promenad genom den frodiga grönskan i Rizal Park eller Luneta Park och du kommer att bli förälskad i stadens naturliga charm. Och glöm inte att besöka den ikoniska Quiapo-kyrkan, en andlig oas mitt i kaoset.

I Manila finns också det enorma SM Mall of Asia, ett paradis för shoppare, och Pasigfloden, som erbjuder ett unikt perspektiv på stadens puls. Så packa väskorna och förbered dig för ett oförglömligt äventyr i denna unika metropol!

Berömda platser

Intramuros

Night view of Manila Cathedral at Manila, Philippines

Ah, Intramuros! En muromgärdad stad i Manila som är fylld av historia och prydd av spansk arkitektur. Denna anmärkningsvärda pärla är ett vittnesbörd om Filippinernas rika koloniala förflutna och innesluter århundraden av historier inom sina murar. När du går längs de kullerstensbelagda gatorna kommer du att känna dig som om du har förflyttats tillbaka i tiden, omgiven av sekelgamla byggnader och kyrkor som viskande berättar historier om en svunnen tid.

I Intramuros hittar du det magnifika Fort Santiago, ett citadell som en gång skyddade staden från inkräktare. Här kan du följa i fotspåren av Filippinernas nationalhjälte, dr Jose Rizal, när han gick sin sista väg innan han avrättades. Fortets fängelsehålor, vallar och Rizals helgedom kommer garanterat att fascinera dig när du avslöjar hemligheterna bakom Manilas historiska förflutna.

Besök Intramuros Administration hemsida för mer information om denna historiska plats.

Rizalparken

Aerial Rizal Park (Luneta) and the surrounding skyline of Metro Manila.

Därefter har vi Rizal Park, som också kallas Luneta Park. Detta stora grönområde är perfekt för att koppla av och komma bort från Manilas livliga gator. Parken är uppkallad efter dr Jose Rizal och har ett monument till hans ära. Det är också här som hans avrättning ägde rum. Rizal Park har en lugn miljö för lugna tankar, med många skulpturer, trädgårdar och fontäner som skapar en lugnande miljö.

Inte bara det, Rizal Park är också hemvist för olika museer, ett planetarium och till och med en dansande fontänföreställning som lyser upp natthimlen. Det är en idealisk plats för familjer och vänner att samlas, ha picknick och ägna sig åt fritidsaktiviteter medan de solar sig i stadens rika historia och naturliga skönhet. Kolla in webbplatsen National Museum of the Philippines för mer information om de museer som ligger i parken.

Fort Santiago

Fort Santiago inside the Intramuros district of Manila, Philippines. Fort Santiago is a citadel which was first built by Spanish conquistador for the new established city of Manila.

Fort Santiago, som ligger inbäddat i Intramuros, är en fästning som har spelat en viktig roll i Manilas historia. Med sitt strategiska läge längs Pasigfloden har fortet varit en viktig försvarsstruktur sedan den spanska kolonisationens dagar. Fort Santiagos murar har bevittnat oräkneliga strider, och det är här som nationalhjälten dr Jose Rizal fängslades innan han avrättades.

När du utforskar Fort Santiago kan du fördjupa dig i dess rika historiska väv när du besöker fängelsehålorna som en gång i tiden var hem för fångar, förundras över Rizals helgedom som minner en lokal hjältes liv och njuta av skönheten på Plaza Moriones, en välskött park inom fortets område. Detta är ett viktigt stopp för alla som vill lära sig mer om Manilas förflutna och få en inblick i de människor som formade dess öde.

Om du vill veta mer om kulturella evenemang som äger rum i staden kan du besöka webbplatsen Cultural Center of the Philippines.

Saker att göra

Shopping på Divisoria Market

För shopaholics och fyndjägare där ute är Divisoria Market en skattkammare med prisvärda fynd. Denna livliga marknadsplats är känd för sitt svindlande utbud av produkter, allt från kläder och accessoarer till leksaker och heminredning. Slipa på din förhandlingsförmåga när du navigerar genom labyrinten av stånd, så kanske du går därifrån med några fantastiska erbjudanden. Divisoria Market är inte bara ett paradis för shoppare utan också ett levande skyltfönster för Manilas energiska anda.

Att åka Jeepney

Colorful Jeepney in the Philippines
Färgglad Jeepney i Filippinerna © CarlyZel / Shutterstock.com

Ingen resa till Manila är komplett utan att åka med på en jeepney, stadens ikoniska kollektivtrafik. Dessa färgglada, flamboyanta fordon, som ursprungligen tillverkades av överskottsjeepar från den amerikanska militären, är en lika stor del av Manilas identitet som dess historiska landmärken. Ta en jeepneytur och utforska staden som en lokal invånare skulle göra, och interagera med andra passagerare medan du färdas genom de livliga gatorna. Att åka jeepney är inte bara ett prisvärt sätt att ta sig runt, utan det är också en typisk Manila-upplevelse som du inte vill missa.

Kryssning på Pasig-floden

Upptäck Manila från ett annat perspektiv genom att gå ombord på en kryssning på Pasigfloden. Denna slingrande vattenväg, som flyter genom stadens hjärta, erbjuder en unik utsiktspunkt för att observera Manilas kontrasterande landskap. När du glider längs floden möter du en blandning av moderna skyskrapor och historiska landmärken, samtidigt som du bevittnar vardagen för lokalbefolkningen som kallar flodstranden sitt hem. En kryssning på Pasigfloden är inte bara ett avkopplande sätt att se se sevärdheterna utan också en chans att få en djupare förståelse för Manilas rika och mångsidiga karaktär.

Resor från Manila

Cebu till Manila

Cebu city overview

Att resa från Cebu till Manila är en oförglömlig upplevelse, full av spänning och hisnande landskap. Båda städerna är genomsyrade av historia och kultur och erbjuder besökarna ett brett utbud av upplevelser. Genom att resa mellan dem kan du uppskatta de unika kontraster och likheter som gör Filippinerna så fängslande. När du ger dig ut på denna resa är det viktigt att överväga alla transportalternativ som finns tillgängliga – från att flyga till att ta färjan – var och en med sina egna fördelar.

Att ta flyget är ett populärt val för dem som söker bekvämlighet och snabbhet. Det finns många flygbolag som trafikerar regelbundna linjer mellan de båda städerna. För en långsammare och mer naturskön resa kan du välja att gå ombord på en färja, så att du kan insupa den lugna skönheten i de filippinska haven medan du seglar mot Manila. Oavsett vilket transportsätt du väljer kommer resan mellan Cebu och Manila garanterat att bli ett otroligt äventyr.

Resa från Manila

Lämna Manilas hektiska atmosfär bakom dig, för fler äventyr väntar på dig i Filippinerna! Detta land erbjuder många naturattraktioner, kulturskatter och minnesvärda upplevelser att utforska. Så packa väskorna och låt din reslust leda dig genom landets fascinerande öar. Njut av soliga stränder, frodiga landskap och livliga städer – det finns något för alla. Hitta dolda underverk och upplev unika särdrag som kommer att imponera på även erfarna resenärer. Från Manila till de mest avlägsna delarna av detta paradis, förbered dig på en extraordinär resa! Ha en fantastisk resa!

Manila till Palawan

Manila to Palawan

Om du är på jakt efter en lugn flykt från Manilas liv och rörelse är Palawan ett idealiskt resmål. Denna pittoreska samling öar, som är känd för sitt kristallklara vatten, sina orörda stränder och sina otroliga dykmöjligheter, utgör en fantastisk kontrast till stadslivet. Även om resan mellan Manila och Palawan kan verka lång vid första anblicken finns det flera sätt att göra resan på – var och en med sin egen speciella upplevelse att njuta av! Så om du är redo för lite vila och avkoppling, tveka inte längre – åk iväg på ditt äventyr till Palawan redan idag!

För dem som vill ha en lugn resa och möjlighet att ta del av fantastiska vyer längs vägen är det ett prisvärt och populärt sätt att ta en färja. Denna resa tar dock cirka 24 timmar och avgår endast en gång i veckan, så den kanske inte passar alla. Alternativt kan du ta ett flyg som gör att du är i Palawan på bara 90 minuter; med flera flygningar tillgängliga per dag ger det mer flexibilitet än färjan.

Om du vill ha omfattande information om biljettpriser, tidtabeller och tips för att resa från Manila till Palawan kan du läsa vår fullständiga guide: Manila till Palawan – åka färja eller flyg?

Manila till Boracay

Options for Travel from Caticlan to Boracay

Efter att ha utforskat den livliga staden Manila ger en resa till den vackra ön Boracay ett perfekt tillfälle att koppla av på palmkantade vita sandstränder och ägna sig åt vattensporter eller bara koppla av på trevliga barer och restauranger. För att ta sig från Manila till Boracay finns det två huvudsakliga alternativ: att flyga eller ta en färja.

Det snabbaste och mest bekväma alternativet är att ta ett flyg från Manila till Boracay. Resan tar bara cirka en timme, och flyg avgår från Manilas Ninoy Aquino International Airport till antingen Caticlan (Boracay Airport) eller Kalibo International Airport. Olika flygbolag, däribland Cebu Pacific, Philippines Airlines, Philippines AirAsia, CebGo och SkyJet, erbjuder ett bra utbud av flygningar.

Alternativt kan du ge dig ut på en mer äventyrlig resa genom att ta en färja från Manila till Boracay. Först måste du ta dig till färjeterminalen i Batangas, cirka 100 kilometer söder om Manila, som du enkelt kan nå genom att boka en kombinerad taxi- och färjebiljett. Själva färjeresan tar cirka 10,5 timmar, och du kan välja mellan olika biljettklasser för att passa din budget och dina komfortpreferenser. Även om det tar längre tid än att flyga erbjuder färjeresor en oförglömlig upplevelse och ett fantastiskt landskap längs vägen.

Manila till Baguio

Manila to Baguio

Fly från Manilas liv och rörelse och åk till den natursköna staden Baguio, känd som Filippinernas sommarhuvudstad. Baguio är populärt för sitt svalare väder och sina attraktioner som parker och arkitektur och fungerar också som en inkörsport till de backpackervänliga områdena i norr. För att resa från Manila till Baguio kan du välja mellan prisvärda bussar och dyrare taxibilar, eftersom det för närvarande inte finns några kommersiella flygningar.

Bussar är ett budgetvänligt alternativ för att ta dig från Manila till Baguio. Företag som Victory Liner erbjuder denna tjänst, och resorna tar mellan 4 och 5 timmar. För att det ska vara bekvämt kan du boka dina bussbiljetter via 12Go.asia och jämföra tidtabeller och avgångsställen innan du väljer den bästa resan för dig. Alternativt kan det vara snabbare och mer kostnadseffektivt att ta en privat taxi om du reser i grupp. Anis Transport är bara ett av flera företag som finns tillgängliga på 12Go.asia och som erbjuder privata taxitjänster från dörr till dörr från Manila till Baguio. Sammanfattningsvis är bussar eller taxi båda bra alternativ för att ta sig från Manila till Baguio!

Andra destinationer från Manila

Fler reseguider från Manila:
Manila till Iloilo
Manila till Naga
Manila till Puerto Princesa
Manila till Tacloban
Manila till Zambales

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.