Chumphon till Koh Tao

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Koh Tao, vilket betyder “Sköldpaddsön”, är en av Thailands små tropiska pärlor. Även om den är liten i storlek, imponerar den med sin naturliga skönhet, inklusive hänförande stränder, korallrev, fantastiska dykmöjligheter och även spännande vandring. Eftersom Koh Tao saknar egen flygplats nås ön enbart via båt. Chumphon fungerar som en populär startpunkt för resor till Koh Tao, inte minst eftersom staden har en flygplats och därför är enkel att nå från till exempel Bangkok. Om du överväger en vistelse på Koh Tao, läs vidare för att få reda på transportmöjligheterna från Chumphon.

Läs mer om detta:
Från Chumphon Town till Koh Tao med minibuss och färja
Från tågstationen i Chumphon till Koh Tao
Från Chumphon Flygplats till Koh Tao

Options Chumphon to Koh Tao

Valmöjligheter Chumphon till Koh Tao

För att resa till Koh Tao är båt ditt enda alternativ. Dock finns det olika färjetyper att välja mellan, anpassade för olika budgetar och tidsplaner. Avståndet från Chumphon till Koh Tao är cirka 97 kilometer, men resans varaktighet kan variera beroende på val av färja. Den faktiska seglingstiden kan vara allt från 3 timmar upp till 7 timmar om du väljer en långsammare färja med övernattning. Här får du reda på hur du bäst tar dig från Chumphon till Koh Tao, oavsett om du startar från flygplatsen, staden eller tågstationen.

Från Chumphon Town till Koh Tao med minibuss och färja

Songserm ferry Koh Phangan
Songserm färja Koh Phangan © woraatep suppavas / Shutterstock.com

Chumphon bjuder på enastående naturskönhet, så det är troligt att du vill utforska området innan din resa till Koh Tao. Om du befinner dig i staden finns det flera resealternativ till Koh Tao. Fame Tour har tre avgångar dagligen. Deras minibussar startar från stadens centrum kl 0545, 1145 och 2100 och kopplas till olika färjor. Om du tar morgonfärjan ligger restiden på mellan 3 och 4 timmar. Men väljer du den sena avgången innebär det en nattfärja och en längre resa. Då är totala restiden cirka 8 timmar och du når Koh Tao tidigt nästa morgon.

För de som föredrar nattfärjan finns Axara Travel, som likt Fame Tour, erbjuder kombinerade biljetter från staden.

Ett annat val från Chumphon till Koh Tao är Songserm. Detta renommerade reseföretag erbjuder en avgång tidigt på morgonen och kopplar till en snabbfärja, så du anländer till Koh Tao lagom till en sen frukost.

Från tågstationen i Chumphon till Koh Tao

Train Chumphon to Koh Tao
Chumphon Railway Station © WUTTISAK PROMCHOO / Shutterstock.com

Om du befinner dig på tågstationen i Chumphon erbjuder två företag kombinerade biljetter till Koh Tao. KP Tripadvisor and Services har tre olika alternativ, beroende på tidpunkt. Deras tidiga avgång kl. 0530 sker med minibuss från tågstationen, varefter du går ombord på en reguljär färja till Koh Tao och anländer runt 0930. Senare kopplar en minibuss till en speedboat. Denna resa tar ungefär 3 timmar och 15 minuter. För de som vill spara pengar finns kvällens 2130-avgång som är en sovfärja, och den tenderar att vara billigare än de andra alternativen.

Lomprayah erbjuder också turer från Chumphons tågstation med två dagliga avgångar. Båda dessa turer ansluter till deras speedboat, vilket ger en snabb resa på endast 3 timmar. Ett mer ekonomiskt alternativ kan vara Songserm med en avgång kl. 0600 och ankomst till Koh Tao kl. 0945.

Från Chumphon flygplats till Koh Tao

Ferry Chumphon to Koh Tao
Från staden Chumphon kan du gå ombord på höghastighetskatamaranen Lomprayah © Maxim Tupikov / Shutterstock, Inc.

Om du tar de snabba flygen från Bangkok till Chumphon erbjuds transfer direkt från flygplatsen till färjan, vilket eliminerar behovet av att besöka Chumphon Town först. Fame Tour har två avgångar dagligen från flygplatsen. Nackdelen med att direktansluta till Koh Tao från flygplatsen är att det kan förlänga din restid avsevärt. Flygplatsen ligger cirka 35 km norr om Chumphon Town, vilket innebär att du är längre från färjehamnarna. Med tanke på detta och det begränsade antalet avgångar kan det vara en god idé att överväga en resa till Chumphon Town för att få större flexibilitet i avgångstider som matchar ditt schema.

Att ta sig från Chumphon till Koh Tao under monsunperioden

Monsoon ferry Chumphon to Koh Tao

Några viktiga råd för den som överväger denna resa under monsunperioden eller vid oroligt väder: Eftersom Koh Tao endast är tillgänglig med båt kan tidtabellerna bli ordentligt förändrade vid dåliga väderförhållanden. Överfarterna kan ta längre tid eftersom båtarna måste gå långsammare och färjorna kan till och med ställas in på kort varsel vid mycket grov sjö. Nattfärjan är ofta den första som ställs in, så förbered dig på potentiella förseningar under monsunen.

Hur tar man sig från Chumphon till Koh Tao?

Då det inte finns någon flygplats på Koh Tao, blir färja det primära transportsättet och det finns många dagliga avgångar från Chumphon. Biljetter kan köpas direkt vid kajen eller, för extra bekvämlighet, via 12Go där kombinationsbiljetter finns tillgängliga som inkluderar minibuss från flygplatsen, tågstationen eller staden. Restiden varierar beroende på varifrån du börjar, men den snabbaste speedboat tar endast 1,5 timmar.

Hur tar man sig till Koh Tao?

Koh Tao, en liten ö, har ingen flygplats men det finns flera färjor som går dit. Du kan ta en färja från närliggande öar som Koh Samui och Koh Phangan eller direkt från fastlandet från Surat Thani eller Chumphon. Diverse färjebolag erbjuder flertalet avgångar, så ett besök på 12Go online bör hjälpa dig hitta och boka lämpliga biljetter.

Hur reser jag till Koh Tao?

Eftersom Koh Tao är en ö utan flygplats, kommer du att behöva ta en färja. Om du reser från Bangkok kan du nå Chumphon eller Surat Thani för att därefter ta en färja därifrån.

Är Koh Tao värt att besöka?

Koh Tao är en charmig ö känd för sin enastående dykning och snorkling. Den erbjuder en lugnare atmosfär jämfört med andra thailändska öar, vilket gör den idealisk för avslappnade stranddagar eller mer aktiva utflykter som vandring, kajakpaddling och stand-up paddleboarding. På kvällen kan du uppleva den avslappnade atmosfären av öns nattliv.

Var kan jag flyga till för att nå Koh Tao?

För att nå Koh Tao kan du flyga antingen till Samui Airport eller Chumphon Airport. Om du också vill utforska Koh Samui kan det vara en god idé att flyga dit, men om ditt enda mål är Koh Tao kan Chumphon Airport vara ett mer ekonomiskt och tidsbesparande alternativ.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.