Hanoi till Ho Chi Minh

Senast uppdaterad 25 augusti, 2023

Publicerad

Avståndet mellan Vietnams huvudstad Hanoi och dess största stad Ho Chi Minh är 1600 kilometer. Det är en mycket populär rutt för alla som utforskar detta sydostasiatiska land. Om du reser mellan dessa två städer tar du dig nästan från ena änden av Vietnam till den andra. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att se mer av det vackra landskapet, men en sådan sträcka tar lång tid att tillryggalägga.

Läs mer om detta:
Hanoi till Ho Chi Minh med flyg
Hanoi till Ho Chi Minh med tåg
Hanoi till Ho Chi Minh med buss

Options for Travel from Hanoi to Ho Chi Minh City

Resalternativ från Hanoi till Ho Chi Minh City

Det finns tre huvudalternativ för att resa mellan dessa städer: flyg, tåg eller buss. Om du känner för det, kan du också hyra en bil för att resa i din egen takt och stanna vid sevärdheter längs vägen. Det är också bra att veta att du kan göra riktiga klipp om du jämför priser och bokar i god tid.

Flyg från Hanoi till Ho Chi Minh

A vietjet Air plane at Tan Son Nhat International Airport in Ho Chi Minh.
Ett vietjet Air-plan på Tan Son Nhat International Airport i Ho Chi Minh. © withGod / Shutterstock.com

Det snabbaste sättet att ta sig från Hanoi till Ho Chi Minh är att flyga. Även om du räknar med den tid det tar att ta sig till och från flygplatsen och allt vad det innebär med incheckning och säkerhetskontroller, är det fortfarande det snabbaste alternativet. Den faktiska flygtiden är endast omkring 2 timmar, så det är klart det bästa valet om du bara är i Vietnam för en kort tid.

Priset för flygbiljetter varierar stort, beroende på vilket flygbolag du väljer. Det finns många flyg att välja bland, då rutten mellan Hanoi och Ho Chi Minh är en av de mest trafikerade i världen, med cirka 50 flygningar per dag. Under högsäsong ökar antalet flyg ytterligare.

Flygbolag som trafikerar denna rutt inkluderar Jetstar Pacific, VietJet Air och Vietnam Airlines. De två första är lågprisbolag, så där kan du förvänta dig de lägsta priserna. En biljett hos dessa bolag kostar inte mycket mer än en tågbiljett, så om tid är en faktor, är flyg ett utmärkt alternativ. Vietnam Airlines å andra sidan, som är Vietnams nationella flygbolag, erbjuder en mer lyxig service, men till ett pris som är ungefär fyra gånger högre. Det kan vara värt att överväga om det verkligen är värt det för en så kort flygning.

Hanoi till Ho Chi Minh med tåg

Hanoi to Ho Chi Minh City by Train

När tiden inte är avgörande kan tåget från Hanoi till Ho Chi Minh-staden vara det ultimata sättet att uppleva Vietnams landskap. Det anses faktiskt vara ett unikt sätt att se vissa delar av landet som annars kan vara svåra att besöka. Tåget gör flera stopp, vilket teoretiskt ger dig möjligheten att kliva av, tillbringa tid på en plats och sedan ta nästa tåg. Även om en tågresa har sin egen charm och är relativt överkomlig kostnadsmässigt, finns det också en del nackdelar.

Hanoi to Ho Chi Minh City by Train

Den mest uppenbara nackdelen är resans längd. Beroende på vilket tåg du tar från Vietnam Railways, varierar restiden mellan cirka 29,5 och 34,5 timmar. Det är onekligen en lång tid att spendera på ett tåg, men det finns möjlighet till sovkupéer där du kan vila under nattens timmar. Biljettpriserna varierar och kan inkludera allt från enkel sittplats till sovkupéer i olika klasser. Observera att luftkonditioneringen ibland kan vara inställd på för hög nivå, vilket kan göra dig kall. Ett annat vanligt klagomål är kackerlackorna, som tenderar att vara särskilt talrika i tågens badrum, framför allt efter skymningen.

För den som söker en mer lyxig upplevelse – och är beredd att betala därefter – finns privata tåg som Violette Express. De är dyrare, men erbjuder renare och bekvämare hytter.

Ta bussen till Ho Chi Minh City från Hanoi

Take the Bus to Ho Chi Minh City from Hanoi
Busstationen Mien Dong i Ho Chi Minh. © xuanhuongho / Shutterstock.com

Även om tågen tar lång tid, så tar bussresan ännu längre – förvänta dig en restid på omkring 37,5 timmar. Kostnaden är i stort sett jämförbar med en biljett i andra klass på tåget. En nackdel med att resa med buss är dock den begränsade rörelsefriheten. Bussarna från Hoang Long har dock en fördel: de är utrustade med “sängar”. Dessa är enkla och inte särskilt rymliga, men tillåter åtminstone att du kan ligga ner. Bussarna har även toalett och luftkonditionering, och snacks finns tillgängliga. Dessutom görs stopp längs vägen för mer utförliga måltider och pauser.

Så när du funderar över hur du bäst reser från Hanoi till Ho Chi Minh-staden, kommer mycket att bero på din tidsbudget. Flyg sparar dig nästan en och en halv dag av resande, men du kommer inte att se mycket av Vietnam bortsett från det du kan skymta genom flygplansfönstret. Bussar och tåg kan vara ett bra alternativ för att fylla det här tomrummet, men kan också vara trånga och variera i standard vad gäller renlighet.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.