Surat Thani naar Koh Samui

Laatst bijgewerkt op augustus 17, 2023

Geplaatst op

Surat Thani is een grote stad in Zuid-Thailand gelegen aan de monding van de rivier de Tapi aan de Golf van Thailand. Ondanks de centrale locatie biedt de stad niet veel toeristische attracties. Toch komen er veel toeristen omdat Surat Thani een belangrijke toegangspoort is tot het prachtige nabijgelegen eiland Koh Samui. Als je vanuit Bangkok naar het zuiden reist, is de kans groot dat je op een bepaald moment door Surat Thani komt. Vooral als de stranden van Koh Samui je roepen! Reizen van Surat Thani naar Koh Samui is gemakkelijk en voordelig omdat er veel verschillende vervoersmogelijkheden zijn.

Lees meer over:
De veerboot van Surat Thani naar Koh Samui
Welke veerbootmaatschappij te kiezen
Surat Thani Veerboot Vertrek Punten
De nachtveerboot van Surat Thani naar Koh Samui

Options for Travel from Surat Thani to Koh Samui
Reismogelijkheden van Surat Thani naar Koh SamuiRaja Ferry op route naar Koh Samui © Andmir / Shutterstock.com

Reisopties van Surat Thani naar Koh Samui

Er zijn verschillende routes die je naar Koh Samui kunnen brengen, en ze gaan allemaal via een veerboot. Hoewel er een vliegveld is in Surat Thani en een in Koh Samui, biedt geen enkele luchtvaartmaatschappij een vlucht aan tussen deze twee vliegvelden. Dat komt omdat ze zo dicht bij elkaar liggen – ze zijn maar 35 kilometer van elkaar verwijderd.

Als je naar Koh Samui wilt vliegen, moet je eerst naar een andere stad, zoals Bangkok. Maar met zoveel veerbootmaatschappijen die zitplaatsen aanbieden, zou een vlucht kostbaar zijn en niet per se een sneller alternatief.

Een andere optie is om op eigen gelegenheid te reizen met een huurauto. Twee veerbootmaatschappijen, Raja Ferries en Seatran, hebben veerboten voor auto’s van Surat Thani naar Koh Samui. Dus als je al een huurauto hebt en van gemak houdt, kun je overwegen om met de autoveerboot naar het eiland te reizen.

Neem een veerboot van Surat Thani naar Koh Samui

Ferry Surat Thani to Koh Samui
Songserm veerboot © woraatep suppavas / Shutterstock.com

Veerboten zijn de aanbevolen manier om tussen deze twee plaatsen te reizen. En er zijn veel verschillende veerboten om uit te kiezen. Kies een ticket dat het beste past bij jouw vertrekpunt. Alle aanbieders bieden combinatietickets van bus en veerboot aan. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bereiken van een ver gelegen veerbootterminal! Of je nu net bent aangekomen op de luchthaven van Surat Thani, of je komt met de trein, er zijn opties vanuit beide locaties. Je kunt ook vanuit het centrum van Surat Thani vertrekken, ideaal als je in de stad hebt overnacht. Het is zelfs nog handiger wanneer je een hotel pick-up toevoegt aan je ticket. Dan hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een ophaalpunt.

Welke veerbootmaatschappij te gebruiken

Which Ferry Company Surat Thani to Koh Samui
Lomprayah hogesnelheidsveerboot © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Er zijn vier veerbootmaatschappijen die deze route bedienen: Songserm, Lomprayah, Seatran en Raja Ferry. Zoals hierboven al aangegeven, bieden deze maatschappijen verschillende opstap- en vertrekplaatsen. De keuze met welke maatschappij je reist hangt waarschijnlijk af van je locatie in Surat Thani. Goed om te weten is dat er altijd gecombineerde bus- en veerboottickets beschikbaar zijn. Deze zijn niet altijd goedkoper dan losse tickets, maar ze bieden wel gemak en je hebt dan minder om je zorgen over te maken. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreider ticket dat ook vervoer naar je hotel in Koh Samui omvat, voor diegenen die gebruik willen maken van een deur-tot-deur service.

Lomprayah interior
Lomprayah binnenkant

Als comfort voor jou belangrijk is, is het goed om te weten dat er verschillen zijn tussen de veerboten. De hogesnelheidsveerboten zijn vaak nieuwer en beter voorzien dan de autoveerboten van Raja Ferries. De overtocht duurt gemiddeld 90 minuten en de zitplaatsen zijn voor die duur zeker comfortabel genoeg. Echter, de andere faciliteiten zijn wellicht niet naar de wens van de meest veeleisende reizigers!

Vertrekpunten voor de veerboten vanuit Surat Thani

Surat Thani Ferry to Samui Piers
Raja Veerboot Pier

Er zijn diverse vertrekpunten vanuit Surat Thani, afhankelijk van je veerbootmaatschappijkeuze. Ook hebben deze verschillende aankomstpunten op Koh Samui. De keuze voor een vertrek- of aankomstpunt kan mede afhangen van je bestemming op Koh Samui. Check dus als je al een accommodatie hebt gereserveerd, welk vertrek- of aankomstpunt het meest gunstig is om een lange rit naar je hotel te vermijden.

Raja Ferry
Raja Ferry vaart tussen Koh Phangan, Koh Samui en Donsak Pier, vlakbij Surat Thani © OlegD / Shutterstock.com

De primaire veerboothaven van Surat Thani bevindt zich in Don Sak, op zo’n 60 kilometer afstand. De transfer van de stad naar deze haven kan dus even duren. Vanaf Donsak Pier varen zowel Songserm als Seatran naar Nathon Pier op Koh Samui. Daarnaast is er een Raja Ferry haven bij Donsak, en deze boten meren aan bij Lipa Noi Pier, enkele kilometers ten zuiden van Nathon op Koh Samui. Lomprayah vertrekt vanaf de Tapee Pier, die slechts 8 kilometer buiten de stad Surat Thani ligt. Deze veerboot meert aan bij de Nathon Pier op Koh Samui.

De nachtveerboot van Surat Thani naar Koh Samui

Er is nog een andere ferry-optie van Surat Thani naar Koh Samui: de nachtveerboot. Deze vertrekt vanaf de Ban Don pier in het centrum van Surat Thani. Het is de enige manier om ‘s nachts te reizen. Deze optie is handig als je later in Surat Thani bent aangekomen dan gepland en je geen geld wilt uitgeven aan een hotelovernachting. De voorzieningen op deze veerboten zijn basic; verwacht geen luxe slaapgelegenheid. Als je echter graag ‘s nachts reist en vroeg op Koh Samui wilt aankomen, is dit ideaal. De veerboot vertrekt om 22.00 uur en arriveert om 04.00 uur bij de Nathon Pier op Koh Samui.

Hoe lang duurt het om van Surat Thani Airport naar Koh Samui te reizen?

Afhankelijk van welke veerboot je kiest, varieert de reistijd van 2 uur en 45 minuten tot 6 uur en 15 minuten. Je kunt gecombineerde tickets kopen die zowel de busrit van het vliegveld naar de pier als de veerboot zelf omvatten, inclusief een minibustransfer naar je hotel. De reistijd varieert afhankelijk van de veerboot, maar je kunt verschillende aanbieders vergelijken, dienstregelingen raadplegen en online boeken bij 12Go.

Hoe lang duurt de veerboot van Surat Thani naar Koh Samui?

Wanneer je vanuit de stad Surat Thani vertrekt, duurt de reis met een catamaran van Lomprayah ongeveer 1 uur en 45 minuten vanaf Tapee Pier. Lomprayah, Seatran, Raja Ferry en Songserm bieden ook veerdiensten aan. Deze vertrekken van verschillende pieren nabij Surat Thani en tickets kunnen ook transfers naar de pier omvatten, wat weliswaar de reistijd verlengt, maar erg praktisch is.

Hoe kom ik van Surat Thani naar Koh Samui?

Hoewel vliegen geen optie is, zijn er vanwege de populariteit van de route veel veerdiensten. Je kunt naar de pier in Surat Thani gaan voor een overtocht van 1 uur en 45 minuten, of gecombineerde tickets kopen waarbij busvervoer in Surat Thani en de veerboot inbegrepen zijn. Je wordt dan bij je hotel in Koh Samui afgezet. Deze voordelige en handige optie is te boeken via 12Go.

Hoe kom je op Koh Samui?

Dit op een na grootste eiland van Thailand heeft een eigen vliegveld, waardoor het eenvoudig is om vanuit steden zoals Bangkok, Phuket en Chiang Mai naar Koh Samui te reizen. Vluchten kunnen aan de prijzige kant zijn, maar je kunt ook geld besparen door een veerboot vanaf het vasteland te nemen. Op 12Go vind je zowel vluchten, veerboten als transfers van verschillende vertrekpunten.

Hoeveel veerboot pieren zijn er in Koh Samui?

Er zijn vier belangrijke veerboothavens op Koh Samui, verspreid over verschillende locaties langs de kustlijn van het eiland: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier en Big Buddha Pier. Er zijn ook veel kleinere pieren voor charter- en rondvaartboten. Check waar jouw veerboot aankomt en kies je accommodatie dienovereenkomstig om onnodig lange transfers te vermijden.

Hoe nuttig was deze gids?

Klik op een ster om hem te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen:

Kamolchat Thanaditsayakun
Over Kamolchat Thanaditsayakun

Mijn naam is Kamolchat - een schrijver met een passie voor reizen die graag verhalen deelt over nieuwe bestemmingen en onvergetelijke avonturen. Ik ben geboren en getogen in Thailand en ben altijd gefascineerd geweest door de schoonheid en diversiteit van mijn thuisland, wat me inspireerde om erop uit te trekken en de wereld te ontdekken.

Door de jaren heen heb ik het genoegen gehad om bij te dragen aan verschillende reispublicaties en websites, zoals Lonely Planet en Viator. Ik streef ernaar een authentieke weergave te geven van de plaatsen die ik bezoek, me te verdiepen in lokale culturen en authentieke ervaringen te vinden die de ziel voeden.

Als ik verder reis over de hele wereld, wil ik dat je samen met mij de wonderen van onze wereld ervaart via mijn verhalen. Samen kunnen we leren, groeien en geïnspireerd raken door de ongelooflijke mensen, plaatsen en culturen die onze planeet tot zo\'n buitengewone plek maken om te verkennen.