Hanoi till Sapa

Senast uppdaterad 23 augusti, 2023

Publicerad

När du vill komma bort från det hektiska livet i Vietnams huvudstad Hanoi kan du ta en tur upp i bergen i nordväst och besöka den vackra staden Sapa. Denna före detta bergsstation grundades av fransmännen 1922 och är idag ett av Vietnams populära turistmål, känt för sin slående natur och rika kulturella mångfald. Staden kallas både Sapa och Sa Pa och är lätt att ta sig till från Hanoi eftersom det finns många olika resebolag som erbjuder denna rutt.

När du vill ta en paus från stadslivet i Hanoi, kan du bege dig till bergen i nordväst och besöka den pittoreska staden Sapa. Denna gamla bergsstation, etablerad av fransmännen 1922, är nu ett av Vietnams mest besökta turistmål, känt för sin fantastiska natur och kulturella mångfald. Oavsett om du kallar det Sapa eller Sa Pa, är det enkelt att ta sig dit från Hanoi, med flera resealternativ tillgängliga.

Läs mer om detta:
Hanoi till Sapa med buss
Hanoi till Sapa med tåg
Hanoi till Sapa med taxi

What are the Options for Travel from Hanoi to Sapa?

Vilka är alternativen för resor från Hanoi till Sapa?

Det finns två huvudval när de kommer till att resa från Hanoi till Sapa: med tåg eller väg. Trots detta kommer du inte sakna alternativ när det gäller att anpassa din resa till din budget och ditt tidsschema eftersom det finns många olika aktörer som erbjuder tåg-, taxi- och bussresor. Med bil tar resan från Hanoi till Sapa ungefär 5 timmar över en sträcka av 317 kilometer. Tågresan till Sapa är längre, men de flesta, om inte alla, tåg går nattetid vilket ger dig chansen att vila.

Med buss från Hanoi till Sapa

By Bus from Hanoi to Sapa
Busstationen i Sapa © Jedsada Kiatpornmongkol / Shutterstock.com

Bussresan har tre huvudfördelar: den är kostnadseffektiv, snabb och bussarna tar dig direkt in till Sapa centrum, vilket tåg inte kan. Resan tar omkring 5 timmar från Noi Bai International Airport och upp till 6 timmar från centrala Hanoi.

VIP-bussar

Om du uppskattar komfort bör du överväga VIP-bussarna mellan Hanoi och Sapa. Dessa bussar har bredare säten och extra utrymme, vilket gör resan mer avslappnande. För den mest exklusiva upplevelsen, sök efter bussar med färre säten (indikeras med ett nummer efter “VIP”). De kan kosta mer, men om komfort är en prioritet är detta det bästa valet.

Sleeper Bus in Vietnam
Sovbuss i Vietnam © duangphorn wiriya / Shutterstock.com

Sleeper buss

Sovbussar utgör ett alternativ för resan från Hanoi till Sapa. De har tre rader med sovbäddar och kan upplevas som trängre jämfört med VIP-bussarna, vilket leder till två smala gångar mellan raderna. Sängarna är inte designade för fullständigt liggande position, men ryggstöden är lutade i en fast vinkel. Detta ger tillräckligt med utrymme för att sträcka ut benen om du inte är mycket lång. Dessa bussar är ett enklare och billigare alternativ jämfört med VIP-bussarna. Trots detta kan sängarna bli obekväma under den längre resan från Hanoi till Sapa.

Minibussar eller Vans

Det finns även minibussar för 9 till 14 passagerare med traditionella sittplatser. Dessa fordon, ofta marknadsförda som VIP-tjänster, garanterar en bekväm resa med fällbara säten och luftkonditionering. Med färre passagerare ombord blir resan i minibussar ofta lugnare. Det bör dock nämnas att dessa bussar inte erbjuder bekvämligheter som drycker eller snacks, och saknar toalett. Dock görs det flera stopp under resans gång för att ge passagerarna en paus.

Företag

Grouptour erbjuder de flesta bussalternativ till Sapa, med täta avgångar varje timme från 5:30 till midnatt. Deras flotta består främst av VIP-bussar med 20 och VIP-bussar med 22 säten. Dessutom erbjuder de minibussar med plats för 9-14 passagerare och expressbussar med 38 sittplatser.

Techbus VN JSC har också ett varierat utbud av transportalternativ. De kör flera tjänster varje timme från 5:50 till midnatt, främst med fokus på VIP 22-sitsbussar. Dessutom erbjuder de sovbussar med 40 sittplatser och sminibussar utformade för 9-11 passagerare med vanliga sittplatser.

Ta tåget till Sapa från Hanoi

Take the Train to Sapa from Hanoi
Lao Cai tågstation. © Olga Kashubin / Shutterstock.com

Många hävdar att det bästa sättet att resa mellan Hanoi och Sapa är med tåg, särskilt med tanke på att den tidigare vägen var lång och osäker. Men tack vare en ny motorväg har resan med bil eller buss blivit snabbare och säkrare. Slutligen kommer valet ner till personliga preferenser och budget. Tågresor tenderar att vara dyrare än bussresor, men många anser att man får mer valuta för pengarna då tåg är bekvämare.

Ett annat att beakta är att även om du tar tåget, behöver du fortfarande ta en buss för att nå Sapa. Tågstationen ligger i Lao Cai, och det krävs en resa på ungefär 35 kilometer för att nå Sapa. Denna sträcka, på grund av vägens slingrande natur, tar mellan 45 minuter till en timme. Ha detta i åtanke när du planerar din resa.

Private Cars
Sapaly i expressbil mellan Hanoi och Lao Cai-provinsen © Yuttana Jaowattana / Shutterstock.com

När du reser med tåg från Hanoi till Sapa har du flera alternativ till hands. Alla tåg drivs av det statligt ägda Vietnam Railways, men varje tåg har olika vagnar som ägs av privata företag som tävlar om dina resor. Oavsett vilken vagn du väljer lär du troligtvis få en biljett till en sovvagn, men priset kan variera markant, så det lönar sig att sondera terrängen. Det mest prisvärda alternativet är att resa med Vietnam Railways: de har en första klass sovvagn som bara är en aning dyrare än en resa med minibuss från Hanoi till Sapa. Men för den som önskar något mer exklusivt finns även alternativ som Fanxipan, Livitrans Express och Violette Express. Orient Express, King Express och Sapaly erbjuder liknande tjänster, medan Chapa Express och Victoria Express tenderar att vara dyrare men också troligtvis bekvämare.

Oavsett ditt val kommer du ha tillgång till badrum, servering och mat ombord på tåget, och hela tågresan från Hanoi till Sapa tar ungefär 8 timmar.

Res med taxi till Sapa

Nha Trang to Mui Ne by Taxi

Ett annat lyxigare sätt att ta sig från Hanoi till Sapa är med taxi. Genom 12Go kan du enkelt boka en privat taxitjänst och jämföra priser från olika företag. Beroende på hur många ni är kan du välja bland allt från ekonomialternativ till SUV, mindre minibussar och den rymliga minibussen för 15 passagerare.

Taxibilar kan hämta dig var du än befinner dig i Hanoi, från de gamla kvarteren till Noi Bai International Airport. Vid ankomst till Sapa blir du avsläppt där du önskar. Smidigt och komfortabelt.

Att resa med taxi kan vara dyrare än att åka minibuss, men priset är fast för hela färden. Om ni är flera som delar på kostnaden kan det bli mycket fördelaktigt, ibland till och med billigare än enskilda bussbiljetter. Så för större sällskap kan det vara värt att överväga en taxi, för att njuta av komforten att ha hela bilen för sig själv.

Med förbättrade vägar är det inte lika besvärligt att ta sig från Hanoi till Sapa som förr, och om du vill komma fram snabbt och billigt är minibussar ett utmärkt val. Men även tågen är populära, så vilket föredrar du?

Hur tar man sig från Hanoi till Sapa?

Det mest ekonomiska sättet att resa är med minibuss. Det finns flera bolag som erbjuder denna sträcka, som vanligtvis tar mellan 5 och 6 timmar. Tåg tar längre tid och är dyrare, men med sovvagn kan du resa över natten och spara på boendekostnaden.

Kan man flyga till Sapa från Hanoi?

Det finns ingen flygplats i Sapa, så flyg är inte ett alternativ. Istället finns bussar och tåg. Bussresan tar ungefär 5,5 till 6 timmar, eller så kan du överväga det längre tågalternativet som inkluderar en timmes transport till Sapa.

Hur lång tid tar bussresan från Hanoi till Sapa?

En bussresa mellan Hanoi och Sapa tar mellan 5,5 och 6,5 timmar, beroende på tidpunkt och vilket bolag du väljer. Hos 12Go kan du jämföra olika företags tidtabeller och boka online. De erbjuder biljetter från bland annat Sapa Express, Sapa Dragon och Sapa Grouptour.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.