Surat Thani till Koh Tao

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Staden Surat Thani är en livlig transportknutpunkt som många resenärer passerar under sin tid i Thailand. Surat Thani ligger cirka 650 km söder om Bangkok och är en port till några av Thailands vackraste öar, inklusive Koh Tao med dess korallrev, rika djurliv och fantastiska stränder. Att ta sig från Surat Thani till Koh Tao är enkelt och prisvärt, med flera resealternativ tillgängliga. Här följer några vägledningar om hur du tar dig från Surat Thani till Koh Tao.

Läs mer om detta:
Surat Thani till Koh Tao med buss och färja från flygplatsen
Buss och färja från Surat Thani tågstation till Koh Tao
Surat Thani till Koh Tao endast med färja

Options Surat Thani to Koh Tao

Alternativ från Surat Thani till Koh Tao

Det är cirka 120 km mellan Surat Thani och Koh Tao. Även om det finns olika sätt att närma sig resan, kommer du slutligen att behöva åka med en båt eftersom Koh Tao inte har någon flygplats. De närmaste flygplatserna ligger på Koh Samui, Chumphon och Surat Thani. Många väljer att flyga från Bangkok till någon av dessa innan de fortsätter till Koh Tao. Det finns flera researrangörer som erbjuder tjänster från Surat Thanis flygplats, ett praktiskt val om du anländer med flyg.

Surat Thani till Koh Tao med buss och färja från flygplatsen

Ferry Chumphon to Koh Tao
Songserm erbjuder en billig färja © woraatep suppavas / Shutterstock.com

Flera företag som Lomprayah, Seatran Discovery och Songserm erbjuder denna rutt. Även om priserna är snarlika mellan företagen, kan ditt val påverkas av ditt schema. Det är viktigt att matcha din flygankomst med avgångstiderna. Tjänsterna startar så tidigt som kl. 8.00, med den sista avgången tidigt på eftermiddagen.

Restiden med färjan varierar från 4 timmar och 45 minuter upp till 7 timmar och 10 minuter, beroende på trafik och sjöförhållanden. Vid starka strömmar kan färjans hastighet minska. Det är inte ovanligt att färjor kan vara försenade.

Valet av resebolag kan även baseras på vilken komfortnivå du önskar. Medan alla tre företag erbjuder liknande tjänster, tenderar Songserm att ha färre faciliteter ombord. Om du vill ha tillgång till mat och dryck ombord kan något av de andra alternativen vara mer lämpligt.

Buss och färja från Surat Thani tågstation till Koh Tao

Which Ferry Company Surat Thani to Koh Samui
Lomprayah höghastighetsfärja © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Om du har anlänt till Surat Thanis tågstation och vill resa vidare till Koh Tao, finns det möjlighet att ta både buss och färja direkt från tågstationen. Den enda nackdelen är att det endast finns två operatörer som erbjuder denna tjänst, och båda avgår tidigt på morgonen. Songserm är det billigaste alternativet och du sparar flera kronor per biljett, men nackdelen är att du åker med en standardfärja med begränsad service ombord. Resan från Surat Thanis tågstation till Koh Tao tar cirka 6,5 timmar. Reser du med Lomprayah sparar du ungefär 15 minuter och får tillgång till bättre faciliteter ombord, plus en nyare och mer komfortabel speedboat. Detta alternativ är dock något dyrare.

Surat Thani till Koh Tao med färja

Ferry Surat Thani to Koh Tao
Seatran Ferry Pier kräver en bussresa från staden Surat Thani © somsak suwanput / Shutterstock.com

Om du redan avslutat dina tidigare resplaner, eller spenderat några dagar i Surat Thani, kan du välja en biljett som endast inkluderar färja. Det finns några olika rutter och tjänster för att resa från Surat Thani till Koh Tao. Ett av alternativen är nattfärjan via Songserm. Den tar omkring 7 timmar och avgår från Night Boat Pier i Surat Thani. Fördelen med detta är att du inte förbrukar något av dagens ljus, men komforten kan vara begränsad så du kanske inte får så mycket sömn.

Lomprayah kan vara ett bättre val. Deras speedboats avgår från Tapee Pier, en på morgonen och en på eftermiddagen, med en reslängd mellan 3 timmar 15 minuter till 3 timmar 45 minuter. Alternativt kan du resa med Seatran Discovery. De erbjuder en buss från Seatran Bussterminal på Talad Mai Road som tar dig till deras brygga. Bussresan lägger till en del på restiden, vilket innebär att hela resan tar cirka 6 timmar.

Samtliga färjor anländer till samma plats på Koh Tao, Mae Haad Pier, som ligger centralt på Koh Taos västkust, vilket gör det enkelt att fortsätta till andra platser på ön.

Hur tar jag mig från Surat Thani till Koh Tao?

För att resa från Surat Thani till Koh Tao måste du ta en färja. Många färjor avgår dagligen med företag som Seatran Discovery, Lomprayah, Phantip och Songserm. Samtliga erbjuder kombinationsbiljetter, vilka kan inkludera minibuss från olika delar av Surat Thani, även flygplatsen.

Hur lång tid tar det att resa från Surat Thani till Koh Tao?

Restiden varierar beroende på din startplats i Surat Thani, eftersom biljetter via 12Go kan inkludera transfer från ställen som flygplatsen – något som ökar bekvämligheten. Beroende på färjebolag och eventuell väntetid på anslutningar, varierar restiden. Den snabbaste rutten tar 3 timmar 45 minuter, medan den längsta kan ta upp till 7 timmar 45 minuter.

Hur tar man sig till Koh Tao?

Koh Tao är en liten ö och saknar flygplats. Därför måste du ta en färja, antingen från närliggande öar som Koh Samui och Koh Phangan, eller direkt från fastlandet i Surat Thani eller Chumphon. Med flera färjebolag och många avgångar kan du enkelt hitta en lämplig resa online.

Vilka transportalternativ finns till Koh Tao?

Då Koh Tao är en ö utan flygplats, krävs det en färjeresa. Om du kommer från Bangkok kan du åka till Chumphon eller Surat Thani och därifrån ta en färja.

Är Koh Tao värt att besöka?

Koh Tao är en pittoresk ö, berömd för sitt enastående dykning och snorkling. Den är mer avslappnad jämfört med många andra thailändska öar, vilket gör den idealisk för lugna stranddagar. Om du är sugen på mer aktivitet kan du vandra till en utsiktsplats, prova på kajakpaddling eller stand-up paddleboarding. Kvällarna erbjuder ett skönt nattliv.

Var kan man flyga till Koh Tao?

Även om du inte kan flyga direkt till Koh Tao, kan du flyga till Samui Airport eller Chumphon Airport. Om du även planerar att besöka Koh Samui kan det vara lämpligt, men om ditt enda mål är Koh Tao rekommenderas flyg till Chumphon Airport – det kan spara både tid och kronor. Transfer till Koh Tao från båda dessa platser kan bokas via 12Go.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.