Koh Samui till Phuket

Senast uppdaterad 14 december, 2023

Publicerad

Två av de mest kända och mest besökta destinationerna i Thailand är Koh Samui och Phuket, och det av goda skäl! Dessa två platser är fulla av spektakulära landskap och stränder, med postkort-liknande vyer som du kommer att se på bilder som marknadsför Thailand runt om i världen. Koh Samui är landets näst största ö och har hisnande stränder och bergig regnskog i Thailandsbukten, medan Phuket, Thailands största ö, ligger i Andamanhavet med sin spektakulära karstkust, underbara stränder och ett rikt nattliv. För att uppleva det bästa av Thailands kustlandskap, varför inte besöka båda dessa platser? Det finns många olika sätt att ta sig från Koh Samui till Phuket, så läs vidare för att få reda på mer.

Läs mer om detta:
Alternativ för att resa till Phuket
Flyg från Koh Samui till Phuket
Köra bil från Koh Samui till Phuket
Taxi från Koh Samui till Phuket
Färja och buss från Koh Samui till Phuket
Färja och minibussar från Koh Samui till Phuket

Koh Samui flygplats
Koh Samui flygplats

Resealternativ från Koh Samui till Phuket

Fågelvägen är avståndet från Koh Samui till Phuket cirka 250 kilometer, och går rakt över den smala landremsa som utgör södra Thailand. Om du skulle flyga mellan dessa två platser är detta ungefär den rutt som ett flygplan skulle ta, men om du reser landvägen (eller snarare kombinationen av sjövägen och landvägen) kommer du att tillryggalägga en längre sträcka. Ja, det finns flyg från Koh Samui till Phuket och det finns också kombinationer av färjor och bussar, vilket ger resenärer en rad olika alternativ när det gäller kostnad och hastighet.

Flyg från Koh Samui till Phuket

Entrance Koh Samui Airport
Ingång till Koh Samui Airport.

Flygplatsen på Koh Samui är betydligt mindre än Phuket International Airport och Koh Samui har därför bara ett fåtal flygningar per dag i jämförelse. Koh Samuis flygplats, Samui International Airport, ägs och drivs av Bangkok Airways så detta flygbolag har monopol på flyg till och från Samui, och antalet flyg som avgår varje dag är begränsat jämfört med andra flygplatser i regionen. Allt detta gör att Bangkok Airways flygningar från Koh Samui är dyra och kan ofta kosta 3 gånger mer än vad lågprisbolagen hade tagit ut om de tillåtits att flyga. Tidtabellerna kan ändras beroende på årstid och efterfrågan, så kontrollera med Bangkok Airways eller gör en sökning på en resewebbplats som 12Go, för de senaste tidtabellerna och för att göra en bokning när du vill resa.

Du kan vara säker på att det under högsäsong kommer att finnas minst fem flygningar från Koh Samui till Phuket per dag, med avgång på morgonen. Ibland finns det också ett andra morgonflyg. Det går också några flyg på eftermidagen, för att hålla jämna steg med passagerarnas efterfrågan. Eftersom alla dessa flygningar är direktflygningar beräknas de ta en timme, men ofta är den faktiska flygtiden ännu kortare än så.

Flight from Hat Yai to Phuket
Bangkok Airways ATR 72-600 landar ovanför sandstranden nära Phukets flygplats © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Samuis flygplats ligger bara 2 kilometer utanför huvudorten Chaweng, så det går snabbt och enkelt att ta sig till flygplatsen. När du anländer till Phuket International Airport har du lite längre att resa om du är på väg till de största semesterorterna. Flygplatsen ligger på norra delen av ön, cirka 32 kilometer från Phuket Town, men med så många semesterorter och härliga stränder att besöka finns det bra alternativ för att resa från flygplatsen till din slutdestination. Om du har bokat ett hotell eller pensionat kan du höra med dem om de erbjuder hämtning på flygplatsen eller kan ordna en taxi åt dig.

Köra bil från Koh Samui till Phuket

Phuket to Mainland Bridge
Phuket är en ö men är förbunden med det thailändska fastlandet via en bro.

Om du uppskattar att självständigt kunna styra ditt äventyr, är det ett utmärkt alternativ att köra själv från Koh Samui till Phuket.

Att köra från Koh Samui till Phuket innebär att avståndet blir längre. Det är cirka 345 kilometer via färja och väg och bör ta ungefär 6 timmar, men det beror på färjeförbindelser. Om du hyr bil på Koh Samui kan du ta färjan från Raja Ferry Port och köra bilen direkt ombord på färjan. Det kostar mer att ta med ett fordon jämfört med bara en passagerarbiljett, men biljettpriset inkluderar biljett för föraren, så det är egentligen inte så mycket mer när du tänker på bekvämligheten.

Att köra själv kan kännas utmanande i ett främmande land, men att köra från Koh Samui till Phuket skiljer sig mycket från att köra runt i Bangkok, till exempel, eftersom vägarna är mindre trafikerade i södra Thailand. Fördelen med att köra själv är att du kan spendera så mycket tid som du vill, utforska längs vägen, vilket gör att du får se många fler platser och sevärdheter än vad du normalt skulle göra när du använder kollektivtrafik.

Taxi från Koh Samui till Phuket

Bangkoktaxi24:s bil
Bangkoktaxi24:s SUV kan bokas via 12go.

Om du föredrar bekvämligheten med en bil men önskar att någon annan tar hand om körningen, varför inte ta en taxi från Koh Samui till Phuket istället? Privata taxibolag erbjuder både sedanbilar och minibussar med plats för 6 passagerare som hämtar dig från ditt hotell på Koh Samui och kör dig hela vägen till ditt hotell i Phuket. Detta alternativ erbjuder yttersta bekvämlighet eftersom hela resan tas om hand för dig, vilket gör att du bara kan luta dig tillbaka, koppla av och njuta av landskapet.

Taxibilar från Koh Samui till Phuket kan bokas via 12go, så även bokningen är enkel! Välj om du vill ha en bil eller en minibuss, beroende på hur många du reser med. Ju fler ni är, desto mindre blir priset per person eftersom ni delar det totala priset. När priset delas mellan flera personer är det inte lika dyrt att resa med taxi som du kanske tror. Det är billigare än att flyga, och även om det tar längre tid (restiden uppges vara 8 timmar från dörr till dörr) får du en oslagbar bekvämlighet genom att resa med taxi.

Färja och buss från Koh Samui till Phuket

Raja Ferry
Raja Ferry trafikerar rutterna mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Du kan också boka andra transportalternativ via 12Go, inklusive färjor och bussar. Fördelen med att boka hela resan via en resewebbplats är att alla dina anslutningar är garanterade. Detta innebär att om det uppstår problem någonstans längs vägen, t.ex. en försening eller om färjan inte går av någon anledning, är det garanterat att du kommer från Koh Samui till Phuket på något sätt eftersom de kommer att sätta dig på nästa tillgängliga färja eller buss för att säkerställa en smidig resa.

Det finns några olika alternativ för färjor och bussar från Koh Samui, men alla är mycket prisvärda jämfört med att flyga eller att hyra bil. Detta gör buss- och färjeresor till det mest populära sättet att ta sig från Koh Samui till Phuket eftersom det är det mest ekonomiska alternativet.

Resa med Raja Ferry via Donsak Pier

Om du kan ta dig till Raja Ferry Port som ligger vid Lipa Noi Pier på Koh Samui, kan du köpa en biljett som inkluderar Raja Ferry till Donsak, nära Surat Thani. När du har klivit av färjan går du ombord på en buss (som kan gå via Surat Thani och innebära ett bussbyte i staden) till Phuket. Färjan avgår fem gånger per dag, kl. 05.00, 09.00, 11.00, 12.00 och kl. 13.00. Den totala färja och busresan som avgår kl. 05.00 beräknas ta 11 timmar, medan de senare turerna tar mellan 8 och 9 timmar. När du anländer till Phuket släpps du av vid Phuket Bus Terminal 1, vilken är bekvämt belägen mitt i hjärtat av Phuket Town.

De finns också turer som anländer till Phuket flygplats och Phuket Bus Terminal 2. Terminal 2 är Phukets största bussterminal för långdistansbussar. Denna bussterminal byggdes utanför staden så den kan vara ett bra alternativ om du bor någon annanstans på Phuket, men om du planerar att bo mitt i Phuket Town är det bäst att boka ankomsten till bussterminal nummer 1.

Phantip buss och Seatran färja
Phantip buss och Seatran färja

Resa med Phantip på Seatran-färjan

Det finns också ett alternativ som är lite bekvämare. Att resa med Phantip på Seatran-färjan från Koh Samui. Det som är bra med detta alternativ är att det går att boka transfer hela vägen till ditt hotel. Seatran färjorna avgår kl. 8.00, 10.00 och 12.00, när du kliver av färjan ingår en buss till Phuket, där du anländer till Phuket Bus Terminal 2. Resan dit kan ta så lite som 6,5 timmar. Alternativt väljer du transfer hela vägen till ditt hotel med taxi sista biten. Du kan bli upplockad på ditt hotel på Koh Samui och bli avlämnad på ditt hotell i Phuket från så lite som 260 kronor!

De ovanstående alternativen är de billigaste alternativen för färja och buss från Koh Samui till Phuket. Det finns dyrare alternativ om du vill ha en lite mer skräddarsydd tjänst, alla bokningsbara via 12Go. Detta är med Phantip också men det inkluderar en upphämtningsservice från ditt hotell på Koh Samui. Kontrollera dock innan du bokar eftersom det finns vissa områden på Koh Samui som de inte erbjuder en upphämtningsservice från. När du har gått av färjan går du ombord på en buss till Phuket och släpps av vid ditt hotell i Patong, Kata eller Karon. Så även om detta är en bekväm tjänst fungerar den bara om du kan hämtas från ditt hotell på Koh Samui och planerar att bo i Patong, Kata, Karon när du anländer till Phuket.

Färja och minibuss från Koh Samui till Phuket

Lomprayah Speedboats
Lomprayah Speedboats © Miew S / Shutterstock.com

Som om det inte redan fanns tillräckligt med alternativ att välja mellan finns det ytterligare ett att titta närmare på! Ett alternativ till buss är en minibuss, och det välrenommerade thailändska företaget Lomprayah erbjuder en sådan tjänst från Koh Samui till Phuket. Båten avgår från Nathon Pier och istället för en färja är det här en höghastighetsbåt, perfekt för dem som gillar att resa lite snabbare! Den ankommer till Donsak-området i Surat Thani, och därifrån tar du plats i en minibuss för vidare färd till Phuket, som anländer till Lomprayah-kontoret i Phuket Town. Härifrån kan du ordna lokal transport till ditt hotell. Denna rutt tar totalt cirka 5 timmar och 45 minuter.

Som du ser finns det gott om alternativ för att ta sig från Koh Samui till Phuket. Ditt val kommer sannolikt att bero på hur mycket tid du har tillgänglig och vad din budget tillåter. Flygning från Koh Samui till Phuket är det snabbaste, men kom ihåg att inkludera transfertider i båda ändar och det är också det dyraste sättet att resa. Att hyra bil blir kostsammare, men kan vara överkomligt om kostnaden delas mellan flera personer, precis som när du åker med privat taxi. De mest ekonomiska alternativen är färjor och bussar och för största bekvämlighet, boka hela resan via en reseplattform som 12Go, så att dina anslutningar är garanterade.

Koh Samui - Phuket ฿ 6,460–6,995 4t. 55m – 9t. 45m
  •   Business 07:00, 09:15, 11:45, 15:00
Koh Samui - Phuket ฿ 6,950–13,200 8t.
  •   SUV 4pax
  •   Minibuss 10 personer
  •   Luxuös VIP-minibuss
  •   Luxury SUV
  •   Comfort Car
  •   Komfort
  •   Van 9pax
  •   Ekonomi

FAQ om resor från Koh Samui till Phuket

Vad är flygtiden mellan Phuket och Koh Samui?

Resan med direktflyg till Phuket Airport är planerad att ta 55 minuter. Bangkok Airways använder ett propellerplan av typen ATR 72 för den korta sträckan på 250 km. Flygbiljetter är dyra och det är omöjligt att hitta billiga biljetter eftersom Koh Samuis flygplats ägs av Bangkok Airways som har monopol på flygningar till och från ön.

Hur tar jag mig från Koh Samui till Phuket?

Det finns många sätt att resa från Koh Samui till Phuket, där det snabbaste och dyraste är ett entimmes direktflyg med Bangkok Air. De flesta turister väljer det mer prisvärda alternativet, vilket är att resa med buss och färja. Restiden med Phantip Travel är 6,5 timmar men det är mycket billigare än att flyga. Köp dina biljetter via 12Go där du kan jämföra flyg med många olika kombinerade biljettalternativ med buss och färja.

ÄrKoh Samui nära Phuket?

Phuket ligger på Thailands västkust medan Koh Samui är en ö utanför östkusten, i Thailändska golfen, och det är cirka 250 km mellan dem i en rak linje.

Hur tar man sig till Koh Samui?

Thailands näst största ö har sin egen flygplats, Koh Samui Airport. Det finns inga lågprisflyg eftersom Bangkok Airways är det enda flygbolaget. Men du kan spara pengar genom att ta en färja från fastlandet eller en av de närliggande öarna. På 12Go kan du få sökresultat för både flyg och färjor, samt transfer från flera avgångspunkter som Donsak Pier i Surat Thani.

Hur många pirar finns det i Koh Samui?

Det finns fyra huvudsakliga färjepirar på Koh Samui, utspridda på olika platser runt ön: Pralan Pier, Koh Samui Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier. Dessutom finns det många mindre bryggor för charter- och turbåtar. Ta reda på var din färja kommer att anlända och välj ditt boende därefter för att minimera transfersträckan.

Var ligger färjehamnen i Koh Samui?

Koh Samui är en stor och mycket populär ö och har därför flera färjehamnar, ofta kallade pirer. Vilken du ska använda beror på varifrån du kommer och vart du ska. De fyra största är: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier och Big Buddha Pier, som ligger närmast Koh Samui Airport. Boka dina färjebiljetter online genom 12Go och deras sökresultat kommer att visa dig vilken pir du behöver använda.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.