Chiang Mai till Luang Prabang

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Chiang Mai, beläget i bergen i norra Thailand, är den perfekta platsen att koppla av och njuta av atmosfären innan man påbörjar nya resor. Staden är en populär knutpunkt för resor till grannländerna Laos och Myanmar. En av de mest besökta destinationerna från Chiang Mai är den vackra staden Luang Prabang i norra Laos. Denna historiska stad är del av UNESCO:s världsarvslista och erbjuder en rik blandning av buddhistiska tempel och fransk kolonialarkitektur. Vill du veta mer om hur du bäst reser från Chiang Mai till Luang Prabang? Fortsätt läsa för detaljer.

Läs mer om detta:
Flyg från Chiang Mai till Luang Prabang
Bussresor från Chiang Mai till Luang Prabang
Med båt från Chiang Mai till Luang Prabang

Getting Chiang Mai to Luang Prabang

Resan från Chiang Mai till Luang Prabang

Om du reser landvägen varierar avståndet mellan dessa städer mellan 607 och 675 kilometer, beroende på vald rutt. Om du dock reser med kommersiella minibussar gör de ofta en större omväg för att korsa gränsen till Laos. Detta gör att resan i praktiken sträcker sig över närmare 1000 kilometer och kan ta upp till 18-22 timmar. Kom ihåg att du kommer att resa mellan två länder, så det är viktigt att vara informerad om visumkrav och andra reseformaliteter. Att färdas med bil är ett prisvärt alternativ, men tidskrävande. Det finns även alternativ att flyga eller, för den äventyrlige, ta en långsam båt som tar omkring 2 dagar.

Flyg från Chiang Mai till Luang Prabang

Flight Chiang Mai to Luang Prabang
Lao Airlines flygplan från Chiang Mai International Airport till Luang Prabang ATR 72 © Sudpoth Sirirattanasakul / Shutterstock.com

Om du prioriterar tid framför kostnad är flyg utan tvekan det snabbaste alternativet mellan Chiang Mai och Luang Prabang. Eftersom Lao Airlines är det enda bolaget som erbjuder denna rutt, tenderar priserna att vara höga. Lao Airlines flyger fyra gånger i veckan från Chiang Mai International Airport. Att ta sig till flygplatsen från staden är enkelt, oavsett om du väljer tuk-tuk, songthaew eller taxi. Flygresan tar endast en timme. Vid ankomst till Luang Prabang International Airport, som ligger 4 kilometer från stadens centrum, kan du ta en minibuss eller välja att åka tuk-tuk för att nå ditt slutmål.

Chiang Mai till Luang Prabang med buss

Bus Chiang Mai to Luang Prabang
Tuk-tuk vid Luang Prabangs södra bussterminal © CatwalkPhotos / Shutterstock.com

Att resa med buss mellan Chiang Mai och Luang Prabang tar tid, men det finns några olika alternativ att välja mellan. Om du vill ha en direktresa utan byten kan du överväga den internationella busslinjen. Denna buss avgår från Chiang Mai cirka kl. 09.00 och når Luang Prabang tidigt nästa morgon, runt kl. 05.00. Den erbjuder bekvämligheter som kraftfull luftkonditionering, toalett ombord och relativt komfortabla säten. Bussen stannar också för några pauser under resan.

Vid ankomst i Luang Prabang stannar turistbussarna vid en specifik bussterminal, belägen nära den södra bussterminalen. Här kan du ta en tuk-tuk in till centrum.

För de som vill ha mer flexibilitet i sin resa finns andra alternativ. Du kan välja att resa med en privat minibuss eller VIP-buss från Chiang Mai till Chiang Khong. Denna rutt leder till en gränsövergång vid Mekongfloden. När du når Chiang Khong behöver du gå över gränsen på egen hand, vilket tar ungefär 25 minuter till fots.

Efter att ha passerat gränsen till Laos finns det flera fortsatta resealternativ till Luang Prabang. Dessa inkluderar olika båtalternativ, som en långsam båt eller speedboat, samt möjligheten att fortsätta med buss. Detaljer om båtresorna finns i nästa avsnitt.

Med båt från Chiang Mai till Luang Prabang

Boat Chiang Mai to Luang Prabang

Du kanske har hört talas om turister som reser med båt från Chiang Mai till Luang Prabang. Men, för att klargöra, de två städerna är inte direkt förbundna via vatten. Istället måste du ta dig till Chiang Khong, som nämnts tidigare, korsa gränsen och därefter resa med båt från Laos-sidan. Platsen på Laos-sidan kallas Huay Xai, där det finns flera boendealternativ. Med tanke på att bussar och minibussar oftast kommer fram sent på dagen, kan det vara klokt att övernatta här. Det är en bra idé att boka din båtbiljett kvällen innan för att garantera din plats.

Det finns tre båtalternativ – du kan följa med på en lyxig flodkryssning. Ja, detta skulle sannolikt vara det bekvämaste sättet att resa men också det dyraste; ta en motorbåt; eller ta den långsamma båten. Den långsamma båten kommer att vara den billigaste och det bästa sättet att komma nära folket och kulturen i Laos, men det tar två dagar, ungefär samma som lyxkryssningen! Speedbåtar är ett bra alternativ eftersom det bara är cirka 6 timmar, men det är inte för svaga hjärtan på grund av buller och bumpiness!

Så det är alla alternativ för resor från Chiang Mai till Luang Prabang. Valet beror på din budget och hur mycket tid du har till förfogande, då alternativen varierar betydligt i både pris och tidsåtgång.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.