Chiang Mai till Phuket

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Med sina lugna gator, många tempel och vänliga atmosfär är norra Thailands huvudstad något av en kontrast till Bangkok. När du har utforskat bakgatorna och beundrat templen kan du resa söderut till Phuket för att njuta av en av Thailands främsta attraktioner: stränderna. En kombinerad semester i Chiang Mai och Phuket är ett populärt val, särskilt bland familjer som vill se det bästa av Thailand. Läs vidare för att ta reda på det bästa sättet att resa från Chiang Mai till Phuket.

Följande alternativ finns tillgängliga:
Buss från Chiang Mai till Phuket
Flyg från Chiang Mai till Phuket

What are the Options for Chiang Mai to Phuket?

Vilka alternativ finns från Chiang Mai till Phuket?

Trots att Phuket är en ö, är den kopplad till det thailändska fastlandet via en bro. Så, till skillnad från andra populära stranddestinationer, behöver du inte använda en färja för att nå Phuket, vilket gör resan enklare.

De två alternativen för att ta sig från Chiang Mai till Phuket är med flyg och buss. Men tänk på att det är en lång sträcka mellan Chiang Mai och Phuket – ungefär 1500 kilometer – så en bussresa tar mycket tid!

Ta bussen till Phuket från Chiang Mai

Bus Chiang Mai to Phuket
Greenbus på Chiang Mai busstation © nitinut380 / Shutterstock.com

Tidigare var bussresan mellan Chiang Mai och Phuket komplicerad då det inte fanns några direktbussar. Men detta ändrades när Green Bus introducerade en daglig direktbussrutt mellan dessa platser. Eftersom det är en direktbuss behöver du inte byta buss eller göra mellanlandningar, och du behöver heller inte tänka på någon färja. Men det finns nackdelar med denna bussresa, särskilt dess längd.

Bussresan tar nästan 24 timmar, vilket är en lång tid att spendera på bussen. Och resan kan bli ännu längre om bussen blir försenad, vilket inte är ovanligt. Å andra sidan har Green Bus, som hanterar denna rutt, moderna bussar utrustade med bekvämligheter som toalett, TV, servering, luftkonditionering och snacks. Dessutom stannar bussen flera gånger under resan så att passagerarna kan ta pauser.

Greenbus Customer Reviews

En avgång per dag avgår kl. 12.30 från Chiang Mai Bus Terminal 3 och anländer runt lunchtid dagen efter till Phuket Bus Terminal 2. Några fördelar med att välja bussen istället för flyget är kostnaden och upplevelsen. Det kan vara billigare – beroende på flygbolaget och tidpunkt för resan – där du kan spara hälften (om inte mer) jämfört med en flygbiljett. Dessutom får du uppleva den underbara thailändska landsbygden. Du passerar även genom Bangkok, vilket ger dig en insyn i denna myllrande stad.

Med tanke på den långa bussresan kanske det inte passar dem som inte trivs i trånga utrymmen, eller familjer med små barn. Dock kan kostnadsbesparingarna vara väsentliga, särskilt för den som reser på en budget.

Ta ett flyg till Phuket från Chiang Mai

Flight Chiang Mai to Phuket
Chiang Mai International Airport med berget Doi Suthep i bakgrunden. © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Om du inte reser med en begränsad budget, så är flyg från Chiang Mai till Phuket ett bättre val än att tillbringa en hel dag på en buss. Flygresan tar bara cirka 2 timmar. Även när du räknar in tid för incheckning och transfer är det betydligt snabbare än bussen.

Det finns tre flygbolag att välja på, vilket innebär konkurrens när det kommer till pris. Det bästa är att boka i förväg för att få de mest förmånliga priserna. Flexibilitet kring resdag och tid kan också ge bättre priser. Till exempel, tidiga morgonflyg och sena kvällsflyg med Thai AirAsia tenderar att vara billigare.

Flight Bangkok to Khao Lak
Thai Airways-plan landar på Phukets internationella flygplats © Tee11 / Shutterstock.com

Thai AirAsia, Bangkok Airways och Thai Smile erbjuder flyg mellan dessa destinationer. Bangkok Airways kan vara dyrare, men de erbjuder bra service.

Phukets flygplats nyligen genomgick en större renovering, vilket innebär förbättrade faciliteter för resenärer. Det är lätt att ta sig från flygplatsen till ditt hotell eller till Phuket Town med flera transportalternativ: den offentliga flygbussen, en shuttle direkt till Patong Beach, taxibilar med taxameter och delade minibussar som tar dig direkt till din slutdestination. Dessa är prisvärda och effektiva.

Om du inte har ett brinnande behov av att se Thailand från ett bussfönster eller spara varje krona, kanske bussen inte är bästa valet från Chiang Mai till Phuket. Ett flyg kan kosta mer, men med tanke på snabbheten väljer många att betala lite extra för att anlända snabbare till Phuket.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.