Bangkok till Koh Lipe

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Bangkok, med sina livliga gator och marknader, är en av världens mest pulserande städer. Efter att ha spenderat några dagar i stadens hektiska takt kanske du längtar efter att koppla av på en strand. Koh Lipe, belägen i Malackasundet utanför Thailands västkust, är den perfekta platsen för detta. Denna paradisö är berömd för sina vita sandstränder och kristallklara vatten, vilket gör den till ett idealiskt resmål för snorkling eller en avkopplande dag på stranden.

Läs mer om detta:
Bangkok till Koh Lipe med flyg, minibuss och färja
Bangkok till Koh Lipe med tåg, minibuss och färja
Bangkok till Koh Lipe med buss och färja

Options for Travel from Bangkok to Koh Lipe

Alternativ för resor från Bangkok till Koh Lipe

Fågelvägen är avståndet mellan Bangkok och Koh Lipe cirka 820 kilometer. Ditt faktiska resavstånd kommer dock att variera beroende på ditt val av transportmedel. Det snabbaste sättet är genom flyg, men eftersom Koh Lipe saknar en egen flygplats kommer du att behöva ta en speedboat för den sista delen av resan. Andra alternativ inkluderar att resa med tåg, sedan minibuss, och slutligen färja, eller att välja buss och färja. Varje transportalternativ har sina för- och nackdelar, vilka vi kommer att utforska närmare nedan.

Bangkok till Koh Lipe med flyg, minibuss och färja

Bangkok to Koh Lipe by Flight, Van and Ferry
Nok Air-plan som lyfter från Trang Airport © Decha Kiatlatchanon / Shutterstock.com

Även om Koh Lipe inte har någon egen flygplats, kan du flyga från Bangkok till en närliggande flygplats på fastlandet och sedan fortsätta med båt. Du kan antingen flyga till Trang Airport eller välja Hat Yai International Airport, som ligger en aning närmare Koh Lipe. Flera flygbolag betjänar dessa rutter från Bangkok, vilket ger dig ett antal alternativ.

Till Trang Airport kan du välja mellan Nok Air, Thai AirAsia eller Thai Lion Air, alla med avgångar från Don Mueang-flygplatsen i Bangkok. Till Hat Yai Airport kan du flyga med samma bolag från Don Mueang, eller välja Thai Smile från Bangkoks Suvarnabhumi-flygplats. Priserna kan variera beroende på val av flygbolag och destination, så det lönar sig att jämföra priser och boka i god tid för att säkra de bästa erbjudandena.

Kom ihåg att när du flyger måste du sedan byta till en minibuss eller buss till färjepiren innan du fortsätter med en speedboat till Koh Lipe. Om du föredrar att ha allting planerat i förväg kan du besöka resewebbplatsen 12Go.asia. De erbjuder kombinerade biljetter för resan från Bangkok till Koh Lipe. Detta innefattar flygbiljetten, transfer med minibuss till färjepiren och speedboat-resan. Med detta upplägg flyger du med Nok Air och kan välja mellan två avgångstider. Den totala restiden varierar mellan 6 timmar och 10 minuter eller 7,5 timmar. Trots att det kan låta som en lång tid, är det faktiskt bland de snabbaste alternativen för resor från Bangkok till Koh Lipe!

En nackdel med flygresan är naturligtvis priset. Flyg är det dyraste sättet att resa från Bangkok till Koh Lipe. Även om tåg kan vara ett billigare alternativ, finns det tågoptioner som inte skiljer sig markant i pris jämfört med flyg.

Res med tåg, minibuss och färja från Bangkok till Koh Lipe

Bangkok to Koh Lipe by Train
Train, Van and Ferry from Bangkok to Koh Lipe takes around 23 hours © Sallehudin Ahmad / Shutterstock.com

Att resa med tåg, minibuss och färja från Bangkok till Koh Lipe bjuder på en annorlunda upplevelse jämfört med flyg. Tågresan i Thailand är ofta avkopplande eftersom tågen rör sig i ett lugnare tempo, vilket ger dig möjlighet att njuta av de vackra landskapen längs vägen. Tågsträckan tar ungefär 16 timmar och eftersom det är en nattresa får du inte njuta av utsikten hela tiden, men genom att boka en sovplats kan du i alla fall försäkra dig om några timmars sömn.

Tågen avgår från Bangkoks centralstation på eftermiddagen och anländer till Hat Yai tidigt på morgonen. Du har möjlighet att välja mellan 1:a eller 2:a klass sovplatser. Dock bör du vara medveten om att 1:a klass är betydligt dyrare. Det högre priset ger dock en mer bekväm och privat upplevelse jämfört med 2:a klass.

När du anländer till Hat Yai väntar en minibuss för att ta dig till piren. Därefter fortsätter du med en speedboat till Koh Lipe. Kombinerade biljetter för hela resan kan enkelt bokas genom 12Go.

Res från Bangkok till Koh Lipe med buss och speedboat

Bangkok to Koh Lipe by Bus

Ett sista alternativ du kan överväga är att ta en buss och speedboat från Bangkok till Koh Lipe. Detta är oftast det mest kostnadseffektiva sättet att ta sig till Koh Lipe, och trots vad man kan tro, är det snabbare än att resa med tåg. Restiden varierar mellan olika bussbolag då vissa stannar på fler platser än andra, så det kan ta mellan 13 och 20 timmar. Liksom med de andra alternativen kan du köpa kombinerade biljetter för buss, transfer till piren och speedboat genom företag som Jolly Travel från Khao San Road. Alternativt kan du välja ett bussbolag och resa direkt från Bangkoks södra buss-terminal. I det fallet står du för transporten till piren själv.

För många är det värt att betala extra för ett flyg då det är betydligt snabbare, och med en kombinerad biljett via 12Go har du allt planerat i förväg, inklusive transfer och speedboat. Bussar kan vara det mest prisvärda alternativet, men kom ihåg att det kan vara mindre bekvämt med tanke på utrymmet och den långa restiden.

Hur tar jag mig från Bangkok till Koh Lipe?

Det snabbaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Lipe är med flyg, men eftersom Koh Lipe saknar flygplats, måste du flyga till antingen Trang eller Hat Yai och därifrån fortsätta med speedboat. Du kan köpa kombinerade biljetter och utforska andra transportmöjligheter, såsom buss och speedboat, eller tåg, minibuss och speedboat genom 12Go.

Hur lång tid tar det från Hat Yai till Koh Lipe?

Från Hat Yai tar du en minibuss, buss eller taxi till färjepiren på Thailands västkust. Upphämtning från Hat Yais flygplats, järnvägs- eller busstation, samt hotell kan ordnas om du köper en kombinerad biljett via 12Go. Resan tar mellan 4,5 och 5,5 timmar, inklusive speedboat till Koh Lipe.

Hur tar man sig till Koh Lipe?

Koh Lipe, beläget i Andamanhavet i södra Thailand, är en liten ö som endast är tillgänglig med båt. Under högsäsongen anländer speedboats och färjor från platser som Trang, Phi Phi, Pak Bara och även Langkawi i Malaysia. Under lågsäsong finns enbart en speedboat från Pak Bara. Alla dessa alternativ kan bokas online via 12Go.

Hur tar jag mig från Hat Yai Flygplats till Koh Lipe?

Från Hat Yai Flygplats till Koh Lipe tar du en minibuss eller buss följt av en speedboat. Även om det är möjligt att boka varje etapp separat, rekommenderas det att använda 12Go som erbjuder kombinerade biljetter, inklusive transfer till piren och sedan speedboat. Resan tar mellan 3,5 och 5,5 timmar.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.