Malaysia

Senast uppdaterad 21 maj, 2023

Publicerad

Malaysia är ett sydostasiatiskt land som erbjuder en myriad av spännande upplevelser för resenärer! Med sin rika kultur, sina fantastiska stränder och sitt utsökta kök finns det flertalet skäl att besöka Malaysia.

Läs mer om:
När är den bästa tiden att besöka Malaysia?
Platser du bör besöka i Malaysia
Hur man reser i Malaysia
Resa inom malaysiska städer

Options for Travel from Kuala Lumpur to Malacca

Maten i Malaysia är otroligt varierad och speglar de många kulturer som utgör landet. Du kan prova lokala malaysiska rätter som Nasi Lemak – kokossmaksatt ris som serveras med kryddig sambalsås – eller så kan du prova kinesiska nudelrätter eller indiska curry. Det finns också västerländsk snabbmat att tillgå om du är ute efter något bekant.

Strandälskare kommer att bli bortskämda i Malaysia med sina långa sträckor med vit sand och kristallklart vatten. Vare sig du vill ha en lugn plats att koppla av på eller en energifylld strandfest finns det något för alla.

Kulturellt sett har Malaysia en fascinerande blandning av influenser från den muslimska majoritetsbefolkningen och även från de indiska och kinesiska minoriteterna. Detta skapar en unik atmosfär och kultur som är förunderlig att utforska. Museer och gallerier visar upp landets historia, konst och traditioner, liksom gatustånd som säljer traditionella hantverk.

Naturälskare kommer inte heller att bli besvikna; Malaysia är hemvist för några spektakulära nationalparker fyllda med exotisk flora och fauna, bland annat hornfåglar, gibboner och tigrar. Tillbringa din tid med att vandra genom djungelns stigar eller ta en båttur ut på en av de många sjöarna – det finns många sätt att njuta av den naturliga skönheten här!

Om du gillar att shoppa kommer du säkert också att trivas i Malaysia. Kuala Lumpur har gott om moderna köpcentra fyllda med lyxmärken sida vid sida med traditionella nattmarknader som säljer prylar till fyndpriser. Oavsett om du vill shoppa eller bara titta på människor – denna livliga stad har något att erbjuda!

När är den bästa tiden att besöka Malaysia?

Penang to Cameron Highlands

När du funderar på en resa till Malaysia beror den bästa tiden att besöka landet på vilka aktiviteter och upplevelser du vill ha. Malaysia har ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet och temperaturer mellan 25 och 35 °C. Detta innebär att det i allmänhet är varmt väder året runt – men om du vill ha ett torrare och svalare klimat är det bäst att åka under nordöstra monsunsäsongen från november till februari.

Om du vill uppleva några av de unika festivalerna som äger rum i Malaysia är det viktigt att planera ditt besök rätt. Kinesiskt nyår firas runt januari eller februari med parader och fyrverkerier i hela landet. Thaipusam hålls också i januari eller februari och markerar en viktig hinduisk festival som firas med färgglada processioner. Hari Raya Aidilfitri äger rum i juni eller juli och markerar slutet på ramadan – den firas med festligheter och gåvoutdelning i hela Malaysia. Deepavali (ljusfestivalen) äger rum i oktober eller november och innebär lyktor, fyrverkerier och mycket mer!

Gå till Tourism Malaysia officiella webbplats och utforska deras lista över kommande evenemang och festivaler i Malaysia.

Oavsett vilken tid på året du besöker Malaysia händer det något speciellt! För att se till att du får ut det mesta av din resa ska du ta hänsyn till både vädret och eventuella festivaler som äger rum medan du är där. Med rätt planering kan du uppleva både vackra väderförhållanden tillsammans med fascinerande kulturella evenemang som gör ett besök i Malaysia så minnesvärt.

Platser du bör besöka i Malaysia

Penang

Singapore to Penang

Penang är en fantastisk ö som ligger utanför den nordvästra kusten av halvön Malaysia. Den har en lång och rik historia, och dess huvudstad George Town är ett av UNESCO:s världsarv. Staden är fylld av färgglada kolonialbyggnader, tempel, museer och andra kulturella sevärdheter.

Från de idylliska stränderna till de frodiga nationalparkerna finns det en uppsjö av saker att göra i Penang. Njut av att vandra genom djungeln eller besök ett av de många skyddade områdena där du kan se olika växter och djur.

Kuala Lumpur

Singapore to Kuala Lumpur

Kuala Lumpur är Malaysias livliga huvudstad, i mitten av halvön Malaysia. Den är känd för sina höga skyskrapor, sitt pulserande nattliv och sin mångsidiga kultur. Det är en av de mest populära städerna för både affärer och turism. Besök några av KL:s ikoniska landmärken som Petronas Twin Towers och Kuala Lumpur Tower, eller gör en utflykt till Batu Caves.

Ipoh

Singapore to Ipoh

Ipoh ligger i delstaten Perak på norra halvön i Malaysia. Här finns charmiga kolonialbyggnader, tempel och parker som är perfekta för att utforska den unika kulturen. Det finns också en hel del grottor runt Ipoh som är värda att besöka, t.ex. Sam Poh Tong-templet eller Gua Tempurung-grottan – ett fantastiskt nätverkssystem som sträcker sig över fyra kilometer

Langkawi

Penang to Langkawi

Langkawi är en skärgård bestående av 99 öar som ligger i delstaten Kedah på nordvästra halvön i Malaysia. Den är känd för sina fantastiska stränder med kristallklart vatten och frodig vegetation. Det finns turistutkiksplatser som Langkawi Cable Car och Langkawi Sky Bridge – perfekta platser varifrån du kan beundra hisnande vyer! Njut av din vistelse på någon av dess lyxiga resorter eller spaanläggningar om du vill koppla av under din semester här.

På det hela taget har Malaysia mycket att erbjuda, med ett brett utbud av resmål att välja mellan. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, natur eller bara avkoppling på en vacker strand kan du hitta det i Malaysia.

Hur man reser i Malaysia

Kuala Lumpur to Malacca
KTM höghastighets ETS-tåg från Kuala Lumpur till Tampin © SL Chen / Shutterstock.com

Malaysia har ett stort och omfattande järnvägsnät som förbinder många av de största städerna i landet. Tågen drivs av Keretapi Tanah Melayu (KTM). Resenärerna kan välja mellan prisklasser som passar deras behov, bland annat economy, first och premier service. Tågresor är i allmänhet trevliga och bekväma, även om de kanske inte är lika snabba som andra transportalternativ.

The Bus from Kuala Lumpur to Malacca
Bussterminalen i Melaka Sentral © Joel Whalton / Shutterstock.com

Ett alternativ till tågresor är bussar. Det är ett annat populärt sätt att resa mellan malaysiska städer. Flera lokala operatörer erbjuder rutter, med olika servicenivåer tillgängliga – från enkel till lyxig. Bussresor är vanligtvis rimligt prissatta och bekväma, även om det kan ta längre tid än med tåg.

Flights to Penang from Kuala Lumpur
Kuala Lumpurs internationella flygplats har en ny terminal för lågprisflygbolag (KLIA 2). © gracethang2 / Shutterstock.com

För dem som behöver nå sin destination snabbt är flyg ett utmärkt alternativ. Malaysia har flera flygplatser, bland annat Kuala Lumpurs internationella flygplats (KLIA), som är en av Sydostasiens mest trafikerade knutpunkter. Inrikes flygbolag erbjuder flygningar mellan större städer för resenärer som vill ha snabbast möjliga restid.

Slutligen, om du har en egen bil eller har för avsikt att hyra en så är resor på väg ett trevligt sätt att ta sig runt i Malaysia. Vägarna i landet tenderar att vara i gott skick och väl underhållna, även om vissa områden kan bli upptagna under rusningstid med ökad trafik.

Resa inom malaysiska städer

Resa inom de stora städerna

Taxi är ett bekvämt sätt att ta sig runt i Malaysias större städer. Oavsett om du anropar en på gatan eller bokar i förväg med en app är det viktigt att du kommer överens om priset innan du börjar resan, eller använder en taxameter om det finns tillgängligt.

Local Buses
Lokal stadsbuss i Kuala Lumpur, Malaysia © jamesteohart / Shutterstock.com

Bussnätverken erbjuder prisvärda och pålitliga transporter med täta tjänster, även om de kan vara överfulla under rusningstid.

Metrosystem, som Kuala Lumpurs, är ett snabbt och effektivt alternativ för att navigera i stadens centrum. Andra järnvägsnät i städerna, som de i Kuala Lumpur och Penang, gör det lätt att ta sig runt snabbt och tillförlitligt. För den som söker ett miljövänligt alternativ är det möjligt att cykla på vissa platser som George Town, även om det inte är idealiskt för längre resor eller om du har mycket bagage.

När du bestämmer vilket transportmedel som är rätt för dig bör du ta hänsyn till din budget och dina personliga preferenser. Alla har för- och nackdelar; fundera på vilket transportalternativ som fungerar bäst för din unika situation.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.