Lipa Noi Pier

Senast uppdaterad 24 december, 2023

Publicerad

För många som besöker ön Koh Samui, är Lipa Noi-piren det första de ser, men om sanningen ska fram är det mer de vackra omgivningarna än själva piren som imponerar! Lipa Noi är en av två huvudpirar på Koh Samui, en av de mest populära ödestinationerna i Thailand, som ligger i Thailändska viken och är landets näst största ö efter den lika berömda Phuket.

Läs mer om detta:
Läget för Lipa Noi Pier
Lipa Noi Pier färjetjänster
Faciliteter på Lipa Noi Pier

Lipa Noi beach with Pier in background
Lipa Noi-stranden med piren i bakgrunden

Plats för Lipa Noi Pier

Lipa Noi Pier är också känd som Raja Ferry Pier eftersom Raja Ferry är det största företaget som utnyttjar denna pir. Den ligger på Koh Samuis västkust, ungefär halvvägs längs kusten när man reser från norr till söder.

Som nämnts, är Lipa Noi en av två huvudpirar på ön, den andra är Nathon Pier som ligger flera kilometer längre norrut längs västkusten. Nathon är en livligare pir eftersom den används av flera olika färje- och båtbolag, och området runt Nathon Pier är också mer levande med fler butiker, restauranger och tjänster tillgängliga. Det betyder inte att det inte finns något att tillgå vid Lipa Noi Pier, det är bara lite lugnare. Detta gör det till en mycket behaglig ankomstplats eftersom du, istället för att mötas av en massa byggnader när du anländer till Koh Samui, omedelbart kommer att få se några av öns naturliga skönhet och uppskatta hur naturskön och avkopplande den kan vara.

Nathon Pier Koh Samui
Nathon Pier Koh Samui är där du kliver ombord på Seatran Ferry

Om du vill bo på den här delen av ön finns det vackra stränder att njuta av, och det finns ett bra urval av boenden, restauranger och mindre livsmedelsbutiker. Många besökare åker till östra sidan av ön, som är mer urbaniserad och livlig, men om du söker efter den lugnare sidan av Koh Samui, stanna i området runt Lipa Noi Pier.

Om du bor på den andra sidan av ön ligger den största bebyggelsen på den nordöstra spetsen, nära Samuis internationella flygplats. Från detta område kan du ta en minibuss till Lipa Noi Pier och resan tar ungefär en timme. Det beror på att Koh Samui består av bergig regnskog och att vägarna på ön följer kustlinjen, vilket innebär att man inte kan köra rakt över ön!

Lipa Noi Pier färjetjänster

Raja Ferry
Raja Ferry trafikerar rutterna mellan Koh Phangan, Koh Samui och Donsak Pier, nära Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

Raja Ferry är de huvudsakliga användarna av Lipa Noi Pier, och de erbjuder en utmärkt service för att ta dig från fastlandet. Färjorna avgår från Donsak Pier nära Surat Thani, och eftersom Koh Samui är den största ön i Thailandsbukten finns det flera avgångar varje dag som går direkt från Donsak till Lipa Noi Pier.

Scheman och tidtabeller kan alltid ändras, men för närvarande finns det 11 dagliga avgångar till Koh Samui, spridda över dagen. Raja Ferry påpekar också på sin webbplats att om färjan är full under rusningstid (05:00 till 06:00 och 12:00 till 16:00) kommer de att tillhandahålla en extra färja för att se till att alla som väntar får möjlighet att resa med dem till Lipa Noi Pier.

Raja färjans tidtabell mellan Lipa Noi Pier och Donsak Pier, Surat Thani

Cars drive off ferry at Donsak Pier
Bilar kör av färjan vid Donsak Pier © gubgibgift / depositphotos.com

Dagens första färja avgår från Donsak Pier kl. 05.00, och därefter finns det avgångar nästan varje timme: 06:00, 07:00, 09:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 och den sista färjan för dagen går kl. 18:00. Tillbaka till fastlandet går det 10 färjor per dag från Lipa Noi Pier till Donsak, med avgång kl. 05.00, 07.00, 09.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00, 17.00 och 19.00.

Att resa med Raja Ferry är ett populärt sätt att ta sig till Koh Samui eftersom de har dessa regelbundna avgångar och eftersom deras biljetter är mycket förmånliga. En annan fördel är att Raja Ferrys fartyg är större än de flesta andra färjebolagens, och de har faktiskt plats för fordon – bra om du har hyrt en bil och vill använda den för att utforska Koh Samui. En stor fördel med att segla på en större båt är att färden vanligtvis är mer stabil än på de mindre, snabbare båtarna, så det är bra om du är benägen att bli sjösjuk.

Den största nackdelen med Raja Ferry är att deras fartyg är långsammare. Det är planerat att ta 90 minuter att åka från Donsak till Lipa Noi Pier. Även om detta inte är en löjligt lång tid, kan de flesta andra färjebolag ta dig dit snabbare.

Oavsett om du ska åka från Lipa Noi till Donsak eller tvärtom, kan du köpa biljetter på piren före den avgång du vill ha, eller så kan du köpa dem online i förväg. Om du är nöjd med att navigera på Raja Ferrys webbplats finns det en bokningssida där, eller så kan du använda den ansedda resebokningssajten 12Go. Om du bokar via dem får du omedelbar bekräftelse och kan gå ombord med en e-biljett som visas på din mobila enhet.

Raja Ferry Tidtabell mellan Lipa Noi Pier och Thong Sala Pier, Koh Phangan

Drone shot of Thong Sala Pier on Koh Phangan with island in background.
Thong Sala-piren på Koh Phangan.

Raja Ferry har också två färjor per dag från Lipa Noi till Koh Phangan, om du vill resa över till Koh Samuis systerö och se dess fantastiska natur eller uppleva Full Moon Party! Färjorna avgår från Lipa Noi Pier kl. 07.00 och 16.30 och seglingstiden är 90 minuter, och du kan också återvända på samma sätt och lämna Koh Phangan kl. 09.30 eller 18.30 och anlända till Lipa Noi 90 minuter senare.

Faciliteter vid Lipa Noi Pier

Options for Travel from Surat Thani to Koh Samui
Raja Ferry på väg till Koh Samui © Andmir / Shutterstock.com

Som vi nämnde tidigare ligger Lipa Noi Pier i en lugnare del av ön Koh Samui, så även om det finns service och boende i närheten är det något begränsat jämfört med området runt Nathon Pier. Detsamma kan sägas om själva Lipa Noi-piren – den är ganska enkel, i princip bara piren utan något på den. Raja Ferry-kontoret ligger i närheten och det finns alltid stånd som säljer mat och dryck om du vill köpa något innan du går ombord på färjan, men annars är det verkligen slut med faciliteterna vid Lipa Noi Pier.

Hur många färjeterminaler finns det på Koh Samui?

Koh Samui har två huvudpirar på ön, Lipa Noi Pier är den ena och den andra är Nathon Pier som ligger flera kilometer längre norrut längs västkusten.

Hur mycket kostar en färja från Lipa Noi Pier till Koh Phangan?

Genomsnittspriset är cirka 70 SEK att gå från Lipa Noi Pier till Koh Phangan med Raja Ferry.

Hur mycket kostar en färja från Lipa Noi Pier till Surat Thani?

Färjepriset är 90-150 SEK för att åka från Lipa Noi Pier till Surat Thani med Raja Ferry och det inkluderar en minibuss till slutstationen som du väljer: Surat Thani Airport, Surat Thani Train Station, Surat Thani Town.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.