Resa med tåg från Chiang Mai till Bangkok

Senast uppdaterad 18 december, 2023

Publicerad

Att resa med tåg har alltid ansetts vara något romantiskt och speciellt, och det är definitivt inte annorlunda med tågresor i Thailand. Tågen snirklar sig fram genom landskapet, från stad till stad och provins till provins, de visar upp Thailands skönhet och ger dig glimtar av det thailändska vardagslivet på ett sätt som bara är möjligt från ett tågfönster. Det finns många fantastiska tågresor att göra i Thailand, men tågresan från Chiang Mai till Bangkok är utan tvekan en av de bästa, och det är dessutom det mest rekommenderade sättet att resa mellan dessa två städer. Om du letar efter information om tågresan från Chiang Mai till Bangkok, så har vi samlat allt du behöver veta här.

Läs mer om detta:
Varför ta tåget från Chiang Mai till Bangkok?
Tågtider från Chiang Mai till Bangkok
Tågbiljetter från Chiang Mai till Bangkok
Chiang Mai järnvägsstation
Att anlända med tåg till Bangkok

Chiang Mai train to Bangkok
Tåget från Chiang Mai till Bangkok passerar den vita bron (Thachompu) i Lamphun 1 timme från Chiang Mai © Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com

Varför ta tåget från Chiang Mai till Bangkok?

Det finns många olika sätt att resa mellan Chiang Mai och Bangkok, så varför är det så speciellt med tåget när du även kan ta flyget, bussen eller en taxi?

Det dyraste alternativet att resa mellan Chiang Mai och Bangkok är med en privat taxi. Det är visserligen ett kostsamt alternativ, men det är också väldigt bekvämt. Sedan har vi flygresor; det finns ett flertal flygbolag som erbjuder flyg mellan dessa två städer, och biljettpriserna kan vara billigare än du kanske förväntar dig. Bussar betraktas generellt som det mest prisvärda alternativet, medan tåget ligger någonstans mittemellan alla dessa. Det finns mycket billiga tågbiljetter (även billigare än bussar) om du inte har något emot att ha det lite obekvämt, men tågbiljetter kan även vara nästan lika dyra som flygbiljetter om du bokar de dyraste biljetterna.

Thailand Sleeper Trains
Nya sovvagnar i andra klass på Special Express-tågen. © moxumbic / Shutterstock.com

Men den egentliga anledningen till varför tågresan från Chiang Mai till Bangkok är så högt rekommenderad är för att det är en upplevelse i sig. Fram tills dess att Thailand öppnar ett flertal höghastighetståglinjer (vilket är planerat) går tågen fortfarande relativt långsamt, vilket gör det till ett avkopplande sätt att resa. Du kan välja att åka med ett tåg som går under dagen för att kunna njuta av några av Thailands vackraste landskap, eller så kan du köpa en biljett till en sovplats och resa under natten, sova gott och anlända till Bangkok redo för sightseeing nästa morgon. Dessutom sparar du pengar på en extra natt på ett hotell. Om du planerar att resa mellan Chiang Mai och Bangkok med tåg både fram och tillbaka, varför inte välja ett dagtåg ena vägen och ett nattåg den andra vägen för att maximera din reseupplevelse?

Chiang Mai till Bangkok Tågtider

Train 102 Chiang Mai to Bangkok
Tåg 102 Chiang Mai till Bangkok © Tossapon Nakjarung / Shutterstock.com

Det avgår fem direkttåg från Chiang Mai till Bangkok varje dag i veckan, så det spelar ingen roll om du reser under veckan eller på helgen, tågtiderna kommer alltid att vara desamma. Vad du bör titta närmare på är vilken typ av tågtjänst det rör sig om, eftersom det kan påverka restiden betydligt. Det kan låta lite lustigt, men det långsammaste tåget går under namnet “Rapid”, medan det näst långsammaste kallas för Express. De snabbaste tågen går under namnet Special Express-tåg.

NRCHIANG MAIBANGKOKRESTIDTÅGETS SERVICE
10206:3021:1014 timmar 40 minuterRapid
808:5019:2510 timmar 35 minuterSpecial express
5215:3005:2513 timmar 55 minuterExpress
1417:0006:1513 timmar 15 minuterSpecial express
1018:0006:5012 timmar 50 minuterSpecial Express

I tabellen ovan kan du se att det långsammaste tåget är Rapid-tåget, som tar totalt 14 timmar och 40 minuter på sig att företa resan från Chiang Mai till Bangkok. Eftersom det här tåget anländer till Bangkok senare än nästa tåg verkar det lite meningslöst att välja att resa med tåg 102 om du inte har speciellt brådska och vill njuta av tågupplevelsen så mycket som möjligt!

För en tågresa dagtid är tåg 8 ett bättre val eftersom det tar dig till Bangkok snabbare än något annat tåg.

Om du föredrar att resa över natten är det snabbaste nattåget från Chiang Mai till Bangkok tåg 10, som avgår från Chiang Mai kl. 18:00 och anländer till huvudstaden kl. 06:50 nästa morgon. De andra två nattågen tar lite längre tid, men det är inte så stor tidsskillnad mellan dessa tre.

Biljetter för tågresan från Chiang Mai till Bangkok

Second Class Seat Train Chiang Mai
2:a klass A/C-säte på Express-tåg 8, Chiang Mai till Bangkok

Det kommer inte som någon överraskning att tåg 8 vanligtvis är det mest populära tåget från Chiang Mai till Bangkok, och av den anledningen är det lämpligt att boka dina biljetter till tåg 8 minst några dagar i förväg. Om du planerar att resa under en semester- eller festivalperiod är det lämpligt att boka så långt i förväg som möjligt, eftersom tåg (särskilt sovhytter) kan bokas upp veckor i förväg under hektiska perioder.

De mindre populära tågen är inte ett lika stort problem, men även dessa kan bli fullbokade före resdagen när det är en populär tid att resa, så ha detta i åtanke. Det är vanligtvis bara platserna i 3:e klass som inte behöver bokas i förväg eftersom det sägs att biljetter i 3:e klass aldrig blir slutsålda.

Chiang Mai train station facilities
Chiang Mai tågstation är inte särskilt stor, och alla plattformar används för tåg söderut © Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com

Du kan köpa dina biljetter direkt vid biljettluckan på stationen, och det är möjligt att gå dit några dagar innan du vill ta ett tåg från Chiang Mai till Bangkok för att köpa dina biljetter i förväg. Onlinebokning är också ett alternativ. Det finns ett onlinebokningssystem som drivs av State Railway of Thailand. Webbplatsen verkar fungera ganska bra men för bästa flexibilitet – lätt att titta på olika datum och jämföra biljetter och tågtyper – titta på att boka via 12Go. Du kommer att betala en liten bokningsavgift via denna ansedda asiatiska resesajt, men det är inte ovanligt; det finns också en bokningsavgift när du köper biljetter i förväg via State Railway of Thailands bokningssystem också. Det enda sättet att inte betala en bokningsavgift i förväg är att köpa dina biljetter direkt på stationen.

Som nämnts finns det flera olika biljettyper tillgängliga på dessa tåg från Chiang Mai till Bangkok. För att ge dig en uppfattning om skillnaderna i pris, nedan är de biljettpriser som gäller om du köper direkt vid biljettdisken. Kom ihåg att du betalar lite mer om du bokar online, men bokningsavgiften är värd att betala om den garanterar dig en plats på det tåg du ville resa med.

PLATS/BILJETTYPPRIS FÖR ATT KÖPA PÅ STATIONEN
1: a klass A/C Enkelsäng1 953 THB
1: a klass A/C sovvagn1 453 THB
2: a klass A/C sovvagn821 till 881 THB
2: a klass sittplats A/C641 THB
2: a klass Fläkt sovvagn581 THB
2: a klass fläkt mjukt säte391 THB
Chiang Mai to Bangkok train interior
2:a klass A/C sovvagn, specialexpressen tåg nummer 10 © akimov konstantin / Shutterstock.com

När du bokar biljetter för tåg från Chiang Mai till Bangkok i förväg måste du boka minst 3 dagar i förväg. Förhandsbokningen brukar öppnas 90 dagar före avresedatumet, så det är tidigast då du kan boka dina biljetter.

Att boka genom 12Go är snabbt och enkelt, och du kan jämföra biljettpriser, tåg och tidtabeller samt läsa kundrecensioner innan du tar ditt beslut. En av de bästa fördelarna med att boka via 12Go är att de mejlar din biljett till dig. Du kan sedan skriva ut din e-SRT-biljett och visa upp den för tågvärden när du kliver ombord på tåget. Detta är enklare än vissa andra alternativ där du måste hämta din biljett på en specifik plats. Enda utmaningen är att hitta en plats där du kan skriva ut e-biljetten från din e-post, men många hotell erbjuder denna tjänst eller så kan du hitta ett internetcafé och göra det där mot en mindre avgift.

Chiang Mai järnvägsstation

Chiang Mai Railway Station
Chiang Mai järnvägsstation – Huvudbyggnaden på Chiang Mais järnvägsstation i Lanna-arkitektur (nordthailändska)© Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com

I Chiang Mai finns det bara en tågstation, så det råder ingen förvirring om vart man ska åka! Chiang Mai Railway Station öppnade 1922, men den nuvarande stationen byggdes efter andra världskriget då den återuppbyggdes efter att ha blivit förstörd av de allierade styrkorna. Stationen ligger knappt 4 km från Gamla stan och ca 2 km från stadens nattbasarområde, så det är ett ganska centralt läge som är lätt att nå med olika transportmedel, antingen det är tuk-tuk eller delad lastbilstaxi.

Ankomst med tåg till Bangkok

Aerial view of Krung Thep Aphiwat Central Terminal and surrounding office buildings under a twilight sky in Bangkok, Thailand
Flygfoto över Krung Thep Aphiwat Central Terminal, Bangkok

Tågen till Bangkok ankommer numera i den helt nybyggda och enorma Krung Thep Aphiwat Central Terminal. Bangkoks nya Järnvägsnav är beläget i Chatuchakområdet i Bangkok. Det Sydostasiens största järnvägsstation och ansluter till långdistans-, SRT-, MRT-tåg samt flygplats- och bussförbindelser. Stationens design prioriterar tillgänglighet med en gångbro till Mochit Bus Terminal och en underjordisk passage till Bang Sue MRT-station.

Stationen betjänas också av reguljära bussar från hela Bangkok, inklusive luftkonditionerade bussar och privatägda alternativ, samt taxi. Om du anländer till stationen och vill resa vidare inom staden finns det en taxirankning på stationens östra sida (ta utgång 12). Tåg från Chiang Mai anländer till plattformarna 5 och 6.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.