Koh Samui naar Koh Tao

Laatst bijgewerkt op augustus 17, 2023

Geplaatst op

In tegenstelling tot het grote eiland Koh Samui is Koh Tao een klein eiland van ongeveer 21 vierkante kilometer. Koh Tao biedt een heel andere ervaring dan de bruisende stranden, eersteklas wellnesscentra en grote resorts van Koh Samui. Koh Tao betekent ‘Schildpaddeneiland’ en staat bekend om het duiken. Het is minder een backpackersbestemming dan sommige andere Thaise eilanden, met een goede mix van accommodaties. Van de meer budgetvriendelijke tot de luxueuze villa’s met privézwembad. Koh Tao heeft niet het bruisende uitgaansleven dat je misschien gewend bent van Thaise eilanden. Dus als je hebt genoten van het nachtleven en de stranden van Koh Samui, ga dan naar Koh Tao voor uitstekend duiken en een rustiger levenstempo.

Lees meer over:
Veerboten van Koh Samui naar Koh Tao
Duiktrips van Koh Samui naar Koh Tao

Ferries from Koh Samui to Koh Tao
Songserm Veerboot

Het is ongeveer 67 kilometer van Koh Samui naar Koh Tao. Koh Tao is te klein om een vliegveld te hebben, dus de enige manier om de reis tussen deze twee eilanden te maken is per veerboot of speedboot. Veerboten worden aangeboden door bedrijven zoals Lomprayah en Songserm. Ze vertrekken vanaf verschillende locaties op Koh Samui, de populairste zijn de Paralan Pier en de Na Thon Pier. De reis per veerboot duurt ongeveer 1,5-2,5 uur en komt aan bij de Mae Haad Pier op Koh Tao – de enige veerbootpier op het eiland. Naast de openbare veerboten en privé speedboot charters, kun je ook een all-inclusive duiktour nemen van Koh Samui naar Koh Tao. Een duiktour is een goede optie als je van plan bent om een dag te duiken zonder op het eiland te overnachten. Lees verder voor meer informatie over al deze verschillende opties.

Veerboten van Koh Samui naar Koh Tao

Lomprayah interior
Lomprayah binnenkant

Reizen van eiland naar eiland over de Thaise zee is betaalbaar met een openbare veerboot. Verschillende veerbootmaatschappijen bieden alle routes aan, die de eilanden van Thailand verbinden voor zowel toeristen als de lokale bevolking. En aangezien elke maatschappij meerdere overtochten per dag aanbiedt, zijn er altijd genoeg veerboten om uit te kiezen, waaronder de route van Koh Samui naar Koh Tao.

Het grootste verschil tussen de veerbootmaatschappijen is het type boot dat ze gebruiken. Sommige gebruiken hogesnelheidsferry’s of catamarans, terwijl andere standaardferry’s gebruiken die een half uur of meer aan je reistijd toevoegen. Vreemd genoeg zijn hogesnelheidsveerboten meestal niet veel duurder dan standaard veerboten. Dus als je liever een beetje geld wilt besparen, kun je de meest geschikte veerbootmaatschappij kiezen, afhankelijk van je vertrekpunt.

Ferries Koh Samui to Koh Tao
Lomprayah hogesnelheidsveerboot © Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Lomprayah

(Bijgewerkt in mei 2023) Het vertrek om 12.15 uur (Na Thon Pier) wordt verzorgd door een kleinere speedboot. Het vertrek om 14.30 uur vanaf de Paralan Pier in Maenam wordt bediend door een speedboot.

Lomprayah maakt gebruik van snelle catamaran veerboten. Het is de snelste manier om van Koh Samui naar Koh Tao te komen, met een reisduur van 1,5 uur. Lomprayah heeft drie dagelijkse afvaarten om 8.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur (speedboot), vanaf de Paralan Pier bij Maenam in Koh Samui. Vanaf de Na Thon Pier in Koh Samui hebben ze nog twee dagelijkse afvaarten om 12.15 uur (speedboot) en 15.30 uur. Beide boten komen aan bij de Mae Haad Pier aan de westkust van Koh Tao – de enige ferry pier op het eiland.

Met zijn moderne boten is deze snelle catamaran veerboot van Koh Samui naar Koh Tao goed uitgerust. Het heeft comfortabele zitplaatsen zowel binnen als buiten, en een winkel waar je snacks kunt kopen. Er zijn ook voldoende toiletten aan boord en zelfs tv’s die films afspelen, maar je wilt van het landschap genieten, geen films kijken!

Ferry Koh Samui to Koh Tao
Seatran Discovery Veerboot © mukphoto / Shutterstock.com

Seatran

(Bijgewerkt in mei 2023) Na de pandemie vaart de Seatran Ferry niet meer op de route naar Koh Tao, maar alleen nog tussen de buureilanden Koh Phangan en Koh Samui.

De Seatran veerboot van Koh Samui naar Koh Tao is iets langzamer dan de catamarans van Lomprayah, maar slechts een klein beetje. De reistijd met deze snelle veerboten is ongeveer 2 uur. De Seatran veerboten vertrekken vanaf de Bangrak pier op Koh Samui en komen aan bij de Mae Haad pier op Koh Tao. Als je last hebt van reisziekte, zul je een Seatran veerboot mogelijk prettiger vinden dan de Lomprayah catamaran. In woelig water zijn de veerboten over het algemeen iets stabieler. Houd hier rekening mee bij je ticketkeuze.

Should You Travel with Songserm?
Songserm veerboot © FootMade0525 / Shutterstock.com

Songserm

(Bijgewerkt in mei 2023) Na de pandemie heeft de Songserm veerboot op dit moment één dagelijkse veerboot naar Koh Tao. De veerboot vertrekt om 10:30 vanaf Koh Samui en komt om 14:30 aan op Koh Tao.

Songserm is een andere veerbootmaatschappij die reizen aanbiedt van Koh Samui naar Koh Tao. Tickets voor Songserm veerboten zijn voordeliger dan die van de andere twee omdat hun veerboten iets ouder en langzamer zijn. De reistijden zijn ongeveer 2,5 uur, en de faciliteiten aan boord zijn niet zo geavanceerd als bij de anderen.

Speedboot privécharters zijn een andere optie. Zeer geschikt voor groepen reizigers die de kosten willen verdelen. De speedboten zijn snel en flexibel, omdat je direct vanaf je hotel aan het strand kunt worden opgehaald en op het strand van Koh Tao kunt worden afgezet.

Speedboat Koh Samui to Koh Tao
Reizigers wachten op de speedboot van Koh Samui naar Koh Tao © LMspencer / Shutterstock.com

Duiktrip van Koh Samui naar Koh Tao

Als je van plan bent om meer dan een dag op Koh Tao door te brengen, dan zijn de veerboten een geweldige optie. Maar als je weinig tijd hebt en je er graag maar één dag wilt zijn om de fantastische duikmogelijkheden van het eiland te ervaren, dan is een georganiseerde duiktrip van Koh Samui naar Koh Tao ideaal.

Er zijn verschillende tours beschikbaar, afhankelijk van waar je boekt. Als je een beginner bent, kun je een trip boeken zonder voorafgaande kennis van duiken of een duikbrevet. Verwacht een volle dag met een vroege start. De meeste tours zijn inclusief ophalen bij je hotel in Koh Samui en transfer naar de veerboot. Instructies en veiligheidsbriefing, duikuitrusting zijn inbegrepen, evenals een aantal duiken onder begeleiding, lunch, en natuurlijk de terugtocht naar Koh Samui met de veerboot waarbij je weer bij je hotel wordt afgezet.

Vergeleken met het op eigen houtje nemen van de veerboot, is een duiktrip van Koh Samui naar Koh Tao aanzienlijk duurder. Maar als je een dagexcursie naar Turtle Island wilt en rekening houdt met wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen, is het een behoorlijk goede deal!

Hoe kom je van Koh Samui naar Koh Tao?

Reizen van Koh Samui naar Koh Tao is een populaire route. Er zijn hogesnelheidsveerboten en reguliere veerboten, waarbij de hogesnelheidsveerboten duurder zijn maar je er in slechts 1,5 uur bent. Of boek een privé duiktour als je specifiek voor het duiken gaat. Boek veerboottickets of gecombineerde tickets met hotel pick-ups bij 12Go.

Hoe lang duurt het van Koh Samui naar Koh Tao?

Om van Koh Samui naar Koh Tao te gaan, reis je met de veerboot, tenzij je een privé speedboot charter of een duiktour kiest. De snelste is de Lomprayah catamaran, die er ongeveer 1,5 uur over doet. Seatran veerboten doen er ongeveer 2 uur over en Songserm 2,5 uur. Er zijn veel veerboten beschikbaar tegen een redelijke prijs en je kunt de dienstregelingen en prijzen vergelijken op 12Go.

Hoe bereik je Koh Tao?

Koh Tao is een klein eiland zonder vliegveld, maar er zijn veerboten in overvloed. Je kunt een veerboot nemen vanaf de nabijgelegen eilanden Koh Samui en Koh Phangan. Vanaf het vasteland reis je via Surat Thani of Chumphon, beide met veerverbindingen naar Koh Tao. Er zijn veel dagelijkse afvaarten. Je kunt gemakkelijk een overtocht vinden als je online zoekt op 12Go, waar je reizen kunt vergelijken en tickets kunt boeken.

Hoe bereik je Koh Tao?

Afhankelijk van je vertrekpunt is Koh Tao een eiland zonder vliegveld, dus je zult een veerboot moeten nemen! Vanuit Bangkok kun je naar Surat Thani of Chumphon reizen en daar een veerboot nemen. Je kunt ook een veerboot nemen vanaf de nabijgelegen eilanden Koh Samui en Koh Phangan.

Hoeveel havens zijn er in Koh Samui?

Er zijn vier grote veerboothavens op Koh Samui. Ze liggen verspreid over het eiland: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier en Big Buddha Pier. Er zijn ook veel kleinere havens voor charters en rondvaartboten. Controleer waar je veerboot aankomt en kies je accommodatie daarop afgestemd om een lange transfer te vermijden, boek dan je veerboottickets bij 12Go.

Is Koh Tao een bezoek waard?

Koh Tao is een klein maar prachtig eiland. Het staat bekend om het duiken met walvishaaien en koraalriffen in ondiep water geschikt om te snorkelen. Het is rustiger dan sommige andere Thaise eilanden en het is ook een geweldige bestemming voor ontspannen dagen op het strand. Op Koh Tao kun je ook actiever zijn, zoals wandelen naar een uitkijkpunt, kajakken of paddleboarden. Geniet in de avond van het relaxte nachtleven. Bekijk reistijden en boek tickets naar Koh Tao op de website 12Go.

Waar is de veerboothaven in Koh Samui?

Omdat Koh Samui een groot en drukbezocht eiland is, heeft het verschillende veerboothavens, ook wel pieren genoemd. Welke je gebruikt hangt af van waar je vandaan komt of waar je naartoe gaat. De vier belangrijkste zijn Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier en Big Buddha Pier, die het dichtst bij het vliegveld ligt. Boek online veerboottickets via 12Go en de zoekresultaten laten je zien welke pier je nodig hebt.

Hoe nuttig was deze gids?

Klik op een ster om hem te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen:

Kamolchat Thanaditsayakun
Over Kamolchat Thanaditsayakun

Mijn naam is Kamolchat - een schrijver met een passie voor reizen die graag verhalen deelt over nieuwe bestemmingen en onvergetelijke avonturen. Ik ben geboren en getogen in Thailand en ben altijd gefascineerd geweest door de schoonheid en diversiteit van mijn thuisland, wat me inspireerde om erop uit te trekken en de wereld te ontdekken.

Door de jaren heen heb ik het genoegen gehad om bij te dragen aan verschillende reispublicaties en websites, zoals Lonely Planet en Viator. Ik streef ernaar een authentieke weergave te geven van de plaatsen die ik bezoek, me te verdiepen in lokale culturen en authentieke ervaringen te vinden die de ziel voeden.

Als ik verder reis over de hele wereld, wil ik dat je samen met mij de wonderen van onze wereld ervaart via mijn verhalen. Samen kunnen we leren, groeien en geïnspireerd raken door de ongelooflijke mensen, plaatsen en culturen die onze planeet tot zo\'n buitengewone plek maken om te verkennen.