Bangkok till Surat Thani

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Surat Thani är en av de thailändska städer som du förmodligen har hört talas om eftersom det är en mycket populär transportknutpunkt i södra Thailand. Surat Thani fungerar som den viktigaste porten till öarna Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan. Tusentals turister strömmar genom staden varje år, men bara en mycket liten del av dessa turister kommer att tillbringa någon längre tid i själva staden. Om du kan vänta med strandlivet, kanske du vill utforska en mer genuin thailändsk stad där du kan få uppleva kulturen utan ett stort västerländskt inflytande, vandra runt i dess vackra tempel och helgedomar och smaka på fantastisk street food.

Läs mer om detta:
Bangkok till Surat Thani med flyg
Bangkok till Surat Thani med tåg
Bangkok till Surat Thani med buss
Bangkok till Surat Thani med taxi/minibuss

Flight Bangkok to Surat Thani
Flygplan från Thai Lion Air © PK.Inspiration_06 / Shutterstock, Inc.

Flyg från Bangkok till Surat Thani

Om du har ont om tid är ett flyg till Surat Thani från Bangkok definitivt det snabbaste sättet att resa. Det är ungefär 650 kilometer från den thailändska huvudstaden, så att resa med bil är en lång resa medan ett flyg tar bara drygt en timme. Även om du räknar med tiden för att ta dig till flygplatsen, checka in och hämta ditt bagage efteråt, är flyg mellan dessa två städer fortfarande det snabbaste sättet att resa, men de kostar naturligtvis mer än bussar eller tåg.

För att minimera kostnaden så mycket som möjligt bör du boka din flygresa till Surat Thani i god tid. Om du bokar bara någon dag innan avfärd kommer du sannolikt att få betala mer. Undersök alla tillgängliga flygbolag; förutom Thai Airways (som drivs av Thai Smile) som flyger från Bangkoks Suvarnabhumi Airport, kan du från Don Mueang Airport välja mellan Thai Lion Air, Thai AirAsia och Nok Air. Mellan dessa flygbolag finns det vanligtvis över ett dussin flygningar per dag.

När du anländer till Surat Thani International Airport befinner du dig cirka 21 kilometer från stadens centrum. Det finns flera transportalternativ som kan ta dig in till staden.

Resa med tåg från Bangkok till Surat Thani

Aerial view of Krung Thep Aphiwat Central Terminal and surrounding office buildings under a twilight sky in Bangkok, Thailand
Flygfoto över Krung Thep Aphiwat Central Terminal, Bangkok

Att ta tåget i Thailand är ett utmärkt alternativ om du vill resa bekvämt, men inte har bråttom. Järnvägstrafiken i Thailand kan vara långsam, ofta tar resorna lika lång tid eller längre än med bil. Men, förutom hastigheten, dagtåg ger dig chansen att njuta av fantastiska landskap, och eftersom du kan röra dig ombord är tåg utan tvekan bekvämare än en buss eller minibuss.

Tåg från Bangkok avgår från Krung Thep Aphiwat Central Terminal och restiden varierar vanligtvis mellan 8 timmar och 40 minuter till 12 timmar och 15 minuter.

Surat Thani Train Station Reservations
Surat Thani Railway Station ligger faktiskt i den lilla staden Phunphin, cirka 10 kilometers resa från Surat Thanis centrum © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com

Eftersom det tar så lång tid med tåg är nattågen med sina sovvagnar ett populärt val. Du kommer inte att se så mycket av landskapet när du reser, men du kan sova på tåget och få ut det mesta av tiden snarare än att slösa bort en hel resdag. Sovhytter finns i både 1:a och 2:a klass och båda klasserna erbjuder en bra komfortnivå.

När du anländer till Surat Thanis tågstation befinner du dig inte i hjärtat av staden utan i en stad som heter Phun Phin, som ligger ca 15 km väster om Surat Thani. Det finns dock gott om bussar och taxibilar som kan ta dig in till staden.

Resa med buss från Bangkok till Surat Thani

Bus Bangkok to Surat Thani
Södra bussterminalen i Bangkok © Gos Eye View / Shutterstock, Inc.

Buss är också ett alternativ. Bussresor är populära bland budgetresenärer då de ofta är snabbare än tåget och tar mellan 9 och 11 timmar. Det finns ett flertal bussbolag att välja mellan, och trots liknande priser varierar komfortnivån mellan “express” och “VIP”, där VIP-tjänsterna ofta inkluderar en måltid och förfriskningar.

Bussarna avgår från Bangkoks södra bussterminal. Var dock medveten om att det oftast bara är några få avgångar på morgonen, och sedan mer frekventa avgångar senare på eftermiddagen.

Taxi eller privat minivan till Surat Thani

Taxi Bangkok to Surat Thani
Taxibilar i Chinatown Bangkok © Elena Ermakova / Shutterstock, Inc.

Ett annat alternativ, särskilt för dem som värdesätter bekvämlighet, är att boka en taxi eller privat minibuss. Dessa tjänster, som ofta bokas via hotell eller researrangörer, är dyrare men extremt bekväma då de erbjuder dörr till dörr-service.

För att sammanfatta i kostnadsordning: taxi är dyrast, sedan flyg, följt av tåg och slutligen buss som det mest prisvärda alternativet.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.