Phuket till Bangkok

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Phuket, den största ön i Thailand, är även en av landets mest kända och eftertraktade turistdestinationer. Med sina imponerande stränder, resorter, spa, regnskogar och berg kan du lätt spendera flera veckor i Phuket antingen avkopplande vid stranden eller på äventyr. Men om du längtar efter pulsen av en storstad, så är ett besök till Thailands huvudstad, Bangkok, ett måste. Trots Phukets charmande städer går inget upp mot Bangkoks atmosfär. Med sina cirka 8 miljoner invånare, bjuder Bangkok in till sina magnifika tempel och palats. Här är vår guide om hur du reser från Phuket till Bangkok.

Läs mer om detta:
Flyg från Phuket till Bangkok
Phuket till Bangkok med buss

Options for Travel from Penang to Phuket
Phuket är visserligen en ö, men den är kopplad till det thailändska fastlandet via en bro.

Resalternativ från Phuket till Bangkok

Trots att Phuket är en ö, är den ansluten till fastlandet via en bro. Detta gör resor till och från Phuket smidigt. Avståndet från Phuket till Bangkok är ungefär 840 kilometer, vilket kan vara en lång resa. Men det finns tre huvudalternativ för denna sträcka: flyg, buss eller taxi.

Flyg från Phuket till Bangkok

Phuket to Bangkok by Flight
Ett Thai Airways-plan på väg till Bangkok lyfter från Phuket. © Pawarin Prapukdee / Shutterstock.com

Flygresan mellan dessa två platser tar bara lite över en timme. Även med tiden det tar att ta sig till och från flygplatserna, är det fortfarande det snabbaste alternativet. Men det finns en nackdel – kostnaden. Flyg kan vara dyrare, vilket kan påverka dem med en strikt budget.

Med detta sagt, kan en biljett på ett budgetflyg vara jämförbart med kostnaden för en VIP-bussbiljett. Var dock medveten om extra avgifter, som bagagekostnader, som inte alltid är inkluderade i det ursprungliga priset.

Thai Lion Air, Nok Air, and Thai AirAsia at Don Mueang Airport north of Bangkok.
Thai Lion Air, Nok Air och Thai AirAsia på Don Mueang Airport norr om Bangkok. © Camera_Bravo / Shutterstock.com

Från Phuket International Airport finns det nästan 50 flyg dagligen till Bangkok, antingen till Don Mueang Airport eller Suvarnabhumi. Lågkostnadsbolag, som Nok Air, Thai Lion Air och Thai AirAsia, flyger oftast till Don Mueang. Medan flygbolag som Bangkok Air, Thai Vietjet, Thai Airways och Thai Smile oftast flyger till Suvarnabhumi och inkluderar oftast incheckat bagage i deras priser. Men det är alltid bäst att dubbelkolla.

För att spara pengar, kan det vara en god idé att vara flexibel med din flygtid. Flygningar tidigt på morgonen eller sent på kvällen kan vara billigare. Dessutom kan priser vara högre under helger eller thailändska helgdagar. Ju tidigare du bokar, desto bättre chans har du att hitta ett bra pris.

Vi rekommenderar att använda en bokningssida som 12Go eftersom den visar alternativ för båda Bangkoks flygplatser och låter dig jämföra priser för olika flygbolag.

Phuket till Bangkok med buss

Phuket to Bangkok by Express Bus
En expressbuss med standard 2+2 sittplatser.

Bussar från Phuket till Bangkok har fördelen att vara billigare än att flyga. Men tänk på vad vi sa ovan om billiga flygbiljetter och hur vissa kan kosta bara lite mer än de dyra bussbiljetterna! När det gäller prisvärdhet – så är expressbussarna det mest prisvärda sättet att resa från Phuket till Bangkok, vilket gör detta till det perfekta valet för budgetmedvetna resenärer.

Att avverka cirka 840 kilometer enbart på väg har dock sina nackdelar. Den största nackdelen är den tid det tar att resa med buss. Från Phuket till Bangkok med buss är restiden någonstans mellan 12 och 14,5 timmar, och det är en lång tid att sitta instängd på en buss! Den goda nyheten är att det finns stopp längs vägen, så att du kan gå ut och sträcka på benen, och de bussar som används av privata resebolag har alla luftkonditionering så att du inte ska bli för varm – om något kanske du blir kall eftersom luftkonditioneringen ofta är för hög!

Så om du vill spara mest pengar ska du välja en plats på en expressbuss. Det är bekväma bussar som körs av privata företag, och de har vanligtvis toaletter ombord, servering och snacks. Expressbussar består av två rader med två säten, som man vanligtvis hittar på en stor buss.

Phuket to Bangkok by VIP Bus
En VIP-buss med standard 2+1 sittplatser.

Om du vill ha en högre nivå av komfort och mer utrymme ska du betala mer och köpa en plats på en VIP-buss från Phuket till Bangkok. Dessa kostar en hel del mer, men standarden är verkligen uppskruvad. Med färre sittplatser per rad (2 plus 1) och bussen har en TV, antingen en gemensam TV eller en TV för varje sittplats på den dyraste tjänsten. De mest välrenommerade företagen inkluderar Bus Express, Phuket Travel och Sombat Tour, där de två första uteslutande kör mellan Phuket och Bangkok.

Vi rekommenderar att du köper dina biljetter genom 12Go för trygghet. Vi rekommenderar inte att du köper dina biljetter via en resebyrå i Phuket Town eftersom dessa är kända för att vara problematiska. Boka dina platser så tidigt som möjligt, särskilt om du vill resa över natten, eftersom dessa tjänster blir fullbokade först.

Flyg eller buss från Phuket till Bangkok är vad vi rekommenderar, men du kan också resa med privat taxi, eller ta en buss till Surat Thani och sedan ett tåg därifrån till Bangkok, men detta erbjuder inga extra fördelar jämfört med direktbuss. Taxi är mycket dyrt, men om du är i en grupp och bokar ett större fordon kan det vara lite mer kostnadseffektivt än att flyga, och privata taxibilar kan också bokas via resesajten 12Go om du är intresserad av att jämföra kostnaderna.

Kan man ta en båt från Phuket till Bangkok?

Det är inte möjligt att ta en speedboat från Phuket till Bangkok, men det finns gott om andra transportalternativ. Sök på 12Go och du kommer att hitta många sätt att ta sig från Phuket till Bangkok som passar alla budgetar, från de billiga bussarna, till en kombination av buss och tåg, till de dyrare flygningarna; som kanske kostar dig mer, men kommer att spara mycket tid.

Finns det ett tåg från Phuket till Bangkok?

Det finns inget tåg som tar dig hela vägen från Phuket till Bangkok, men du kan resa det mesta av vägen. Ta en buss till Surat Thani och byt sedan till ett tåg (ca 11,5 timmars resa) för resten av resan till Bangkok. Du kan köpa biljetter separat via resewebbplatsen, 12Go, men att köpa kombinerade biljetter är oftast mindre krångligt.

Hur långt är det till Phuket från Bangkok?

Med flyg är det ca 680 km från Phuket till Bangkok och det finns ca 50 flygningar per dag som tar 1,5 timmar. Du kan resa billigare med buss, men det är en lång resa på 840 km, så bussresan tar mellan 12 och 15 timmar. Om du bokar ett flyg tidigt genom 12Go, kan du få några bra erbjudanden som inte kostar mycket mer än en VIP-buss.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.